Ki van itt?

Oldalainkat 1133 vendég és 0 tag böngészi

namor1„Namorként születtem... Bosszúálló Gyermekként. Két világ sarja vagyok, ki egyikhez sem tartozom.” - Namor (Saga of the Sub-Mariner)

Valódi neve: Namor McKenzie

Foglalkozása: Atlantisz uralkodója, harcos és kalandor

Személyazonossága: közismert

Állampolgársága: Atlantisz polgára

Egyéb álnevei: Dr. G.W. Falton, Torpedó (Sub-Mariner), "Torpi" ("Subby"), I. Namor, Bosszúálló Gyermek (the Avenging Son), the Old Man, Rex, Tengerúr (Sealord), Joe Pierre, "Wingfoot", A Hét Tenger Ura (Lord of the Seven Seas)

Születési helye: Atlantisz

Testmagassága: 189 cm

Testsúlya: 126 kg

Szeme színe: kékesszürke

Haja színe: fekete

Családi állapota: özvegy

Ismert hozzátartozói: Leonard McKenzie (apja, elhunyt), Fen (édesanyja, elhunyt), Thakorr (anyai nagyapja, elhunyt), Korra (anyai nagyanyja, elhunyt), Namorita (unokatestvére, elhunyt), Namora (unokahúga), Beemer (unokatestvére), Bobo (unokatestvére), Dorma (felesége, elhunyt), Marrina (felesége, elhunyt), Kamar (fia, elhunyt), Zarina (nagynénje), Lawrence McKenzie (féltestvére), Leon McKenzie (unokaöccse), Llyron (unokaöccse), Daka (nagybátyja), Stegor, Kamuu, Harran, és Kalen (ősei)

Csoporthoz tartozása: X-Men, The Cabal, Bosszú Angyalai (Avengers), Oltalmazók (Defenders), Megszállók (Invaders), Illuminátusok (Illuminati), All-Winners Squad, Fantasztikus Négyes (Fantastic Four), Bérelhető Hősök (Heroes for Hire), Deep Six

Működési területe: Atlantisz

Erejének nagysága: Közel 100 tonna súlyt képes felemelni.

Első megjelenése: Motion Picture Funnies Weekly #1 (Funnies Inc., 1939. április), majd Marvel Comics #1 (Marvel kiadó, 1939. október)

Története:

Namor születése

1915-ben Ernest Shackletont fontos küldetéssel bízta meg Winston Churchill, mégpedig azzal, hogy az Arktisz kies vidékén kutasson vibránium után. Shackletonnak és hajójának ,az Endurance-nek ,mindörökre nyoma veszett, amint elérték az Északi-sarkkört. A küldetés folytatásával és az esetleges túlélők megmentésével eztán Leonard McKenzie-t és a telepata Paul Destine-t bízták meg. McKenzie és Destine azonban egy harmadik feladatot is kaptak, meg kellett keresniük egy ősi és hatalmas erejű tárgyat, a Hatalom Sisakját. Ezt végül Destine meg is találta, de megtartotta magának. Az emberek lázas kutatása az atlantiszi Thakorr király figyelmét is felkeltette, főleg azután, hogy McKenzie dinamitos vízalatti robbantásokat rendelt el az értékes vibránium bányászata miatt. Thakorr saját leányát küldte kémkedni. Fen hercegnő az emberek titkainak kifigyelése helyett beleszeretett McKenzie kapitányba. Tahkorr, aggódva lánya épségéért, utána küldte Krang tábornokot, aki seregével megtámadta McKenzie legénységét.

A kapitány és Destine is épp bőrrel megúszták a mészárlást, Fen hercegnő pedig visszatért Atlantiszra, ahol kilenc hónappal később életet adott Leonard kisfiának, Namornak. Bár a fiú külsőre Homo Mermanus volt, de Homo Sapiens apja miatt állandó gyanakvás kísérte lépteit, és még édesanyja rokonsága is utálattal és közönnyel viseltetett a félvér herceg iránt. Csupán unokatestvére, Byrrah, és barátja, Merrano fogadták el őt.

A 30-as évek

1936-ban fordult elő először, hogy Namor a felszíni világba merészkedett, és megismerkedett egy Sandy nevű fiatal lánnyal. Namor mindaddig úgy tudta, hogy a felszínlakók ostoba és érzéketlen szörnyetegek, ám a Sandyvel való barátsága az ellenkezőjét támasztotta alá annak, amit Atlantiszon tanult az emberekről.

Az 1940-es évek

namor-torchMiután néhány búvár eljutott Atlantiszig, Namor kapta a feladatot, hogy visszajuttassa őket az emberi világba, egész pontosan a legközelebbi nagyvárosba, New Yorkba. Csak itt derült ki, hogy a búvárok voltaképpen náci titkosügynökök, akik nemcsak az Amerikai Egyesült Államok, de Atlantisz létezését is komoly veszélybe sodorták. Namor ezért csatlakozott a II. világháborúban a Megszállók (Invaders) nevű szuperhőscsapathoz, ahol Amerika Kapitány és az eredeti Fáklya oldalán harcolt a nácik ellen. Namor olykor több gondot okozott a Szövetséges haderőknek, mint amennyi hasznot hajtott, ugyanis ha huzamosabb ideig a szárazföldön kellett harcolnia, elméje elborult, és válogatás nélkül rátámadt mindenkire, legyen az ellenség vagy jóbarát. Azonban Namor jelenléte a Szövetségesek oldalán mindenképpen erőfölényt biztosított, és ennek kiegyenlítése érdekében a nácik létrehozták a Firebrand Squadront, amelynek egyik tagja Namor gyermekkori barátja, Merrano lett, aki szembeszegült az atlantiszi értékekkel, és U-Man álnéven a németek oldalán harcolt a háborúban.

Az 1950-es évek

1958-ban Paul Destine megtámadta Atlantiszt, és a nem sokkal később bekövetkező vízalatti földrengés során Fen hercegnő és Thakorr király is odaveszett. Namor tehetetlen volt, a város romokban hevert, családja meghalt, az irányítást pedig a kaotikus állapotok közepette Destine ragadta magához, aki az ősi ereklye, a Hatalom Sisakja (Helmet of Power) segítségével letört minden ellenállást, sőt, kitörölte Namor emlékeit. Namor herceg hosszú éveken át magáról szinte mit sem tudva bolyongott New Yorkban és környékén.

A modern korban

namor2Az emlékeitől megfosztott Namorra a második Fáklya, vagyis Johnny Storm talált rá, vagy inkább botlott bele. A találkozás során Namor beleesett a folyóba, és a víz életre hívta emlékeit, helyreállította memóriáját, és Namor éktelen haragra gerjedt. Dühös volt magára, dühös volt Johnnyra, de legfőképpen az egész átkozott emberiségre. Namor visszaindult Atlantiszba, de útja során az emberi faj egy újabb borzalmas tettével szembesült. Az évek alatt, amíg ő otthonától távol élt, az emberek az óceánok és tengerek vizeiben nukleáris robbantásokkal kísérleteztek. A detonációk több atlantiszi őrposztot megsemmisítettek, megölve ezzel az ott szolgáló katonákat. Namor bosszút esküdött a felszíni világ ellen, és Atlantiszban egész népét harcba szólította. Az atlantisziak, akik évtizedeken át kiközösítették a herceget, most mind felsorakoztak mögé, készen állva a támadásra.

Az első csapást azonban nem a katonák mérték a felszínlakókra, hanem a hatalmas tengeri szörnyeteg, Giganto. New Yorkot a földig rombolta volna a támadás, ha a Fantasztikus Négyes be nem avatkozik. Visszaverték Namor és Giganto támadását, ám győzelmük leginkább csak Susan Stormnak köszönhető, akibe Namor herceg fülig beleszeretett.

Namor visszavonult ugyan, de nem tett le a bosszújáról. A herceg összefogott Fátum doktorral a Fantasztikusok ellen, és azt tervelték ki, hogy a Baxter-épületet mindenestül kilövik a Napba. A terv végül meghiúsult, mert Namort Fátum becsapta. A herceg ezután a Hulkhoz csatlakozva mért csapást a Bosszú Angyalaira, de alaposan felsült, mikor a Hulk megunta a harcot, és egyszerűen otthagyta a baj kellős közepén. Úgy tűnik, Namor még ezután sem jött rá, hogyha valamit el akar érni, jobb, ha csak magára számít, mert majdnem beállt Magneto Mutáns Testvériségébe. Namor emiatt megküzdött az X-ekkel, de aztán faképnél hagyta a mágnesesség urát.

Namor hazatért Atlantiszba terveket szőni, ahol már előkészítették menyegzőjét saját unokahúgával, Dormával. A frigy célja a herceg hatalmának megerősítésére szolgált volna, ám Llyra, Lemúria (egy Atlantiszhoz hasonló vízalatti társadalom) gonosz királynője az esküvő után elrabolta Dormát. Namor erőfeszítései csődöt mondtak, és Dorma meghalt a mentőakció során. Namor ekkor jött rá, hogy népének tagjai között legalább annyi a csalárd és gonosz jellem, mint amennyi a felszínlakók világában, és ha nem is békélt meg igazán sosem velük, mégis fontos szövetségese lett az évek folyamán a Fantasztikusoknak, a Bosszú Angyalainak és az X-Mennek is.

Namor többször vesztette el trónját, olykor külső támadások, olykor belső ármánykodások miatt, ám mindannyiszor felülkerekedett ellenségein. Uralkodása alatt Atlantisz korábban sosem tapasztalt fejlődésen ment keresztül, és mind kultúrájában, mind tekintélyében megerősödött.

Folytatása következik...

Különleges képességei: Namort szokás nevezni a legelső közismert mutánsnak, azon okból kifolyólag, hogy emberi és atlantiszi génjei miatt veleszületetten különleges képességekkel rendelkezik. Namor fizikai ereje hatalmas, szárazföldön is tonnányi súlyokat képes megmozgatni, de a vízben erőszintje vetekedhet Hulk és az asgardi Thor erejével is. Atlantiszi fiziológiája miatt képes túlélni a mélyvíz alatt uralkodó nyomást. Közel 90 km/h sebességgel képes úszni, valamint a bokáin található szárnyacskák segítségével repülni is. Repülési sebessége pontosan nem ismert, de volt már példa arra, hogy leelőzött egy sugárhajtású repülőgépet is. Mint minden atlantiszi Homo Mermanus, úgy Namor is képes oxigént kinyerni a vízből, és a fülei mögött található légzőszervei segítségével lélegezni.

Namor teste rendkívül ellenálló, de korántsem sebezhetetlen. A kisebb kaliberű fegyverek lövedékeit képes karcolás nélkül felfogni, ám egy komolyabb gépfegyver vagy löveg könnyedén okozhatja a halálát. A vízben természetesen ezek mit sem érnek ellene, sőt, ha vízben tartózkodik, teste állandóan regenerálódik, emiatt lassabban öregszik, mint az átlagemberek. Az atlantisziak átlagosan 120 évig élnek. Namor érzékei messze az átlag felett állnak.

A Homo Mermanus képviselői telepatikus képességekkel születnek, így Namor szavak nélkül is képes kapcsolatba lépni népe bármely tagjával, de akár bármelyik vízi élőlénnyel is. Így irányítása alá vonhat egy egyszerű ebihalat, vagy akár egy hatalmas cetet is. A tengeri szörnyekről már nem is beszélve.

Namor a Föld valamennyi nyelvét kiválóan beszéli, és technikai tudása sem elhanyagolható. Kiváló mérnök és feltaláló, az atlantiszi technológiák szakavatott ismerője. Namor emellett természetesen nagyszerű hadvezér és taktikai zseni.

Fegyverzete: Namor herceg legfőbb fegyvere a vizek istenének, a hatalmas Neptunusznak a háromágú szigonya.

Az oldalon található képregények, melyben Namor szerepel


Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.84 (25 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta