Ajánló

Klasszikus Star Wars 14
Star Wars

 Klasszikus Star Wars 14

Hozzászólások

 • zotyo_a_gazdasz 2023.03.19. 15:58
  Sziasztok! Köszönöm szépen! Nagyon vártam már erre :)

  Bővebben...

   
 • PennyWise 2023.03.10. 22:25
  Tyu. Nagyon sok koszonet ezert.

  Bővebben...

   
 • elwood 2023.03.10. 00:29
  Az eredetiben "allegiance" van. Ami hűséget, kötődést jelent. Van az amerikaiaknál egy Pledge of ...

  Bővebben...

   
 • TOM1 2023.03.09. 22:20
  Köszönjük Elwood hogy még ennyi év után is rajongói lelkesedéssel dolgozol ezeken a fordításokon ...

  Bővebben...

   
 • roberto 2023.03.09. 19:28
  A képregényekben az autobot mellett anno állampolgárság volt feltüntetve elköteleződés helyett ...

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 963 vendég és 0 tag böngészi

Feketeségbe burkolódzott az amerikai képregény-eladási lista, amit tovább fokozott egy jó nagy adag sötétség is. De a metaforákat félretéve, jöjjön, hogy pontosan milyen is volt a június az USA képregénypiacán:

Totális feketeség, avagy az élboly:

capamreborn1Miután a Marvel nyáron teljes fokozaton hajtja a Dark Reign logójával ellátott történeteket és teljesen ötlettelen és történet nélküli miniket, ráadásul lassan minden második sorozatát Dark akárminek nevezi, mert az most trendi, kicsit fura látni, hogy egy ettől független minijük végezte a csúcson. Ha valakinek még nincs ötlete, hogy vajon mi lehetett az, akkor csak blackest1annyi, hogy: Captain America: Reborn első rész. 193e-n. Ezzel nagyon veri a júniusi Batman & Robin első részét (168e), de a hasonló nevű áprilisi Flash: Rebirth első számát is (102e).
A második helyen a DC idei nagy crossovere, a Blackest Night központi minijének első része csúszott, és ezzel a DC ismét képtelen volt a nyári nagy eseményének indításával elbitorolni az első helyet, a Marvel most - egy jóval kisebb hírverést és körítést kapott, de nagy jelentőségű történetével - megint csak beelőzte. Viszont nagyon érdekes lesz majd megnézni jövő hónapban, hogy miként teljesítenek majd a második részek, megfordul-e az állás.
Harmadik helyen a közel ötvenezret eső Batman & Robin második része csücsül, ami a 118e-vel még így is roppant szép eladásokkal büszkélkedhet. Őt követi az Amazing Spider-Man 600. része, ami a Marvel nem picit pénzéhes taktikájának köszönhetően öt dolcsiba kóstált, akárcsak a kicsit lejjebb, a nyolcadik helyen 92e példánnyal heverő Incredible Hulk 600. száma. Megjegyzem, hogy a top10 DC-s képregényeiből mindössze egy kerül 4 dollárba, míg a Marvelnél minden, ami nem 600. szám, de amúgy a 18. helyig nem is találunk háromdolcsis Marvel-képregényt. A cég rohadtul örülhet, hogy Amerikában sikerült elkezdeni kimászni a válságból és van az embereknek pénzük a drága holmijaikra...
hulk600De folytassuk. Az ötödik hely kicsit tompít a sötét hangulaton és zöldebben láttatja a helyzetet, ugyanis az esemény megkezdésével a Green Lantern v4 is fogta magát, és beköszönt a százasok közé, méghozzá két füzettel is, 109 és 105e-en. És ezzel ők is zárják a hat számjegyesek sorát.
batrobin2A még mindig ismeretlen, de legalább olvashatatlan Vörös Hulk előtt ott van még egy Dark Avengers is, ami lassan teljesen beáll 95e-re és átveszi a majdnem-százezres Bendis-cím helyét a New Avengerstől. Kilencediknek a Captain America 601. száma jutott be 87e-rel, ami jelentős előrelépés a visszaszámozás előtti állapothoz képest (és ami valószínűleg Brubaker távozását követően nem fog megmaradni valami sokáig), a tízes lista végén pedig a még a Gah Lak Tus-trilógia színvonalát is messze alulmúló (pedig azt aztán közel sem volt egyszerű überelni olvashatatlanságban) Ultimate-mini, Loeb totális csődje, az Ultimatum végezte, ami emberileg megmagyarázhatatlan módon példányszám tekintetében maradt ott, ahol volt. Finch lehet az egyetlen ok, más kizárt.
Hosszú idő után először... de az is lehet, hogy összességében először, de a New Avengers lecsúszott a top10-ből, 84e példánya csak a 11. helyre volt elég. Mögötte egy heti minisorozat, a Blackest Night: Tales of the Corps jutott, melynek második és harmadik része amúgy 16. és 17. helyen futott be, közvetlenül az anyasorozatuk, a Green Lantern Corps v2 aktuális része mögött. A másik két helyen az Uncanny X-Men és a Winnick által már most elég gyengécskén írt Barman 688. része esett be (melyet amúgy egyszer valaki megmagyarázhatna nekem, miért nem számoztak újra... a Detective Comicsot még talán megértem, de ezt abszolút nem). A második tízes utolsó három helyén a már nevében nevetséges Dark Wolverine, az ASM 599. része - ami amúgy a 72e-vel jelentős emelkedést produkált önmaga is júniushoz képest - és az Utopia c. crossover mellékága, a Dark X-Men mini első része osztozik.
legacy226detcom855Innentől már kicsit drasztikusabban megyünk lefelé, mert például a Justice League: Cry for Justice c. minije, amihez a DC hatalmas reményeket fűzött és a JLA toplistába lövését várta el tőle, meglehetősen gyengén, 68e-n nyitott, ami már most inkább egy csődhöz hasonlít, igaz, a promóciós anyag róla finoman szólva sem volt meggyőző, ami sokakat elriaszthatott a meseszép festmények csábítása ellenére. ezt sajnos a kiadó már az indítás előtt bebukta.
De a Marvel Mighty Avengerse se járt jobban, mert hiába lett sokszor jobb és bosszúangyalosabb Slott keze alatt, ha folyamatosan veszti a vásárlókat. Mintha a tengerentúliak azt mondanák, hogy szerintük Avengerst csak Bendis tud írni, pedig ő az, aki nagyon nem...
A hatvanasok közé amúgy még a Detective Comics 855. füzete jutott be, de innen még jelentős esés várható, és ott van még az X-Force aktuális száma is. A 25. helyen tanyázó szívem csücske sorozat, az X-Men Legacy sajnos ismét nem tudta elérni a hatvanezret.
Összességében a top25-ben 11 DC-s cím foglal helyet, ami meglepően kiugró eredmény a kiadótól az utóbbi pár év tükrében. Ilyet talán még a Final Crisis melléksorozataival se tudtak elérni tavaly. Geoff Johns jelen pillanatban igazi kabalája lett a cégnek, aki rengeteg pénzt hozott be nekik a nyár közepén.

A két nagy játszótere:

Vagyis a 100. helyig a lista maradéka.
Rögtön a 26. pozícióban a még mindig eső JLA v4 fogad minket, aminek viszont maga a helyezése meglepően jó (kettőt esett júniushoz képest), ami annak köszönhet, hogy a Marvel középkategóriás dpmerc01sorozatai elég nagyot csúsztak lefelé, és míg a top címeik egyre nagyobb arányban kezdik kitenni a cég képregényes profitját, a nem annyira futtatott füzetekre már nem nagyon maradt pénze a vásárlóknak. Ennek lehet például köszönhető, hogy a továbbra sem vicces Deadpool a 27. helyen lehet a maga 58e-vel, de a másik sorozata, a Merc With a Mouth is ott van a 30. helyen 55e-rel (mely sorozatra amúgy nagyon kíváncsi vagyok, megéli-e az egy évet... nem hiszem).
buffy26Mi az, ami még érdekes lehet innen... igazság szerint van jó pár említendő sorozat, megpróbálok röviden végigszaladni rajtuk.
A Dark X-Men második része már igencsak gyengén szerepelt az elsőhöz képest, 69e-ről 57e-re ment le, de mivel már csak egy szám van azon kívül hátra, jobban nem nagyon eshet. A felsőbb réteg egyetlen olyan füzete, ami nem a két nagytól jött, ismét csak a Buffy, ami viszont most közel 5%-ot esett lefelé, amire pedig nem nagyon volt példa egy ideje nála. A megszűnt Robin-sorozat utódja, a Red Robin a második számával visszament 51e-re, ami azt sejteti, hogy nemsokára a címváltás ellenére is visszaáll ugyanarra a szintre, mint amin a R.I.P. előtt állt. Ezen kívül a hatalmas Blackest Night-logónak hála a Titans is kimozdult a harmincezer legaljáról és feljött egészen 46e-rig, amivel elég szépen beelőzte a Marvel legrégebbi szuperhőscsapatának füzetét, a Fantastic Fourt, amin a Millar-éra (immár Hitch nélkül) végül 44e-n búcsúzott. Jön Hickman, meglátjuk, mire lesz képes. Az eddigi teljesítménye a Marvelnél egyáltalán nem hozza azt a szintet, amit a rajongói elvártak volna tőle, sajnos.
A negyvenezresek közt amúgy még ilyen címeket lelhetünk fel, mint az Amazing Spider-Man Annualja (amit ismét Guggenheim írt, de minek...), a lassan beállni látszó Invincible Iron Man v5 - bár ez a sorozat annyira össze-vissza tud menni eladásra és színvonalra is, hogy képtelenség bármiféle jóslatot mondani az eljövendő sorsával kapcsolatban - a Wolverine Origins, ami a Marvel első számú egykarakteres képregényének indult egykor, de az egyik új Bat-cím, a Streets of Gotham és a New Mutants v3 is már bőven ezt a részleget boldogítja, és még nem tudni, meddig esnek majd.
wednesday1A DC új heti sorozata, az ezúttal csak 12 részesre tervezett Wednesday Comics c. antológia hozza az eddigi heti sorozatok formáját, az első négy rész rendre 48, 42, 39 és 36 ezres eladásokat produkált, ami egy teljesen megszokott görbe a sorozatok esetében. Az eddigiek alapján olyan harminc legalján várható, hogy befejezi, ami egy viszonylag kis reklámot kapott és hetente megjelenő négydolcsis sorozat esetében teljesen korrekt szerintem.

xfactor46A harmincezres rész picit érdekesen oszlik meg. 38-39e-n egymást tapossa az összes Superman-cím, a Cable v2, a Gotham City Sirens és a Superman/Batman, majd gyakorlatilag jön egy nagy lyuk, és aztán 31-32e-n jön megint egy nagy adag, ahol olyasmiket találni, mint a Supergirl v5, Punisher v6, X-Factor v3 (ez is sajna egyre jobban kezd beesni harminc alá), Teen Titans v3, Wonder Woman v3. A Black Panther v5 - amit hivatalosan Black Panther v2-nek mond a cég, ami annak fényében fura, hogy a v4-et is rögtön a v3 után indították, tehát akkor már inkább harmadiknak kellene mondani - már a húszezresek listáját vezeti, ami eléggé sejteti, hogy meddig lesz még életképes a sorozat. De a húszezresek tetején tanyázik a Son of Hulk, a Ms. Marvel v2, az Incredible Hercules és a meglepően remek X-Men Forever is, mely utóbbit mérhetetlenül sajnálnám, ha megszűnne az elkövetkezendő hónapokban/években. A két nagy magas színvonalú szuperhősös sorozatai továbbra is a húszas határ közelében mozognak, de most egy picit emelkedett szinte mind, így inkább a 22-26e környékén látjuk a Nova v4-et, a Guardians of the Galaxy v2-t, a Secret Six vol. akármennyit és az Outsiders v2-t.

Alul, ahol már szóhoz is lehet jutni:

angel23A Buffyt leszámítva a kisebb kiadóknak esélyük se volt a két nagy eseményorientált marketingkampánya mellett bekerülni a lista első 75 helyére. Az első kiskiadós képregény, a Boys 32. része a maga 25e-s eladásával csak a 78. helyre volt jó. Összehasonlításképp, júniusban már a hatvannyolcadik, májusban a hatvanhatodik helyen találtunk képregényt valamelyik fables86kicsitől, konkréten az IDW nagy fogását, a Dark Horse-féle Buffy kvázi testvérsorozatát, a szintén a Whedon-univerzumban játszódó Angelt. Ennek ellenére amúgy a húszasokat is még mindig nagyrészt a Marvel és a DC viszi el a kis sorozataikkal, mint amilyen például a Green Arrow/Black Canary, az Agents of Atlas v2, az eXiles v2 vagy a Fables. (Mielőtt valaki ez utóbbi miatt megijedne, hogy milyen rosszul megy a kedvenc sorozata, ne feledje, hogy a Vertigónál ez már kiemelkedő teljesítmény, és hogy az alkiadó a könyvekből generál brutális bevételt, amik meg rendre a kötetlista élén ugrálnak képregényes kategóriában a nyugatiak között, ahogy azt majd kicsit lejjebb is láthatjuk.)
Húszezer alatt rengeteg Marvel- és DC-mini, kifutó sorozat és egyéb ilyen kisebb cím van, de azért egyre több Image-képregénnyel is találkozhatunk, köztük a stagnálásból lassan felfelé mászó Spawnnal is, ami közeledik a 200. számához, és ismét esélye nyílt ara, hogy elérje a húszezres álomhatárát (és igen, most arról a képregényről beszélek, ami egykoron a lista megingathatatlan negyedik helyezettje volt, csak azóta megjött az olvasók esze). De vannak itt, 10e felett, olyan érdekességek, mint a Barack creepyv201Obama: The first 100 days második része, a Dark Horse által feltámasztott egykori warrenes cím, a Creepy, ezúttal Creepy Comics néven (aki nem ismerné: ez egy kegyetlen híres horrorantológia volt a hatvanas-hetvenes években, amin olyan rajzolók is dolgoztak, mint Neal Adams, Steve Ditko, Frank Frazetta, Al Williamson, Doug Moench), hála a Dark Horse-szal kötött egyezségnek. Ez a sorozat azonban teljesen új, és nem egyezik meg az elég vaskos keményfedelesekkel, amiket még éve elején kezdtek el kiadni évi három kötetben (aki szereti a klasszikus horrort, annak gyakorlatilag kötelező).
Ami még talán érdekes lehet... Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? c. Phillip K. Dick-mű képregényes feldolgozása, amit egy nagyon-nagyon apró kiadó jelentetett meg, 11e-n nyitott, ami egy ilyen méretű kiadó esetében kész világsiker. Ezzel szemben az IDW egyik nagy licencbüszkesége, az amerikai közönségnek szánt új Doctor Who-sorozat is hellblazer257ugyanitt kezdett, ami viszont onnan nézve már nem olyan erős kezdés. De bejutott még 10e fölé az előző havi Captain America 600. száma (igen, egy újranyomás, ami a 200. hely fölött van, ez is elég ritka a DC Specialjeit leszámítva, amikkel viszont a mostani lista is tele van) és Terry Moore Echója, ami mintha mostanában kezdene egész kiszámítható gyakorisággal érkezni. A Hellblazer: Constantine azonban az elmúlt hónapokban elkezdett szépen, lépésenként, de kicsúszni a 10e-s részleg közül. Lassan a Dynamite újjáélesztett Lone Rangerével van egy szinten, ami viszont megint csak veri az aktuális Star Trek-képregényt, pedig az a címe alapján Spockról, a Trek-kockák kedvenc karakteréről szól. Ja, és a Bone szerzőjének, Jeff Smithnek az új sorozata, a RASL is az elég hektikus megjelenése miatt kiesett a tízezerből.
10e alatt már több, mint 100 sorozat, mini és egyéb van, nem sorolok innen semmit, rengeteg érdekesség van, nagyon jó címek is, de akiket érdekel, azoknak ajánlom figyelmébe az írás alján található linket. Amennyiben nyitott a szuperhősökön kívüli részlegre is, izgalmas címek között mazsolázhat.

Gyerekeknek:

uxmfc1Ismét Első Osztályosok az élen a gyerekképregények között, az Uncanny X-Men First Classnek hála, ami, akárcsak a "sima" X-Men First Class, nyolc részes miniként indul. Reméljük, hogy Parkernek lesz kedve folytatni, és ebből is lesz egy ongoing a második sorozatára. Utána van egy kis ugrás, és az Óz, a nagy varázsló feldolgozásának utolsó része jön, ami elég oz8szépen megtartotta magát a tízesek közepén egészen a végéig. Aztán következik a Marvel mesterhármasának utolsó tagja, a Wolverine First Class, hogy aztán hosszas-hosszas szünet és szakadék után átadja a gyeplőt a DC Mini Titánjainak, amik viszont már esélytelenek arra, hogy valaha visszamenjenek nem a 10, hanem a 9e fölé. Éppen csak megelőzték a Hihetetlen család minijének befejező részét, ami viszont kemény hat füzettel győzte csak le a Sonic the Hedgehog 202. számát.
Nem éppen gyerekképregény, de műfajában sok ilyen jegyet hordoz a Mice Templar második sorozatának első része, ami hihetetlenül sokat váratott magára, és legfeljebb csak reménykedni lehet, hogy ebben nem lesznek fél éves csúszások, mint az elsőben. Ez amúgy Sonicék és a Batman: The Brave and the Bold közé ékelődött, mely cím amúgy éppen csak jobban teljesített, mint a Marvel most készülő Vasember-rajzfilmjéhez kiadott egyrészes kis füzetecske. Aztán megint egy kisebb kiadó, az Archie másik Sonic-sorozata jön, hogy utána visszaadja a stafétát a DC Billy Batsonjának, majd - miután átugrottuk a szintén obamás President Evil nevezetű örökbecsű gyöngyszemet - befut a Muppet-mini befejezése, ami aztán némi Simpsonnal fűszerezve lemegy a másik Muppet-mini,a Robin Hood második részéig. Utána az arculatváltással kicsit megugrott Marvel Adventures Spider-Man található, aztán pedig egy Super Friends a DC-től (ebben erősítsen meg valaki, de ez valójában v2, nem?), és egy kissé szokatlan dolog, ugyanis a Marvel Adventures Avengers eléggé egymaga árválkodik a listán, hisz jön utána egy Toy Story-feldolgozás és egy Franklin Richards-egyrészes is, mielőtt visszatérnénk az franklinschooloutAdventures Super-Heroesig, ami amúgy éppen csak feljutott a listára.
Összességében a gyerekképregények eléggé esnek lefelé, a DC Looney Tunes-a most be se tudott jutni a listába, de a Scooby Doo-nak is éppen csak sikerült a 297. helyen. Mivel mostanában a sötét képregények lettek a menők, amit sajnos időnként elég sötét emberek is alkotnak még sötétebbeknek - és most nem a bőrszínre asszociálok - így a könnyedebb... na jó, a nagyon könnyedebb, gyerekes kikapcsolódás kedvelői lassan kénytelenek lesznek a klasszikus alkotásokat tartalmazó dvd-ik felé nyúlni, ha valami gyermeki humorra vágynak. De nem baj, lassan idehaza is kezdenek viszonylag értelmes áraik lenni a régi rajzfilmek dvd-kiadásainak.

Könyvet olvasni jó... hát még ha sok kép is van benne:

100bulletsv13A képregénybolti könyveladások júliusban az év eddigi eladásaihoz, de az előző évek hasonló időszakában mért eredményekhez képest is meglehetősen visszafogottak voltak. A lista élén a 100 Bullets utolsó tpb-je áll 8680 kötettel. Most már viszont a Vertigo lassan rávehetné magát a keményfedelesek megjelentetésére. Bár mondjuk amilyen iramban hajlandóak HC-ket csinálni... másfél éve várok egy nyavalyás Fables-keményfedelesre. Utána a Boys aktuális gyűjteményes kötete jön, majd a harmadik helyre becsúszott egy "kommersz" darab is, Neil Gaiman képekbe öntött mesterműve, a Batman: Whatever Happened to the Caped Crusader? méretnövelt, keményfedeles kiadása. (Személyes megjegyzés: ami eszméletlen gyönyörű lett, és ami számomra még jobb, magával hozta a Moore-féle Whatever Happened to the Man of Tomorrow? című, a Zsákon is olvasható történetének batmanwhttcchasonlóan igényes újrakiadását - ami amúgy a listán két hellyel lejjeb szerepel -, így végre az is megvan papíron értelmes minőségben, újraszínezés nélküli változatban, hogy törne le annak is a keze a DC-nél, aki a régi történeteiket újraszínezteti, ha kell, ha nem...)
Negyedik helyen a nagy Blackest Night-láznak hála a Rage of the Red Lanterns keményfedelese található, kettővel lejjebb meg egy újabb személyes szívem csücske, a Mouse Guard Winter 1152 c. minijének hardcoverje, amit már alig várok, hogy végre megérkezzen a tengerentúlról.
Nyolcadik helyre egy meglepően olcsó kötet jutott be, ami valójában egy zsebkönyv, és a Dark Horse kiadásában megjelent Star Wars Adventures második könyvét takarja. Amúgy kéz a kézben jár a centre ugyanannyiba kerülő legújabb Narutóval.
Valamennyivel lejjebb találunk egy címet, aminek sok olvasó örülhet, mégpedig a Preacher első HC-ját, amit a DC nagyon kedvesen hajlandó volt végre megjelentetni potom 13 évnyi könyörgés után a rajongóktól. A kötet negyven dolcsi ugyan, de legalább 12 részt tartalmaz. És igen, ilyenért sírok én Fables-ből.
mgwinterDe hogy a DC-nél maradjunk, ők aztán tényleg nem sietik el a dolgokat, ezt remekül példázza a lassan két évesnél is öregebb Superman and the Legion of Super Heroes c. történetszál puhafedeles gyűjteményes kötetének megjelentetése is, aminek a keményfedeles sem éppen tegnap jött ki. De legalább egész olcsó, hisz alig 15 dolcsi, ami miatt még a legsóherebb Superman- és Légió-rajongónak is gyakorlatilag kötelező darab. De ha már olcsó dolgok, a Final Crisis: Rogue's Rvenge-ének HC-ja is alig 20 dolcsi, igaz, az csak négy részt gyűjt össze. Ami viszont már a pofátlanság csúcsa, az ismét csak a Marvel, ami újra kiadta a Civil Wart tpb-ben, és képesek érte 25 dollárt elkérni, amennyibe egy normális keményfedeles szokott legfeljebb kerülni. De a jóval lejjebb található Marvel 1985-ért is 20 dolcsit kérnek tpb-ben, ami igazság szerint a rablás fogalmához közelít, még akkor is, ha jóval 200 alatt van jelenleg a dollár árfolyama. (Amúgy egyébként ha valaki végigfutja a listát, láthatja, hogy a Marvel-kötetek ára irreálisan magas, különösen a hasonló terjedelmű társaik mellett... gyakorlatilag többe kerülnek így a történetek, mint füzetenként, aminek éppen, hogy fordítva kellene lennie.)
Összességében a kötetlistában sok érdekesség fedezhető fel, például hogy a régi nagy klasszikus történetek továbbra is megyegetnek, legyen szó az Arkham Asylumról vagy teszem azt Jeff Smith Bone-jának egykötetes verziójáról (amire amúgy lassan piszkosul ráférne egy újabb nyomás). És bár általánosságban nagyobb számokat látni a listában egész végig ugyanazokon a helyeken, valójában csak egy konstans alacsony érték látható a kötetek eladásain, az összesített már jóval kedvezőtlenebb képet mutat.

Összességében... Ez volt a második hónap, amikor az összesített füzeteladás felfelé mászott, sőt, tavaly júliushoz képest is emelkedtek a számok, a megnövelt áraknak köszönhetően pedig az összbevétel is, amelynek ismét a Marvel csípte le a nagyját, de most a DC része is érezhetően nagyobb lett, negyed év alatt több, mint nyolc százalékot jöttek fel, igaz, a Marvel is eléggé belehúzott, így a kisebbeknek jutott végül kisebb szelet abból a bizonyos tortából. A füzetek darabra amúgy tavaly ilyenkorhoz képest 3%-ot mentek fel, a kötetek viszont 11%-ot le, de dollárra ha egy hajszállal is, de javult a helyzet (amúgy ez a válság ellenére érdekes módon az egész évre jellemző a nem olyan régi elég siralmas hónapok ellenére is).

És a végére a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta