Ki van itt?

Oldalainkat 898 vendég és 0 tag böngészi

Mr. Fantasztikus

Valódi neve: Dr. Reed RichardsMr_Fantastic

Foglalkozása: szuperhős, tudós és feltaláló

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: amerikai állampolgár, büntetlen előéletű

Egyéb álnevei: Rudion Richards, Invincible Man, Reed Benjamin, Sir Richard Reed, Nihil, Big Brain, Stretcho (Nyúlós), Lord Nimbus, Doc Fantastic

Születési helye: Central City, Kalifornia

Testmagassága: 186 cm (változó)

Testsúlya: 81 kg

Szeme színe: barna

Haja színe: barna, a halántékánál őszes sávokkal

Családi állapota: nős

Ismert hozzátartozói: Susan Storm Richards (felesége), Franklin Richards (fia), Valeria Richards (lánya), Johnny Storm (sógora), Evelyn Richards (anyja, elhunyt), Nathaniel Richards (apja), John Richards (nagyapja), Franklin Storm (apósa, elhunyt), Mary Storm (anyósa, elhunyt), Cassandra Richards (mostohaanyja, elhunyt), Tara Richards (féltestvére), Kristoff Vernard (mostohatestvére), Kang (alternatív jövőbeli leszármazottja)

Csoporthoz tartozása: alapítója a Fantasztikus Négyesnek, tagja az Illuminátusoknak, és tartalékos Bosszúangyal

Működési területe: Baxter-épület, Manhattan, New York

Erejének nagysága: emberfeletti, több tonna súly megmozgatására is képes

Első megjelenése: Fantastic Four Vol 1 #1 (1961. november)

Története: Reed Richards a Kaliforniában található Central Cityben született, a zseniális tudós, Nathaniel Richards és felesége, Evelyn egyetlen gyermekeként. Evelyn sajnos korán távozott az élők sorából. Reed apja hatására kora gyermekkorától kezdve fokozottan érdeklődött a matematika, a fizika és a mechanika iránt, és miután mindössze tizennégy évesen befejezte a középiskolát, kijárta a legnevesebb Amerikai egyetemeket. A Massachusetts Institute of Technology, California Institute of Technology, Harvard University, Columbia University, és az Empire State University is hallgatóinak sorai között tudhatta. Az Empire State Universty-n (ESU) találkozott Ben Grimmel, akivel előbb szobatársak, majd elválaszthatatlan barátok lettek. Reed vele osztotta meg elképzeléseit és álmait legnagyobb vágyáról, az űrutazásról.

Az ESU után Reed folytatta tanulmányait, és a Columbia Egyetem diákja lett. Ekkor ismerkedett meg főbérlője unokahúgával, Sue Stormmal, akivel a köztük lévő korkülönbség ellenére is azonnal egymásba szerettek. A Columbia Egyetem azonban nemcsak új ismeretekkel, hanem egy különös barátsággal is gazdagította Reed életét, amely később a leghalálosabb ellenségeskedéssé változott. Természetesen Reed és Victor von Doom, a későbbi Doktor Fátum kapcsolatáról van szó, amely a kezdet kezdetén egy egészséges intellektuális és tudományos rivalizálással indult. Doom bármivel állt is elő, Reed pont az ellenkezőjét bizonyította be. Ha együtt dolgoztak Reed folyamatosan letorkolta Victort, és emiatt kettejük viszonya eléggé feszültté vált. Victor végül egy gépezet megépítésébe kezdett, ám mikor Reed felhívta rá a figyelmét, hogy a masina beállításánál hibás számításokkal dolgozott, Victorban már ügyet sem vetett rá, és pusztán dacból aktivált a gépet, amely felrobbant, és szétroncsolta az arcát. Victor hazatért szülőföldjére, Latvériába, Reed pedig folytatta tanulmányait.

A Columbia Egyetem után a Harvard következett, ahol Reed huszonkét évesen két doktorátust is szerzett, az egyiket fizikából, a másikat pedig az elektromérnöki karon. Az egyetemi évek után régi barátjával, Ben Grimmel beléptek a hadseregbe, majd miután Reed leszerelt, egy kormányprogram keretében saját űrhajójának megépítésébe kezdett Central City-ben. Minden a lehető legjobban alakult, Reed és Sue boldogan tervezték a közös jövőt, és a programhoz sikerült megnyerniük Ben Grimmet is, aki a légierő kiváló pilótája lett, és őt érte a megtiszteltetés, hogy Reed űrhajójának kormányosa legyen. A kormány azonban végül lefújta az űrhajó startját, de Reed ekkor már túlságosan is az utazás lázában égett, és eltökélte, hogy a tiltás ellenére mégis elindítja az űrhajót. Ő, Ben, Sue és Sue minden lében kanál öccse, Johnny belopóztak a lezárt területre ahol a hajó állomásozott, és elindították a visszaszámlálást. Mire a katonaság észlelte a kilövést, ők már a légkört is elhagyták, és nyílegyenesen száguldottak a világűr felé.

Azonban Reed elkövette élete első súlyos hibáját, tévesen kalkulálta ki az űrhajó pályáját, amely áthaladt egy olyan szektoron is, ahol a kozmikus sugárzás szintje veszélyes szintet ért el. A sugárzás súlyosan megrongálta a hajót, az utasait pedig megfertőzte. Csupán Ben kiváló pilótareflexeinek köszönhető, hogy vissza tudtak térni a Földre, és a becsapódás után életben maradtak. A kozmikus sugarak hatásai szinte rögtön ezután kifejtették hatásukat rájuk. Reed egész testét képessé vált megnyújtani, de társai is elképesztő képességekre tettek szert. Ott helyben megfogadták, hogy újonnan szerzett emberfeletti hatalmukat kizárólag jóra fogják használni. Reed felvette a Mr. Fantasztikus álnevet, csapatát pedig a Fantasztikus Négyesnek nevezték el.

Reed a következő időben számos új felfedezéssel és találmánnyal állt elő, amelyekkel megkönnyítette a Fantasztikus Négyes dolgát. Alkotott egy olyan szövetet, amely igazodott a kozmikus sugárzás hatására instabillá vált molekuláikhoz, és akkor sem károsodott, ha képességeiket használták. Egyenruháikat aztán ebből a szövetből készítették el. Reed másik nagy találmánya a Fantasztikocsi (Fantasticar) volt, amellyel a levegőben közlekedve szélsebesen eljuthattak bárhová. Ám nem mindenki osztozott lelkesedésében. A kozmikus sugarak legjobb barátjára, Benre voltak a legdrámaibb hatással, és egy kőszörnyeteggé változtatták. Ben érzelmileg teljesen összeroppant, és csupán Reed neki tett ígérete tartotta benne valamelyest a lelket. Reed megfogadta neki, hogy bármi áron, de meggyógyítja őt és visszaadja neki emberi mivoltát.

Amíg a Fantasztikus Négyest a Föld legkiválóbb hőseinek kijáró tisztelet és megbecsülés övezte, egy régi ismerős, az időközben Doktor Fátummá vált Victor von Doom megkezdte ellenük bosszúálló hadjáratát. Fátum minden gyűlöletét a sikerben fürdőző Mr. Fantasztikusra zúdította, és összecsapásaik során több alkalommal is kis híján megölte a szuperhősöket. Hosszú idő elteltével Reed és Sue végre összeházasodtak, és megszületett első gyermekük, Franklin, aki szülei képességei miatt mutánsként látta meg a napvilágot, és feltételezhetően egy nap a leghatalmasabb erővel bíró lénnyé válhat majd. Reed, hogy megóvja fiát és a világot ettől a most még irányíthatatlan erőtől, lezárta Franklin elméjének azon részét, amely képességeit aktiválhatta volna. Mikor ezt Sue megtudta, elborzadt a gondolattól, hogy Reed kísérleti patkánynak használja gyermeküket, és válással fenyegetőzött. Szerencsére életük eme nehéz fejezetét hamar maguk mögött hagyták, de megpróbáltatásaik sora természetesen korántsem ért véget.

Reed egy kozmikus ítélőszék előtt találta magát, amiért életben hagyott egy világpusztító szörnyeteget, a bolygófaló Galactust, aki élettel teli világok elnyelésével hosszabbította meg saját életét. Az elpusztult világok képviselői felelősségre vonták Mr. Fantasztikust, amiért életben hagyta Galactust, miközben módjában állt volna megölni több alkalommal is. Azzal, hogy Reed útjára engedte Galactust, egy személyben felelősévé vált az azóta elpusztított világok valamennyi ártatlanul lemészárolt lakójáért. Reedet bűnösnek találták az ellene felhozott vádakban, ám az Öröklét (Eternity) nevű kozmikus entitás kinyilvánította, hogy Galactus a kozmikus egész fontos része, és szerepe van az egyensúly fenntartásában. Ez persze nem vigasztalta a halottak családjait, de Reedet felmentették.

A Végítélet elleni harc során Mr. Fantasztikus fia játszott kulcsfontosságú szerepet. Végítélet megkísérelte megszerezni Franklin Richards erejét, hogy általa még hatalmasabb és legyőzhetetlen legyen. A Marvel Univerzum hősei, köztük a Fantasztikus Négyes is életét áldozta azért, hogy Franklin ne jusson Végítélet kezére, míg végül az univerzum is odaveszett. Franklin képességei a felszínre törtek, és a világ védelme érdekében a pusztulás pillanata előtt mindenkit egy zsebuniverzumba menekített, az úgynevezett Ellen-Földre (Counter Earth), ahonnét az Univerzum helyreállítása után mindenki épségben visszatért.
Reed tagja lett egy titkos szervezetnek, amely az ilyen és ehhez hasonló esetek elkerülése és kivizsgálása érdekében jött létre. A szervezet tagjai Reeden kívül Vasember, Namor herceg, Fekete Villám, Doktor Strange és Charles Xavier professzor voltak, magukat pedig Illuminátusoknak nevezték el. A szervezet létezéséről senki sem tudott.

Különleges képességei: Mr. Fantasztikus képessége, hogy testének minden porcikáját képes megnyújtani. Az eddig mért leghosszabb „nyújtózkodása” 45 km volt. Testrészeit egymástól függetlenül is képes nyújtani, teste rendkívül rugalmas és hajlékony, és ellenáll szinte bármilyen sérülésnek, ezért gyakorlatilag elpusztíthatatlan. Mr. Fantasztikus a leghatalmasabb intelligenciával rendelkező földi lény, IQ-ja jóformán nem is mérhető. Reed fekete öves judo mester.

Fegyverzete: Mr. Fantasztikus a Marvel Univerzum egyik legnagyobb technológiai arzenáljával rendelkezik, amelybe űrhajók, robotok és fegyverek sora tartozik.

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.33 (6 szavazat)

Láthatatlan Nő

Valódi neve: Susan Storm Richardslathatatlan

Foglalkozása: szuperhős, tanár, korábban színésznő és modell

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: amerikai állampolgár, büntetlen előéletű

Egyéb álnevei: Susan Benjamin, Malícia, Baroness von Doom

Születési helye: Glenville, Long Island, New York

Testmagassága: 152 cm

Testsúlya: 55 kg

Szeme színe: kék

Haja színe: szőke

Családi állapota: férjezett

Ismert hozzátartozói: Franklin Storm (apja, elhunyt), Mary Storm (anyja, elhunyt), Reed Richards (férje), Franklin Richards (fia), Valeria Richards (lánya), Jonathan Storm (öccse), Nathaniel Richards (apósa), Evelyn Richards (anyósa, elhunyt), Cassandra Richards (apósa második felesége, elhunyt), Bones (unokatestvére), Marygay Jewel Dinkins (nagynénje), Tara Richards (Huntara, sógornője), Lyja (sógornője)

Csoporthoz tartozása: Fantasztikus Négyes, Lady Liberators, Bosszú Angyalai

Működési területe: Baxter-épület, Four Freedoms Plaza, Belle Port, Connecticut

Erejének nagysága: emberfeletti

Első megjelenése: Fantastic Four v1 #1 (1961. november)

Története: Susan Storm egy orvosházaspár idősebb gyermeke. Luxuskörülmények között nevelkedett Long Island külvárosában, amíg édesanyja, Mary, egy tragikus autóbalesetben életét nem veszítette. Apja, Franklin, teljesen összetört amiatt, hogy képtelen volt megmenteni felesége életét, és hátat fordítva sikeres orvosi pályafutásának az alkohol és a szerencsejátékok világába menekült, majd gyilkossági ügybe keveredett. Susan és öccse, Johnny, apjuk idegösszeroppanása után nagynénjükhöz, Marygay-hez költöztek. Tizenkét éves korában találkozott először jövendőbeli férjével, Reed Richards-szal, aki a Kolumbia Egyetem frissen végzett diákjaként Susan New York-i nagynénjénél lakott albérletben. A lány beleszeretett a nála tizenegy évvel idősebb, magának való, de jóképű természettudósba, és megígérte neki, hogy tartani fogják a kapcsolatot. Susan végül Kaliforniába ment, hogy színésznőként munkát találjon. Sikerült is elintéznie, hogy kisebb szerepeket kapjon különböző tévéállomásoknál és kereskedelmi adóknál. Nagynénjétől hallotta, hogy barátja, Reed Richards, ez idő tájt szintén Kaliforniában lakott, így meglátogatta őt a Central City-beli vállalatnál, ahol Richards dolgozott. Kettejük viszonya lassan bensőségesebbé vált, míg végül elhatározták, hogy összeházasodnak.

Richards ebben az időben egy saját tervezésű kísérleti űrhajó létrehozásán fáradozott, amellyel egyik naprendszerből a másikba lehet utazni hipertéren keresztül. Amikor az Amerikai Egyesült Államok kormánya meg akarta vonni a támogatást a kísérletektől, Richards elhatározta, hogy sürgősen végrehajt egy próbarepülést. Egyedül akart indulni barátja, Benjamin Grimm kíséretében, aki a pilóta szerepét töltötte be, ám Susan és öccse, Johnny - aki látogatóban volt Kaliforniában - kijelentették, hogy velük tartanak.

Odalopakodtak az űrhajóhoz, beszálltak, és kilőtték magukat az űrbe. A hajót váratlanul rendkívül intenzív kozmikus sugárzás érte, amely túl erősnek bizonyult, és áthatolt a hajó védőpajzsán. (Az elmélet szerint egy napvihar következtében a Föld mágneses terének kiterjedése átmenetileg csökkent, és ez okozta a balesetet.) Ennek eredményeképpen a hajón tartózkodó négy embert is elérte a sugárzás. Megszakították a próbarepülést, és visszatértek a Földre, ahol furcsa változásokat észleltek magukon. Susan képessé vált egyik pillanatról a másikra láthatatlanná válni. A teszthajó legénysége nem sokkal később új képességeikre alapozva hozta létre a Fantasztikus Négyes nevű szuperhőscsoportot. Susan lassan kitapasztalta szervezetének mutagenetikai változások révén kialakult képességeit, melyek közül a legjelentősebb a különféle erőterek létrehozása. Eme képessége rendkívül hasznosnak bizonyult az olyan hatalmas ellenfelek elleni harcban, mint Doktor Fátum, vagy a bolygófaló Galactus.

Storm végül feleségül ment Richardshoz, és egy fiúgyermeknek adott életet, akinek a Franklin nevet adták. Egyébiránt a sugárzás okozta változások megbosszulták magukat Susan testén: szinte lehetetlenné vált, hogy még egy gyermeket kihordjon. Második gyermeke Valeria, aki akkor fogant, mikor szülei a Negatív Zóna elnevezésű veszélyes térben tartózkodtak, halva született. A Fantasztikus Négyes egyik ellenfele, Psycho és az általa létrehozott android, a "második" Gyűlöletszító manipulálta Susan Richardst, aki ennek hatására megtámadta csapattársait Malícia, a Gyűlölet Asszonyának képében. Reed Richards végül helyreállította Susan személyiségét, aki átértékelte önmagát. Ekkor változtatta a Négyesbeli teljes kódnevét Láthatatlan Lányról Láthatatlan Asszonyra.

Az elkövetkező időszak elég viszontagságos volt Sue számára. Reed látszólag életét veszítette egy csatában, és a csapat vezetése a Láthatatlanra hárult, aki felkérte Reed helyére a Hangyát. Sue ekkor került szerelmi kapcsolatba régi ismerősükkel, az atlantiszi Namor herceggel, ám a kettejük közti fellángolásnak Reed váratlan visszatérése vetett véget. Majd következett az Onslaught elleni harc, amelyben Sue is a kisfia által létrehozott zsebuniverzum oltalmába került. Mikor innen visszatértek, bekövetkezett Valeria felbukkanása.

Valeria a 616-os Földön Susan és Reed második gyermeke, aki a Negatív Zónában fogant és a sugárzás miatt halva született. Bátyja ,Franklin, a pár első gyermeke húga elvesztése feletti bánatában öntudatlanul átirányította Valeria létezését egy alternatív valóságba, a 9809-es Földre. Abban a valóságban a Láthatatlan első férje, Reed halála után összeházasodott a hősies Fátum Doktorral. A lány abban a hitben nőtt itt fel, hogy Victor von Doom az apja. Ahogy cseperedett, különleges mutáns adottságai kezdtek megmutatkozni. Fátum Doktor egy páncélt tervezett lányának, hogy biztosítsa annak testi épségét, Valeria pedig kitalálta magának a Csodalány („Marvel Girl”) álnevet. Tizenkét éves korában hivatalosan is beiktatták mint Fátum örökösét a Baxter-épület tróntermében. Nem sokkal ezt követően apja, Ben és Johnny világuk megmentése érdekében feláldozták az életüket. Valeria, amikor meglátogatta az emlékezetükre emelt szobrot, Alicia Masters munkáját a Holdon, mind a lány, mind pedig Franklin rövid, nem várt kommunikációt folytatott. Ezek után Valeria – valószínűleg véletlenül – átkerült időben és a térben a 616-os Földre, és sorozatos kalandok után találkozott a Fantasztikus Négyessel.

Első megjelenése alkalmával Valeria a semmiből materializálódott a Fantasztikus Négyes főhadiszállásán mint a jövőből érkezett Victor von Doom és Susan Storm gyermeke. A Négyest megzavarta az esemény, a Láthatatlant sokkolta a „tény”, hogy esetleg a jövőben frigyre léphet Fátummal, amiből közös gyermek jön a világra, és a lány elfutott anyja elutasítása elől. Órákon át bolyongott az utcákon, míg bele nem csöppent Amazon, Szivacsember és Titánia küzdelmébe, amit megpróbált leállítani, amíg aztán befutott a Fantasztikus Négyes is, akik számára a kis Valeria hasznos segítségnek bizonyult. A kezdeti konfliktusok után Susan befogadta a lányt, Val így több küldetésben segítette őket. Később szembekerült Fátum Doktorral is, ezzel a fiatalabb, gonosz változatával annak az embernek, akit az apjának hitt. Jelenléte ebben az idősávban egészen addig tartott, míg Franklin kozmikus hatalmai ki nem merültek. Ekkor Valeria visszatért még meg nem született sejt alakjába Sue méhén belül. Vagyis Sue újra várandós lett Valeriával.

Különleges képességei: A Láthatatlan rendelkezik azzal az erővel, hogy a környező kozmikus energiákat különböző módokon manipulálja. Ez magába foglalja saját maga, illetve más tárgyak láthatatlanná tételét, illetve a szilárd szerkezetek láthatatlan erőtereinek észlelését is. Máig ismeretlen módon a kozmikus energiák és Susan testének valamennyi sejtje hatnak egymásra, és ezáltal egy szokatlan tulajdonságokkal rendelkező újfajta energia jön létre.

Egyszerű koncentrálás segítségével képes irányítani az összes látható rezgéshullámot, az infravörös és ultraibolya fényeket maga körül anélkül, hogy bármilyen torzulás bekövetkezne. Egy megfigyelőnek, aki nem látja, hogy milyen utat tesz meg a fény Susan teste körül, az az érzése lesz, hogy átlát rajta. Olyan egyenletes és finom ez a fényzavar, hogy még Susan testének a körvonalai sem látszanak. A Láthatatlan akkor is normálisan lát, mikor a fényt teste köré irányítja, sőt, még a láthatatlanná válás pillanatában is. Nyilvánvalóan valahogy lehetővé tudja tenni, hogy a fény behatoljon a szemébe anélkül, hogy a láthatatlanság állapota megszűnne. A képesség, amellyel ezt megoldja, feltehetően ösztönös, hiszen már akkor is megvolt, mikor először használta képességeit.

A Láthatatlan képes mentális úton előállítani a láthatatlanná tevő energiákat, ami lehetővé teszi saját sejtjeinek és más személyeknek, tárgyaknak láthatatlanná tételét is. A legnagyobb tömeg, amit képes egyszerre láthatatlanná tenni, körülbelül 13-14000 köbméter. Ez nagyjából egy kisebb uszodának felel meg. Mivel megfelelő ellenőrzés alatt tudja tartani képességeit, azt is meg tudja oldani, hogy testének csak bizonyos részeit tegye láthatatlanná. Különleges tulajdonságai közé tartozik még, hogy más forrás által láthatatlanná tett objektumokat újra láthatóvá tegye energiájának, illetve az idegen forrás láthatatlanná tevő energiáinak interferálásával. Viszonylag egyszerűen láthatóvá tudja tenni az elektromágneses sugarak nem látható tartományait is.

Fegyverzete: nincs

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (5 szavazat)

Lény

Valódi neve: Benjamin Jacob Grimmleny

Foglalkozása: jelenleg szuperhős, korábban építőmunkás, biztonság őr, tesztpilóta, asztronauta, pankrátor

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: amerikai állampolgár, büntetlen előéletű

Egyéb álnevei: Bashful Benjy, Uncle Benjy, The Ever-Lovin' Blue-Eyed Thing, Idol of Millions (ezt a nevet viccből találta ki saját magára), Grim Ben, Dr. Josiah Verpoorteen, Blackbeard the Pirate, El Morrito

Születési helye: New York, Manhattan Lower East Side

Testmagassága: emberi alakjában 183 cm, átváltozva 210 cm

Testsúlya: 227 és 300 kg között ingadozik

Szeme színe: kék

Haja színe: eredetileg barna, átváltozott állapotában nincs haja

Családi állapota: nőtlen

Ismert hozzátartozói: Petunia Grimm (nagynénje), Sophie Grimm (nagynénje, elhunyt), Alyce Grimm (nagynénje és gyámja), Jake Grimm (nagybátyja és gyámja), Daniel Grimm (apja, elhunyt), Elsie Grimm (anyja, elhunyt), Daniel Grimm Jr. (bátyja, elhunyt), Franklin Richards (keresztfia)

Csoporthoz tartozása: alapító tagja a Fantasztikus Négyesnek, ezen kívül tagja volt a Yancy Street Bandának, az Oltalmazóknak, a Bosszú Angyalainak, Project: PEGASUS, Thunderraiders

Működési területe: Baxter-épület, New York

Erejének nagysága: emberfeletti

Első megjelenése: Fantastic Four Vol 1 #1 (1961. november)

Története: Benjamin J. Grimm a Manhattanben található Yancy Streeten nőtt fel, nagy szegénységben. Édesanyját korán elveszítette, majd apját is, aki munka helyett alkoholfogyasztással töltötte napjait, és sikerült a túlvilágra átinnia magát. A család egyetlen bevételi forrását az a kevéske pénz jelentette, amelyet Ben bátyja, Daniel mint a Yancy Street-i banda vezére szerzett lopással és betöréssel. Ben szó szerint istenítette bátyját, és minden szavát leste. Sajnos Danielt meggyilkolta a rivális banda, Ben pedig, aki ekkor mindössze nyolcéves volt, úgy tűnt, végleg egyedül marad. Ben bizonyára testvére sorsára jutott volna, ha apai nagybátyja, Jake fel nem karolja, és ki nem rángatja őt az utca mocskából. Ben először mereven elutasította Jake segítő szándékát, sőt, megörökölte bátyja vezető szerepét a bandában is. Jake azonban hajthatatlan volt, és képtelen volt szenvtelenül végignézni, ahogy Ben is ugyanarra az önpusztító útra lép, amelyet apja és bátyja is bejártak, és amelynek végén csak a halál várt rájuk. Jake nem kis erőfeszítéssel rávette Bent, hogy hagyja el a bandát, és feleségével, Alyce-szal örökbe fogadták a fiút. Ben élete ettől kezdve gyökeresen megváltozott. Kiváló eredményekkel elvégezte a középiskolát, és sportösztöndíjjal felvették az Empire State University-re. Ben itt futballjátékosként szerzett hírnevet magának, és a pályán mindenki csak "Grimm Reaper", vagyis a Zord Kaszás néven emlegette.

Ben Grimm első egyetemi évében kollégiumi szobatársául egy igazi okostojást kapott, a briliáns fiatal tudós, Reed Richards személyében, akivel azonnal jó barátokká váltak. Ben élvezettel hallgatta barátja terveit arról, miképpen fog majd egy napon a saját tervezésű űrhajóján kijutni a világűrbe. Ben a móka kedvéért megígérte Reednek, hogy ha tényleg épít egy ilyen csodarakétát, ő elvállalja a pilóta szerepét. Az egyetemi diploma megszerzése után Ben az Amerikai Légierőhöz jelentkezett, ahol kiváló tesztpilótává és asztronautává képezték ki. Eközben barátja, Reed tényleg belevágott űrhajója megépítésébe, amelyhez a szövetségi kormánytól kapott támogatást. Aznap, amikor Ben leszerelt a légierőtől, Reed felkereste, hogy behajtsa rajta meggondolatlanul tett ígéretét, és felkérte, legyen az űrhajó pilótája.

Richards a kaliforniai Central Cityben rendezte be főhadiszállását, és Bennel itt fejezték be az űrhajó építését. A kormány képviselői a kilövés előtti napon visszavonták Reedtől a további támogatást és a felszállási engedélyt. Ezért Reed és Ben a tettek mezejére léptek, és úgy határoztak, ha kell, engedély nélkül is felszállnak. Ben teljesen megbízott Reedben, de figyelmeztette barátját, hogy kétségei vannak afelől, hogy a hajó biztonsági pajzsai kibírják-e az űrbéli kozmikus erők okozta megpróbáltatásokat. Ben félelme sajnos jogosnak bizonyult, amikor a bolygó elhagyása után az űrhajó a kozmikus viharok hatalmába került, és súlyosan megrongálódva, szinte irányíthatatlanul zuhant vissza a Földre. A becsapódás után a hajó utasai, Reed, Sue és Johnny Storm, valamint Ben is elképesztő változásokon estek át. A pajzsok nemcsak a hajót nem tudták megvédeni, hanem őket sem, és mindannyiukat átalakították a kozmikus erők.

A legfélelmetesebb hatással Benre volt a kozmikus sugárzás, egész testében egy narancssárga kőkolosszussá változott, és bár hatalmas erőt birtokolt, ez nem engesztelte őt eltorzult külsejéért. Reed meggyőzte őket, hogy képességeiket állítsák az emberiség szolgálatába, és létrehozták a Fantasztikus Négyest. Ben felvette a Lény fedőnevet, és egyedül az a tudat tartotta benne a lelket, hogy barátja, Reed, mindent el fog követni azért, hogy visszafordítsa az átváltozást folyamatát, és ő újra normális ember lehessen. A csapat tagjai nem pusztán barátai, hanem új családja is lettek, akikért a legnagyobb veszélyek közepette is tűzön-vízen keresztül harcba szállt.

Évek teltek el a baleset óta, de Ben mutációja a többiekével ellentétben ha lassan is, de tovább folytatódott. Testének szövetei mindinkább megkövesedtek, és ezzel egyre inkább szikárabb és robosztusabb alakot öltött. Mutációja a fizikai erejére is hatott, és olyan erőszinteket ért el, amelyeket csak nagyon kevesen az egész univerzumban. Ben az átváltozás utáni első néhány évben még képes volt arra, hogy hatalmas koncentráció árán (vagy egy külső körülmény esetén) visszanyerje emberi alakját, de ezek a periódusok sosem voltak tartósak, és arra sem elegendőek, hogy Reed tanulmányozhassa. Míg mások irigyelték őt lehengerlő erejéért, Ben fokozatosan egyre elkeseredettebb ember lett, és ez dühödt hangulatingadozásokban nyilvánult meg. Ben aztán megismerkedett a vak szobrászlánnyal, Alicia Masters-szel, aki rútsága dacára is szívből tudta őt szeretni.

Ben elkeseredettségének helyébe ekkor egy másik sötét érzelem, a kétség lépett, egyfolytában azon járt az esze, mihez kezdene, ha Alicia elhagyná őt. Aztán bekövetkezett az első Titkos Háború, és Ben a Túlontúli által létrehozott Csatavilágon találta magát, ahol kedve szerint változhatott emberré, majd újra Lénnyé. Ben a Háború után nem tért haza a többiekkel, hanem a Csatavilágon maradt, mert egyedül itt lehetett újra önmaga. Hónapokat töltött el itt, ám mutációja egy újabb fázisba ért, és már ezen világ sem tarthatta kordában. Ben minden eddiginél drasztikusabb átalakuláson ment keresztül, és teste a végletekig eltorzult. Úgy érezte, már itt sincs maradása, így hát visszatért a Földre, ahol újabb csapással kellett szembenéznie. Távolléte alatt Johnny Storm és Alicia egymásba szerettek, és Ben emiatt kilépett a Fantasztikusok közül. Egy ideig mint pankrátor dolgozott az Unlimited Class Wrestling Federationnél, eközben pedig több alkalommal is elkísérte a Nyugati Parti Bosszú Angyalait különböző küldetéseikre.

Grimm elfogadta az Angyalok felkérését, és csatlakozott hozzájuk. A velük töltött idő alatt ébredt rá, hogy felgyorsult mutációját egyedül ő okozza saját gondolataival. A félelem a további mutációtól idézte elő azt, hogy végül ténylegesen is mutálódott. Ben nem tudva mihez is kezdjen ezzel a kétes információval, egy nyugodt helyet keresett, ahol átértékelheti az életét. A Szörnyek Szigetét alkalmasnak találta erre, de itt az elmélyült gondolkodás helyett csak az F4 nemezise, a Vakond várt rá, akivel összecsaptak. A harcuk során mindketten rájöttek, hogy sok hasonlóság van kettejük között, mindketten torzak, és mindketten az emberi faj számkivetettei. Ő és a Vakond aztán egyfajta szövetségre léptek, és Ben segített beindítani egy gépezetet, amely egy egészen új világot teremtett, ahol nemcsak ő, hanem a Vakond és teremtményei is békében élhettek. Ben mutációja ekkor kezdett normalizálódni.

Az F4 három másik alapító tagja felfedezte, hogy a Vakond új világának megteremtésekor egy olyan láncreakciót indított el, amely hatalmas földrengéseket idéz elő, és a teljes kaliforniai partvidék pusztulásával fenyeget. Mikor Mr. Fantasztikus szavai nem hatották meg a Vakondot, aki újra aktiválni készült a gépezetet, Reed Benhez fordult segítségért, aki a Fáklyával sikeresen elpusztította a masinát. Ben ezután újra a Fantasztikus Négyes tagja lett.

Reed és Sue kisfiuk biztonságát szem előtt tartva elhagyták a csapat aktív tagságát és a vezető szerepet, valamint az új tagok felvételét Benre bízták. Ben a megüresedett posztokra Kristályt és Ms. Marvelt (Sharon Ventura) kérte fel, és miután Sharon is hasonló átváltozáson ment keresztül, mint ő, járni kezdtek. Miután Sharon Doktor Fátum segítségét kérte visszaváltozásához, kapcsolatuk megromlott, és Ben ezután Reed egykori barátnőjével, Alyssa Moy-jal kezdett viszonyt. majd ugyancsak meghitt kapcsolatba került a Damage Control vezetőjével, Kathleen O'Meara-ral. Johnny Storm sem volt tétlen, hiszen feleségül vette Aliciát, akiről az esküvő után derült csak ki, hogy nem az igazi Alicia Masters, hanem egy skrull kém, Lyja. A skrull lelepleződése után a csapat kiszabadította a régóta fogságban tartott igazi Aliciát, és bár Bennel nem kezdtek újra randevúzni, de nagyon jó barátok maradtak.

Különleges képességei: Ben képessége, vagy inkább átka, hogy teste és csontvázszerkezete organikus anyagból szervetlen kővé alakult. A Lény a Marvel-univerzum legerősebb karakterei között foglal helyet, optimális körülmények között 90-100 tonna súly megmozgatására képes, de szükség esetén még ezt is képes túlszárnyalni. Érzékszervei rendkívüli módon kiélesedtek, szaglása, látása messze meghaladja az átlagemberekét. Kőteste ellenáll a tüzérségi támadásoknak, egyes elméletek szerint még azt is túlélné, ha egy atombomba közvetlenül mellette csapódna be. A Lény jól viseli a viszontagságos időjárási körülményeket, kibírja a -60 és a 430°C-t is. Ben néhány esetben visszanyerte eredeti emberi alakját pszichikai stimuláció vagy vegyi kezelés hatására, de egyik sem nyújtott hosszan tartó eredményt.

Fegyverzete: nincs

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (3 szavazat)

Fáklya

faklyaValódi neve: Jonathan Lowell Spencer Storm

Foglalkozása: szuperhős, korábban színész, autóversenyző és szerelő

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: amerikai állampolgár, büntetlen előéletű

Egyéb álnevei: Gyufaszál Johnny (Matchstick Johnny), Doug Brown, Ryan Landau

Születési helye: Glenville, Long Island, New York

Testmagassága: 170 cm

Testsúlya: 77 kg

Szeme színe: kék

Haja színe: szőke

Családi állapota: elvált

Ismert hozzátartozói: Franklin Storm (apja, elhunyt), Mary Storm (édesanyja, elhunyt), Susan Storm Richards (Láthatatlan, nővére), Reed Richards (Mi .Fantasztikus, sógora), Franklin Richards (unokaöccse), Valeria (unokahúga), Lyja (volt felesége), Bones (unokatestvére)

Csoporthoz tartozása: Fantasztikus Négyes

Működési területe: Baxter-épület, New York

Erejének nagysága: edzett emberi

Első megjelenése: Fantastic Four v1 #1 (1961. november)

Története: Johnny Storm Glenville-ben született, ahol nővérével és orvos szüleivel jómódban éltek mindaddig, amíg édesanyja egy tragikus autóbalesetben életét nem veszítette. Míg nővére, Sue, viszonylag könnyebben dolgozta fel az anyjuk halálát, Johnny kissé elszigetelődött, és az autók világában keresett megnyugvást. Folyton barkácsolt valamit, olykor hengerfejeket pucolt, vagy motort javított, és mire elérte a tinédzserkort, már kiváló autószerelő vált belőle. Hősiességére és hirtelen természetére már az F4 előtti életéből is számos példát lehet felhozni. Egy alkalommal két barátját mentette ki egy lángokban álló épületből, de röviddel azután, hogy apja, Franklin Storm gyilkossági ügybe keveredett, Johnny-t maga Zarathos választotta ki hordozójául, és megpróbálta a fiút Szellemlovassá tenni. Zarathos hatalmára azonban mások is áhítoztak, és élőholtakból álló serege élén Johnny-t megtámadta St. Germaine, aki sikerrel is járhatott volna, ha ifjú hősünk barátnőjének, Cammy Brandeis-nek az archeológus nagybátyja, Max Parrish a segítségére nem siet. Max beavatkozott a harcba, és eközben Zarathos megszállta őt. Max Szellemlovas lett, és elűzte St. Germaine-t, Johnny pedig visszatérhetett „nyugodt” életéhez. Legalábbis egy rövid időre.

Johnny követte Sue-t a lány tudós szerelméhez, Reed Richards-hoz, aki pilótájával, Ben Grimmel egy kísérleti űrhajó engedély nélküli kilövését tervezte. Innen a történet már mindenki számára ismert. Johnny és Sue a legénység tagjai lettek, és az űrutazás közben fellépő kozmikus sugarak átváltoztatták a testvérpárt. Visszatérve a Földre Johnny – akárcsak társai – elképesztő átváltozáson ment keresztül, és élő lángcsóvává változott A hasonló képességekkel rendelkező híres II. világháborús hős tiszteletére felvette a Fáklya álnevet, és társaival megalapította a Fantasztikus Négyes nevű csapatot.

A Csodatévővel (Miracle Man) vívott küzdelem után Johnny a csapat elhagyása mellett döntött, mert nem volt képes elviselni, hogy idősebb társai, és legfőképpen nővére, állandóan basáskodnak felette. Johnny szólózni kezdett, és ekkor találkozott az atlantiszi Namor herceggel, aki amnéziája miatt magányosan és céltalanul kóborolt a Földön. Johnny felismerte a világháborús kalandokat bemutató képregények lapjairól Namort, és a tengerbe taszította. A tenger jeges, sós vize előhívta Namor emlékeit, és Atlantisz ura újra önmaga volt. Sajnos. Ugyanis Namor harcba szólította népét, és háborút esküdött a felszíni világ ellen. Johnny sietve visszatért a Fantasztikusokhoz, és beszámolt nekik Namor támadási tervéről. A hősök csapata még éppen idejében megfékezte Atlantisz urát, és visszaparancsolták a tenger mélyére. Később tisztázatlan okok miatt Johnny újra elhagyta az F4-et, és munkát vállalt unokatestvére, Bones cirkuszánál, de hamar felhagyott ezzel az élettel, és újra az F4 tagja lett.

Bár Johnny a világhírű Fantasztikus Négyes tagja volt, de még iskolaköteles, így a Glenville Középiskola legnépszerűbb diákja is. Bár szuperhős személyazonosságát próbálta titokban tartani, de ez lehetetlen vállalkozás volt, mivel az F4 tagjai nem viseltek maszkot, és nem is nagyon csináltak titkot kilétükből a kezdetektől fogva. Johnny úgy vélte, ha már úgyis ismerik kilétét, kihasználja az ebben rejlő lehetőségeket, ezalatt persze legfőképpen a fiatal lányok meghódítását értette. A közismertséggel együtt járt azonban a szuperbűnözők állandó támadása is, és Johnny sokszor találta egyedül szemben magát a legelvetemültebb gonosztevőkkel, mint a kommunista eszmék harcosával, a Pusztítóval (Destroyer), a Varázslóval (Wizard), Xemuval, az 5. dimenzióból származó Hadúrral (Warlord of the 5th Dimension), Paste Pot Pete-tel (akit később mint Csapdász ismerhetünk), vagy akár az első Angolnával (Eel). Az ilyen összecsapások legfőbb oka az volt, hogy Johnny volt a leginkább szem előtt az F4 tagjai közül, és így az ellenfelek számára is ő volt a legkönnyebben hozzáférhető az iskola miatt. Csatái alatt azonban nemcsak ellenségeket, hanem jó barátokat és szövetségeseket is szerzett, és gyakran harcolt vállvetve a vele egykorú mutáns, Jégember oldalán.

A középiskolás hős riválisai azonban nem csak a bűnözők közül kerültek ki, sőt, egy Mike Snow nevű iskolatársa több gondot okozott neki, mint egy tucat gonosztevő. Persze tinédzsermérce szerint. Mike és ő mindenben versengtek egymással, a lányoktól kezdve, az autókon át a küzdősportokig. Azonban Johnny-nak volt valamije, ami Mike-nak nem. Szuperképessége. És bár Johnny igyekezett iskolatársaival szemben nem visszaélni erejével, mikor Mike egy napon rátámadt, Johnny ösztönösen felé küldött egy lángcsóvát, ami összeégette a fiú arcát. Johnny azonnal a kórházba sietett vele, de összecsapásuk nyoma mindörökre ráégett Mike arcára. Johnny személyes kapcsolatai nagyon megsínylették ezt az esetet. Aktuális barátnője, Dorrie Evans szakított vele, Johnny pedig nem igazán találta a helyét, egészen addig, amíg a tinédzserkorú szuperhős, Pókember, be nem hatolt az F4 főhadiszállására, abban a reményben, hogy képességeivel lenyűgözi annyira a tagokat, hogy azok, jó fizetésért persze, felveszik maguk közé. Pókember terve nem egészen úgy sült el, ahogy azt remélte, de ha a csapat tagságával nem is, Johnny Storm barátságával mindenképpen gazdagabb lett, és ők ketten mind a mai napig a legjobb barátok.

A Szuper Skrull feltűnése aztán nemcsak a csapat, hanem a Storm-testvérek életére is tragikus következményekkel járt. Az F4 képességeivel rendelkező Szuper Skrullt Johnny egy barlangban ejtette fogságba, de az idegent ez korántsem tarthatta féken, és elrabolta idősebb Franklin Stormot. Bár az F4 hősiesen helytállt, és mindent elkövettek Johnny és Sue apjának megmentése érdekében, a Skrull egy bombát ültetett Franklin mellkasába, aki feláldozta életét, csak hogy gyermekeit mentse. A Fantasztikusok ekkor a Skrullok bolygójára utaztak, hogy felelősségre vonják Morrat nagyurat, a merénylet megszervezőjét. Bár az F4 bosszúja megrendítő erejű volt, de nem ez volt az utolsó alkalom, hogy a Skrullok hallattak magukról. Igazából ez az eset alapozta meg az idegenek és a földi hősök máig fennálló ellenségeskedését.

A középiskola elvégzése után Johnny életében felpörögtek az események. Felvételt nyert a Metro Collage főiskolára, ahol összebarátkozott szobatársával, Wyatt Wingfoottal, aki a Fantasztikus Négyes híres wakandai küldetésén is részt vett, amely során segítettek az afrikai ország urának, a Fekete Párducnak győzelmet aratni Klaw felett. Johnny eztán szeretett bele az Embertelenek (Nememberek) népéből származó Kristályba, ám kapcsolatuk amilyen hirtelen kialakult, olyan hirtelen szakadt is meg, és Kristály nem sokat habozva feleségül ment Magneto fiához, Higanyszálhoz. Johnny-t összetörte az eset, de Wyatt segítségével átlendült a dolgon. Wyatt egyre gyakrabban élvezte a Fantasztikusok vendégszeretetét, és ennek köszönhető szerelmi kapcsolata az Amazonnal is.

Johnny néhány futó kaland után beleszeretett Frankie Raye-be, a lány azonban mostohaapja, Phineas Horton hipnotikus zavarásának köszönhetően rettegett Johnny képességétől és a lángoktól. Johnny és Frankie közösen legyőzték a lány fóbiáját, de szerelmük nem teljesedhetett be Galactus váratlan megjelenése miatt. A bolygófaló olthatatlan étvágya miatt az energiától duzzadó Földet készült elemészteni, ám Frankie önként vállalta, hogy Galactus új hírnökévé válik, és a Föld épségéért cserébe új, bekebelezhető világokat keres neki. Galactus elfogadta az alkut, és Frankie Novaként a szolgálatába állt. A Túlontúli Csatavilágán lezajlott események nem meglepően ismét csak Johnny szerelmi életére voltak hatással. Míg mások a túlélésért folytatott küzdelemmel törődtek, addig ő és a mutáns Kolosszus az idegen világból való Zsaji nevű gyógyító lány szívéért versengtek. Ezt a harcot Johnny elvesztette, a lány ugyanis Kolosszust választotta, de végül egyikük sem lehetett boldog, mert Zsaji életét áldozta a hősök megmentéséért.

Johnny a Csatavilágból visszatért a Földre, ám társa, a Lény nem tartott a hazatérőkkel. Johnny és a Lény barátnője, Alicia Masters lassan egymásba szerettek, és össze is házasodtak. Azonban Johnny megtudta, hogy egykori nagy szerelme, Kristály elhagyta férjét, és hősünket elöntötték a régi érzések, de Alicia miatt nem közeledhetett Kristály felé. Alicia azonban egy hatalmas meglepetést tartogatott. Mint kiderült, Johnny nem az igazi Aliciát vette el, hanem a lány alakját magára öltő skrull imposztort, Lyját, aki megbízatása szerint belülről igyekezett bomlasztani az F4-et. Mikor a dologra fény derült, Johnny életének legnagyobb összecsapása következett, amely során a Paibokkal és Lyjával vívott küzdelemben az Empire State University jelentős része elpusztult. Johnny kénytelen volt emiatt menekülni a hatóságok elől, és csak úgy kerülhette el a felelősségre vonást, hogy Reed kifizette a felújítás teljes költségét.

Johnny élete ezután a szokásos mederben csordogált tovább, hol Doktor Fátum ellen szállt élet-halál harcban társaival, hol pedig egymaga vette fel a harcot a Rémes Négyessel vagy Vízemberrel. A földönkívüli Zius látogatása borította fel ismét az életét, aki felajánlott egy álcázót, amely képes lehetett volna elrejteni Galactus elől a Földet. Azonban mint kiderült, Zius sem jobb a korábban már megismert világhódítóknál, és kizárólag önös érdekek vezették. Legnagyobb meglepetésre Zius hajóját végül maga Galactus pusztította el, Johnny pedig a bolygófaló új hirnöke lett otthona védelme érdekében. Johnny mint hírnök képes volt analizálni Galactus testét, és fontos adatokat eljuttatva Reednek megoldást találtak arra, hogyan kaphatná vissza Galactus eredeti formáját, amellyel véget vethettek a további bolygók elpusztításának. Galactus végével Johnny is visszatérhetett a Fantasztikusok közé, de kalandjai ezzel még korántsem értek véget...

Különleges képességei: A Fáklya képessége, hogy egész testét képes nagyon magas hőfokú lánggal beborítani anélkül, hogy ő bármilyen égési sérülést elszenvedne. A lángok égéshője megközelítőleg 415°C, és mikor képességét használja, a Fáklya teste vörösen izzik. A lángok nagysága 30 és 150 cm közötti. Ha erősen koncentrál, a Fáklya képes testéből úgynevezett „Nova-lángot” kibocsátani, amely minden anyagot azonnal hamuvá porlaszt, és még a több centi vastag acéllemezt is megolvasztja. A legerősebb eddig mért „Nova-láng” hőmérséklete megközelítette az 560000°C-t, amely pusztító ereje felér egy atomerőmű felrobbanásakor keletkezett detonációval. Lángjai segítségével repülésre is képes, sebessége 215 kilométer óránként. Lángolását 12 órán keresztül képes egyhuzamban fenntartani.

Fegyverzete: nincs

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.33 (6 szavazat)

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta