Ki van itt?

Oldalainkat 669 vendég és 1 tag böngészi

  • istván

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

Bevallom, a februári amerikai eladásokról szóló cikk rögtön egy olyan cím említésével indul, amiről sok-sok hónapja tudtam már, mégsem tettem egyszer sem említést róla – szándékosan. Ez persze nem igazán illene egy cikk objektivitásához… ugyanakkor ez nem igazán sajtóanyag, hanem kvázi egy blog. Ami annyira szubjektív, amennyire a szerzője csak akarja. Szóval hát…

A 2013-as februári amerikai képregényversenyt a Justice League of America v6 nyerte. Mielőtt itt valaki ráncolná a szemöldökét, hogy mikor indították újra az alig másfél éves v5-öt: nem tették. Mivel a rajongók az összes JLA-t egy nagy folytonos számozásba teszik, így most a JLA csatlakozott az X-Menhez abban a tekintetben, hogy egy időben fut egymás mellett párhuzamosan két ugyanolyan nevű, csak különböző sorszámú sorozat. (Persze technikailag nem, mert a v5 hivatalos neve simán Justice League.)
És hogy mi ez a JLA v6? Nos, az itteni olvasóknak talán úgy magyarázható el a legegyszerűbben, hogy ugyanaz mögötte a koncepció, mint egykoron a West Coast Avengers mögött. DC-ben jártasabbaknak pedig: a JLI szellemi feltámasztása, csak itt most a névadás fordítva történt. A sorozatot a másik széria írója, Geoff Johns viszi, a rajzolója pedig állítólag hosszú távon David Finch marad. Hangsúly, nagyon erős hangsúly azon, hogy állítólag. Nem csodálkoznék, hogy ha ezt már addigra megcáfolnák, mikor ez a cikk kikerül. Amúgy Finch a régi és az „új” (New Avengersben megismert) stílusa egyvelegét alkalmazza itt, így nehéz megmondani, mennyire halad a füzetekkel.
A csapatfelállás is érdekes, Johns azért nem kicsit ihletett merített Bendis Angyalaiból, mert van itt egy méltatlanul háttérben kóválygott vezető (J'onn J'onzz), a jó és a rossz oldal között ingadozó nindzsapótlék (Macskanő – igen, Selina Kyle egy Ligában, ezt tegye össze valaki –, aki egyben a köldökig dekoltált eyecandy szerepkörét is magával hozza), humoros, könnyed lelkületű ifjú bűnüldöző (Csillaglány)… és még jó pár hasonló összevetést tehetnénk.
Nos, ez a sorozat végzett most az első helyen 307e példánnyal. Ami hatalmas sikernek minősíthető és komoly ujjongásra adhat okot, elvégre elég durva kezdés, erősebb, mint a szétreklámozott Uncanny Avengersé volt tavaly. Egyetlen apró szépséghiba: 52 variáns borítóval jelent meg. És a DC annyira halál komolyan vette ezt, hogy összeállított 52 darabos csomagocskákat, amiben mindegyik borító helyet kapott, persze sok-sok dollárért cserébe. Az összes ilyen csomag előrendelésben elfogyott.
Vagyis ez a sorozat akkora lendülettel esik a következő számra legalább kétszázezret, hogy a koppanását talán még itt, a kontinensen is hallhatjuk. Már csak azért is, mert a hivatalos főcím, a „nagy testvér” JLA v5 pontosan ennyire van most tőle a maga kis szerény éppen csak százezrével a negyedik helyen. Amúgy ez azt is jelzi, hogy most vagy egy szokatlan hullámvölgybe került a cím, vagy megindult az elődje, a v4 páratlanul dicstelen útján. Utóbbit egyvalami erősíti: a DC teljesen feladta, hogy továbbra is ezt a sorozatot tekintse és tekintesse a vezércímének. Teljesen egyértelmű, hogy most már mindent Batmanre pakolnak.
Persze az előző mondatnak némileg ellentmond, hogy a nyári giganagy dobásukat a JLA köré, vagyis a JLA-k köré építik. Amúgy eddig a Trinity War olyan, mintha még mindig DiDio lenne a főszerkesztő, ugyanis az egész az eddigi sajtóközleményekben annyira a marveles Avengers vs. X-Men másolata, hogy az tényleg félelmetes. Nagy átlagban a Trinity War a következőként foglalható össze: JLA v5 kontra JLA v6, egy nagy rakás szuperbűnözővel ágyútöltelékként egy hatalmas kozmikus fenyegetés miatt. És valószínűleg, hacsak a Marvel nem talál ki valamit, ez a gyenge alapötlet lesz az idei nyár húzócíme.

Alaposan körüljártuk a JLA-ket, lássuk, mi van a felső tíz maradékában.
A második hely meglepő módon nem a Batmané volt, hanem Bendis Uncanny X-Men v3-asáé. A cím 177e példánnyal indult, némileg gyengébben, mint az All New – mondjuk utóbbi eléggé komoly reklámot is kapott, míg az Uncannynél láthatóan abban bíztak, hogy a címe elég lesz majd, hogy vigye. És úgy tűnik, igazuk volt. Legalábbis az első rész esetén. A második ugyanis ott van alatta a hetedik helyen, csak éppenséggel feleannyi vásárlóval. Amúgy maga az All New éppen csak lecsúszott 85e példányával a felső tízről.
Az utolsó dobogós hely a Bőregérnek jutott. A Death of the Family zárórésze enyhe emelkedéssel 150e példányig hozta Snyder Batman v2-esét, amivel most már több mint 40%-kal elhúzott a JLA v5 elől.
Hasonlónak tűnik egyelőre Pókember helyzete is, de csak talán. A Superior Spider-Man ötödik és hatodik helyen található kis eltéréssel és 100e környékén. Ugyanakkor az esés folyamatos, és ha nem áll meg két hónapon belül, akkor félő, mégsem érik el a céljukat, hogy Pókemberből zászlóscímet faragjanak. (Amúgy érdekesség: az Amazing Spider-Man lezáró száma közel 50e példánnyal 35. a listán, szóval az utánnyomás is elég sikeres lett.)
Ugyanis, akárcsak a JLA, az Uncanny Avengers ebbe már belebukott. Jelenleg ott tart, hogy lehet, a Detective Comics is megelőzi. Egyetlen vigasza az, hogy Hickman Avegners v5-öse eddig pontosan ugyanazt az ívet futja be, mint a Fantasztikus Négyese pár éve. Vagyis zuhan, mint egy kődarab. Annyira, hogy már a top10-re se nagyon volt esélye. Annyira, hogy a Vörös Veszedelmet és az Ultimatumot elkövető Jeph Loeb által felügyelt (és egyik esetben írt) sorozat is ugyanott debütált, mint Hickman erősnek vélt címe.
Bizony, a Loeb által feltámasztott kozmikus részleg – ami titkolni se próbálja, hogy az Avengers mozifilm végére és a közelgő Guardians of the Galaxy mozira építi egész létezését – a Nova v5 és a Guardians of the Galaxy v3 (mely utóbbi írója Bendis, mint később megtudtam) is 80e példánnyal indított. Ami azért nem gyenge. (Másrészt a Hulk v3-at is közel egy éven át tömegek vették, és máig nem tudja senki megmagyarázni, hogy miért, amikor rosszabb volt, mintha egybekeverték volna a Youngbloodot a Spawnnal.) 
Igazából a szokásos kicsavart módon körbelövöldöztük a teljes top10-et, kivéve egy füzetet, a tizediket. A Secret Avengers v2 indítása jutott el idáig, ami egyben előrevetíti, hogy többet ebben a felső részben aligha találkozunk a nevével.

A Now! többi címe immár egyre biztosabban törekszik a nagy újraindítás előtti állapotokra. Vagyis a nagyjuk kezd teljesen visszaesni 40-60e közé – bár inkább a megadott tartomány aljára – és nem tudni, hol lesz majd az a pont, amikor megállnak. Egyelőre ezek a sorozatok jobban állnak, mint az elődeik, ám eddig mindössze egy olyan akad köztük, amiről tényleg elmondhatjuk, hogy jól járt az újraindulással… A múltkorában említett kötegből csak a Deadpool v5 élte túl, de ő annyira, hogy ezzel a tempóval jövő hónapra maga mögé utasít Pókemberen kívül minden szóló címet (jelenleg egedül a múlt hónapban indított Rozsomák van csak előtte). Tény persze, hogy Deadpool körül most gigantikus a felhajtás, és ez rengeteget dobhat a szérián. Rajta kívül még az Indestructible Hulk az, amiről esetleg kijelenthetjük, hogy a körülményekhez képest szépen tartja magát.

Bár még nem tartunk ott, de előzetesen rögtön egy érdekes kijelentés a havi viszonyszámokkal kapcsolatban: mivel a New52 mára már kifújt – vagyis az újdonság varázsa eltűnt, amúgy maga a kezdeményezés az állandó rossz hírek és a káosz elszabadulása ellenére kifejezetten sikeres – és a Now! láthatóan nem váltotta be száz százalékosan a hozzá fűzött gigantikus reményeket, így igazából most csakis a kis kiadóknak köszönhetjük, hogy a mérleg pozitív lett. Márpedig most onnan a vezető hármas finoman szólva is elég keményen odatette magát.
Hogy mennyire? A felső ötvenből öt, a felső százból tizenegy helyet vittek. Csak szemléltetésképp: múlthónapban a felső százban hat címük volt, egy éve meg öt.
A dobogót most bezsebelte az Image. A szokásos Walking Deadet és a Sagát egy másik Walking Dead fejelte meg: egy különszám a Kormányzóról. Aki lehet, hogy rég fűbe harapott, de a tévésorozatban most éli fénykorát, és ez ki is tűnik abból, hogy a füzetet majdnem annyian vették meg, mint magát a Poroszkáló Porhüvelyekét.
Negyedik helyen a Dark Horse nagy rizikója található, ami bevált nekik. Jelen pillanatban legalábbis kifejezetten így néz ki. A múlt hónapban 39e-rel nyitott Star Wars v3 most 46e példánnyal található a listán. Sőt, az első részből is eladtak még 17e füzetet. Vagyis eddig bejött. Nagyon.
De az IDW-nek is a My Little Pony. A harmadik szám visszaröppent 40e fölé, és kapott is rögtön egy spin-offot a sorozat főszereplőjének nevével, ami szintén hozott egy stabil 30e feletti eladást.
Mögötte amúgy egy rég látott ismerős bukkan fel, az Aspen Comics, ami a tízéves fennállását tíz vadonatúj sorozattal ünnepli. Első közülük a Legend of the Shadow Clan, 30e feletti eladással. Nem tudni, hogy a három variáns borító mennyire segítette az eladásokat.
Az Image ismét feltűnik egy Happyvel, meg persze láthatjuk még a felsőbb részben a Dark Horse erős címeit (Buffy, Hellboy) is, hogy aztán még a Boom! is tiszteletét tegye 20e felett az Adventure Time-jaival.
A Dynamite Entertainment megint lecsúszott a magasztosabb helyekről, a Valiantnál pedig a jelek szerint telítődött az olvasói bázis, ugyanis a két marginálisabb címük megkezdte az ereszkedést a három húzónév javára. Ha jók az értesüléseim, nemsokára crossovereznek majd egy event kapcsán, meglátjuk, ez használ-e bármit. (Logikusan nézve nem nagyon kéne, mert úgy tűnik, van egy kb. 8-10e fős alapbázis, ami veszi az összeset, meg mindegyik sorozatnak egy 1-5e fős rajongótábora, vagyis olyan hatalmas nagy tartalék nincs egyikben sem.)

Könyvek tekintetében a Diamond által ellátott üzletekben most háttérbe tolták az élőholtakat. Annyira, hogy az első húszban kettő egész darab van csak, és azok is a szokásos gyanúsítottak: az első tpb és az első Compendium.
A győztes itt most Alan Moore LoEG spin-offja, a Nemo: Heart of Ice volt, amit egy Batman GN, a Night of the Owls és a második Adventure Time-kötet követ. Jól tartja még magát a Saga, de azon túl igazából a képregényboltos könyvpiac a nagy januári fellendülés után brutálisat zuhant. Számokkal is látjuk nemsokára, mennyire.
Könyvesboltokban a Trappoló Túlvilágiak már jóval komolyabb ellenfélnek bizonyultak, elég nagy harcot vívtak most a mangákkal, amit részben utóbbiak nyertek meg. Első helyen ugyanis a Naruto sokadik kötete végzett, utána jön a két Compendium, hogy aztán a kilences Sailor Moon a biztonság kedvéért mutassa, hogy a keletiek nem adják fel. Érdekes amúgy, hogy feltűnik a listán hatodik helyen egy hétéves GN, a Fun Home is. Ha valaki tudja, mitől lett ez most ilyen népszerű, írja már meg a kommentekben!

A kiadók versenyében minden fentebb írt ténynek ellentmondó módon a Marvel toronymagasan nyert. Közel 35/38,5%-kal (bevétel/példányszám) a DC 29/33%-a előtt. Annak ellenére, hogy minden jel arra mutatott, a DC visszaerősödik, pont az ellenkezőjét látjuk. Ráadásul ront a helyzeten, hogy a 11,5 milliós bevételük közel tizedét a JLA v6 egymaga termelte.
Ugyanilyen meglepő a kicsiknél is, hogy az elmúlt hónapok brutális előnye után az Image alig több, mint fél százalékkal vezet az IDW előtt. A Dark Horse ugyan jócskán le van maradva, de ugyanannyival vezet a Dynamite előtt, mint amennyivel az IDW őelőtte.
Az egyszázalékosok táborába megint csak a Boom! Studios és az Eaglemoss férkőzött oda, de most a Zenescope és a Valiant is alig egy hajszálra voltak ettől. Előbbit bevételben amúgy két hatdolláros és egy ötdolláros kiadvány segítette.

Múlt hónaphoz képest a füzetek az első két helyezettnek köszönhetően 5/4%-os emelkedést mutattak. A kötetek 20/14%-os esése viszont rontott a teljes statisztikán, -3,5/+2%-ra vitte le azt. Tavaly februárhoz képest a kötetek helyzete közel sem olyan rémes (példányban stagnált, bevétel kicsit csökkent a kis kiadók tízdolláros tpb-i miatt), ám ez nem igazán hatott ki az összesítésre, az jórészt a füzetek 16/15%-os bővülését mutatja.
Ez utóbbiból amúgy azt szűrhetjük le, hogy a Marvel Now! címeinek nagyja hiába esik, meglepően szilárd középmezőnyt alkotnak, ráadásul a kicsik most minden eddiginél nagyobb mértékben segítettek a füzetes számok javításában. Ha a Walking Dead – Star Wars – My Little Pony (nem röhög) hármas tartja a helyzetét, akkor a három kistigris fontos tényezővé válhat az iparág idei stabilan tartásában.
A januári orbitális előretörést a mostani szerényebb statisztika sem hatotta meg. A gördülő statisztika alapján az idei első két hónap így is közel 20%-kal jobban teljesít, mint a tavalyi hasonló időszak.

A cikk végi szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2013-03-21 00:48
Nem akarok kötekedni de:
"Jeph Loeb két sorozata... Loeb által feltámasztott kozmikus részleg ...a Nova v5 és a Guardians of the Galaxy v3"
szóval a GotG az Bendis, csak a Nova Loeb (és mivel nem event, hanem karakter központú sztori, ezért remélhetőleg nem rontja el, mert eddig jó).

"az idei első két hónap így is közel 20%-kal jobban teljesít, mint a tavalyi hasonló időszak."
Ezt tök jó olvasni :)
# talgaby 2013-03-21 09:51
Kösz. De a kozmikus részleget igazából tényleg Loeb támasztotta fel, mert ő most a felelőse. Ami mondjuk így, ha Bendis a társíró, eléggé érdekes, mert megnézném én azt a napot, amikor BMB igazat ad bárkinek bármiben…
# pepea 2013-03-21 11:23
Talgaby! DC unverzium kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy elég bonyolult, hogy melyik JLA, tehát ami most viszi az JL, A nélkül, most jött új, az már JLA, VIBE mellé együtt jöttek ki. Várom a választ. :)
# talgaby 2013-03-21 11:44
Ezért van a sorozatmegjelölés. A tavalyelőtti Jutice League rövidítése a JLA v5, a most indult Justice League of Americáé meg a JLA v6.
# pepea 2013-03-21 12:43
Idézet - talgaby:
Ezért van a sorozatmegjelölés. A tavalyelőtti Jutice League rövidítése a JLA v5, a most indult Justice League of Americáé meg a JLA v6.

Értem már! Köszönöm a tájékoztatót. :) Elég gyorsan jönnek új kötetek (volume). :)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta