Ajánló

Star Wars: Invázió 02.
Star Wars

Star Wars: Invázió 02.

Hozzászólások

 • Vini 2023.01.18. 10:05
  BÚÉK!

  Bővebben...

   
 • Sopicsabi1 2023.01.12. 07:48
  BÚÉK!Sziasztok! Eltűnt a Warhammer?Már nem is lessz?

  Bővebben...

   
 • Bran Galed 2023.01.03. 20:59
  Tényleg, akartam kérdezni hogy itt a Hálózsákon egybe van e fűzve a Titkos Háború? (Mármint egy fejezet ...

  Bővebben...

   
 • PennyWise 2023.01.03. 17:59
  Boldog ujevet es koszonjuk az egesz eves munkatokat. :-)

  Bővebben...

   
 • Bran Galed 2023.01.03. 11:23
  Köszi ezt is, fantasztikusak vagytok !!!

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 731 vendég és 3 tag böngészi

 • AmbrusAttila
 • k@rcs1
 • svandor

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Az elmúlt jó három év eléggé kedvező volt az amerikai képregények terén abból a szempontból, hogy javarészt az a cím, ami a lista élén végzett, joggal ülhetett a trónon, nem csak egy üres, marketingesek által nagy nehezen felduzzasztott szeméthalom volt, mint kb. minden event 2007 óta.

Tény, hogy ez jobbára abban merült ki, hogy Snyder sokat dicsért Batmanje volt az első helyen, ám akadtak azért kivételek, mint Slott szintén sokat dicsért, zseniális Pókembere. Amely két sorozat amúgy jelenleg a második és harmadik helyen található, teljes 79 füzetes különbséggel, ami ezen a szinten olyan, mintha nem is lenne különbség.
Mégsem ez a nagy hír, és ezt minden bizonnyal sokan tudjátok már, ám mégis úgy érzem, megérte eddig húzni, mert minden kedvező csillagállás ellenére ez a csoda aligha tart három napig.

A nagy újság az, hogy az első helyen a Rocket Racoon v2 (igen, v2… nem, komolyan… tényleg volt már egy cím vele…) első száma áll 293.913 példánnyal. Persze, ez messze van az ASM v3 első részének félmilliójától, ám ha úgy nézzük, hogy a szétsztárolt Batman v2 188e-rel indult, most meg egy agresszív mosómedve erre ráver több mint százezret egy recessziót élő piacon… nos, a Sötét Lovagot most egy picit lealázta a Marvel. Oké, nem picit. Akkor is, ha a széria a második számra leesik az nyitány tizedére.
Most persze gondolhatjátok, hogy Bendis biztos jól rástartolt erre a címre, mert megérezte az olcsó népszerűséget a film miatt, plusz a fősorozat is az övé. De nem. A jelek szerint akad legalább egy szerkesztő a Marvelnél, aki még emlékszik arra, mi számít a kopasznál „humornak”, amint azt a Mighty Avengers v1 elején… elszenvedtük. Helyette olyasvalakire bízták a fegyvermániás rágcsálót, akinek van is tehetsége: Skottie Youngra.
Hogy ő az, aki a babás variánsokat és az Oz-adaptációkat rajzolta? Igen. De attól még ez egy felnőtt cím, felnőtt humorral, és ami még szebb: piszok jó. Annyira jó, hogy megérdemli ezt a népszerűséget. A legkegyetlenebb kritikusok is jókat írnak erről a füzetről, amit utoljára Snyder produkált a Batmannel.
Avagy: akármilyen döbbenetes, de most kaptunk végre egy címet a Marveltől. Lehet, hogy csak meglovagolják a meglepően sikeres filmjüket, és az is valószínű, hogy a Rocket Racoon egy év múlva már az első százban sem lesz (ha lesz akkor még egyáltalán), de végre tényleg kapunk tőlük valamit a bejáratott franchise-okon kívülről, ami nem egy rakás szemét. Szóval lehet leborulni Skottie Young előtt.

Közben a DC-nél is gondoltak egy merészet: Dick Graysonból egy korhatár nélküli Jason Bourne-t faragtak az elmésen Graysonnak nevezett új sorozatban. 80e felett nyitott, szóval ha az olvasóknak bejön ez a nem épen eredeti, ám mégis új irányvonal, akkor akár még egy egész szépen teljesítő sorozat válhat belőle a Bat-részlegen belül.
Alatta találjuk a GoG másik spin-offját, a Legendary Star-Lordot, ami egy jóval földhözragadtabb cím, ráadásul a modern követelményeknek megfelelően rögtön azzal indít, hogy kihajítja a figura eddigi teljes történetét és ír neki egy új múltat. Mert csak. Nem, ezt sem Bendis írja, mert azért ez az új változat csak eltér a régitől, nem egy olyan sztori, ami az összes eddigi létező felbukkanásának ellentmond.

Eközben azért ejtsünk szót arról is, hogy az Original Sin továbbra is szépen elvan 90e környékén – kettejük között egy új Spider-Man 2099 v2 első számmal, amely az ellenség és a vevők megtévesztése végett nem 2099-ben, hanem jelen időben játszódik. Cserébe legalább az eredeti alkotó, Peter David írja.
Sőt, akármilyen hihetetlen, de potom négy hónap után kijött a Superman Unchained hetedik füzete. Ki tudja, talán az All-Star Goddamn Batman (and Dick Grayson, Age Twelve) fiaskójával ellentétben eljutunk addig, hogy a roppant elfoglalt alelnök úr befejezze ezt a sztorit.

A kicsik versenyének második helyére meglepetésre a Life With Archie 36. száma esett be. Csak így.
Jó, jó, nem csak így. Nem nagyon volt szó eddig erről a címről, ami az Archie 600. számából ágazott le, amelyben a címszereplő végül elveszi feleségül a barátnőjét. (Melyiket? Nos, mindkettőt, egy-egy külön világban.) A mostani füzetben pedig megakadályoz egy merényletet, és közben életét veszti, hogy aztán a következő számban, a sorozat lezárójában egy keserédes befejezéssel búcsúzzanak el ettől az „elképzelt történettől.” Mindenesetre a hírverés elég volt arra, hogy 57e példányt eladjanak a magazinból.
A Saga továbbra is szépen tartja magát, nyomában Kirkman új sorozatával (aminek a címében hangsúlyozottan szerepel, hogy ő írja), így az Image megint kényelmesen kibérelte volna magának a dobogót, ha Archie nem tolakszik oda.
7-8. helyen egy új versenyzőt látunk, a Titan Comicsot, amelyről ebben a cikksorozatban valószínűleg eddig egy árva szó nem esett. Most fog, mert lecsaptak a Doctor Who adaptációkra, és belekezdtek egy új sagába (nem Sagába, sagába), főszerepben a legutóbbi három Doktorral. Ennek első két füzete (a tizedik és tizenegyedik Doki címének első számai) indítottak kellemes negyvenezerrel.
A Dark Horse be se jutott a Star Warsával az első tízbe. Nagyon tudja már mindenki, hogy kifelé áll a szekerük ezen a téren, és már nagyban várják a Marvel sorozatait, amik az első számokra eléggé durva alkotógárdát ígérnek. De erről majd akkor, ha végre megjelentek.
Az IDW se áll jobban, bár most nem pónikkal nyitnak, hanem a sokadik TransFormers vs. G. I. Joe mini első számával. Másfelől a pónijaikat sem kell félteni, a melléksorozat épp most ért fel fő magazin szintjére, szóval még mindig ez az egyik legtöbb pénzt hozó franchise-uk.

Kötetek terén a szakboltokban csak a Walking Dead 21. tpb-je volt érdekes, úgyhogy ugorjunk.
Ugyanis a könyvesbolti listáról láthatjuk, hogy a Scott Pilgrim alkotójának új könyve – ami egy sikeres szakácsnőről szól, akinek a magánélete és az új vállalkozása sem éppen ideálisan alakul – elég szépen nyitott: második és ötödik helyen (alternatív borítók), a Naruto sokadik száma mögött, rengeteg Attack on Titan társaságában. Érdekesség még, hogy az Injustice második könyve is ott van a felső részen, vagyis a videojátékhoz társuló, amúgy feltűnően sikeres sorozat nyomtatott formában is hozza a pénzt a Warnernek.

A Marvel egyértelműen jó hónapot zárt, és ez most tényleg nagyon szépen felhúzta az egész iparágat. Júniushoz képest 12 millió dollárral, 53 millióra nőtt a teljes bevétel, a vezető kiadó ebből 35%-ot nyúlt le a DC 28%-a előtt, és példányszámban is 38/31-re vezet – igaz, ehhez most eggyel több kiadványra volt szüksége.
Az Image 9%-ot kapartak ki a pénzhalomból, magasan előzve a két ötszázalékost, az IDW-t és a Dark Horse-t. Ez alapján utóbbira nem túl dicső jövő vár a Star Wars kihullásával.
A Dynamite vesszőfutása továbbra sem marad abba, éppen csak az Archie előtt végzett, bár most legalább volt egy érezhető előnye a Boom! Studiosszal szemben.
Az egyszázalékos határt az Eaglemoss és a Zenescope lépte át; utóbbit egy fentebb nem említett jubileum, a Grimm Fairy Tales 100. száma hozta fel. Példányokban a Titan is felugrott ebbe az előkelő kategóriába, illetve ott a Valiant is befért a felső tízbe.

Július öthetes hónap volt, így nem meglepő, hogy 28% feletti a bővülést látunk mind bevételben, mind eladott kiadványokban júniushoz képest.
Ami fontosabb, és ami tényleg jó hír, hogy tavaly júliushoz képest is 14%-os az emelkedés, pedig ott is öt szerda volt (igaz, az utolsó 31-én). Ez most egy akkora bónusz, ami még a féléves 0/−5%-os stagnálást/gyengülést is felhozta +2/−2%-ra.
Persze mondhatjuk, hogy ezt az éves eredményt is szinte csak az ASM v3 és a Rocket Racoon v2 nyitányainak köszönhetjük (nyolcszázezer füzet már elég ahhoz, hogy elmozdítsák az iparág éves statisztikáját). Mégis, végre-valahára egy olyan hónapot zártunk, amikor a piac mutatott valami mást is a teljes letargián vagy recesszión kívül.

Végezetül a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# BladeDPI 2014-09-04 19:04
Ez a Rocket Racoon nagy huzas volt, igy kell ezt csinalni. Nemhiaba a film eleg jo volt, a Marvel Universem filmek kozul a legjobbak kozott van.
# mozo 2014-09-05 19:20
Lehet, meg kellene néznem a filmet.
# Balakin 2014-09-15 23:10
Yeah, emllítésre méltó Doctor Who eladások! :D
Amúgy a Rocket Racoon nem azért fogyott ennyire, mert az a geekcsomagküldő szolgálat berendelt vagy 100ezret az aktuális pakkjukhoz?
+1 # talgaby 2014-09-15 23:35
Többet. Legalább 120e példány volt szétosztogatott. A második szám már jóval 60e alatt volt, de erről majd jövő héten.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta