Ki van itt?

Oldalainkat 701 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

2014 novembere nem igazán úgy alakult, ahogy feltételezhetően sok fejes elvárta az észak-amerikai képregénypiacon. A hónap szinte már gyanúsan… átlagosan semmilyen. De azért így is akad egy termetes cikkre való érdekesség.

Kezdjük ott, hogy elindult Dan Slott… crossovere… eventje… másodvonalas eseménye? Nehéz meghatározni, hogy a Spider-Verse milyen kategóriába esik, mert alapvetően az Amazing Spider-Man v3 nagyszabású történetfolyama, de van egy saját önálló minisorozata és minden pókos cím bekapcsolódik mellé. Köztük a vadonatúj Spider-Woman v5, aminek szerencsére nem engedték a közelébe Bendist, de ez sem segít rajta: szinte biztos, hogy az első szám 93e-s eladásai a következő füzetre jó esetben is feleződnek, de inkább harmadolódnak.
Maga a fő esemény persze nem panaszkodhat, hiszen azért vele indítottunk, mert 135e füzettel az ASM van az élen, mögötte egy másik garantáltan gyorsan alázuhanó reménységgel, a megint újraindított Amerika Kapitánnyal (v7-nél tartunk ott); a szokásos Batman csak a dobogó harmadik fokára jutott fel.
És ha már Kapinál tartunk, meg kell említenünk, hogy a Marvel jó érzékkel belefogott egy Captain America & the Mighty Avengers sorozatba. A várható élettartama kb. egy év – annak ellenére, hogy Ewing írja, aki korábban már megmutatta, hogy van érzéke az Angyalokhoz, ráadásul egy zseniális szereplőfelhozatalt sikerült megszereznie –, de addig hozhat pár extra dollárt a konyhájukra.

Habár a novemberi második ASM alig 100e füzettel szerepel a listán, így is több mint húszezerrel veri a hivatalos nagy eseményt, az Axist… pardon, AXIS-t, ami nem csak, hogy jó eséllyel az első olyan mega event lesz, ami kikap egy másodlagos eseménytől, de könnyen a Marvel első bukott próbálkozása lehet ilyen téren. Hacsak be nem fagy ebbe a 80e környéki állapotba, ám erre kevés esély akad. (Spoiler: decemberben csak tovább esett.) Könnyen lehet, hogy a végére még egy Image-cím is megelőzi. (Spoiler: kétezren múlott.)

A kicsik közül az Image kegyes volt, mert az első tizenötből csak tizenkét helyet vitt el (köztük az első ötöt). A Walking Dead mellett a Wytches is jól tartja még magát és a jó kritikákat, így könnyen előfordulhat, hogy a Saga után lesz egy újabb második címük, ami bebetonozza számukra a dobogó tetejét.
Természetesen az IDW pónijai törik meg elsőként az Image-sorozatot, a Tini Nindzsa Teknőcök/Szellemirtók crossover már jóval lejjebb található. Még a Dark Horse Buffyja is megelőzi.
Apropó Dark Horse. Az Alien-címeik feltámasztása enyhén szólva sem úgy sikerült, mint várták, az egész brancs beállt 13e köré; vagyis a harmadik hónapra kialakulhatott az olvasótábor, ami nagy eséllyel legfeljebb csak csökkenni fog, nem nőni. Ez különösen fájdalmas lesz, ha megjelennek az első marveles Star Wars címek, amik közül minimum egy szinte biztosan kibérli majd az eladási lista élét.

Doctor Who rajongók örülhetnek, hogy a Titan a kezdeti megtorpanás után egész jó számban adogatja el a füzeteket. A Dynamite-nál viszont nagy lehet a pánik, mert visszarángatták John Cartert egy új első számmal, sőt, kidobtak egy Django/Zorro crossovert is, hogy a Boom! Studios előtt maradhassanak. Az a Boom! előtt, ami most egyetlen Adventure Time-kiadványt se jelentet meg, mivel az alkotópárosa lelépett, ezért jövőre kezdik majd csak újra (ha újrakezdik). Ezt tartsuk észben egy kicsit, majd visszatérünk még rá…

A kötetpiac kicsit megmozdult, de nem annyira, mint számítani lehetett volna. Első helyre természetesen az aktuális Walking Dead tpb esett be annyi könyvvel, mint az utána jövő Teen Titans Earth One HC, Saga deluxe HC és Wicked & Divine tpb összesen. Amik amúgy mind remek kiadványok (bár a Tini titánok új eredettörténete túl extrém módon akar eltérni az eredetitől igazi ok nélkül).
Könyvesboltokban nagy kedvenc a muszlim Ms. Marvel, még az Attack on Titant is leverte. Az itteni lista imádni valóan vegyes képet mutat a nagy mennyiségű zombik ellenére. Akad itt Blacksad, Millar Polgárháborújának újra-újra-újra-újrakiadása, Batman, és legalább fél tucat keleti cím.

Az új címeknek és a Spider-Verse-nek hála a Marvel eléggé erősen vezette a piacot: 35/27 (bevétel) és 38/31 (példányszám) arányban verték a DC-t 11-gyel kevesebb új megjelenés mellett.
Mégsem ők, hanem az Image volt az, akik igazán odatették most magukat, mert mindkét listán bőven 10% felett vannak; nagyobb a részesedésük, mint az utánuk jövő IDW–Dark Horse párosnak. Volt idő, amikor ez a triász még egymást váltogatta az összesített harmadik helyen, mostanra határozottan kialakult egy stabilizálódó erőviszony közöttük.
Ahol még folyik a küzdelem, az a kicsik negyedik helye. A Boom! bevételben egy tized százalékkal maradt el a Dynamite mögött, példányokban pedig ugyanennyivel előzte meg. És akkor most emlékezzünk vissza arra, hogy mindezt az egyik legjobb húzócímük, az Adventure Time nélkül, két jól nyitó Dynamite-cím ellenében. Könnyen meglehet, hogy ez a csata hamar végleg el fog dőlni, és nem a Dynamite javára.
És mielőtt valaki arra gondolna, hogy egy tized százalék alig jelent valamit: ez is most 45e dollár sorsáról döntött csak ebben a hónapban. Jó pár magyar vállalkozás akad, akik összesen nem szednek össze ennyit 30 nap alatt.
Az egyszázalékosok klubjába a fentieken túl csak a Random House jutott be, és csak bevételben, bár a Viz éppen csak kimaradt ebből a klubból; az első három helyezett egyszerűen akkora részt hasított ki most magának, hogy sok kicsinek esélye sem volt a jó szereplésre.

A havi összehasonlításban négy szerda áll szemben öttel, így nem meglepő, hogy húsz százalékkal visszaesett a piac. Sőt, ez azt jelenti, hogy valójában enyhe növekedés volt tapasztalható, főleg Dan Slott Pókjának és a két jól nyitó Marvel-címnek, na meg persze az év végére szokás szerint fellendülő könyvpiacnak hála.
Ez jobban visszaköszön a tavaly novemberivel való összevetésben, ahol füzetek esetében egy stabil ötszázalékos, könyveknél meg 14/21 (bevételdarabszám) százalékos ugrás tapasztalható. Ez utóbbi főleg örvendetes, mert azt jelzi, hogy végre egy kicsit lejjebb ment a kötetek átlagára, és ez hozott némi vásárlói kedvet.
A sok-sok plusz végre az éves összesítőt is átfordította: ha csak négy tizeddel is, de végre pozitívban van az eladott példányok mérője, a dollárszámláló pedig immár jó eséllyel pályázik arra, hogy a decemberi számok megismerésével elérje az ötszázalékos növekedést.
Ami érdekes így, 11 hónapnyi összesített adattal, az az, hogy a kiadók erőteljes füzetes nyomulása ellenére a kötetek azok, amik ismét lassan új közönségre találnak. Vagyis a piac magától, természetes módon próbálja visszanyomni a kiadókat akaratuk ellenére a 2000-es évek első pár évének állapotába. Jelenleg a kisebb kiadók, főleg az ezen a téren mindig is zászlóhordozó Image az, akik jó érzékkel használják ki ezt a trendet; kérdés, hogy a nagyok tovább erőltetik az eddigi stratégiát, vagy lassan megadják magukat a nyomásnak a pénztárcabarát kötetárazás visszahozásával. Ami ugye azért is lenne jó, mert a bevételük tetemes része már jó ideje a könyvesboltokból származik.

Lezárásként a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Blue S. 2015-02-06 16:37
Köszi az új cikket Talgaby!

Úgy láttam, hogy a Marvel megint lelőtte a Thunderbolt sorozatot. Most, hogy jön a nagy "Krízis" náluk, még biztos, hogy pár cím áldozatul esik.

Az F4-el is képtelenek mit kezdeni.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta