Ki van itt?

Oldalainkat 959 vendég és 1 tag böngészi

  • Mohi01

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Nem hittem volna, hogy valaha ilyet írok, de a 2014. márciusi tengerentúli képregényes piac számai alapján a Marvel és a DC most leborulhat és kezet csókolhat az Image-nek, amiért elérték, hogy a két nagy irdatlanul rossz számaiból majdnem egy nullszaldót hoztak ki egymagukban.
Igen, tisztában vagyok vele, hogy arról az Image-ről beszélek, amelyet több mint húsz éve azzal az alapötlettel hoztak létre, hogy a szép rajzok mindent eladnak, a sztorit meg elég a Marveltől, esetleg néha a DC-től ellopni úgy, hogy még csak nem is ügyelünk a látszatra. Elég nagy utat tettek meg az alapítók módszerese kikopása óta.

A füzetlista ugyanis továbbra is siralmas. Megint csak a Bőregérből áll a hat számjegyűek csoportja, ezzel a Batman v2 immáron két és fél éve a piac sarokkövének számít. Ami talán annyira nem meglepő annak tükrében, hogy ez a cím volt mindig is a viszonyítási alap (ezért van mindig 100-as indexe).
Ironikus, hogy mögötte három olyan társa jön, amelyek lassan a késéseikről lesznek hírhedtek. Az első Jim Lee Superman Unchainedje, amelynek befejezését körülbelül a végtelenségig eltolták. Sajna ez a legkevésbé sem meglepő, elvégre Lee előző szériája halál pontosan ugyanígy járt. Imádni való, hogy a tisztelt elnök úr állandóan bevállal számára teljesíthetetlen feladatokat, mert hiányzik neki a rajzasztal. Valaki egyszer megmondhatná neki, hogy akkor inkább csináljon borítókat, hátha azokat nem odázza el az idők végéig.
De Finch sem sokkal jobb a Forever Evillel… igaz, ő a hétrészes minisorozattal összesen két hónapot szedett eddig össze. Az meg, hogy mikor lesz valaha vége Williams Sandman: Overture-jének, szerintem még a legfensőbb égi hatalmak sem tudják.

A Marvel megint az immár utolsó előtti hónapját élő Superior Spider-Mannel tűnik fel elsőként. A két füzete a Világ Legfeleslegesebb és Legátlátszóbb Újraszámozását, a Daredevil v4-et fogja közre, amelynek kezdőfüzetét az különbözteti meg az előző széria lezárásától, hogy semmi. Ugyanaz a gárda, ugyanaz a sztori… ugyanúgy fogja az arcát mindenki, amikor értesült az újraindításáról.
Mert most mindent újra kell számozni, hiszen ez a NOW! módi. Márpedig a NOW!-módszer bizonyítottan az iparág leges-leges-legegyedibb és leges-leges-leges-leges-leghatásosabb módszere, ezért annyi sorozatra kell kiterjeszteni, amennyire csak lehet.
Az, hogy közben a cég eladásai esnek, mint az IQ-szint az Ezo tévé nézése közben, nem számít. Elvégre mióta fontos a marketingesnek az eredmény, ha egyszer megvalósíthatja a saját egyedi, sohasem látott és minden eddiginél kiválóbb ötleteit?
Ennek örömére ebben a hónapban is megkapjuk a kellő .NOW! számainkat. Igaz, most a felelősük kicsit bealudhatott, mert alig öt ilyen van, cserébe viszont kettő magas besorolású címeken (a két Uncannyn).

Valószínűleg az is közrejátszhatott, hogy Marveléknél most az első számokra izgulnak, így a múlt havi kilenc után kapunk még ugyanennyit. Köztük a fenti Fenegyerek-szerűen „újjáindított” Wolverine and the X-ment és egy hasonszőrű Secret Avengerst. De akad itt új sorozat az Ezüst utazónak, Marvel Kapitánynak, Ms. Marvelnek (a sors iróniája, hogy a mostani Kapitány egyben a korábbi Ms. Marvel, szóval az üresfejű szőkés viccek élő marveles megtestesülése ismét saját szériában teheti tönkre a Marvel-univerzum ezreinek életét az ostobaságával), Szellemlovasnak – mivel ő nem túl sikeres figura, ezért természetesen az ő sorozata *széles mozdulat* All New előtaggal –, és Iron Patriotnak (Vashazafi lesz talán). Ó, és hogy ne unatkozzunk, kapunk még egy Avengers ongoingot, Undercover néven. Ezzel a hónapban tíz, ismétlem, TÍZ darab olyan kiadvány jelent meg, aminek a nevében ott van az Avengers. Szóval ha még egyszer egy elvakult rajongójuk azt mondja, hogy „de sehol sincsenek a kilencvenes évek X-eihez képest”, az nyugodtan elhallgathat úgy mindörökre.

Tippeljétek meg, mi van a kicsik listájának élén. Komolyan, tippeljétek. Mert aki nem a Walking Deadet mondta, az vagy nem olvasott még egyet sem ezekből a cikkekből, vagy remek karrier vár rá politikusként/marketingesként.
A mostani dupla ütemű Sasszéző Sírszökevények mögött még mindig a Dark Horse Lucas-féle vázlatból készített minije kapaszkodik a dobogóba, ami mögé odatettek még egy Serenityt is, amire az Image egy Jupiter's Legacyvel felelt. Nem, én sem emlékszem, mikor jelent meg a harmadik száma.
Az Image lejjebb a Millarworld egyik újabb elemével, a Starlighttal erősít, amelyben Millar megint egy öreg szuperhőst állít a középpontba. A füzetet Goran Parlov, egy horvát rajzolta, akit Európában a Bonelli egyik művészeként, az USA-ban meg főleg egy Megtorlóhoz köthető grafikusként ismernek. Ellene a Dark Horse a Buffy tizedik évadát vetette be, egy hangyányival kisebb sikerrel. Talán azért nem találjuk sokkal-sokkal fentebb, mert ehhez az évadhoz Whedonnak már szinte semmi köze nincs.

A Dynamite legújabb próbálkozása a Magnus, Robot Fighter feltámasztása, ami papíron még jó is lehetne: az egész sztori egyfajta Blade Runner/Dredd előfutárnak tekinthető egy eléggé alaposan kidolgozott háttérvilággal, amelyet a kilencvenes években a Valiant az eredetihez hűen még tovább csiszolt és modernizált. Ettől függetlenül azonban ennek se jósolok nagy jövőt, akárcsak a Dynamite összes hasonló kísérletének.
Érdekes módon a többi kis kiadó nem csinált semmi különöset a hónapban, mind elvoltak a saját bejáratott címeikkel, amik a saját kibérelt helyeiken üldögélnek.

Kötetek terén az Image most odacsapott kicsit, a képregényes boltokban az új Walking Dead és Saga tpb-k is 20e példány felet indultak, ráadásul ez a páros vezeti a könyvesbolti listát is a kötelező két zombis compendium előtt. Szaküzletekben kiemelendő még az Avatar: The Last Airbander új kötete és a Top Shelf egyik friss GN-je, a Nemo: Roses of Berlin – ami nem egy újabb világháborús dráma, hanem Alan Moore League of Extraordinary Gentlemenjének egyik spin-offja.
Könyvesboltokban az Image fenti négyesfogata mögött visszatértek a keletiek, amelyek fáklyahordozója ezúttal az Attack on Titan. Ha jól tudom, nemrég kezdték meg az USA-ban a szinkronos (ugh… USA „szinkron”) változat vetítését, valószínűleg ez is közrejátszhat abban, hogy négy kötet is szerepel a húszas toplistán.

A kiadóknál szokás szerint a Marvel vezet, 34/26 (bevétel) és 38/29 (példányszám) százalékos arányban veri a riválist, amihez néggyel kevesebb új kiadvány szükségeltetett.
A kicsiknél a kötetek miatt az Image kegyetlenül elhúzott, lazán hozta a 11%-ot mindkét téren, amivel igen kiemelkedő teljesítményt nyújtott – nem is emlékszem, mikor volt utoljára 10 százalékos részesedés felett. Mögötte a Dark Horse és az IDW, illetve a Dynamite és a Boom! Studios elég jó és szoros csatákat vívtak. Persze ez egyben azt is jelenti, hogy a Dynamite teljesen lecsúszott a három vezető mögött.
Az egyszázalékosok közé befért még az Eaglemoss, az Avatar és a Random House, de közel volt a Valiant és a Zenescope is, illetve példányokban az Archie. Összességében ezek az egy százalék körül éldegélő kicsik mostanság elég jó időszakot élnek, kevésbé hat rájuk a piac esése.

A minden kifejezést meghaladóan rettenetes februárt követően a füzetek alig négy százalékot javítottak, ami gyakorlatilag a nagy nullával egyenlő. Sőt, ha figyelembe vesszük, hogy márciusban tíz százalékkal több ideig voltak nyitva a boltok, mint februárban, akkor még aggasztóbb a helyzet.
Még szégyenletesebb ez, ha a tavaly márciussal vetjük össze, ugyanis itt a füzetek már tízszázalékos mínuszban vannak. Ezt egyetlen valami ellensúlyozza, ám ez némileg semmissé teszi az eredményt: tavaly ugyanekkor kezdődött az Age uf Ultron egy dupla számmal, illetve jelent meg a Guardians of the Galaxy v3 200e feletti első füzete. Emellett a Marvel mostani első számos próbálkozásai különösen harmatgyengének hatnak.
Mint azt a bevezetőben írtam, a napot és a statisztikát a kötetek mentik meg, vagyis főleg az Image. A segítségükkel a februárihoz mért összesített bevétel 10, a tavaly márciusival összemért pedig -1,5%-ig jön fel. Sőt, még az éves gördülő statisztikát is megmentik, ugyanis ez a különbség a februári -6%-ról felment -4,4%-ra. És mindez egy kiadónak hála. Azért ez figyelemre méltó még akkor is, ha nagy valószínűséggel egyszeri mutatvány lesz.

A cikk végére jöjjenek a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# BladeDPI 2014-04-29 21:51
Fura hogy a Marvel filmeknek milyen hatalmas novekedes volt az Avengers otta es a kepregenyeknel ez egyeltalan nem latszik.
# Farek 2014-04-30 10:10
Mert a filmek általában jók. Az Avengers füzetek meg - hej, de fáj ezt kimondanom - nem.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta