Ki van itt?

Oldalainkat 906 vendég és 0 tag böngészi

Itt a nyár, tombol a kánikula, sült galambok potyognak az égből, és persze megkezdődött a nagy nyári dömping a szórakoztatóiparban is, köztük a képregények terén. Bár idén nincs egyetlen olyan giganagy esemény, mint tavaly volt, azért a kiadókat se kell félteni, ha a vásárlók pénztárcájának megcsapolásáról van szó. De lássuk, hogyan is nyitották a 2009-es nyarat az USA-ban a képregénykiadók.

Legteteje, ami már tényleg tetejének tűnik:

batrobin01capam600A májusi katasztrofális eladások után (ugye semmi se jutott 100e fölé, és a 100. helyen már a 20e alját súroltuk) néhány ügyesen időzített eseménynek hála kifejezetten jobban fest a lista. Az első helyen rögtön egy 168e példánnyal indító sorozatot találunk. Természetesen a Grant Morrison és a Frank Quitely által fémjelzett Batman and Robinról van szó, aminek érdekessége, hogy az egyike a nagyon kevés három dolláros képregényeknek a listavezetők között. Rögtön utána például egy öt(!) dollárba kerülő füzet jön, a 100 oldalas Captain America (v1) #600 112e példánnyal, ami az árának köszönhetően június legtöbb bevételt hozó képregénye is volt egyben.
A bronzérmet a Dark Avengers és az X-Men crossovere, a Utopia első része szerezte meg, de az már csak 97e-re tudta feltornászni magát, és figyelembe véve, hogy a többi része két ongoingban jelenik majd meg, biztosak lehetünk benne, hogy ez volt a történet eladási csúcsa.
De Bendis örülhet, mert az Angyalai most kifejezetten jól hoztak a konyhára. A júniusban megjelent két Dark Avengers is bőven 90e felett végzett, a New Avengers viszont egy jó hat és fél ezres esés után kiszorult a 90e-sek sorából. Az Angyalok közé még beszorul egy daxmenBatman 687. szám is, amiről három dolgot érdemes tudni: Judd Winnick írja, tehát jó szinte biztosan nem lehet, itt már teljes időben Dick Grayson fogja viselni a csuklyát és állítólag vele is fogunk foglalkozni, és hogy a nagy sikernek hála a DC a főbb Bat-füzetek árát - köztük ezt is - minden szívfájdalom nélkül megemelte négy dollárra.
A nyolcadik hely... a nyolcadik hely... Vannak olyan sorozatok, amiket az ember nem érti, miért olvas. Ilyen a Marvel Vörös Veszedelme, de az írója nem csak ezzel bővíti a hágai bíróság elé terjesztett vádjai sorát, van neki ám egy Ultimatum nevű minije is aminek a célja, hogy az amúgy is kifulladt és ellaposodott Ultimate-univerzumnak olyan dicstelen és szemétre való véget írjon, ami emberileg már szinte elképzelhetetlennek tűnik. Ennek ellenére, akárcsak a Pocsék Piros Paprikajancsit, ezt is veszik, mégpedig a negyedik számot ugyanúgy 87e-n, mint az előzőt.
De hogy valami jó hír is legyen a végére, a Blackest Nightot előkészítő Green Lantern v4 tovább mászott felfelé, immár 84e-n pottyant a kilencedik helyre - a visszaesés az előtte lévők erősödésének köszönhető - viszont a Flash: Rebirth továbbra is apránként megyeget lefelé, most már ő az utolsó előtti a nyolcvanasokból.

Futottak még, vagyis akik nem fértek a top10-be:

A Rozsomák-rajongók valószínűleg valahol sírnak. Miután befejeződött az Old Man Logan a Wolverine v3-ban (maga a történet egy külön füzetben fog befejeződni), a Marvel valószínűleg második legtehetségtelenebb jelenlegi írója, Daniel Way vette át a címet a 75. résszel, thor602amit igen elmésen és marha "trendin" átneveztek Dark Wolverine-nek, és így Dakennek, a világ egyik legjellegtelenebb karakterének immár két önálló sorozata is van. (Komolyan, az ember azt hinné, tanultak Venom példájából abból, hogy egy zéródimenziós karakter mindenre jó, csak címszereplőnek nem.) A sorozat 74. része még csak 66e-n tengődött a 16. helyen, a jubileumi címátnevezős füzet pedig már a 11. 80e-rel. De hogy a kettőzött füzetek ne maradjanak le, van itt még datcom854két Uncanny X-Menünk is, ami szintén elkezdett mászni visszafelé. Az 512. rész 76e-rel bejött 12.-nek, az előző része 14., köztük pedig egy szintén új korszakába lépő Detective Comics szorult, főszerepében a jelenlegi Batwomannel és az új Questionnel (találós kérdés: mi a közös ebben a két karakterben?).
És most jöjjön az első tényleg rossz hír: az, hogy kiszivárgott, Straczynski távozik a Thor-sorozattól a szerkesztőség erősködése miatt, már kezd köztudottá válni a széria kedvelői között (akik nem hallották: azzal a feltétellel vette át, hogy nem kell belefolynia a Marvel-univerzum eseményeibe, magának írhatja a történetet... amibe a szerkesztők bele is mentek, erre most 2010-re bejelentették, hogy a nagy éves eseményük egy Asgard körül forgó crossover lesz, aminek az élén a Thor-sorozat lesz, JMS meg fejezze be addigra a már évek óta épített eposzát, mert nekik az kell... Straczynski természetesen erre rögtön bejelentette, hogy kiszáll... úgyhogy lehet köszönő leveleket írni Quesadának, amiért sikerült tönkretennie az egyetlen minden szempontból hibátlan top sorozatukat), de ez se magyarázza, hogy miért esett 70e alá a 602. szám eladása. De az is fura, hogy az egykori aranytojást tojó tyúk, az Astonishing X-Men v3, amit ráadásul Warren Ellis és Simone Bianchi készítenek, miért megy ilyen pocsékul (64e). Mert a Mighty Avengers esését, ami a 17. helyet csípte meg 67e-rel, még talán megértem: nincs ott Bendis neve, a zombikat rögtön nem érdekli, annak ellenére, hogy már most közelebb van a Bosszú Angyalaihoz, mint Bendis utóbbi öt éve valaha volt. Lehet, hogy pont ez a baj, hogy a címéről szól a képregény,a mi manapság szinte már megbocsáthatatlan bűn.
redrobin1A nagy Bat-láz a jelek szerint meghozta a maga hasznát, mert a korábban éppen csak eléldegélő Robin-sorozat újraindítása Red Robin néven az első számot felhozta egészen 64e-rig a 19. helyre, ami annak ellenére, hogy ez óhatatlanul is esni fog (tippre olyan 50%-ot fél éves időtartam alatt), így is egy igen szép kezdés egy melléksorozattól. Mint ahogy a Streets of Gotham 57e-re és a Sirens 52e-re is. És ha már DC, a Green Lantern Corps felemelkedése most megtorpanni látszott, mert bár így is új saját rekordot döntött a sorozat, de a növekedés aránya már eléggé elhanyagolható az eddigiekhez képest (3% alatt).

Középmagasan, ami most már viszonylag jól is néz ki:

A 21. helyen rögtön egy régi ismerős fogad, az Amazing Spider-Man, amiben egy, a harmadik részéig még egész ígéretesnek tűnt sorozat, Joe Kelly American Sonja olvasható. És bár májusban a Dark Reign-be való bevonásának hála a sorozat 58e-ről felment asm59671e-re, ez csak pillanatnyi elmezavarnak volt betudható (annyira azért még nem jó), vissza is esett most 61e-re, vagyis összességében az egész újabb huzavona mi volt? Igen, teljességgel felesleges. És ha már a hatvanas alja, megemlíteném, hogy nagyon szüksége lesz a DC-nek a JLA megújítására (ami hamarosan be is következik), mert a sorozat most már lassan kezd átmenni szabadesésbe. Már a Pókember is lazán leveri, ami azért gáz a DC egyik presztízssorozatától.
X-ék egymásra találtak most, ugyanis a stabilan 58e-t tartó X-Force v2-höz most csatlakozott a 225. részéhez ért Legacy is, ami elég szép lendületet vett a 224. részében véget ért szavakkal leírhatatlanul kiváló történetével. (225. rész... jó ég, mintha csak pár hónapja lett volna, amikor megvettem a 200.-at...) De a Kábel is egész jól elvan immár 50e környékén, legacy225és még mindig előzi a Fantasztikus Négyest, igaz, most már csak egy kicsivel. AMi azonban megint érthetetlen, hogy a Deadpool v4 is megint feljebb jött, amikor a története meg mindent megtesz, hogy minél rosszabb legyen (igen, Way írja sajnos).
Az, hogy az Ultimate-sorozatok kezdenek kifulladni, szerintem nagyon jól bizonyítja a következő kép: az Ultimate Spider-Man utolsó részét, ami minden, csak nem történetlezárás, 57e-n vették meg. Ez a szám eléggé ugyanaz, mint a sorozat összes előző részénél. Viszont az elméletem az, hogy egyszerűen volt pár zombi, aki automatikusan megvette mindentől függetlenül, mintegy pavlovi reflexként a logót meglátva. Ugyanis a Requiem, ami lezárná a szériát a leendő újrakezdéshez, 13e példánnyal rosszabbul ment. És az egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ha valaki végig vesz egy sorozatot, akkor miért nem veszi a végét. Pláne a vásárlók negyede. Avagy Obelix után szabadon: dilisek ezek az amerikaiak.
A Marvel és a DC uralma egyre élesebbé válik a piacon, amit az is mutat, hogy a korábban még top10-be is be-beköszönő Buffy Season 8 most csak a 37. helyig tudott feljönni, és egyben ez az első képregény a listán, ami nem a két nagytól jött. Ás utána még jóóóó sokáig nem is látunk majd mást.
wok4Mivel 2009 az űresemények éve, ezért egy pillantást érdemes vetni a Marvel sztorijára is, a War of Kingsre, ami... nos, megy tovább lefelé. Már csak 43e példányt tudtak eladni belőle. A recept a jelek szerint a következő odaát: agyonreklámozott, üres, sehová sem tartó, unalmas, ötlettelen és pocsékul megírt crossover: megvesszük, csak Bendis neve legyen rajta. Ötletes, nagyszabású, pörgős, egyensúlyt stabilan fenekestül felforgató, újszerű történet: nem érdekel, mert mi az, hogy nem állítanak vissza mindent egy éven belül olyanra, amilyen volt? Konklúzió: ezek barmok.
Ha már amúgy szóba kerültek fentebb az új sorozatok... van a Marvelnél pár új dolog, aminek érdekes és sajnos nem túl biztató a sorsa. Aaron Wolverine Weapon X-e úgy megy lefelé, mintha Daniel Way egy kötéllel húzná, ahogy tudja. Az egykor 3. helyen majdnem 100e-rel nyitó sorozat most közel feleannyi példánnyal vesztegel a 34. helyen. De a New Mutants v3 sem büszkélkedhet a maga 43e-vel, ami több mint 10e-s (20%+) esést jelent a sorozatnak. De ha már nagy esés, az egykor top10-es Avengers/Invaders is dicstelen véget ért 43e-vel a 41. helyen.
Negyvenesekről lévén szó, nem mehetünk el szó nélkül Superman mellett sem. Ami kb. annyit tesz, hogy vonjatok le egy ezrest a múlt havi eladásokból, toljátok az egészet lejjebb 10-15 hellyel, és meg is van az összkép. Igaz, most a rakétaként zuhanó színvonalú (hm, feltűnt, hogy valamiért a Marvelnél romlanak csak a sorozatok minőségei nagyon?) Initiative 25. része befurakodott a két ongoing közé, de amúgy az Action Comics és a Superman már annyira kéz a kézben mennek, hogy lassan nem hiszem el, hogy nem egyezik meg főre pontosan az olvasótáboruk.
Ami még említésre érdemes lehet a harmincezresekből...
A Power Girl volume valamennyi 47e-s gyenge indítása után esett is laza 10e-t, szóval aki szereti a sorozatot, az most kezdjen el imádkozni, hogy ennél lejjebb már nagyon ne menjen. De nem indított túl fényesen Claremont kétheti sorozata az X-Men Forever sem, powergirl2igaz, ebben benne lehet, hogy valami nagyon okos marketinges besorolta a kiemelt sorozatok közé, vagyis ez is drágább a többinél. Ainke hála a második rész már csak 31e-t tudott felmutatni. Claremont közel hat év után először ír egy jó képregényt, és most a saját kiadója buktatja azt meg. Olé!
A Titánok továbbra is haldokló ágon vannak, a két sorozat ugyanúgy járt, mint a Superman-címek, szinte darabra megegyezik az eladásuk (ami azért ciki, mert a Titanst a korai szakaszában a DC a top csapatcímének szánta... csak ahhoz esetleg egy olyan író is kellett volna, aki tud írni).
És végül a harmincasok büszkélkedhetnek a második nem Marvel- vagy DC-címmel, a Dynamite Project: Superpowersének hála, amiből is a v2 0. része szépen összehozott 31e vevőt... igaz, ezt valószínűleg a kerek egy dolláros árának köszönhette (emlékeztek még? Az első széria hasonló árú nulladik része százezer fölött ment el, a Dynamite legjobban fogyó füzeteként a mai napig).

Alsó határ, és a kicsik térnyerése:

Nagyon nem tudom, mi újat lehet ide írni. Az igazán jó sorozatok, mint a Secret Six, a Nova v4, a Guardians of the Galaxy v2, au Outsiders nova26v2 (habár ez most kicsit visszaesni látszik színvonalban), az Agents of Atlas v2 és még rengeteg nagyon jó cím továbbra is itt leledzenek. Igaz, valami mágikus húzóerő felülről megnyilvánult itt is, mert sokuk feljebb jött egy-két ezerrel, ami ezen a szinten akár 10%-os növekedést is jelenthet. Amúgy érdekesség még, hogy a Dark Reign gyakorlatilag összes létező minije a húszasok között van, barackbarbarianami véleményem szerint egy cseppet sem meglepő, figyelembe véve, hogy az összes kb, ennyit is érdemel. Viszont a növekedésnek hála a jobb sorozatok közül egyedül a Captain Britain and the MI13 és a Runaways v3 van továbbra is 20e alatt, a határon is egyedül az eXiles v3 és a Punisher v5 táncol (amúgy érdekes, de a Punisher v6 se megy sokkal jobban a maga 32e-vel... és igen, egyszerre van most v5 és v6, szeretjük a Marvel marketingosztályát továbbra is). De nem tudok elmenni szó nélkül a 102. helyen álló képregény mellett. A Devil's Due egyik új sorozatáról van szó, a (figyelem!) Barack the Barbarian első számáról, ami jobban teljesített, mint a Conan the Cimmerian! És ha azt hittétek, az Obamánia ennyiben kimerül, akkor van itt még az IDW-től egy Barack Obama: The road to White House is, ami érdekes módon pont annyin teljesített, mint a Dynamite újjáindított Buck Rogers-sorozata (ami eddig egész ígéretes újrakezdésnek tűnik, akárcsak a tavalyi Flash Gordon).

Gyerekrészleg:

Első osztályban lenni jó! Vagy nem... kinek milyen emlékei vannak első napjáról az iskolában. Az viszont biztos, hogy a kicsiknek (is) szóló sorozatok közül továbbra is a First Class márkanév a legmenőbb, de ezúttal nem a Wolverine volt az első helyen, hanem az Uncanny X-Men First Class felvezető száma 12.6e-rel, a Wolvie FC kerek egy ezressel kevesebbet hozott. Utánuk a szokott Tiny Titans uxmfcgskövetkezik már háromezerrel a Wolverine alatt (esett egy százast, ami jobb, mint a másik hatszázas redukálódása), de nincs messze tőle a 200. számával májusban új lendületet vett Sonic-sorozat sem, ami már beérte Simpsonékat is. Aztán szép kis szünet jön, egészen 7600-ig, a Batman: teh Brave and the Bold kísérősorozatáig, ami után a Muppet-mini harmadik része jön, ami viszont már fényévekkel előzi meg Bart Simpson saját sorozatát, nem is beszélve a DC animated adaptációjáról, a Super Friendsről. És végül eljutottunk a három Marvel Adventuresig is, amik viszont egy-két százasával jövögettek most felfelé.  A legjobban a Póki járt plusz félezerrel, a többiek nagyrészt helyileg maradtak a listán ugyanott, de az eladásaik már jobbak voltak, mint májusban.

Képes és könyv, de nem képeskönyv:

A képregénybolti kötetek eladásai töredékét sem fedik a képregénykönyvek összeladásainak, és nagyon valós képet sem festenek a helyzetről.
...legalábbis ezzel igyekszem most nyugtatni magam a júniusi listára nézve. Mert az még oké, hogy az első helyen a viszonylag még fchcfrissen megjelent Final Crisis keményfedeles verziója végzett 8200 kötettel. De hogy a második helyre Frank Istennényilváníttatnámmagamannyirajóvagyokcsaksajnamárhúszévemegtettem Miller 'sorozata", a Minden Idők Legolvashatatlanabb sorozatának díjáért 99%os esélyekkel induló All Star Goddamn Batman and Dick Grayson, Age Twelve első kötetének puhafedeles verziója jusson...!! És ha ez még nem volna elég, utána a humortalan Deadpool, a Way-féle v4 első kötete furakodott be. Az egyetlen reménysugár a negyedik és ötödik hely, ahová a Sinestro Corps War újabb ét kötete osont fel a rosszabbnál rosszabb sztorik útvesztőjében.
Ezen kívül... nagyon nincs mit mondani. Pár új Marvel-kötet, pár új DC-kötet, és Watchmen már sehol sem. Viszont az utolsó hely érdekes, mert a 300. helyen a Superman: Red Son tpb jutott... ezek szerint mégis kiadták újra nemrég. Személy szerint ajánlom mindenkinek, mert az egyik legjobb valaha megjelent Superman-történet, és Mark Millar írói pályájának egyik fénypontja.

Összességében...
Bár a helyzet javulni látszik a nyári szezonnak hála, a számok már azért nem ilyen derűlátóak. Bár az áremelésnek hála a bevétel 6%-ot emelkedett májushoz képest, összességében tavaly ilyenkorhoz viszonyítva pont ennyit, 6%-ot estek az összeladások, amiben a kötetek 35%-os(!) visszaesése is jelentős szerepet kapott. Az már kérdés, hogy a nagyokosok most arra fogják fogni, hogy nincs idén nagy nyári esemény, és ezzel érvelve most 2020-ig kitalálja mindkét kiadó, milyen megacrossoverek lesznek, vagy inkább a válság miatti fogyasztói kiadáscsökkenés számlájára írják. Imádkozzunk, hogy ne az előbbi legyen...

És persze végezetül mindazoknak, akiket érdekel a teljes lista, itt van a link mindkettőhöz:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta