Ki van itt?

Oldalainkat 944 vendég és 0 tag böngészi

Dávid és Góliát I.: Mi ott leszünk az élen, ha fordul a világ

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy vállalat, ami a hatvanas évek elején újszerű szuperhős-képregényeket kezdett kiadni. Egyik szuperhősük sikeres lett, a másik kevésbé, egy egész csapat pedig sikeresnek indult, aztán mégse lett az, aztán jöttek néhányan, akik nagyon, nagyon, nagyon sikeressé tették. A vállalatot Marvel Comics-nak hívták, a szuperhős-csapatot X-Mennek, a feltámasztás utáni sikerekkel kapcsolatban pedig alighanem Chris Claremont és John Byrne neve ugrik be a legtöbb olvasónak. Holott az első szám írója Len Wein volt, a rajzoló pedig David Emmett, vagy ahogy minden X-rajongó ismeri: Dave Cockrum, aki ma ünnepelné hetvenharmadik születésnapját.

Közismert, hogy az X-Men a hatvanas évek elejének szuperhős-boom-jában született, ám indítása után nem sokáig bírta a tempót a Marvel többi kiadványával, így a Csodálatos Pókemberrel vagy a Fantasztikus Négyessel. Noha a sztorikon olyan nevek is dolgoztak, mint Neal Adams, valahogy nem sikerült elkapni a zeitgeist-et, és a sorozat csendes érdektelenségbe fulladt – az (akkor még nem Rejtélyes) X-Men #93 például egyszerűen a #45 reprintje volt:

EH 017 01

Találd meg a tíz különbséget a két kép között! Az árcédulát is érdemes megnézni…

Azonban a hetvenes évek derekán a Marvel főszerkesztője, Roy Thomas (aki az X-Men #20-43 közötti részeit írta 1966 és 1968 között) fejébe vette az X-Men feltámasztását, és néhányan foglalkozni kezdtek a dologgal. Ennek külön apropót adott egy üzleti megfontolás; a képregényeket nem csak az Egyesült Államokban, hanem sok külföldi piacon is forgalmazták, és ezek közül a nagyobbak, például Kanada és Nyugat-Németország, igen szép profitot is termeltek. Innen jött az a némiképp profitorientált ötlet, hogy meglévő, és döntően vagy teljes egészében amerikai állampolgárokból álló szupercsapatok mellé létrehoznak egy nemzetközi csapatot, aminek a tagjai a jól tejelő piacok fiaiból, leányaiból és esetleg egyéb lényeiből kerülnének ki – persze nem szívjóságból, hanem hogy ezek a piacok ráraboljanak a „nemzeti” hősükre, és még több képregényt szívjanak fel. A két ötlet összekapcsolásával ezek a külföldi hősök találtak volna otthonra a megújított X-Menben, és a Marvel akkori No. 1. kosztüm-tervezője, az idősebb John Romita a későbbi felhasználás figyelembevételével alkotta meg Rozsomákot. És ha már megvolt, az új X-Men megjelenése előtt be is mutatkozott A hihetetlen Hulk három egymást követő számában (bár valójában csak a #181 volt igazi szerep, a #180 és a #182-beli fellépése épp csak egy-egy aprócska jelenetre korlátozódott):

EH 017 02

Romitának azonban – lévén a Marvel egyik legnagyobb neve – épp elég dolga volt a már befutott sorozatokkal, kísérletezésre nem sok ideje maradt. Így az új X-Men körül bábáskodó számos író és szerkesztő mellé másik rajzolót kellett találni; ő lett Dave Cockrum.

Dave 1943. november 11-én született, vagyis a tervezett X-újraindítás korában épp csak betöltötte a harmincat. A Marvel fő konkurensénél, a DC-nél a Szuperhősök légiója sorozat átfogó megújításával vált ismertté, és azért hagyta ott korábbi munkaadóját, mert némi vitába keveredtek az eredeti rajzok tulajdonjogát illetően. A Marvel duplán nyert vele, mivel nemcsak egy addigra már elismert rajzolót kaptak, vagyis nemcsak egy olyat, aki szépen tudott rajzolni, hanem aki már bizonyította, hogy új karakterek tervezésénél és a régiek megújításánál sem remeg a keze. Sőt, Dave tarisznyájában ott lapultak a Légió univerzumának kibővítéséhez tervezett, épp bemutatás előtt visszavont karakterei, méghozzá egy egész csapatra való; ők lettek volna A kívülállók (The Outsiders), akiket – miután az új X-ekhez éppen új szereplőkre volt szükség – nem habozott „bedobni a közösbe”. Többek között hozott egy félig madár csajt, Quetzalt; egy időjárás-manipuláló fickót, Tájfunt; egy jellegzetes fejdíszű fekete lányt, Triót; és egy démont, aki a Földön ragadt – és ha valaki ismerős, az nem a véletlen műve…

EH 017 03

Nem is csak a Star Trekből szökött űrhajóra gondolunk

A felismerhető ötletcsírák mellett Árnyék az egyetlen, aki külsőre már „készen van”, azaz abban a formájában látható, ahogy később az X-Mennél bemutatkozott. Nem csoda: őt Cockrum még a haditengerészetnél találta ki, amikor a tengerentúli támaszpontján egy trópusi vihar miatt nem tudott aludni. Ami a jellemét illeti, a magam részéről mindig azt hittem, hogy Árnyék szelíd, nemes, istenfélő jellemének ellentételezéseképpen alkották meg démoni külsejét, de ez pont fordítva volt: Dave eleinte valóságos démonnak képzelte (a szerencsétlen valódi neve ráadásul Baltazár, azaz Baalshazzar), aki eltolt egy küldetést, amit a Sátán számára kellett volna a Földön végrehajtania. Ezek után a Pokolban várható következményektől félve maradt itt, és állt be inkább a hősök közé, azaz a kedves Kurt Wagner eredetileg egy állatias ösztönök által vezérelt, igazi szemétláda lett volna, mint mondjuk később Kardfogú. Dave úgy jellemezte, hogy „egy teherautóra való halott csecsemőt remek tréfának tartana”:

EH 017 04

Alkotótársait azonban csak a külső (no meg a képességek) fogta meg, és gyökeresen átformálták Árnyék jellemét – olyanra, amilyennek ma ismerjük (noha a démoni származás még évtizedekig kísértette, de erről majd talán később).

Vihar egy kicsit nehezebb szülés volt. A Kívülállók Triójából első körben csak a „fekete lány” rész maradt volna meg, és a Marvelnél macska-képességekkel ruházták volna fel:

EH 017 05

Ám a tervezgetés rövid időre megszakadt (Roy Thomas 1974-ben leadta a főszerkesztőséget és Len Wein került a helyére), ami pont elég volt ahhoz, hogy számtalan macska-képességű nő jelenjen meg a piacon, így a nemrég még újszerűnek számító „macskanő”-ötlet elcsépelt marhasággá vált, ezért amikor kikerült a fiókból, a hölgy megkapta Tájfun időjárás-manipuláló képességeit:

EH 017 06

…valamint Dave új külsőt tervezett Jean Grey-nek is, amiből végülis nem lett semmi, úgyhogy innen jöhetett a köpeny…

EH 017 07

Quetzalnak „le kellett adnia” a haját és a szemeit:

EH 017 08

És miután a valaha volt Trio visszakapta az eredetileg is megálmodott fejdíszt és ékköves köpenyt, már meg is volt a tökös-mákos rétes, izé, Vihar:

EH 017 09

Árnyék és Vihar mellé Dave (alkotótársaval) még összedobta Kolosszust és Viharmadarat (utóbbi históriájáról már megemlékeztünk a Halottak szabadságon posztban), Rozsomákot csak le kellett venni a polcról, és készen is voltak az új karakterek. A régi csapatból csak Küklopsz maradt meg, no meg persze X professzor, hogy a kapcsolat az X-Mennel ne csak névleges legyen. Valakinek még eszébe jutott az eredeti X-Men sorozatban már bemutatkozott Vészmadár és Naptűz, és hogy az olvasók ne feszegessék, hogy Xavier professzor miért nem fordult hozzájuk az új csapat alapításakor, őket is bedobták (de Naptűz szinte azonnal, Viharmadár kicsit később le lett építve). Jöhetett a Giant-Size X-Men #1 és az ezerszer „homage”-olt borítója…

EH 017 10

…amit Dave Cockrum-hoz hasonló stílusban mégsem Dave Cockrum rajzolt, hanem Gil Kane – node erről is majd később. A borító további érdekessége, hogy „első szám”-ként mutatkozik be, holott – ki ne tudná – nem követte több rész, az X-Men normál képregény-formátumban, a megszakadt számozást követve folytatódott. Azonban a Giant-Size idején még az volt a koncepció, hogy az akkoriban szokásos egy- vagy kéthavi megjelenés helyett negyedévente 68 oldallal jelentkeznek, és a Giant-Size-ot követő első, a Valhalla-bázison játszódó (sokszor idézett) kaland még ebben a szellemben, Giant-Size X-Men #2-nek íródott. Már a készítés legutolsó fázisában tördelték fel a szokásos hosszúságú részekre.

Az új X-Men – ki ne tudná – zajos sikert aratott, amiből érdekes módon pont az ötletadó gondolat nem vette ki a részét, vagyis hogy az új hősök a jól tejelő piacokról jöjjenek; ez az idea ugyanis a „creative process” közben valahogyan elkallódott, kivéve a kanadai piac számára már korábban megalkotott Rozsomákot. Árnyék ugyan német lett, de a közelebbről meg nem határozott afrikai Vihartól, az indián Viharmadártól és a szovjet-orosz Kolosszustól különösebben nagy bevételeket nem lehetett várni (mármint ami a nemzetiségükből fakadt volna). Ugyanakkor a kortársak kiemelték Dave újítónak és frissnek ható rajzait, amit ma már persze nehéz ugyanolyan szemmel nézni; bevallom, nekem a magyar megjelenés idején egyáltalán nem tetszettek, ellentétben John Byrne ma is gyönyörű alkotásaival. Egy idő után azért megtanultam értékelni Dave gazdagon árnyékolt, kimunkált arcait, amihez képest John csak vázlatokat dobott össze – ugyanakkor a képregényekben sűrűn előforduló többalakos akciójeleneteket szerintem Dave sosem tudta John szintjén papírra vetni.

Persze ízlések és pofonok különbözőek. Amit viszont nem lehet nem észrevenni Dave munkáiban, az a technika iránti érdeklődése – édesapja a légierőnél, ő maga hat évig a haditengerészetnél szolgált, és innen hozta magával a haditechnika iránti rajongását és a harci repülőgépeket illető aprólékos tudását, amit az X-Men oldalain is számos alkalommal felhasznált. Nála a járművek nemcsak elnagyolt hátterek, hanem szerető gonddal kimunkált szereplők voltak; az X-ek általa „felfuttatott” SR-71-eséről már részletesen beszámoltunk, és a korai X-Menjei akár a korszak repüléstechnikai lexikonjának is beillenének. Nézzük csak az első néhány számot:

1. Giant Size X-Men:

EH 017 11

2. Rejtélyes X-Men #94

EH 017 12

3. Rejtélyes X-Men #94:

EH 017 13

4. Rejtélyes X-Men #95:

EH 017 14

5. Rejtélyes X-Men #96:

EH 017 15

Hogy melyik milyen gép, azt egy kicsit később fogjuk elárulni – hátha addig valaki fel akar vágni a kommentek közt a haditechnikai műveltségével…

A sort még persze folytathatnánk (pl. Dave már azelőtt űrsiklós küldetésre küldte az X-eket, mielőtt a siklók valósággal szolgálatba álltak volna), de ennél lényegesebbek Cockrum saját kreációi, amivel hozzájárult az X-Men sikeréhez – hiszen egy képregény-rajzoló nem mindig nyúlhat a létező dolgokhoz. Többek között ő alkotta meg a siár birodalmat, lényekkel, űrhajókkal, alles-zusammen, valamint a Fészek szörnyetegeit. Talán legjelentősebb, máig gyakorlatilag változatlan formában élő alkotása azonban Jean Grey, mint Főnix. Itt láthatjuk Dave eredeti terveit a később legendássá vált ruhához:

EH 017 16

EH 017 17

Ha nem hibás, ne javítsd meg!

A sikeres együttműködések mögött gyakran meghúzódnak kisebb-nagyobb viták, vagy akár gyilkos ellentétek is, Dave és (az X-Men írását közvetlenül az indítás után Len Wein-től átvevő) Chris Claremont esetében azonban erről szó sem volt. Rajzoló és író kiválóan dolgoztak együtt, sőt: túl jól – az eleinte kéthavonta megjelenő X-Men ugyanis annyira sikeres lett, hogy hamarosan havilappá vált, és Cockrum egyéb elfoglaltságai miatt egyszerűen nem tudta bevállalni a pluszmunkát.7

Mert közben persze más Marvel-füzeteken is dolgozott, ezek közül emeljük ki a Star Trek-et (ekkoriban a Marvel adta ki a hivatalos Űrszekerek-képregényeket). Ezzel kapcsolatban Dave magának mondhat egy egészen érdekes elsőséget is, amire valószínűleg kevesen gondolnának: a McDonald’s legelső licenszelt Happy Meal menüjéhez a témát ugyancsak az első Star Trek mozifilm szolgáltatta, melynek képregény-változata Dave kezei közül került ki, így az adott játékokat is részben ő illusztrálta! Erre varrjatok gombot:

EH 017 18

EH 017 19

Menő, nem?

Mindenesetre Dave 1978 februártól „leadta” az X-eket az akkor még kevésbé ismert John Byrne-nek, akinek az első megbízatása az X-ek Iron Fist #15-beli vendégszereplése volt (Chris Claremont, John Byrne, Dan Green):

EH 017 20

John Byrne munkáinak ismeretében a rajz kissé furának tűnik, amire egyszerű a magyarázat: Byrne alakjain Cockrum utólag átrajzolta az arcokat. Csodálnám, ha ez Byrne-nek tetszett volna, de nincs róla információm, hogy a későbbiek során súrlódás lett volna kettejük között. Ezt követően Byrne a Marvel Team-Up-ban (ahogy azt a Blackbird-sorozatban már láthattuk) egy-két oldalt teljes egészében maga rajzolt meg az X-ekről, aztán a #109-től a Rejtélyes X-Men rajzolója lett, és Chris Claremont-tal megkezdték a képregény-történelem egyik leggyümölcsözőbb együttműködését.

És hogy közben mi lett Dave Cockrum-mal, arra a jövő héten visszatérünk!

Tetszésindex:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (9 szavazat)

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# HZsTeam 2016-11-12 06:18
Ezen az utolsó képen miért van Rozsomákon Kardfogú ruhája? :)
# PennyWise 2016-11-13 21:08
Hali. Ha jol emlekszem az a ruha a Siar birodalmi garda egyik tagjae. A magyarul is megjelent Fonixes story elejerol. Rozsirol leporkoltek a ruhat es duheben leszedte egy gardistaet. ( hogy a meret hogy passzolt nem tudom) ;-) Hogy itt miert van rajta arrol nem tudok nyilatkozni. Lehet tetszett neki a dizajn. :-)
# joshdancato 2016-12-31 15:52
Az igazából az eredeti Rozsomák vagyis Fang ruházata, aki egy Imperial Guard tag...

(Jesszusom , iszonyatosan irritál a bejegyzésíró stílusa...)

Az a ruha igazából egy hatalmas önirónia volt. Annak idején ugyanis Cockrum-nak is volt egy Rozsomák karaktere és őt alakította később Gárdistává és rá csempészték a ruházatot Rozsomákra... így végül Rozsomák Rozsomák ruháját kapta. Szerintem zseniális húzás... bár érdekelt volna Cockrum Rozsomákja is.
# Inner Circle 2016-12-31 19:28
Az Blackmane, és jóval későbbi, 1983-as. A kövezkező részben említjük.
# joshdancato 2017-01-09 21:18
Ez is bukós. -Kicsit utána kéne nézni, -neten fellelhető az eredeti rajz az ő Rozsomákjáról, azt alakította át Fang-gá, majd később Blackmane-é, az eredeti dizájnt nem használta fel, Futurians-ba pedig csak Selkie-t emelte át változtatás nékül.
# Inner Circle 2017-01-11 16:51
Nézd, én szívesen beszélgetek és vitatkozom, de feltételezed, hogy egy ilyen cikket úgy ír meg az ember, hogy nem "néz kicsit utána"? Ha tudsz valamit, amit én nem, linkeld ide és nagyon meg fogom köszönni. De konkrétumot kérek; kép, link, forrás.
# Micho 2016-11-12 10:25
Biztos összecserélték az öltözőben :)
# Inner Circle 2016-12-31 19:32
Ja és EZ Cockrum Rozsomák-újratervezése. Szándéka szerint tartósan ez maradt volna a ruhája. De a következő részben váltotta Byrne, rögtön az elején megszabadult Rozsitól és az azután következőnek az ELSŐ paneljén kidobta a ruhát, mert "Nem gondoljátok, hogy ezeknek a tetves fogaknak a rajzolásával töltöm majd az időmet!..."
# Csébé 2017-01-12 05:45
Bocs hogy ide pofátlankodok...
De valaki segítene??
Hogy tudok Adminnal kapcsolatba lépni???
Saját készítésű képregényről lenne szó.
Köszönőm előre is a segítséget!
# Micho 2017-01-12 10:46
http://halozsak.hu/kapcsolat
# Csébé 2017-01-13 04:11
Köszi!
# joshdancato 2017-01-14 00:38
Ezt most raktam össze:

http://www89.zippyshare.com/v/enDEiJmS/file.html


Romita's Wolverine 1974 (Vázlat, megjelenés)
https://uncannyxmen.net/sites/default/files/images/article/cock-wolverine.jpg

Wolverine 1975 (Nem publikálták a karaktert, így akár hónapokig is lehetett egy használatlan vázlatfüzetben)
http://outsiders.legionworld.net/images/strangers.jpg


Fang 1977
http://vignette4.wikia.nocookie.net/marveldatabase/images/e/e7/Fang_(Imperial_Guard)_(Earth-616)_0001Hu.gif/revision/latest?cb=20140203190617


Blackmane 1984
http://static9.comicvine.com/uploads/scale_small/0/3302/118996-196232-blackmane.JPG




Fang lett volna az eredeti Cocrum féle Rozsomák, de mivel lenyúlták a karaktere esszenciáját... átdizájnolva tette a Gárdisták közé.
Cockrum Rozsomákjáról az a rajz maradt fenn...
Blackmane a maradéka az eredeti Cockrum féle Rozsinak -és mégse-
Fang ruházatát vette fel Rozsi a képregényben, ami mégiscsak irónia.
DC Timberwolf inspirálta a barna Rozsó ruhát.

Ezeket kb. elsőre megtalálja az ember, van vagy 3 nagy X-Men blog, ami részletesen leír mindent, még azt is, hogy hol lehet elolvasni.

Egyenlőre ennyi, még nem teljes a kép, mert nem olvastam el minden titkot, bejegyzést és beszélgetést a karakter körül és nincs meg még a külön Rozsóval foglalkozó újság/képregény.

Csak azt nem értem miért fontos ennyire a sok gépleírás, meg felesleges kör, mikor Cockrumról volna szó...
# Inner Circle 2017-01-14 20:03
Na, a Strangers, ez már valami. Ebbe a részébe nem merültem még el, de ha Cockrum, akinek millió korai vázlata maradt fenn, még szöveges leírások is, épp ezt a Rozsomákot nem írta / rajzolta le konkrétabban, akkor a 20-30 évvel későbbi visszaemlékezéseit egy kis fenntartással kezelem. (Pl George Lucas - minden tiszteletem mellett - a rendelkezésre álló források szerint "nem mindig bontja ki az igazság minden szeletét", ha a Star Wars megszületéséről kérdezik.)
Amit még Cockrum hozzátett a Romita-féle Rozsomákhoz, az sok más jelentős dolog mellett pont azért marad ki, mert önmagában is kiad egy cikket. Pl. Vihar eredete egyszerűbb, nem is érdekel annyi embert, viszont sokkal fontosabb egy olyan cikkben, ami felvezeti a SAJÁT karaktereivel való kísérletezést és élete alkonyán a karakter-szerzőségét illető életbevágóan fontos eseményeket - ezért bekerült.
A gépek és hasonlók azért kerülnek a cikkekbe, mert érdekesek, de nem annyira, hogy megérdemeljenek egy külön cikket. (Születhetnek "absnicli" cikkek a máshonnan kimaradt apróságokból, de szerencsésebbnek tartom, ha a helyükön említem meg az ilyesmit.) Cockrum munkásságából a haditechnika iránti érdeklődését kifejezetten fontosabbnak és őrá jellemzőbbnek tartom, mint hogy melyik, mások által kreált karaktert mennyiben változtatott meg (mert ezt többé-kevésbé minden alkotó megtette, de kevesen vacakoltak egy dönthető szárnyú kísérleti repülőgéppel). De ebben nem fogunk feltétlenül egyetérteni, a szerkesztés nem objektív műfaj. (Például szinte semmi sem kerül be, ami engem nem érdekel.)
...
# Inner Circle 2017-01-14 20:04
...Ha olyasmi kerül a cikkbe, amiről bővebben lehet szó a későbbiekben, azt néha szoktam is jelezni, mint pl a Gil Kane-féle Giant-Size X-Men borítónál (ami az általad linkelt Romita-féle - amit följebb láthatsz a Hulk-hirdetésben - és Cockrum-féle Rozsomák között született és ennek volt is jelentősége).
Szóval ezért maradt ki Rozsomák szinte teljes egészében, illetve csak annyira került ide, amennyi a sztorihoz feltétlenül kellett, pont ahogy mondod: Cockrumról volna szó, nem Romitáról, Roy Thomasról stb. Lehet, hogy lesz majd rozsomákos cikk, sok anyag gyűlt már hozzá. Ha lesz, biztos belekerülnek Cockrum saját karakterei és megemlítem a te értelmezésedet Rozsomák fejlődéséről és Cockrum "lenyúlásáról", bár az enyém más lesz.
# joshdancato 2017-01-14 21:02
Érdemes elolvasni a még fellelhető cikkeket - Back Issue / Alter Ego / Anniversary magazinok! - én személy szerint direkt többet is elolvasok, háááátha valahol máshogy van leírva. -esetleg elvesztődik a szavahihetősége egy-egy alkotónak a karakteréről-

Kicsit más téma.:
Viszont mindig is érdekelt, hogy a Hálózsákosokat, hogyhogy nem csapkodják meg a jogi dolgok miatt?
Tulajdonképpen magyarra fordítotok mindent, de ezt, hogy? Van rá valami engedélyetek, vagy online magyar felhasználásban erre kaptatok valami jogot?
Ez az egyik, másik pedig, hogyha indítok egy kifejezetten X-Mennel kapcsolatos blogot, akkor a képeket, amiket fellelek -esetleg más újságból, akár szkennelve nyerek- és más egyéb fordításokat, mint pl. Nitro X-Men fordításai, azokat kirakhatom, vagy jogi dilemma van ott is? -
(Ebben nagyban segítenél, ha kicsit tisztáznád, mert nagyon filózok a dolgokon és nem tudom, mit lehet, pedig unokatesóm ügyvédnek készül, de ő sem ismeri a témát/amerikai jogot)
# Micho 2017-01-14 22:30
Idézet - joshdancato:

mert nagyon filózok a dolgokon és nem tudom, mit lehet


joshdancato, inkább ne gondolkodj, mert csak megfájdul a fejed ;)

A kérdéseidre a választ szerintem magad is ki tudod találni, ha nem, kérd az unokatesód segítségét...
Azt hiszem, a provokáló stílusod ellenére IC is egész korrekten állt hozzád eddig, de innentől kezdve senki sem kíváncsi a további fejtegetéseidre. Ha nem tetszik az, amit a HálóZsák képvisel, akkor nem kötelező látogatni az oldalt.
# joshdancato 2017-01-15 10:49
Köszönöm, de más választ vártam...
mástól.
# Micho 2017-01-15 11:45
András, ezt a választ kaptad. Megkérlek, hogy próbálj uralkodni az IC-vel kapcsolatos frusztrációdon, ez a közeg itt nem erre való, maradjunk ennyiben.
# Inner Circle 2017-01-15 13:01
Ez nem képregény-specifikus kérdés, a legtöbb blog nem csak a saját képeit használja. Jelöld meg a forrást (ez nem nehéz), ne legyél túl idegesítő (pl ne terjessz Amerika Kapitánnyal neonáci propagandát) és ne akarj vele pénzt keresni (vagy ha igen, akkor fizess komolyabb jogi tanácsért).
# joshdancato 2017-01-15 20:11
Köszönöm a válaszod.
Láttam/látom, a külföldi oldalakat és ezért érdekelt.
Főleg, mert kompletten fenn van 1-2 oldalon teljesen ingyenesen online könyv. -lejjebb linkeltem egy ilyen oldalt, tegnap bukkantam rá- Gondolom amíg kis hal az illető, addig nem szólnak, az jutott eszembe, hogy megkérnék mást/másokat, hogy esetleg rajzoljanak hasonlót, ezzel kikerülve minden esetleges húza-vonát, hiszen az már ugye nem a hivatalos anyagból van, de akkor így is meg lehet oldani, ahogy te írod. Pénzt keresni pedig fan dologgal nem szeretnék, az olyan, mint annak idején a star wars könyvekkel volt.
(Itt az oldal, amin online vannak könyvek, képregényekkel kapcsolatosak -ez pont a Back Issue egyik száma- ha gondolod és segítséget nyújt, fusd át, hátha találsz benne érdekes, felhasználható anyagot cikkíráshoz: http://readcomiconline.to/Comic/Back-Issue/Issue-29?id=90794 További jó munkát Hálózsákon! )
# Drayen 2017-11-02 23:16
Tudom hogy le vagyok maradva - nyilván azóta kikerült az erről szóló írás - de a 5. Rejtélyes X-Men #96: képen egészen meglepődtem. Egy mindössze 5 példányban megépült kísérleti gép száll le...a pontos nevének persze utána kellett néznem de azé' meglett:
Ling-Temco-Vought (LTV) XC-142
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta