Hozzászólások

 • zotyo_a_gazdasz 2023.03.19. 15:58
  Sziasztok! Köszönöm szépen! Nagyon vártam már erre :)

  Bővebben...

   
 • PennyWise 2023.03.10. 22:25
  Tyu. Nagyon sok koszonet ezert.

  Bővebben...

   
 • elwood 2023.03.10. 00:29
  Az eredetiben "allegiance" van. Ami hűséget, kötődést jelent. Van az amerikaiaknál egy Pledge of ...

  Bővebben...

   
 • TOM1 2023.03.09. 22:20
  Köszönjük Elwood hogy még ennyi év után is rajongói lelkesedéssel dolgozol ezeken a fordításokon ...

  Bővebben...

   
 • roberto 2023.03.09. 19:28
  A képregényekben az autobot mellett anno állampolgárság volt feltüntetve elköteleződés helyett ...

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 963 vendég és 1 tag böngészi

 • valaja
Itt az ősz, kezdődik az iskola, hullanak a falevelek, és kijött a nyár végi amerikai képregényeladási lista is. Nézzük, mit tartogat az augusztusi összesítő.

Az élen:

bn2Sötét korszakunk tovább folytatódik, ez viszont szerencsére nem olyan, mint a kilencvenes években, ahol a színvonal okozott sötét gondolatokat, itt pusztán a címadásról van szó. Az első helyen a múlt b&r3havi második helyezett, a Blackest Night második része áll, ami egy elég várható, 18%-os eséssel egyelőre megmaradt kicsivel 146e fölött. A második helyen a Captain America: Reborn található, így helyet cserélt a júliusi két listavezető. Kapi amúgy 125e olvasót tudott megtartani a második számra. A harmadik hely annyira nem lesz meglepő, mert a továbbra is jól teljesítő Batman & Robinról van szó, ami alig 5%-os eséssel, 110e-n végezte. A kérdés már csak az, hogy mivel Quitely eddig bírta a tempót, és a negyedik számtól más veszi át a füzet rajzolását, vajon meddig tart ki nélküle ez a lendület.
A százezres részben amúgy még egy képregény található, a szintén a Blackest Night szerves részét képező Green Lantern v4 45. száma, ami az előző havi két szám tendenciáját követve lassanként esik visszafelé. Ez alapján szeptemberben előfordulhat, hogy már nem éri el a bűvös hat számjegyet.

uca1Kicsit eltérően a megszokottól, a legtetejét most a 12. helyig vezetem, mindjárt látni lehet, miért:
Millar új Ultimate-sorozata, az Ultimate Comics Avengers - roppant bugyuta címe ellenére - beférkőzött közvetlen a nagyok mögé, de így is csak 95e példánnyal indított, ami a szokásos tendenciákból kiindulva egy erős hatvan- esetleg hetvenezres sorozat kezdete lehet, már marvelsproject1amennyiben Millar képes tartani a megjelenéseket és a régi Ultimates-ei színvonalát. Mögötte amúgy nagyon szorosan a Dark Avengers/X-Men crossover két füzete, a már említett Dark Avengers és az Uncanny X-Men lohol, hogy aztán egy újabb Bendis-füzet, a kilencvenezret még mindig nem elérő, de lassan visszafelé kapaszkodó New Avengers jön, hogy aztán megint egy kicsit eseményorientáltak legyünk. A kilencedik ugyanis a Marvel 70th nevű esemény középpontjában álló Marvels Project első száma (a nyolcból... amit nem értek, akkor már lehetett volna stílusosan hét részes) és a Blackest Night első top kategóriás minije,a Batman. Aztán ismét egy első szám, az Ultimate Comics Spider-Man indítófüzete, ami a maga 86e-vel azt sejteti, hogy összességében ez a sorozat se fog több olvasót szerezni, mint az uxm514elődje. És végül a 12. helyen a DC crossoverének harmadik tartópillére, a maga 84e-vel nagyon is szépen teljesítő Green Lantern Corps v2 (vagy v3?... sose tudom, hogy a Quarterlyt bele kell-e számolni) tanyázik.
És egy apró érdekesség: az első 12 helyezett közül hét a Marvel kiadó terméke. Ugyanakkor az első tucatban mindössze négy olyan van, ami három dollárba kerül, nem négybe. Lehet tippelni, melyik címek azok a fentebbiek közül.

A pénzcsináló sorozatok:

batman689Judd Winnick Batmanje az író eddigi teljesítményének tükrében sokkal nagyobb bizalmat kapott a karakter kedvelőitől, mint azt sejteni lehetett, ugyanis 83e-ről mindössze 78e-re csökkent a 100-as alapindexű sorozat eladásainak száma. És szoros párt alkotott augusztusban az egyre lejjebb csúszó Flash: Rebirth-fel, ami szinte darabra pontosan ugyanúgy teljesített. Ugyanakkor továbbra is lehet szörnyülködni azon a tényen, hogy Jeph Loeb azon sorozata, mely miatt Hágában vizsgálatot indítottak a Marvel ellen emberiségellenes bűnök elkövetéséért, az előző hónapban két számmal is felkerült a listába (mintha egy nem lenne már így is sok), és a legrémisztőbb, hogy míg a 13. rész a 20. helyen zárt 71e-rel, a következő már ott van a 15. helyen 77e-rel. Komolyan nem értem, hogy lehet ez...
dd500Ha már az előbb említettem a huszadik helyet, érdekes megemlíteni a környezetét is, ami csupa-csupa nagy számokat tartalmaz. Ugyanis a 17. helytől lefelé ilyenek jönnek sorba, hogy Amazing Spider-Man 601, Daredevil 500 (ezzel ez a sorozat is visszakapta az eredeti számozását, ami különös kontrasztot alkot azzal, hogy a Marvel jelenlegi főszerkesztője jó tíz évvel ezelőtt kifejezetten parancsba adta, hogy ahol lehet, hagyják el a magas számokat, és legyen sok-sok első rész...), Amazing Spider-Man 602 és xmen227603. De színesítik még ezt a területet ilyenek, hogy Blackest Night: Superman és Titans első részek, vagy az Incredible Hulk 601. része, esetleg az ismét csak sajnos stagnáló X-Men v2 227. száma, de említhetném a Millar-éra végeztével hirtelen megint 62e eladott példányra és 26. helyre felugró Fantastic Four 570-et is.

A 27. helytől lefelé jön négy olyan cím, melyek jelenlegi helyzete egy-két éve valószínűleg még teljesen elképzelhetetlen lett volna. A csapat elején az egykor listavezető Mighty Avengers - a jelek szerint tényleg Bendis neve az, ami miatt egyes olvasók bármit megvesznek, csak ő írja -, azt követi a rohamosan zuhanó Detective Comics, a DC egykori zászlóshajója, a Justice League of America, adv01mely sorozat körül egykor a komplett világegyetemük forgott... és a Geoff Johns által írt Adventure Comics v2 első száma, ami azért meglepő, mert Johns nevével az ember nem egy 56e-s nyitásra számítana, pláne, hogy jelen pillanatban is két sorozata van 100e fölött. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy a Robinson-féle, gyakorlatilag minden létező olvasói és szakmai vélemény által sárba tiport szerencsétlenkedés, a JLA: Cry for Justice (mely lényege, hogy legalább három oldalanként kimondja valaki azt a szót, hogy "justice") a gyenge kezdés után legalább pocsékul is folytatta, és rögtön eldobta az olvasók ötödét.

archie600Még nem vagyunk a félszázadik helyen, de máris egy olyan jelenséget tapasztalhatunk, amit talán a Dynamite Project: Superpowersének nulladik száma óta nem: az első ötven helyezettben két olyan füzet is van, ami nem a két nagytól jött. Az előkelőbb helyen a kiadójától szokatlan nagy marketingkampánnyal megtámogatott Archie 600. része áll, melyben kezdetét veszi egy olyan elképzelt történet, ami megmutatja, mi lenne, ha Archiék félszáz év után képesek lennének leérettségizni, és a címszereplő feleségül kérné a barátnői egyikét (először Veronicát, aztán a történet felétől majd megnézzük, mi lett volna, ha Bettyt). Ezzel egy megközelítőleg 2500 példány körül mozgó magazint egycsapásra 54e-s eladásig küldte fel, ami egy laza hússzoros példányszám-növekedés. Ilyet se lehet mindennap látni, az is biztos.
És a másik fekete ló is rögtön ott van mögötte, ami természetesen továbbra is Whedon Buffyja. Bár a sorozat nagyon messze van már az egykori 90e környéki eladásaitól, de még így is a legstabilabb nem-marveles vagy -DC-s cím.

Középtájt:

Ez az a rész, ahol a két nagy címeinek legtöbbje zsúfolódik össze, és közülük is a DC az, ami általában ebbe az ötventől húszezerig tartó tömegbe pakolja be a sorozatai nagy részét, így rengeteg olyan cím van itt, ami egy átlag hazai olvasónak is legalább hallomásból ismerős lehet - ha emellé még böngészi is a legnagyobb külföldi képregényes portálokat, akkor pláne. Megpróbálom kiszedni azt, ami figyelmet érdemelhet:

deadpoolmerc2Deadpoolnak nem megy jól a sora, mert bár mindkét sorozata egymás mellett van, de egyben mindketten estek is jó 15-20%-ot előző hónaphoz képest, amivel most aztán totál hullámzóvá tették a régebbi füzet eladásait. A Justice Society of America nagyon megsínylette Johns távozását, lassan alsó kategóriás sorozattá esik, de ez a helyzet a Wolverine: Weapon X-szel is, ami Aaron, a csodagyereknek számító Rozsomák-író nagy reményekkel indult sorozata lett volna. Így viszont lehet, hogy egy maxi lesz csak belőle. De elég gyengén zárt a War of Kings is, a negyvenesekből wonk6teljesen kieső Kábelről nem is beszélve. A nagy vesztes viszont lassan egyértelműen Superman, mert míg a Batmanhez közeli címek rendre 90 és 40e között mocorognak, Superman legjobban menő sorozata - a BN-minit leszámítva - a 39e-s World of New Krypton. Nem csoda, hogy próbálnak crossovert csinálni a címek között, csak mivel a számok alapján az a kb. 35-40e ember, aki veszi ezt a sorozatot, egyben megvásárolja mellé az összes többit is, így nagyon nem tudom, hol lehetne ezzel a manőverrel plusz olvasókat nyerni.
wednesday6A Wednesday Comics, ez a maxi-antológia azonban jellegét tekintve nagyon is örülhet az ötvenedik-hatvanadik helyek környékének, sokkal jobban teljesít, mint a Marvel hasonló próbálkozásai. Az ilyen sorozatok azonban, mint az X-Factor v3, Punisher v6 vagy Power Girl v2, már közel sem, mindegyik megy szépen lefelé, ami az utóbbi kettő esetében pláne riasztó, hisz mindkettő viszonylag friss még.

A harmincezer alatti rész újfent tele van remek címekkel, amik még mindig az életben maradásért küzdenek - teszem azt itt van a Wonder Woman v3, Nova v4, Secret Six v3, X-Men Forever - de közülük is a legérdekesebb a doompatrol1Doom Patrol v5, aminek az első(!) száma kemény 28e példánnyal kezdett. Ez... nem túl nagy bizalmat sejtet az olvasók részéről a sorozattal kapcsolatban. Megjegyzendő még, hogy mivel most szépen összejöttek a megjelenések, így 20e felett a szokásosnál is több kiskiadós cím van, teszem azt a Boys és egy mellékminije (Herogasm), a legjobban fogyó Image-cím, Kirkman Walking Deadje - ami egyben az utóbbi idők messze legkimagaslóbban teljesítő fekete-fehér képregénye, boys33ha a füzetes megjelenéseket nézem - a Dark Horse egyik Star Wars-sorozata (Legacy), az IDW Angelje, egy újabb SW-cím (ezúttal egy mini, az Invasion) vagy az új Hellboy-mini nagy nehezen megjelent ötödik része, amire alig fél évet kellett csak várni.
20e alatt érdekes jelenség, hogy bár a Marvel 70. évfordulós kiadványai sorra ebbe a részlegbe jutottak, köztük most is a Marvel Comics 70th Anniversary Edition, a DC is megpróbálkozik ugyanezzel (azon ritka alkalmak egyike, amikor a DC másolja nagyon hamar és nagyon pofátlanul a konkurenciát, és nem fordítva, ami megint csak nekem azt sejteti, hogy lehet, meg kellene próbálni, redcirclehangmanmilyen lenne a cégvezetés egy DiDio nélkül...), és az eredménye az, hogy a Red Circle-kiadványok, amik a National Publishing és az általuk és az utódcégek által felvásárolt képregényes kiadók rég elfeledett aranykori karaktereit élesztik fel, köztük a Hangmant vagy az MLJ Shieldjét, szintén ebbe a nem túl kiemelkedő kategóriába jutottak. Pedig az ötlet önmagában nemes, ráadásul mostanában amúgy is a DC az, ami hajlamos visszamenni közel félszáz évet is a saját történelmében a haladás végett (szóval nem csak a Brand New Day-en lehet felhúzni a szemöldököt... csak a különbség az, hogy a DC-nél ezt szinte kizárólag Geoff Johns csinálta eddig, és ő viszont hibátlanul).

Tizenezrek és alatta:

gijoe8A lista 108. helyén már 19.935 példány áll (amúgy az Iron Man: Armor Wars c. mini első része az), így kicsit nehéz lenne átfogóan írni a lejjebb elterülő másik 192 címről, szóval megint csak próbálok mazsolázgatni az érdekesebbnek tűnőek között, a lentebbi linken amúgy is mindenki körülnézhet, hol tart az aktuális kedvence, és mennyire kell féltenie éppen azt.
A film lecsengése után az IDW frissen szerzett G.I.Joe-licence is kezd lassacskán visszacsúszni, a fősorozat már a halvány közelében sincs a film megjelenése körüli eladásainak, és még magasan divas2az vezeti a részleget. De a Marvel fiatal nőket megcélzó minje, a Divas is mérsékelt sikernek örvend a maga 14e-vel - igaz, ha ez az a bizonyos demográfia, akkor ez kifejezett siker lehet. De a Luke Cage: Noir itteni nyitása a hasonló alcímű korábbi kiadványok tekintetében már nem túl meggyőző. Igaz, azok közül az utolsó kettő a címével és nem a történetével akarta eladni magát, így talán érthető a bizalmatlanság.
De nem megy valami izmosan Predatoréknak sem, mert Predash avatarjai egy elég közepes szinten mozognak az aktuális minijükkel, igaz, ez a Dark Horse licencrészlegének viszonylatában így is nyereséges vállalkozás. Aminek viszont örülök, hogy a Buck Rogers és Terry Moore Echója is tartják az öt számjegyet, remélem, ez meg is marad náluk, és az előbbi egy jó hosszú sorozat lesz. buckrogers3A DC viszont egyre jobban kezd besülni a Warlord feltámasztásával, de azt el kell ismerni nekik, hogy ahogy a Frank Mindenkiaztmondtahogyhíresvagyokésénannyiraelishittemhogymárénterjesztemezt Miller által tönkretett Spiritnél vagy a Vigilanténél is, itt is dicséretes, hogy ennek ellenére folytatják a kiadását. (Habár utóbbit már bejelentették, hogy elkaszálják.)
Ami viszont szerintem nem lesz hosszú életű az IDW-nél, az a britektől licencelt Doctor Who-havisorozat, ami azt jelezheti, hogy ami a ködös Albionban sikeres, az nem biztos, hogy hamburgerföldén is az lesz...
goodbadugly2A licencképregények között mindig akadnak érdekességek, ilyen a Dynamite egyik újabb minisorozata, ami a klasszikus Sergio Leone-westernt, a Jó, a Rossz és a Csúfot veszi alapul... de nem feldolgozás, hanem a kiadó egy korábbi sorozatának kvázi folytatása vagy újragondolása.
És a végére még két dolog: Ritkán van, hogy egy Image-cím annyira sikeres lesz, hogy azonnal újra kell nyomni, de a meglehetősen fura alapötletű Chew így járt, és az újranyomat is olyan jól ment, hogy felkerült a listára. A másik meg, hogy bár a Zsákon jó ideje másodszorra is befulladt a honosítása, de nagyon-nagyon sok idő után végül sikerült befejezni a Dark Horse-nál a Rex Mundi-újranyomásukat a 19. számmal.
Amúgy augusztusban kicsit kevesebb cím jelent meg, és az összes eladott példányszám is esett egy hangyányit, aminek következtében a 300. helyen egy meglepően kicsi (2909) szám szerepel az eladott példányok oszlopában.

Gyerekrészleg:

uxmfc2A Wolverine First Class visszavette a vezetést, miután a maga kerek 13e példányával teljes százötven füzetet vert az Uncanny X-Men First Classre. Aztán ismét Marvel a Lockjaw and the Pet Avengers c. mini befejező részével, hogy aztán jöhessen némi DC a Tiny Titansszal, de rögtön ott van mellettük a még mindig egészen megerősödött Sonic is. Majd megint egy DC-Archie páros, a Batman: The Brave and the Bold és a másik Sonic, a Universe kettősével. A sort nem illik megtörni, így sonic203a Billy Batson jön utánuk, de aztán a DC-szériának megint keresztbe tesz egy másik kiadó a Muppet-minijével, és aztán már el is jutottunk az ötezres részig, jön a Marvel Adventures Spider-Man, ami teljes 39 füzettel előzte meg a másik Muppet-minit, a Robin Hoodot. De a kavarodásnak még mindig nincs vége, mert az MA Avengers előtt ott a DC Super Friendse, hogy aztán megint két licencelt gyerekmese jöjjön, a Némó nyomában és a Toy Story folytatásaival. Az utolsó Adventures-cím csak jóval utánuk kullog, hogy aztán a kicsiknek szóló rész is kifújja magát egy Scooby Doo-val és egy háromezer példányos g-mancape1G-Man: Cape Crisis első résszel.
Összességében a gyerekképregények között enyhe visszaesés jellemző, ami az UXM FC-n érződik nagyon, az ötezer példányos mínuszával. Ezzel ellentétben azonban egyre több olyan cím jelenik meg és/vagy jut fel a listára, ami meg azt sejteti, hogy a kicsiknek szóló képregények lassan, de biztosan megint kezdenek teret nyerni a tengerentúlon is a képregényboltokban. Az már érdekes kérdés lehet, hogy vajon újságosoknál mi lehet ott a helyzet

Vastagabban:

Vannak olyan sorozatok, melyeknek ha kijön az új tpb-je, esetleg keményfedeles kiadása, szinte rögtön tudni lehet, hogy a lista élére fognak ugrani, bármilyen régóta is menjen amúgy az alapszéria. Ilyen a mostani első helyezett is, a walkingdeadtpb10Walking Dead 10. kötete, a What We Become, ami a képregénybolti 15.643 példányával igazi kasszasikert ígér összességében az Image számára.
De hasonló sorozat a Fables is, ami néha annyi példányt adat el a köteteiből, mint a füzeteiből. Most nem ez a helyzet, de azért a közel 12 és fél ezres 12. kötet így is szépen ment.
A harmadik helyen már egy jóval alacsonyabb példányszámot látni, az Irredeemable első kötete már a hatezret sem érte el, és ezzel eléggé párban jár a szintén kötetekben is jól menő Invincible-lel.

Innen már csak érdekesebb címeket említek:
Kijött a teljes Hush egy kötetben, puhafedelesben, 25 dolcsis borítóáron, hogy ha esetleg valakit így is érdekelne, és nem akarja a magyart beszerezni (mivel mindkettő tpb, így legfeljebb annyi a különbség, hogy emez vékonyabb egyszerre és magyar... hogy ez utóbbi tény előny vagy hátrány, mindenki döntse el maga). Ezzel egyben megjelent a Silver Surfer-Requiem és a Spider-Man One More Day is. Előbbi premiere HC, mert nehogy egy jó sorozatot értelmes minőségben adjanak ki ugye, utóbbi viszont egy csicsás nagyalakú kötet, mert hát ha már egyszer rossz, legalább nézzen ki szépen. A Marvel gyűjteményeskötet-szerkesztőségének logikájától néha paxromanav1komolyan hanyatt tudok dőlni, akkora állatságokat képesek kitalálni (például hogy egy francia album - A4-es méret - helyi kiadása legyen egy füzetnél is kisebb, mert nekik úgy tetszik...).
Megjelent végre az Image nagy sikerű minijének, a Pax Romanának is az első kötete, mellé pedig az új Zelda-könyv is, de a WildStorm is végre elkezdte a WoW-ot kiadni tpb-ben (a WildStormról tudni kell, hogy minden létező kiadónál... ööö... érdekesebb stratégiát alkalmaz a tpb-i sandmansimonkirbymegjelenéseiben). De kijött a Sandman első marha vastag HC-je is. Csak ez nem a Gaiman-féle, hanem a régi, Joe Simon és Jack Kirby által jegyzett sorozat, még az Aranykorból. Amitől viszont csuklottam egyet, az az új Marvel Masterworks Amazing Spider-Man ára: 55 dolláros borítóár. Ez a sorozat akkor drágának számított már, amikor 35 dolcsi volt darabja. Emellett az ötven dolcsis és 240 oldalas Eerie Archives a Dark Horse-tól már szinte ingyen van (amúgy ebből már nem a negyediknél kellene tartanunk a tavalyi bejelentés értelmében?).
eerie2És a végén... nagy nehezen kijött - alig háromnegyed év késéssel - a Midnight Nation, Joseph Michael Straczynski nagy sikerű Top Cow-s sorozatának keményfedeles kiadása, amire már nagyon-nagyon régóta vártak a rajongók. Köztük én is. Marc Silvestri azonban az utolsó hetekben lefújta az egészet, és kiadatta egy absolute-méretre (kb. A4-es) növelt, bőrkötéses, védőtokos, poszteres, anyámkínjás változatban... 100 dollárért a kiírt 35 helyett. Ő azt hitte, hogy ezzel sok pénzt fog bezsebelni. Az amazonos több ezres előrendelés háromnegyedét lemondták. A listán meg kemény 354 példánnyal szerepel. Csak akkor arra lennék kíváncsi, hogy akkor most ki szúrt ki kivel. Mert nekem nagyon úgy tűnik, hogy mindenki mindenkivel, de leginkább Silvestri önmagával, a cégével és az olvasókkal. Ha már rajzolni elfelejtett és nem is hajlandó, legalább céget vezetni sem tud még mindig, ezt öröm látni, de komolyan. És most megyek, és pityergek valahol...

A számok...
Nagyon röviden annyi a helyzet, hogy a füzetes eladások példányszáma esett 1%-ot tavaly ilyenkorhoz képest, de a főleg Marvel által megnövelt áraknak köszönhetően a legjobban menő sorozataik között az összbevétel 5%-ot emelkedett. Ugyanakkor a tavaly ilyenkor tomboló Watchmen-láz hiányának köszönhetően a köteteknél 16%-os esés állt be, ami gyakorlatilag a Watchmen akkori eladásait teszi ki (igen, képregényboltokban minden hatodik eladott könyv az volt tavaly). Így összességében a teljes bevétel egy hangyányit, megközelítőleg 1%-ot emelkedett, ami egy elég biztató jel a képregénypiac szempontjából, és ami talán kis szerencsével átgyűrűzik kis hazánkba is (mármint a tendencia).

És a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta