Ki van itt?

Oldalainkat 1292 vendég és 1 tag böngészi

  • Lajos

Beírási segédletek

Leírás, bevezető

ELŐZETES MEGJEGYZÉS: a lentebb található oktatóanyagot nem profik hozták létre, hanem olyan lelkes amatőrök, akik más lelkes amatőröknek óhajtanak segítő kezet nyújtani. A módszerek meglehet, fapadosak vagy néha szakmailag kifejezetten rosszak. Minden javító észrevételt, ötletet és metódust szívesen várunk, ám ekkor vegyétek figyelembe, hogy olyanok számára íródott itt minden, akik azt se tudják, hogy mi fán terem a grafikai program!

hzs-iskolaAz elmúlt sok évben számos próbálkozás született már egy olyan átfogóbb képregény-beírási tutorialsorozat megalkotására, aminek a segítségével bárki elsajátíthatja ennek a „szakmának” az alapjait a lehető leginkább önálló módon… ám ezek jobb esetben egy-két videóig/képleírásig jutottak. Most a HálóZsákon mi ismét nekiugrunk egy ilyen kísérletnek, amit az oldal alapítása óta készített segédletekre, a régen sokáig a NewGenen elért leírásokra és pár belső anyagra alapozunk. Mivel a mostani kísérlet gazdája (talgaby) nem igazán akar videofelvétellel és -vágással vesződni, így dokumentációs formában tesszük közzé az ismeretanyagot.
A részleg célja, hogy segítséget nyújtson mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy megpróbálkoznának a képregénybeírással. Akár a HálóZsák számára, akár bármely más honosító oldalnak. És az se titok, hogy mindezt úgy, hogy jóval kevesebb időt kelljen így egy potenciális jelentkező tanításával töltenie egy aktív beírónak. (Mivel a jelöltek kopási aránya 75% felett van, így rengeteg időnk esik ki feleslegesen, ráadásul nagyrészt mindenkinél pontosan ugyanaz a rutin, vagyis most az általános részét próbáljuk letudni ezzel.) Ugyanis ez a folyamat lassú, egy épkézláb oldal összehozásáig eltelhet 100 munkaóra, egy használható (nem borítózott) füzetig meg ennek akár háromszorosa is. (Meg persze akár ennek negyede is, ha az embernek van hozzá affinitása.) Sajnos ez utóbbi része miatt adják fel sokan, és vész kárba nekünk elég sok óránk.
A lentebbi felsorolás – legalábbis a PDF-ben mentett dokumentumok esetén – nagyrészt sorrendben veszi sorra a beírójelöltek által elsajátítandó ismereteket, ám ha valaki úgy érzi, némelyik leírás nem teljesen egyértelmű, esetleg akad olyan témakör, ami sem így, sem a videókban nincs lefedve, az jelezzen a Kapcsolat menüpontban található elérhetőségünkön vagy a fórum ehhez kapcsolódó témájában.

A leírások mindegyike PhotoShophoz készült. Tudjuk, hogy sok ingyenes vagy támogatott tanfolyamot indítottak és indítnak manapság, ami grafikával foglalkozik, és hogy azok mindegyike a Gimpet oktatja, lévén hogy az egy szabad szoftver. Bár a Gimp és a PhotoShop jogi okok miatt sem igazán egyforma – sok utasításnak emiatt teljesen más a neve még úgy is, hogy a funkciója sokszor tökéletesen ugyanaz –, mégis elég nagy a hasonlóság ahhoz, hogy aki Gimpen tanult, az gyorsan át tud szükség esetén szokni PhotoShopra. Vagy akár a lenti leírásokat Gimpre átültetni.
Konkrétan Gimppel foglalkozó leírásokat azonban nem fogunk készíteni. Az oka prózai: a leírások készítője a PhotoShophoz ért úgy-ahogy, ráadásul az oldalunk által használt beírásgyorsító szkriptek (melyek egyikét lentebb le is tölthetitek) is mind csak a PhotoShopban működnek úgy, ahogy azokat először megírtuk.
 A lentebbi segédletek mindegyike kezdőknek készült, ám mégis azt feltételezi, hogy aki olvassa, tisztában van olyan alapfogalmakkal, mint hogy mi az a réteg, mik a különböző alap eszközök (mint például az Ecset, Klónbélyegző, Alakzatok), és hogy miként néz ki a PhotoShop kezelőfelülete, kb. mit hol talál. Ezért azoknak, akik a Painten kívül nem láttak még képszerkesztő szoftvert sohasem, érdemes belemerülni egy gyors és rövid alapozó tanfolyamba. Ilyenek magyarul is elérhetőek az interneten, például a következő címeken:
— PhotoShop suli (a 10.0-s verziószámú CS3-ast mutatja be, ám a kezelőfelület a CS1 óta egészen a CS6-ig alapvetően változatlan; és nem kell megijedni, hogy ez egy oktatótanfolyam reklámja, az oldal tele van helyben nézhető/olvasható tananyaggal)
— BonFire blogja (CS5-ös változattal kezd; sokkal szájbarágósabb, ám ezáltal talán megjegyezhetőbb is)

A leírásaink képei nagyrészt angol nyelvű PhotoShopban készültek, ám a szöveg tartalmazza ezek magyar megfelelőit is. Mivel a CS6-os változattól kezdve már minden nyelv egyetlen telepítőcsomagban van, és így szélesebb körben elérhető a magyar PhotoShop is, így megpróbáljuk a lehető legszélesebb körű leírást nyújtani a dokumentumokban is.

Megjegyzés: A dokumentumok tartalma folyamatosan alakul/alakult, így előfordulhatnak helyesírási, fogalmazási és akár tartalmi hibák is bennük. Minden ezzel kapcsolatos észrevételt jelezzetek, kérünk, a fórumon, esetleg levélben. Ezen kívül mindenki vegye figyelebe, hogy a leírásokban felmerülő problémákra természetesen nem csak azok lehetnek a megoldásai, amiket mi leírtunk. Sőt, szinte biztos, hogy számos műveletet ennél elegánsabban/jobban is meg lehet oldani a PhotoShopban. Igyekeztünk az anyag összeállításánál arra törekedni, hogy a grafikához abszolút nem értők is elboldoguljanak, ám könnyen előfordulhat, hogy ezzel túlságosan is favágó módszereket alakítottunk ki. Így akinek vannak saját trükkjei, azokat szívesen várjuk, hogy kibővíthessük és jobbá tehessük ezt az oktatóköteget.

Dokumentumok

SzintezésAvagy szintbeállítás: fekete és fehér színek szintjeinek beállítása; fakó vagy túlexponált képek színegyensúlyának rendbetétele.

Rétegmásolás PhotoShopbanRétegek másolásának mikéntje egy fájlon belül vagy megnyitott képek között.

Színátmenetes háttérretusNagyobb objektumok, szövegek, logók teljes eltüntetése színátmenetes háttérről borító vagy különleges feliratok magyarításának előkészítéseként.

Műveletek készítésePhotoShop-műveletek (feladatsorok vagy szkriptek) készítése és használata.

FontválasztásMegfelelő betűtípus kiválasztásának irányelvei, betűméretek pontos beállítása PhotoShopban.

SzövegalakításTorz (ferde, prespektivikus, döntött, stb.) szövegek készítése táblákhoz, hangeffektusokhoz, különleges feliratokhoz.

NarrátorfeliratokSzövegdoboz nélküli, képre írt narrátorfeliratok (például helyszín és időpont) felülírásának lépései.

Buborékokon túlnyúló szövegekBubikból kilógó szövegek készítése; rétegmappák; közös keretek

Képbe írt szövegekKözvetlen képekre írt szövegek magyarításának alapelvei; egy ilyen képregénykocka honosításának teljes folyamata lépésekben.

Közös keret egy objektumhalmazraTöbb objektumra (alakzatok, szövegek, raszteres rétegek) egyetlen közös, alakkövető keret létrehozásának lépései.

Színátmenetes buborékok és speciális szövegekSzínátmenetes szövegbuborékok retusálásának egy módja, illetve egy ilyen buborék és egy különleges felirat kombinációjának elkészítése lépésről lépésre.

Képek mentésePhotoShopban készített beírások kiexportálása JPEG-be. Képmentési trükkök az optimális minőség és kis méret egyensúlyának eléréséhez.

Fekete-fehér képekFekete-fehér képek kezelésének módszerei, PNG kiterjesztés használata és optimalizációja.

ZajszűrésKépek zajszűrése. Bevezető dokumentum beágyazott PhotoShop-műveletekkel (szkriptekkel). A konkrét példák a lenti táblázatban olvashatók.

Zajszűrés I. Zajszűrés II. Zajszűrés III. Zajszűrés IV.
Zajszűrés V. Zajszűrés VI. Zajszűrés VII. Zajszűrés VIII.

 

Képregényoldalak nagyítása PhotoZoommalKépregényoldalak felnagyításának metódusa PhotoZoom segítségével: módszerek, beállítások, utókezelés. FIGYELEM: A dokumentumban csatolt képek találhatóak, így a teljes mérete közel 40 MB!

 

Tipográfia a gyakorlatbanA(z egyelőre csak tervezett) szövegtördelési dokumentum kiegészítése. Egy nyomdászati tankönyv kivonata, ami a szövegtördelés alapvető szabályait tartalmazza. Képregénybuborékok szövegének tördelésénél is alkalmazandó aranyszabályok is olvashatóak benne, melyek minden beírónak (kezdőnek és haladónak egyaránt) megszívlelendőek.

Videók

Retusálás I.: Troll bemutatja a Póklány egyik kezdőoldalán, hogyan kell leretusálni a nekünk nem kellő eredeti szövegrészleteket. A videó külső szerverről érhető el.
Link 1   Link 2   Link 3

Retusálás II.: Az előző videó folytatása. A színátmenetes retusálás egyik megoldása. A videó külső szerverről érhető el.
Link 1   Link 2   Link 3

Színátmenetes dobozok készítése: Színátmenetes szövegdobozok (vagy bármilyen más alakzat) készítése és a színátmenet pontos megadása. A videó külső szerverről érhető el.
Link 1   Link 2   Link 3

Bubitörlés: Az egyik legrégebbi tutorialounk, ami azt mutatja be, hogyan kell ecset, klónozás és egyéb kézi pepecselés nélkül, az egész bubira kiterjedően. A videó külső szerverről érhető el.
Link 1   Link 2   Link 3
A "videó" igazából egy futtatható állomány (előfordulhat, hogy egyes gyengébb minőségű vírusirtók bejelzenek rá), ami indításkor jelszót kér.
A jelszó: halozsak

Egyebek

HálóZsák fontpakk
A Fontválasztás című dokumentumban tárgyalt betűkészlet-csomag. A használati utasítás hozzá abban a dokumentumban található.
Jelenlegi verziószám: 1.4.1 (2014.03.22.)

Kicsomagolásához előfordulhat, hogy szükség lesz a 7zip nevű alkalmazásra, ami a következő linkeken érhető el: Link 1 (telepítendő változat)   Link 2 (hordozható változat)
Ha valaki hibát észlel a fontpakkban, esetleg szeretné, hogy magyarítsunk egy bizonyos betűtípust neki, az jelezze ilyen irányú észrevételeit a fórumunk megfelelő témájában!

Bubitörlő művelet
A Műveletekkel kapcsolatos dokumentum leírásában említett házi készítésű bubitörlő szkriptünk első, immár nyilvános változata.
A használatához készülni fog hamarosan egy képekkel támogatott leírás is, ám addig nagy vonalakban:
- A megnyitásához egyszerűen csak be kell húzni a PhotoShop üres munkaterületére, és onnantól megjelenik a Műveletek ablakban.
- Az elindítása előtt a Varázspálcával ki kell jelölni a törlendő bubikat! Elég a bubik üres részébe kattintani, nem baj, ha a "hangyák" körbemenetelik a betűket.
- A szkript minden kijelölt területet egy adott színűre (alapjáraton fehér, de a futása közben beállítható fekete vagy egy előre kijelölt elő- vagy háttérszín) fest át.
- A szkript nem működik, ha a kijelölt terület érinti a kép (oldal, munkaterület) szélét: ilyenkor az egész munkaterületet átfesti.
- A szkript tartalmaz egy kijelölésmódosító elemet, ami miatt érintkező buborékok esetén eltünteti a két bubi közti határvonalat.

Gyakorlófeladat
A fentebb elsajátított ismeretek gyakorlására egy klasszikus képregény, az Amazing Spider-Man egyik nagyon korai száma (ami már megtalálható az oldalunkon). A füzet feljavítást nem igényel, ám találhatóak benne fehér és színes bubik, szövegdobozok, ráadásul a szövegméret és a betűtípus meghatározására is kiváló tanpélda. A legjobban azonban a tördelést lehet elsajátítani benne: próbáld meg úgy belegépelni a szöveget, hogy az minél jobban illeszkedjen az oldalon fellelhető változathoz. A csomag része egy Pókember-logó is, amin a fájlok közti rétegmásolást gyakorolható.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta