Ki van itt?

Oldalainkat 1011 vendég és 0 tag böngészi

x-force

A csapat első megjelenése: The New Mutants v1 #100 (1991. április)

Az X-Erőt a mutáns szabadságharcos Kábel hozta létre az egykori Új Mutánsok tagjaiból. Kábel azért utazott vissza a jövőből, hogy elejét vegye azoknak a katasztrofális eseményeknek, amelyek saját korát apokalipszisbe taszították. Szárnyai alá vette hát a feloszlott Új Mutánsok néhány tagját, és egy ütőképes, veszélyes akciókra kiképzett csapattá, igazi harci egységgé szervezte őket. Az X-Erő jóval radikálisabb módszerekkel szállt szembe a mutáns faj jogainak érdekében, mint előtte bárki más, beleértve az X-Ment is. Az X-Erő egyik első nagyobb sikere a Mutáns Liberációs Front (Mutant Liberation Front (M.L.F.)) és vezetőjük, a páncélos despota, Viszály (Stryfe) elfogása volt. A dolog külön érdekessége, hogy Viszály valójában Kábel klónja. A csapat merész és gyakorta emberéleteket veszélyeztető akcióival magára vonta a S.H.I.E.L.D. Figyelmét. Kábel korábbi szövetségese, G.W. Bridge parancsnok utasítást kapott a megfékezésükre. Bridge a kanadai kormánytól is segítséget kapott, amelynek K ügyosztálya (Department K) a parancsnok rendelkezésére bocsátotta különleges ügynökökből álló elitalakulatát a Csúcsfegyvert (Weapon: P.R.I.M.E.). Bridge olyan társakat kapott maga mellé az X-Erő elfogásához, mint a kiborg zsoldos Kane, a vad Jeti, a harci páncélt viselő Tigriscsapás (Tigerstryke), Grizzly és a korábbi Új Mutáns tag, a vibrációs képességével földrengéseket is generáló Rictor. Grizzly korábban Kábel társa volt a Vad Banda (Wild Pack) nevű csapatban. A csapat később új nevet vett fel (Six Pack) mert Vad Banda néven futott Silver Sable zsoldos egysége is. Rictort a többiekkel ellentétben nem a Kábelért és a csapatáért járó fejpénz motiválta, hanem a bosszú. Ugyanis a fiú úgy tudta, hogy édesapja haláláért a mutáns harcos a felelős, de a gyilkosságot igazából Viszály követte el.

A csapat felállása:

  • Kábel (Cable), a jövőből érkezett harcos, aki Apokalipszis zsarnokságát úgy akarta megakadályozni, hogy visszautazott a múltba és itt tette meg a kezdeti ellenlépéseket. Nehézfegyverzete és az őt megfertőző technoorganikus vírus miatt megnövelt erőszintje mellett erős telepatikus és telekinetikus képességekkel rendelkezik.

  • Bumm Bumm (Boom Boom), aki mutáns erejével képes miniatűr energialabdákat létrehozni ujjain és ezeket tetszőleges időben mentális úton felrobbantani. Tabitha tehetséges tolvaj és akrobata.

  • Ágyúgolyó (Cannonball), aki képessége segítségével hiperszónikus sebességgel tudja kilőni önmagát, miközben védőmezőt hoz létre önmaga körül. Ágyúgolyó később a csapat vezetését is átvette.

  • Dominó, aki képes telekinetikus úton befolyásolni a körülötte történő véletlenszerű eseményeket, így például képes elérni, hogy nagyobb szerencséje legyen, vagy épp az ellenfélre tud balszerencsét hozni.

  • Vadon (Feral), a macskaszerű képességekkel rendelkező mutáns, aki éles karmaival és kifinomult érzékeivel vált a csapat fontos tagjává.

  • Csillagtörő (Shatterstar), a harcos gladiátor Mojo rabszolgavilágából.

  • Hadiösvény (Warpath), Viharmadár öccse. Emberfeletti erő és gyorsaság jellemzik.

  • Szirén (Siryn), Vészmadár lánya, aki szónikus sikolyával és repülési képességével erősítette a csapatot.

  • Napfolt (Sunspot), aki képes befogadni és halálos csapássá formálni a napenergiát.

  • Bedlam, a fedett akciókra kiképzett mutáns, aki bioelektromos energiáival még egy hatalmas Őrrobotot is képes működésképtelenné tenni.

Az X-Erő a következő akciója során Pókember segítségével állította meg a terrortámadásra készülődő Fekete Tomot (Black Tom Cassidy) és Bulldózert (Juggernaut). A csapathoz a kaland után csatlakozott a mutáns Szirén. Az X-Erő eztán egy rövid életű szövetséget kötött a Gonosz Mutánsok Testvériségével (Brotherhood of Evil Mutants) és a Morlockokkal. A csapat egyik tagjáról ezen időszak alatt derült ki egy érdekesség. Dominó nem az volt akinek kiadta magát, hanem a Dominó szerepében tetszelgő alakváltó Másoló (Copycat). Dominót a fegyverkereskedő Tolliver rabolta el, és arra bérelte fel Másolót hogy szivárogjon be a csapat soraiba, és az alkalmas időben pusztítsa el őket egy bombával. Másoló azonban megtagadta a parancsot, mert kötődni kezdett társaihoz. Tolliver ekkor a nyakára küldte a nagyszájú zsoldos Deadpoolt, hogy kényszerítse rá a nőt, hogy beállítsa a bombát. Másoló még mindig Dominónak kiadva magát segített az X-Erőnek legyőzni Tollivert. Kábel ekkor fedezte fel a támadójuknál raboskodó igazi Dominót. Az eset után Másoló elmenekült.

A csapat azonban nem lélegezhetett fel, hiszen a Csúcsfegyver rájuk talált és megtámadta őket. A csapás után a zilált X-Erőből kivált Kábel, és a helyét Rictor vette át, aki a zsoldos bérgyilkosokkal szembeszállva régi barátai mellé állt. Kábel sem hagyta el magát a kiválás után. Tolliver nyomába szegődött, kiütötte Deadpoolt és kiszabadította Dominót. Eközben az X-Erő is megvívta a maga harcát, és kimentették Napfoltot Gideon karmaiból.

A csapatra rendesen rájárt az a bizonyos rúd a következő időszakokban is. Miután Xavier professzor ellen merényletet kíséreltek meg, és a látszat Kábel ellen vallott, az X-Erő nyomában ott loholt az X-Men és az X-Faktor is. Persze kiderült, hogy akit Kábelnek hittek, az a klónja, Vyszály volt, de a csapat renoméja továbbra sem állt fényesen. Kábel látszólag elhunyt, a csapat pedig beköltözött új főhadiszállására, Kábel Föld körül keringő űrállomására, a Graylakra (Graymalkin). Ez nem tetszett a S.H.I.E.L.D. vezetőségének, ezért rájuk uszították Hadigépet (War Machine). A páncélos hőssel vívott balhé után újabb csaták következtek, először a Kívülállók (Externals), majd a Mutáns Liberációs Front ellen. Kábel is visszatért és elfoglalta helyét a csapatban, majd Magnetónak segítettek helyretenni korábbi jobbkezét, Exodust. Csapatszinten is változások álltak be, Vadon (Feral) elárulta a csapatot, és Napfoltot is elveszítették, aki otthagyta őket. Az X-Erő egy minden korábbinál súlyosabb esemény elébe nézett, amikor az Új Harcosokkal (New Warriors) szövetkezve gigászi harcot vívtak Nimróddal, a fejlett Őrrobottal, és a technoorganikus idegen fajjal, a Falanxszal (Phalanx).

Kábel eztán átszervezte kissé a csapatot, és keményebb kiképzés alá vetette őket. Az X-Mennél végzős korba lépő Ágyúgolyó helyét Kalibán (Caliban) vette át. Kábel javaslatát, hogy ezentúl tevékenységüket a legnagyobb titokban, új személyazonosságok felvétele mellett folytassák, a csapat egy emberként elutasította. A csapat feloszlott, bár hivatalosan ezt sosem jelentették be. Csillagtörő és Rictor Új-Mexikóban kezdett tevékenykedni, miközben Szirén, Hadiösvény, Napfolt és Bumm Bumm együtt maradtak, de idejüket az Új Mutánsok életre hívásával foglalták le. Az Új Mutánsokban csatlakozott hozzájuk Délibáb (Mirage) és Dominó is.

Az X-Erő aztán újra összejött, és székhelyüket egy San Francisco-i raktárházba tették át, de előtte egy nagy közös nyaralásra mentek Hawaii-ra, ahol az édes pihenést a Lávaemberek támadása szakította félbe. A harc után elfoglalták új központjukat, és Dominó javaslatára soraikba vették az egykori M.U.S.E.-ügynököt (Mutant Underground Support Engine), Bedlamot. Bedlam azért szeretett volna az X-Erő tagja lenni, hogy a csapat segítségével találjon rá rég eltűnt bátyjára. A csapathoz nem sokkal később Ágyúgolyó is újracsatlakozott.

Az X-Erőt eztán a brit titkosszolgálat korábbi szuperügynöke, Peter Wisdom hívta el Genoshába, hogy a segítségükkel visszaszerezzen egy csúcstechnológiájú számítógépet. Az X-Erő itt ütközött meg korábbi szövetségesével, Magnetóval, aki önhatalmúlag kinevezte magát Genosha uralkodójának. A csapat a Genoshában lezajlott események után a Damoklész Alapítvány (Damocles Foundation) mesterkedéseinek esett áldozatául, akik szövetkezve a Deviánsokkal és az Örökkévalókkal (Eternals) arra tettek esküt, hogy megakadályozzák a mutánsok felemelkedését és egyúttal azt, hogy majdan a bolygó domináns fajává válhassanak. Mint kiderült, az Alapítvány hátterében a S.W.O.R.D. áll (lásd a S.H.I.E.L.D.-ről szóló dokumentációt), amely szakadár S.H.I.E.L.D.-ügynökökkel egészítette ki taglétszámát. Az Alapítvány egy ősi mesterséges lényt, a Begyűjtőt (Gatherer) akarta beszerezni, akit még az Égiek (Celestials) hagytak hátra a Földön. Az X-Erő Szeléné (Selene) segítségével elpusztította a lényt, megakadályozva ezzel, hogy az Alapítvány kezei közé kerülhessen. Szeléné ugyanakkor hatással volt Napfolt életére is, akit felszólított arra, hogy vegye át édesapja helyét a Pokoltűz Klubban (Hellfire Club). Napfolt beleegyezéséért cserébe feltámasztották halott kedvesét, Juliana Sandovalt. Napfolt ezért elhagyta az X-Erőt.

Az X-Erő Wisdom vezetése alá került, aki csapásmérő osztaggá képezte ki a tagokat, visszatérve ezzel a Kábel által megkezdett munkához. Az X-Erő olyan feladatokat hajtott végre, amelyet hivatalosan egyetlen más csapat sem vállalhatott volna fel. Ők küzdöttek meg a hírhedt mutagenetikus terrorista tudóssal, Dr. Niles Romannel, aki egy mindenre és mindenkire kiterjedő genetikai háborút akart indítani San Franciscoóban. Roman seregét Wisdom húga, Romany vezette. A nő egy földönkívüli berendezéssel a birtokában spontán, vagyis véletlenszerű mutációs elváltozásokat idézett elő az átlagemberek körében úgy, hogy a gépezet átírta az emberi DNS-láncokat, eltörölte a hibás géneket, a betegségeket, a genetikai problémákat és zavarokat. A tökéletes emberi lény megteremtését akarták elérni. Valljuk be, egy betegség nélküli tökéletes világ jól hangzik, ám a valóságban több áldozattal járt a megvalósítás, mint ahányan élvezhették volna az előnyeit. Az X-Erő útját állta a további kísérletezéseknek, és megsemmisítették a berendezést. Ezután egy új X-Erő csapat is megjelent a színen. A média hamar felkapta őket. Az újak nem is sejthették, hogy a felszín alatt titokban már régóta harcol egy másik csapat ezen a néven. Mikor erről tudomást szereztek, nevet változtattak, és X-Statix lettek.

Az eredeti X-Erő viszont megint csak az önfeloszlatás mellett döntött. Napfolt, Hadiösvény, Rictor, Szirén, Dominó és Vadon Xavier professzor új vállalatának (X-Corporation) tagjai lettek. Ágyúgolyó beállt a Vihar által toborzott XSE nevű mutáns rendfenntartó alakulatba, Délibáb pedig a Xavier Intézetben kapott tanári állást. Ő lett továbbá az legújabb Új Mutánsok mentora. És Kábel? Nos, Kábel egy messiásszerű figurává vált, és arra tette fel életét, hogy megmentse a világ polgárait... önmaguktól.

Kábelnek köszönhető továbbá, hogy az eredeti X-Erő egy utolsó kaland erejéig összeállt. Kábel vezetésével megküzdöttek a Skornnal, az ősi és velejéig romlott gonosszal, aki mutánsokat ejtett el, mint a vadász a prédáját. Az X-Erő a Fantasztikus Négyes, Rozsomák, Deadpool, John Spectre és a Mutáns Liberációs Front segítségével győzte le a Skornnt.

A csapat jó ideig nem hallatott magáról, de amikor visszatért az X-Erő, már korántsem az a csapat volt, amelynek az eddigiek alapján megismerhettük. A Messiah Complex történet során a csapatot Küklopsz hívta újra életre, és tagjainak a legjobb mutáns nyomkövetőket és nyomozókat jelölte ki. A csapat új vezetője Rozsomák lett. Küklopsz egy fontos és reményteljes küldetéssel bízta meg őket, amely az egész mutánstársadalom számára nagy súllyal bírt. Hogy mi ez a küldetés? Nos, ez még egyelőre maradjon a jövő titka.

A második csapat tagjai:

  • Farkas (Wolfsbane), skót mutánslány, aki a likantrópia képességét birtokolja, vagyis farkassá változik.

  • Rozsomák (Wolverine), az öreg veterán mutáns, aki adamantiummal bevont csontjaival és borotvaéles karmaival, öngyógyító képességével és emberfeletti érzékeivel tökéletes vezetőjévé vált az új X-Erőnek.

  • X-23, Rozsomák klónja, egy gyilkosságokra kiképzett fiatal lány, aki Loganhez hasonlatosan szintén adamantium karmokkal rendelkezik. Különlegessége, hogy a kezeiben két-két, míg lábfejében is egy-egy karmot hordoz.

  • Hadiösvény (Warpath), az apacs indián felmenőkkel büszkélkedő mutáns, aki lehengerlő erejével a csapat keményfiúja, nem mellesleg az eredeti X-Erő korábbi oszlopos tagja.

  • Arkangyal (Archangel), a mutáns Angyal, aki képessé vált tetszése szerint változtatni az alakját az eredeti és a fémszárnyú formája között.

  • Elixír, a fiatal ómega szintű mutáns, aki varázslatos gyógyítóképességgel rendelkezik.

  • Dominó, a mutáns zsoldosnő, aki Hadiösvényhez hasonlóan szintén az eredeti X-Erő tagja volt.

  • Vanisher, a korábbi X-Men-ellenség, aki most az X-Erőt segíti teleportációs képességével.

x-force2

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.91 (46 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta