Ki van itt?

Oldalainkat 676 vendég és 0 tag böngészi

Blackbird V: Elveszve New Yorkban

Ott hagytuk abba, hogy a Blackbird üléseit az Excalibur tagjai koptatják, miközben odaát az X-Mennél elmúlnak az ausztráliai idők és különválnak teleportáló spanjuktól, Kapuőrtől. Később kicsit ökörködnek az űrben, aztán amikor visszatérnek és kenyértörésre kerül a sor az Árnykirállyal, a Rejtélyes X-Men #278-ban furcsa dolgok történnek az SR-71-es körül…

EH 13 01

EH 13 02

EH 13 03

EH 13 04

ÖTVENNÉGY rész óta (mikor San Franciscóban utoljára szálltak fel) nem láttuk a Blackbird-öt a Rejtélyes X-Men lapjain, és most aztán bepótoljuk:

EH 13 05

EH 13 06

Hát nem gyönyörű? És igen, ez még ugyanaz a repülő, amivel Küklopsz SZÁZHETVENNÉGY számmal korábban leszállt a Muir szigetre! Nem csak hasonlít, nem csak ugyanolyan: UGYANAZ!!! Hihetetlen!

Sajnos ez a csoda csak egyetlen részig tartott, mert miután Xavier elválik az X-Mentől, a Blackbirddel tér vissza az Egyesült Államokba, ahol összeakaszkodik az Árnykirály befolyása alá került Kolosszussal:

EH 13 07

És ez az utolsó kép, amit a Blackbirdről kapunk. Hogy mi lett, vele nem tudni, hiszen épen szállt le és láthatóan az autó nem a repülőnek ütközött. (Ennek ellenére Xavier később igencsak sajnáltatja magát, hogy milyen nehezen tudnak bemenni az iskolából Salem Center városába.)

És utána Xavier tengeralattjáróval megy vissza az X-ekhez Európába, tehát a Blackbirdöt megint csak sorsára hagyták, ezúttal az iskolánál. Mi lesz vele később?

Első körben úgy tűnik, egyszerűen kiselejtezték. Hihetetlen feltételezés, hiszen a Blackbird épp most csinált hülyét az angol légierőből, szóval nem nevezhető elavultnak, ráadásul de facto az Excalibur gépe volt, szóval kissé pofátlanságnak tűnik el(vissza)lopni, aztán kihajítani… De úgy fest, mégis ez történt, mert az X-Men rögtön ezután nagyszabású átalakításon esett át. Egy új sorozat is indult, egyszerűen X-Men címmel, melynek első részében egy teljes egészében Forge által épített, új Blackbird lép színre. Ekkoriban éppen az előrenyilazott szárny volt a menő – a minden baromságra azonnal kapható amerikai légierőnek persze ilyen prototípusa is volt, a Grumman X-29 (amit F-5-ös és F-16-os alkatrészekből dobtak össze, mert épp az volt a polcon):

EH 13 08

Leginkább fejlesztési pénzeket pusztított – de legalább nem akartak vele hajóra is leszállni

Sőt, még repülőszimulátor is készült az „F-29 Retaliator” vadászgéppel a főszerepben:

EH 13 09

Ne röhögj, valamikor menő volt

Később persze kiderült, amit akármelyik nagymama megmondhatott volna: akármi is jön ki a modellekből meg a számításokból, az elgondolás mégse működhet, mert a szárnyak rossz irányban állnak. De 1991-ben még dühöngött az előrenyilazott láz, és az X-ek új Blackbird-je is ilyen szárnyakkal büszkélkedett:

EH 13 10

Ennyit a haladásról: 1991-ben az X-ek új főhadiszállása nem akadálymentesített, Psziché lépcsőn jön le. Pedig Xavier aztán igazán tudhatná…

Szép, szép, de azért nem az igazi. Az vajon hol van? Némi fantáziával elképzelhető, hogy a kép sarkában a mennyezetre függesztett izé a régi Blackbird, de magyarázatot nem kapunk. Ami az említett „arany” csapat járművét illeti, az valami megnevezhetetlen borzalom a folytatódó Rejtélyes X-Men sorozatban (#282 – aki még nem tudja, hogy Nitro oldaláról, az hosszan szégyellje magát):

EH 13 11

Ez a vége, ha az F-15-ös vadászgép és a Star Wars Y-szárnyú bombázója sok vodka-narancsot tolnak a buliban és egyikük sem gondol a védekezésre...

Az előrenyilazott szárnyú új Blackbird aztán sokáig cipeli az X-eket, itt például az Excalibur #57-ben vendégszerepelnek (Alan Davis, Scott Lobdell, Joe Madueira):

EH 13 12

Ez az eredeti szöveg hiteles fordítása. Becsszó!…

Node ez minket egyáltalán nem érdekel, hiszen mi az x-edik X-Man nyomát követjük, nem olcsó másolatokét. Az érdekesség kedvéért emeljük ki a Rozsomák #75-öt, amiben az X-ek rugalmas elszakadást hajtanak végre az M Aszteroidáról, amihez csak egyvalamit felejtettek el magukkal vinni: űrhajót. Marad a sebtiben űrképessé varázsolt Blackbird, ami Bishop sufnituningjának köszönhetően majd’ a koporsójává válik mindannyiuknak:

EH 13 13

Mondtam, hogy az SR-71-essel menjünk, B_ZMEG!!!

Hol egy igazi Blackbird, amikor szükség lenne rá?… Egyelőre nyomtalanul eltűnt. De ahogy a jó gazdánál nincs hulladék, csak nyersanyag, úgy a képregényekben sincs halott szereplő, csak olyan, aki egy ideje már nem szerepelt. A következő számban meglátjuk, hogyan bukkant fel ismét… ehh, elspoilereztük!

Tetszésindex:
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (10 szavazat)

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Inner Circle 2016-10-02 12:56
Hozzá kell tenni, hogy Bob Harras szerkesztő 16 évnyi X-Men után lényegében kirúgta Chris Claremont-ot a Rejtélyes X-Men #279 (azaz a Blackbird feltűnése utáni szám) 12-ik és 13-ik oldala KÖZÖTT és a kormányrúd Jim Lee-hez (a rajzolóhoz) került. Nagyon, nagyon sok mindent dobtak ki akkor az ablakon (Chris fejében nagy vonalakban évekre elöre megvolt az X-ek története) és talán így tűnt el a Blackbird is.
Ugyanakkor a Jim+Bob és Chris közti nézeteltérés főleg abból adódott, hogy utóbbi vitte volna tovább az eposzát, míg előbbiek visszakanyarodtak volna az X-ek gyökereihez (suli, Xavier tolószékben, gonosz Magneto, Őrök) ami később meg is történt. Szóval éppen a hagyományőrzők kerekedtek felül, úgyhogy a Blackbird tán Claremont-tal sem úszta volna meg.
# Blue S. 2016-10-02 14:23
Köszönöm ezt a remek összefoglalót. Érdemes lenne a cikkeidet letölthető formátumban is közzé tenni az oldalon.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta