Ki van itt?

Oldalainkat 749 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Üdvözlet mindenkit a Déja vu: II. rész című cikkünkben! Mert hogy 2014 októbere eléggé hasonlóra sikeredett a tengerentúli képregényes piacon, mint az előző év azonos hónapja, az is biztos. A Marvel ismét megmutatta a DC-nek, hogy nem egészen úgy van az, ahogy ők azt elképzelik a piacvezetőséggel kapcsolatban, az Image pedig ismét balról, jobbról, alulról és felülről is előzött egyet. Kettőt. Sokat.

Tavaly októberben a Walking Dead egy meglepő huszárvágással az élre tört és elmarta az első helyet a két nagy elől. Idén októberben a Walking Dead egy ügyes csellel az élre tört és elmarta az első helyet a két nagy elől. 326e példánnyal ücsörög a dobogó tetején, köszönhetően ugyanannak a trükknek, amivel a Rocket Racoon is (amely amúgy jelenleg a 24.) egy hónapig élvezhette a rivaldafényt: a LootCrate ezt tette az októberi pakkba. És mivel ők ugyanúgy normál nagykeráron veszik meg, így az Image most egy nagyon elégedett kiadó lett. Ismét. (Amúgy ez a szám azt jelzi, hogy kb. negyedmillió LootCrate előfizető van világszerte. Nem rossz.)
A Marvel időközben az elmúlt… 10… 15… 20? Szóval az elmúlt sokéves történetében először alkotott egy valóban pénzügyileg sikeres történetet a Death of Wolverine formájában, amelynek a harmadik és a negyedik száma is több példányban kelt el, mint az előzők – és a korábbi kettő is ott van a listán, jelezve, hogy az olvasók pótolták az esetleges lemaradásukat. A negyedik füzet már 165e példánynál jár, megelőzte még az új, női Thor sorozatának nyitányát is.
A mini amúgy kapott egy gyorsan összekalapált kifuttató címet is Logan's Legacy címmel, amely igen-igen nagy sebességgel tűnik el lejjebb a lista süllyesztőjében.
Nem csak a Thor kapott ki a szőrmók halálától, hanem Axis is, az új Bosszúangyalok/X-Men event, amely… ööö… nos… Matt Fraction a jelek szerint megnyugodhat, nem az ő Fear Itselfje lesz az évtized legrémesebb Marvel-eventje. Rick Remender az Axisban… pardon AXIS-ban ugyanis eléggé látványosan mindent megtesz azért, hogy igazoljon engem, aki évek óta töpreng azon, hogy ezen a kókleren mégis mit szeretnek annyira. De az AXIS legalább az első számmal megelőzte a Batmant is, amely hosszú idők óta először nem hogy a dobogóra se fért fel, de örülhet, hogy az első fél tucat között ott lehet.
Mégsem ez az igazi hír, hanem ami közvetlen mögötte van. Az Amazing Spider-Man v3 ugyanis elindult felfelé. És ha ez a majdnem húszezres ugrás nem csak egy egyszeri csoda volt, akkor csakugyan szép jövő várhat erre a címre. De továbbra is ugyanolyan döbbenetes, hogy a Harley Quinn is ott toporog a százezresek küszöbén.

A kicsiknél… első húszból tizennégy Image, és az ötödik helyig kell várni, hogy egy másik kiadó egyáltalán felbukkanjon. Mondhatjuk, hogy az Image-nek van némi előnye. Amint nem csak a Sétáló Sírszökevényeknek köszönhet, hanem akad itt egy kis Saga, és a jelenleg legnagyobb rajongásnak örvendő Scott Snyder is, aki a Wytches című valamivel köszönt ránk. Melyet annak ellenére méltat mindenki, hogy nem is igyekszik leplezni a horrorklisék használatát. (Úgy értem… elhagyatott ház az erdő közepén mint helyszín…? Erről talán még King is vagy harminc éve leszokott, pedig nála nagyobb klisékirály kevés akad a horror történelmében.)
Az Image-kombót az Archie töri meg egy új Sabrina, a tini boszorkány sorozattal. Ami mellékesen egy kőkemény horrorcím. Vagyis egy cseppet más, mint a sokak által ismert ifjúsági sorozat. De csak egy cseppet. Egy jó kövér vércseppet.
Mögötte ismét a Titan teszi tiszteletét a 12. Doktor sorozatának első számával, amivel elvileg teljes a tervezett triászuk, szóval elkezdhetik gyakorolni az olvasók megtartását.
Az IDW-nél is unhatják, hogy csak a pónikban bízhatnak, ezért ismét összeeresztettek két franchise-t. A véletlenszámgenerátoruk most a szellemirtókat és a nindzsucuban jártas kétéltűeket dobta ki nekik, így most ők crossovereznek. A Dark Horse meg továbbra is a régi sikerüket erőlteti az Aliennel és Predatorral. Annyira, hogy a múlt havi Aliens és Prometheus után kiadták a Predator és az – most kapaszkodjatok, mert meglepődtök – Alien vs. Predator sorozatok első számait is. Ja, és elvileg ez az egész brancs egy nagy sztorit mesél el, vagy valami ilyesmi. Mivel a szeptemberi címek már az aligvalakitérdekelcsak kategóriában vannak, így lehet, hogy manón kívül nemigen akad ember, akit egyáltalán érdekelt ez az apró információdarabka.
Csak érdekességképpen: az Archie nekilátott egy Sonic Boom! sorozatnak, az IDW kiadott egy új Ollókező Edward-füzetet, a Dynamite pedig az Avatar babérjaira tör, mert belevágtak egy új Evil Ernie-sorozatba. (Ha valaki nem ismerné, Ernie talán az egyetlen olyan – nem kizárólag az indie-dobozok legmélyén létező – képregényalak, aki talán még a Megtorlónál és Lobónál is nagyobb tömeg- és sorozatgyilkos.)

Könyvek terén a szakboltok kicsit egysíkú hónapot zártak, másfelől zseniálisat. (Erről majd lejjebb.) Az első helyen az új Ms. Marvel első tpb-je zárt, de ez szinte csak a véletlenen múlt: a Hawkeye, Batman vagy East of West annyira közel van hozzá, hogy akármelyik lehetne az élen.
A könyvesbolti lista most megfelelően vegyes képet mutat. Van itt minden Narutóval kezdve Batmanen és zombikon át Attack on Titanig. Az egyetlen szomorúság talán az, hogy a keleti és nyugati kommerszek mellett nemigen jutott már hely a függetleneknek.

A DC hiába dobott ismét nagyot szeptemberben a 3D-s borítóival, októberben a Marvel szelíden a kezére csapott és megmutatta, hogy továbbra is ki az úr a piacon. 35/36%-ot szedtek össze (bevétel/példányszám) a DC 27/31%-val szemben úgy, hogy megint kevesebb kiadványuk volt, és mindössze egy eventet küldtek ringbe. (Erről jut eszembe: a Multiversity még létezik a DC-nél, csak leszorult a középmezőnybe.) Figyelembe véve, hogy a piac most 56 millió dollárt ért, ez nem rossz bevétel.
Az Image nem túl meglepő módon ismét a tíz százalékkal kacérkodott – sikertelenül –, jól jött nekik az a plusz több mint félmillió dollár. Az IDW természetesen csuklóból leverte a Dark Horse-t, és a Dynamite is kínkeservesen visszaelőzte a Boom! Studiost. Igaz, csak bevételben, mert példányban esélyük se volt erre.
Az egyszázalékosok közé most bekerült az Archie, az Avatar (továbbra se értem, hogyan), az Eaglemoss és a Titan is, de a Randomnak se sok híja volt. Az előretörő kicsik közt most a Valiant és a Zenescpe tűnnek a vesztesnek; főleg utóbbi, ami egyre durvábban zuhan a félszázalékosok közé.

Az összehasonlító számok vitathatatlanul egyre jobbak, de még mindig nem tökéletesek. Október öthetes volt, szemben a szeptemberi négy szerdával, és ehhez képest a tízszázalékos javulás nem valami nagy szám, 3D-s borítók ide vagy oda. Ha levesszük a LootCrate-et, akkor ez csakis a kötetpiac érdeme, ami több mint húsz százalékot dobott önmagán, vagyis hozta az elvárt javulást.
Sokkal jobb a kép, ha a tavaly októberhez viszonyított számokat nézzük. Itt már a Walking Dead nélkül is komoly erősödést látunk, és a hetek száma sem zavar minket ebben, hisz mindkét hónap ötszerdás volt. A kötetek példányszámemelkedése itt ugyan már látványosan kisebb, de az összesített 11/10%-os plusz eléggé önmagáért beszél.
Ami viszont aggasztó, hogy még ez sem volt elég ahhoz, hogy a piac elérje az összéves nullszaldót vásárlók számának tekintetében. Igaz, hogy már csak alig 0,22%-kal, de még mindig mínuszban vagyunk ezen a téren. A részvényesek biztosan elégedettek a négyszázalékos bevételnövekedéssel, de az olvasókat se ártana megtartani a hosszú távú tervekhez…

Végezetül a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# mozo 2014-11-27 17:36
Milyen szép is lenne, ha az Image felnőne a két nagyhoz...Az amcsiknál és nálunk, a honosításokban is ;)
# Balakin 2015-01-07 13:24
Valószínű a kissebbséghez tartozok, de nekem Snyderről van olyan véleményem mint neked Remenderről. A Batman már rég megérdemelte, hogy lecsússzon, ez a borzalmas Joker returns 2.0 sztori úgy látszik végre meg is hozta az eredményt (Wytchesm eg nekem nagyon erőlködős, hogy hű de megijesszen, csak nem megy neki. A vége ennek is valószínű akkora baromság lesz mint a Wake-nek volt).
Az IDW amugy megvette most a Top Shelfet, kíváncsi vagyok ez hoz e valamit nekik a könyvesbolti eladásokban, mivel ezentúl ők adják ki ugye Alan Moore-t.
Az meg tök örömteli, hogy a Ms Marvel az élen van a tpb-vel, megérdemli.
Multiversity szerintem majd a kötetes megjelenéssel fog igazán fogyni.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta