Ki van itt?

Oldalainkat 594 vendég és 0 tag böngészi

A téli szünet miatt a tavaly decemberi amerikai képregényes eladási listáról szóló értekezés sem került ki januárban. Cserébe viszont azok, akiket még érdekel ez a téma, elég sűrű időszakra számíthatnak, mert a mostani után nem sokkal jön a 2011-es naptári év áttekintése az ottani piacról, az után pedig igencsak esedékes lesz a január kivesézése. Szóval az eddigiekhez képest eléggé sűrű lesz az élet ebben a rovatban.

A hónap híre valószínűleg az, hogy a Marvel visszavette a piacvezetői posztot a DC-től. Vagy azt is tekinthetjük a legfőbb decemberi történésnek, hogy a DC eladásai az eddigi szép trenddel ellentétben eléggé keményen (összesítve hét számjegynyi füzettel) megcsappantak. Ám mielőtt rátérnénk a számokra, nézzük magát a listát gyorsan:

Bár az első helyről lecsúszott összesítettben, egyéniben még mindig a DC vezet, méghozzá négyszeresen. A JLA v5 – Batman v2 – Action Comics v2 – Green Lantern v5 fogat továbbra is elérhetetlen a Marvel számára. Ezen kívül most már egyedül ők négyen képviselik a százezresek klubját. Még a legjobb Marvel-kiadvány, a Jeph Loeb és Ed McGiunness által jegyzett Kábel vs. Angyalok, vagy hivatalos nevén Avengers: X-Sanction sem érte el a százezer példányt, hiába volt hat különféle borítója, köztük – igen – a továbbra is páratlan tök fehér fajtával. Amiben most az a legszebb, hogy a mini logójának különleges tipója folytán sokkal, de sokkal idiótábban néz így ki, mint bármely más fehér borító, amivel a Marvel a legelvetemültebb, vagy inkább leghülyébb elvakult gyűjtőket szívatta. (Komolyan, ki az, aki önszántából megvesz egy fehér lapot, mert valaki azt mondja, csak azzal lesz tökéletesen teljes a gyűjteménye?)
A mini amúgy abban különleges, hogy a variánsozás itt nem áll meg, az Ultimatum után Loeb megint kibulizta magának, hogy a teljes sztori egészen a végéig legalább három különféle borítóval menjen le. Ez egyben egy roppant érdekes kísérlet lehet majd számunkra, ugyanis kiderülhet néhány dolog. Például, hogy Loeb neve önmagában milyen hatást vált ki mostanában? Mert egykor ugye olyan volt, mint 2006 környékén Bendis: ha a neve ott van a borítón, a sok zombi megveszi. Nem olyan rég azonban Jeph Loeb képregényíró neve egybeforrt a milleri mélységekre (csak más milyen módon) törő legalja alkotóéval, aki bármihez nyúl, akármilyen jó volt, el tudja menthetetlenül rontani. (Hm, érdekes lenne megnézni, milyen lenne egy Loeb által írt Spirit, abból kiderülne, elérte-e már Miller színvonaltalanságát, vagy még azért van remény?)
Másrészt a variáns borítók hatása is kérdéses marad. Mert könnyen lehet, hogy még ennyi idő után is a sok borító önmagában elég, hogy rövid ideig jó eladásokat hozzon egy címen.
És persze a nagy rejtély, hogy Loeb ezt is elcseszi, mint a Marvelhez való visszatérése óta pár kivételt (pár meglepően jó kivételt, hogy hozzátegyem) leszámítva mindent, vagy sikerül összehoznia valami használhatót? Az első szám alapján eddig erősen kétesélyes, csak annyi derült ki, hogy valami mély és agyi munkát kívánó dologra senkinek se szabad számítania. Habár másrészt egy olyan miniről beszélünk, ami az Avengers vs. X-Men című, sok tucat füzetes eseményt akarja felvezetni. Amely eseménynél úgyis mindenki előre tudja, hogy valami írói csel – vagy inkább csalás – lévén a Bosszú Angyalai fognak győzni, mint minden ilyen korábbi összetűzésnél. Annak ellenére, hogy amikor ezt a kérdést még értelmesen kezelték, az X-ek egyetlen tagja élete első bevetésén egy szál magában elintézte a komplett Bosszú Angyalait olyan tagfelhozatallal, hogy Thor, Vízió, Energikon, Vasember és Amerika Kapitány. Most meg a teljes X-Men száll ringbe. Csak hát a Bosszú Angyalait nem lehet a Marvel-univerzumon belül megalázni egy teljes vereséggel, mert azt sehogy se lehet a marketingnek lekommunikálnia, az X-ek azonban mindig az elnyomott kisebbség szerepét töltötték be. Szóval lehet készülni arra, hogy megint végig kell szenvednünk egy időszakot, amikor kormányzatilag üldözik a mutánsokat...
Vagy csoda történik és egyszer végre logikusan működtetik harminc év után a saját világukat. A marketing nem szól bele, és hagyják, hogy az írói kreativitás megmutassa, mit tud valójában. És persze felkeres ekkor minket valaki, hogy tud kéz alatt egy eladó hidat.

Amúgy nem ez az egyetlen első szám, amit a Marvel bevetett az év végén. A másik, szintén top10-be jutott sorozatkezdőjük a Defenders v4 első száma (piros pont annak, aki megmondja, melyik volt a v3), melyet Matt Fraction jegyez és aminek az első sztorijához a Dodson-házaspár szállítja a rajzokat. Arra a kérdésre, hogy mi szükség van most egy Defendersre, pláne miután az Alpha Flight felújításának kísérlete a Marvel tavaly év végi egyik legnagyobb szerkesztői katasztrófájának következtében megbukott (az eredetileg mininek szánt címre a marketing először megadta az engedélyt, hogy ongoinggá bővítsék, majd amikor elkezdték kiadni az ongoingot, közölték, hogy ja, de ennek csak egy mininek kellett volna lennie, és leállították az egészet... a kompetencia továbbra is csak úgy süt onnan, mi?). Ráadásul érdekes, hogy ugyanaz a Matt Fraction jegyzi, aki halál pontosan ugyanezzel a recepttel próbálkozott az Order című sorozat kapcsán pár éve, csak akkor soha addig nem látott (vagyis oda kitalált) karakterekkel. A kettő között amúgy kb. ennyi a különbség, sajna ugyanazokkal a gyenge hatásvadász trükkökkel próbálja eladni ezt is, mint az Ordert. Vagy még rosszabbakkal, mert itt rögtön az elején bedobja a szexuális szabados csajokat. Igazából senki se jósol nagy jövőt a sorozatnak (az Orderre szeretik ráfogni, hogy szerették a kritikusok, ám ettől még Fraction talán legorbitálisabb buktája volt, majdnem olyan, mint Bendisnek a Spider-Woman), egyedül Dodsonék Vörös Amazonja az, aki az első sztorit még biztosan elviszi, aztán majd meglátjuk, képes lesz-e egyáltalán az egy évet megérni. Vagy valami csoda folytán meglepetés okozni, ám ezzel a címmel azt nehéz lesz, ennél nagyobb kihívást csak a Champions csapat feltámasztási kísérlete okozna.

Továbbra is maradunk a Marvelnél. Nem azért, mert most kompenzálni kell a nagy DC-s fölényt őszről, hanem mert a DC-nél azt leszámítva, hogy minden sorozatuk relatíve tartotta a pozícióját, csak közben példányszámot veszített, nem igazán töltene meg ennél a pár sornál többet. Szóval Marvel...
A Marvelnél igazából nehéz megmondani, mi van most. Azon kívül, hogy a marketingesei továbbra is hülyék, és hogy én szeretem szidni őket, mert (reményeim szerint) feldobja ezt a rovatot. És mert tényleg hülyék. Nagyon.
Ami vásárlói oldalról kialakulóban lévőnek tűnik, az az, hogy a Bosszúangyalok dominanciájának vége. És hogy a szerkesztőségük ezt nem igazán akarja szó nélkül hagyni. Sőt, a közelgő Avengers vs. X-Men egyfajta próba is lehet, hogy a feltörekvő X-ek vagy az eddig a népszerűségi listát vezető Angyalok a vásárlók favoritjai? És akkor ebben az egészben még ott van a Pókember, amit Slott nagyon lassan ugyan, de kezd feljebb húzni, ráadásul ugye az eszement akcióhalom, az Avenging Spider-Man is besegít most elég keményen. Jelen pillanatban az X-ek dominanciája kezd bebetonozódni, ám ez bármikor megborulhat. Szóval hacsak nem cseszi el a szerkesztőség/marketingosztály egy felülről beleavatkozással, lehet hátradőlni és végignézni, amint ez a három részleg a nyolcvanas évek elejéhez hasonlóan elkezdi kegyetlen harcát a teljes dominanciáért.
Mivel azonban a Marvel a Bosszú Angyalait is mesterségesen húzta fel anno, hogy általuk egy jól eladható franchise-t építsen fel a már akkor létező filmes terveiknek - amely tervek éppen beérőben vannak -, míg az X-ek filmes jogai egyelőre külső kézben vannak, így erősen kétlem, hogy ne próbálnák meg mesterségesen felhúzni az Angyalokat – bár azt már igen, hogy vannak annyira idióták, hogy ezt az X-Men részleg elnyomásával próbálják elérni, ennyire dilettáns barmok még náluk sem ülhetnek.
Ha meg valaki esetleg nem értené, mi alapján állítom, hogy itt nagy összecsapásra kerülhet sor az eladási listán a részlegek között, itt van a három érintett elhelyezkedése decemberben:
Uncanny X-Men v2 (12.) - Avenging Spider-Man (13.) - Wolverine and the X-Men (15.) - Avengers v4 (17.) - Uncanny X-Force (21.) - Amazing Spider-Man (22.) - New Avengers v2 (25.) - X-Men v3 (44.) - Secret Avengers (47.) - X-Men Legacy (49.) - Astonishing X-Men v3 (60.) - Avengers: Children's Crusade (65.) - a tagok saját sorozatai pedig, ha vannak, ennek az egésznek a közepén mindenfelé.

Na jó, a DC-nél is vannak hírek, bár igazából nem a listát érintik. Hat sorozatukat a nyolcadik számnál le fogják lőni, hogy hat új jöjjön a helyükre. Az elhullottak (zárójelben a decemberi helyezésükkel és eladásaikkal): a Hawk and Dove v5 (114. - 18e), O.M.A.C. v6 (126. - 16,5e), Mr. Terrific (127. - 16e), Static Shock v3 (131. - 15,7e), Blackhawks (135. - 15e), Men of War v3 (139 – 15e). A Captain Atom v3-at leszámítva ezek a DCnU jelenlegi legrosszabbul fogyó címei. Ez utóbbi valószínűleg azért maradt meg, mert inkább Liefeld fogvicsorgás-gyűjteményétől szabadultak meg jó gyorsan, mintsem hogy feladják a régi Atomot, akinek a visszatérését eléggé görcsösen kell magyarázniuk az olvasók előtt, ugyanis valahol sokaknál az tette be a kaput, amikor – a valljuk be, a dilis feleségét leszámítva halál unalmas és végtelenül sablonosan fehér férfi – Ray Palmer visszahozásának érdekében nagyon csúnyán és jó grafikus módon kicsinálták az új és sokkalta izgalmasabb, és ami még főbb, ázsiai Atomot. Ennek ellenére könnyen lehet, hogy még pár címmel együtt (Voodoo, Shade the Changing Man, Blue Beetle, I Vampire, Grifter, Resurrection Man) a következő kaszálás áldozata lesz.
Ja, igen, az új címek helyettük: Batman Inc., Ravagers, Earth 2, World's Finest (ez utóbbi kettő alterverzum), G. I. Combat és Dial H. Róluk majd talán egy későbbi cikkben.

A kicsik versenyében nagyon komoly küzdelem folyt az első helyért, amit kevesebb mint 350 példánnyi különbséggel a Walking Dead nyert meg a Buffy Season 9-nal szemben. Ők ketten annyira elhúztak a harmadik helyezettől, hogy a listán 34 pozíciónyi különbség van az ezüst- és a bronzérmes között. Ami amúgy a meglepő módon elég hamar (mármint az eddigi másfél éves szünethez képest tényleg) kijött Lady Mechanika 3. száma.
Az IDW a dobogóról megint lecsúszott, cserébe viszont elkezdte a szokványos tejelési technikáját, aminek áldozata most a TMNT lett. Az ongoing mellé beröppent a teknőcök saját mikrosorozata (ők nevezték el így), aminek az első része Raffaellóval elég szorosan ott van a fősorozat mögött.
A Dynamite-nak most esélye sem volt, hogy bejusson a három nagy mögé. Nem csak az Aspen LLT előzte meg, de még az Archie is, amiben folytatódik Archie és a KISS együttes közös története.

Kötetek tekintetében gyakorlatilag a decembert össze lehet foglalni két szóban: Walking Dead. Most mindkét fronton (Diamond szaküzletes eladásai és könyvesboltok) mindent vittek minden szinten. Képregényüzletekben az új tpb vert mindent agyon, majdnem kétszer annyi ment el belőle, mint az új Fables-könyvből, amiből meg kétszer annyi, mint a harmadik helyezettből - ami megint Walking Dead, az állandóan visszatérő első kötet. (Lassan az USA 1%-a birtokolni fogja a Walking Dead első hat füzetét valamilyen formában.)
Könyvesboltban a különbség még csúnyább. A Sailor Moon most roppant fura módon teljesen visszaesett (9., 13. és 20. hely), viszont a Walking Dead compendiumja (első 48 rész egyben) toronymagasan vezet, mögötte a legújabb tpb-jével, a tizenötössel. És felbukkan még az első HC is (első két tpb egyben). Plusz az első tpb. És a második HC. Közte némi Habibi, Batman: Noel és néhány manga. Meg a Hark! A Vagrant, egy eléggé népszerű és díjazott webcomic könyve (félig gyűjtemény, félig új anyag).

Számok kapcsán már tudjuk, hogy a Marvel visszavette a vezetést. És most nem trükköztek, a DC esett vissza, szóval ezúttal reálisabb képet kaptunk a füzetek terén. Könyveknél borul kissé az állás, mert a két nagyot karácsony miatt eléggé komolyan verték a kis kiadók, ami megérződik most a piaci részesedésükben is.
A Marvel összességében alig egy százalékkal verte a DC-t, 34,4/39%-ot állított ki 33,7/37,7%-kal szemben (bevétel/példányszám). A kicsik közt nem volt vita, a Walking Dead rekordmagasságig, majdnem hét százalékig repítette az Image-et, az IDW éppen csak 5% fölé jutott, a Dark Horse pedig még a négyet se érte el. Sőt, a Dynamite Entertainment is megközelítette. Rajtuk kívül az Eaglemoss (megnövekedett figurakereslet karácsony miatt), a Boom! (szokás szerint) és a Viz (szintén) volt egy százalék felett, illetve az Archie majdnem elérte ezt a határt példányszámok tekintetében.
Év közben az összehasonlításoknál láttunk már egy nagyon csúnya esést, egy brutális emelkedést, majd ennek kifulladását. Hogy végül ez mire volt elég... azt majd a következő, éváttekintő cikkben. A december önmagában vegyes képet alkot. Az előző hónaphoz képest még erőteljesebb a fogyás, összességében 16,6/12,8%-kal kevesebb füzetet és könyvet vettek/vittek, mint novemberben. A tavalyi eredményekhez képest a kép nem valami biztató, mert a DC miatt a füzetek ugyan még mindig jóval szebben teljesítenek, a könyvek viszont hihetetlen esést szenvedtek el (példányra 20% felett van a hiány). Emiatt az összesített bevétel esett, a darabszám azonban pozitívban van.
Negyedévre nézve már kevésbé komor a szituáció, mert mind az idei harmadik illetve tavalyi utolsó naptári negyedhez képest erősödés volt tapasztalható. Ez nem kicsit a hihetetlenül erős októbernek köszönhető, bár a novemberi eladások is részt vettek tevékenyen ebben. Meg persze az is, hogy a tavalyi év vége az akkori erősödés ellenére közel sem volt izmos.

Ennyi volt a december, a tavalyi évet azonban még nem zártuk le ebben a rovatban, mert jön a teljes áttekintés. Addig is azonban a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2012-02-08 16:24
Nem baj, hogy lesz még 2 ilyen áttekintő cikk, most úgy se volt egy ideig!
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta