Ki van itt?

Oldalainkat 1091 vendég és 0 tag böngészi

shield-logoS.H.I.E.L.D.

(Strategic Hazard Intervention Espionage Logistics Directorate - Stratégiai, Hírszerző és Intervenciós Elhárító Logisztikai Divízió)

A S.H.I.E.L.D. Egy képzeletbeli rendfenntartó, kém- és anti-terrorista szervezet a Marvel-képregényekben. Kitalálói Stan Lee és Jack Kirby voltak, első megjelenésére pedig a Strange Tales 135. számában került sor, 1965 augusztusában.

Megalakulásának története

A S.H.I.E.L.D. alapítását a II. világháború utáni időszakra tehetjük, amikor Nicholas Joseph Fury fejében megszületett egy olyan titkos ügynökség terve, amely nincs kiszolgáltatva az amerikai kormány politikájának, és globális problémák kezelésére is alkalmas. Bár először Fury terve túl merésznek bizonyult a tényleges megvalósításhoz (a legtöbb ellenérzést az váltotta ki, hogy a S.H.I.E.L.D. ügynökei minden résztvevő ország belügyeibe és titkos aktáiba betekinthettek volna), az Egyesült Nemzetek Szövetsége mégis bizalmat szavazott neki, mert felismerték, hogy nem csupán a hidegháború rémével kell a világnak szembenéznie, hanem minden korábbinál baljóslatúbb fenyegetésekkel, a szupererejű emberek korával. Az ENSZ természetesen Fury-t jelölte ki a S.H.I.E.L.D. élére, de máig meg nem erősített információk szerint Fury intézkedéseit egy tizenkét tagból álló Árnyéktanács is felülvizsgálta, amelyben a tagok kilétét a legnagyobb titok övezte. A Tizenkettek feltételezhetően azon országok vezetői közül kerültek ki, akik katonákat delegáltak az új ügynökségbe, fegyverekkel, felszereléssel és nem utolsósorban pénzzel járultak hozzá annak működéséhez. A S.H.I.E.L.D. a külvilág számára sokáig csak egy ügynökség volt a sok közül, ám hamar nyilvánvalóvá vált, hogy elsődleges feladata a szuperlényeket foglalkoztató terroristaszervezetek felderítése és a mutánsokkal kapcsolatos bejelentések kivizsgálása.

A S.H.I.E.L.D. persze nem csak ezekkel az esetekkel foglalkozott. Egy alkalommal, mikor az Egyesült Államok területén egy hatalmas betolakodó, a Godzilla pusztított, Fury létrehozott egy alcsoportot, a Godzilla Osztagot (Godzilla Squad), amely levadászta és az Atlanti-óceán mélyére terelte a szörnyeteget. Az Osztag vezetésével Fury régi harcostársát, Dum Dum Dugant bízta meg, és ekkor vetették be első ízben a Vörös Ronin (Red Ronin) névre keresztelt robotmonstrumot és a S.H.I.E.L.D. repülő főhadiszállásának elődjét, a Behemoth-ot.

Technológia

A S.H.I.E.L.D. tudósaihoz rengeteg, korunkat meghaladó technológiai újítás fűződik, amelyek közül kiemelkedik az LMD (Life Model Decoy) egység, a valósághű androidok, amelyek célja az életveszélyben lévő emberek oltalmazása oly módon, hogy felveszik a célszemély külsejét/személyiségét, és a kritikus pillanatban helyet cserélnek vele. Ezen androidok sorsa az esetek többségében a biztos pusztulás volt, de néhányszor előfordult, hogy az ügynökség androidjai, amelyek a probléma megoldását kellett volna, hogy jelentsék, maguk váltak a veszély okozójává. Egy esetben a Skorpió nevű szuperbűnöző (aki nem azonos a hasonló álnevet viselő Pókember-ellenséggel) ellopott néhány ilyen robotot, és megalakította belőlük a Zodiákusok (Zodiac) néven ismert bűnözőcsapatot. Más alkalommal egy csapatnyi ilyen android öntudatára ébredve támadásokat intézett a S.H.I.E.L.D. ellen, amíg Nick Fury személyesen le nem győzte őket.

shield_flying_carA S.H.I.E.L.D. ügynökeinek zavartalan közlekedését speciális légi járművekkel, légpárnás és sugárhajtású automobilokkal oldották meg, amelyeket Tony Stark tervezett és építtetett az ügynökség számára. Ezek a repülő járművek többnyire Porsche és Chrysler autók átalakított változatai, amelyek azon túl, hogy repülésre képesek, védelmet nyújtanak a tüzérségi lövegek támadásaival szemben, hála erős páncélzatuknak. Természetesen ellentámadásra is alkalmasak gépágyúik, lézerlövegeik és hőkereső rakétáik révén. Külön érdekesség, hogy a Marvel ezen lebegő autói ihlették a Vissza a Jövőbe film készítőit a repülő De Lorean időgép tervezésekor.

De az igazán lenyűgöző mérnöki remekmű az a repülő anyahajó, a Helibázis, amelyet a Stark Iparvállalat tervei alapján a Fantasztikus Négyes vezetője, Reed Richards és a mutáns feltaláló, Forge fejlesztett tovább. Az első Helibázis építését a H.I.D.R.A. feltűnése szorgalmazta, és Tony Stark cégei kivitelezték. A Helibázissal a S.H.I.E.L.D. vezetősége egy olyan mozgó központhoz jutott, amellyel hatalmas ügynökállományát rövid idő alatt továbbíthatták a műveleti területekre a megfelelő hadászati felszereléssel együtt. A Helibázis számos tüzérségi löveget hordoz, kizárólag önvédelmi célzattal. Fedélzetén repülőgépek (többségében F-22-esek és különleges prototípusok) és a már említett repülő autók találhatóak, tankok és könnyen manőverezhető szárazföldi egységek mellett. Az évek során több Helibázist is szolgálatba állítottak:

  • Luxor – ez sosem került ténylegesen használatba, valószínűleg a legelső prototípus volt.

  • Hermes – elpusztult, miután a Vörös Koponya elfoglalta.

  • Argus – a Luxor osztályú Helibázis, bár a prototípushoz képest több módosítással büszkélkedhet, mint például a fejlesztett tűzerő és manőverezés.

  • Behemoth – egy különlegesen kialakított Helibázis, Dum Dum Dugan parancsnoksága alatt ezt használták Godzilla ellen (Godzilla King of the Monsters #6 - 1977. január). Az Incredible Hercules #115-ben pusztult el, amikor a S.H.I.E.L.D. megtámadta Amadeus Chót.

  • Black Hawk – egy H.I.D.R.A.-KÉZ elleni akció során pusztult el.

  • Alpha

  • Pericles III – (Punisher War Journal v2 #1)

  • Pericles V – (Blade v3 #1)

  • Samuel Sawyer (Iron Man: Hypervelocity # 3 – nevét egy II. világháborús parancsnokról kapta)

helicarrier03

A S.H.I.E.L.D. ügynökei egy 30-as kaliberű géppisztolyt hordanak, amelyet plazmasugár kilövésére is alkalmassá tettek. Nick Fury ezzel szemben egy NF3000-es típusú, 15 kaliberes kézifegyvert használ.

Szervezeti felépítés

A S.H.I.E.L.D. szervezeti felépítése többszintű: legalul a technikusok állnak a ranglétrán, és sorban őket követik az adminisztrátorok, regionális vezetők, regionális igazgatók, különleges ügynökök és vezetőik, osztagparancsnokok és végezetül az Igazgatói Tanács. A legtöbb S.H.I.E.L.D.-ügynök egyszerű ember, de speciális feladatok ellátása érdekében szupererejű ügynököket is besoroztak. Működik továbbá egy Pszi-Divízió is, amely telepatákat és gondolatolvasókat foglalkoztat. A S.H.I.E.L.D. persze nem csak magasan képzett ügynökeire támaszkodhat, hanem több alkalommal vette igénybe a szuperhős-társadalom elitjébe tartozó Bosszú Angyalok és a Fantasztikus Négyes segítségét. A biztonsági protokollok szerint 1-10-ig terjednek a hozzáférési jogosultságok. Ám a 10-es, vagyis a legmagasabb szintet kizárólag Nick Fury birtokolja, a 9-es szintre is mindössze két általunk ismert S.H.I.E.L.D.-ügynök kapaszkodott fel, Dum Dum Dugan és Maria Hill. Az őket követő Tony Stark és Norman Osborn is csak a 8. szintű jogosultságokkal rendelkezik. Azt, hogy a S.H.I.E.L.D. pontosan hány ügynököt foglalkoztat - az aktív állományt és az alvó ügynököket is beleértve -, nem lehet tudni, ám a Polgárháború alatt Amerika Kapitány elfogásakor mintegy 3000 ügynököt mozgósítottak. A tényleges létszám ennek többszöröse is lehet.

A S.H.I.E.L.D. legmagasabb posztját betöltők sorrendben

  • Rick Stoner ezredes – ő volt az első személy még Nick Fury előtt, akit az igazgatói posztra kijelöltek, de mielőtt hivatalát átvehette volna, a H.I.D.R.A. bérgyilkosai végeztek vele. Így bár ő lett volna a legelső igazgató, mégsem őt tekintjük annak.

  • Nick Fury ezredes – Fury a S.H.I.E.L.D. máig legkiválóbb ügynöke, és bár többször is megkísérelték leváltani posztjáról, végül mindig ő került ki győztesen.

  • Timothy "Dum Dum" Dugan őrnagy  – a harmadik személy, aki eljutott az igazgatói posztig. Fury legrégebbi barátja és harcostársa.

  • G. W. Bridge – ő volt a negyedik, ennél többet nem is igazán tudunk róla.

  • Sharon Carter (13-as ügynök) – ő az ötödik a sorban, de nem igazán ezzel vállt ismertté, hanem azzal, hogy őt jelölték ki kapcsolattartónak Amerika Kapitány mellé.

  • Maria Hill – a hatodik igazgató, magasan képzett, 9-es szintű ügynök.

Alegységek

A S.H.I.E.L.D. bizonyos részfeladatok ellátása érdekében több testvérügynökséget is létrehozott világszerte, amelyek, bár önálló tevékenységet folytatnak, mégis a S.H.I.E.L.D.-nek kötelesek jelentést tenni. Ezek közül hármat kell kiemelnünk:

  • A.R.M.O.R. (Altered-Reality Monitoring and Operational Response)

    Ahogy az a nevéből is kivehető, ez az ügynökség az alternatív realitások és a párhuzamos valóságok síkját tartja ellenőrzés alatt. A párhuzamos világok létezése közismert tény évtizedek óta, és az azokból érkező fenyegetések sem ismeretlenek a 616-os Föld lakói előtt. Az A.R.M.O.R. hivatott ellenőrizni, kivizsgálni és esetenként megfékezni a párhuzamos világokból érkező veszélyforrásokat. Az A.R.M.O.R. főként a Marvel Zombik támadása során jutott kulcsfontosságú szerephez.

  • S.W.O.R.D. (Sentient World Observation and Response Department)

    A S.W.O.R.D. feladata a földönkívüli lények és idegen világok tanulmányozása, diplomáciai kapcsolatok építése, és nemritkán a földönkívüli inváziók visszaverése. Az Abigail Brand ügynök által irányított S.W.O.R.D. joggal nevezhető amolyan feketeruhás Men in Black egységnek. A S.W.O.R.D. nemcsak Amerika területén, hanem szerte a világban végez felderítő és információgyűjtő tevékenységet, valamint rendelkezik egy, a Holdon létrehozott bázissal, a Starcore-ral.

  • S.T.R.I.K.E. (Special Tactical Response for International Key Emergencies)

    Ezen ügynökség a S.H.I.E.L.D. európai tagozatának tekinthető, és székhelye az Egyesült Királyságban található. Elsődleges feladata az Európát fenyegető idegen hatalmak, terrorszervezetek, mutáns csoportosulások és természetfeletti lények elfogása volt, amíg a szervezet fontosabb vezetőit korrupcióban és bűnszervezetek támogatásában el nem ítélték. A S.T.R.I.K.E. feloszlott, azonban egy kisebb, Olaszországban székelő divíziója, az Euromind, továbbra is fennmaradt, amely máig a S.H.I.E.L.D. fennhatósága alá tartozik.

 

A S.H.I.E.L.D. különböző nyelveken

 

A francia képregényesek S.E.R.V.O. néven ismerik, amely egy kis szójáték az agy francia megfelelőjével, a cerveau szóval.

A finn és norvég nyelvterületen Y.P.K.V.V. (Ylimmäisen Päämajan Kansainvälisen Vakoilun Vastustamisjaos) a neve.

A görögök Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α. nevet adták neki, amely a mi írásmódunk szerint az ASPIDA szónak felel meg, ami görögül SHIELD-et, vagyis Pajzsot jelent, bár ők a betűkhöz más értelmet rendeltek: Supreme Military and Political Foundation of International Counter-espionage (Ανώτατο Στρατιωτικό Πολιτικό Ίδρυμα Διεθνούς Αντικατασκοπέιας)

Ha egy portugál képregényben ezzel találkozol: Superintendência Humana de Intervenção, Espionagem, Logística e Dissuasão, biztos lehetsz benne, hogy a történetben szerepel a S.H.I.E.L.D. is.

A németek először a S.C.H.I.L.D. Betűkombinációval próbálkoztak a náluk megjelent képregényekben. A Schild szó, akárcsak a görög esetében shield-et jelent. A német képregényfordítók az egyszerűsítés okán ma már a S.H.I.E.L.D.-et használják.

A spanyolok Servicio Homologado de Inteligencia, Espionaje, Logística y Defensa-ként ismerik, a dánok és hollandok pedig S.K.J.O.L.D.-ként, ami ugyancsak a shield megfelelője.

 

Megjegyzés: A S.H.I.E.L.D. eredeti nevére két verzió is volt. Korábban a Supreme Headquarters, International Espionage, Law-Enforcement Division. Ezt lecserélték '91-ben Strategic Hazard Intervention, Espionage Logistics Directorate-re. Ráadásul a Vasember és Hulk filmekben a rövidítés a Strategic Homeland Intervention, Enforcement and Logistics Division megfelelője volt. /köszönet az információért Fareknak/


Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.88 (56 szavazat)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta