Ajánló

A Bosszú Angyalai v1 99.
Bosszú Angyalai

A Bosszú Angyalai v1 99.

Hozzászólások

 • zotyo_a_gazdasz 2023.03.19. 15:58
  Sziasztok! Köszönöm szépen! Nagyon vártam már erre :)

  Bővebben...

   
 • PennyWise 2023.03.10. 22:25
  Tyu. Nagyon sok koszonet ezert.

  Bővebben...

   
 • elwood 2023.03.10. 00:29
  Az eredetiben "allegiance" van. Ami hűséget, kötődést jelent. Van az amerikaiaknál egy Pledge of ...

  Bővebben...

   
 • TOM1 2023.03.09. 22:20
  Köszönjük Elwood hogy még ennyi év után is rajongói lelkesedéssel dolgozol ezeken a fordításokon ...

  Bővebben...

   
 • roberto 2023.03.09. 19:28
  A képregényekben az autobot mellett anno állampolgárság volt feltüntetve elköteleződés helyett ...

  Bővebben...

Ki van itt?

Oldalainkat 1372 vendég és 4 tag böngészi

 • csabala
 • joshsword
 • k@rcs1
 • orakos

Nos tehát, mit hozott nekünk a tavasz képregény-eladási szempontból...

Az igazat megvallva eredetileg egy elég gyászos bevezetőt szántam ide, mert... nos, inkább egyszerűen csak leírom. Olyasmi történt, amire 2001 márciusa, vagyis pont nyolc éve nem volt példa Észak-Amerikában: egyetlen árva képregényfüzetből se adtak el 100e darabot. Így a januári Obamás Amazing Spider-Man szintén sok éves hallgatást megdöntő pozitív rekordja (emlékeztetőül: 353e példány) után most egy gyászos rekord született. De nézzük részleteiben.

A csúcson, vagyis ha már rossz, mi az, ami nem annyira:

Dark-Avengers-03A lista tetején a visszaerősödő Dark Avengers 3. száma tanyázik. Mikre nem képes két hatalmas cici egy borítón... Amúgy ez azon maroknyi címek egyike, ami képes volt olvasószámot növelni az előző részéhez képest. Persze a sorozatindító 118e-től már így is messze van.
Brian Michael Bandis egónövelő túrájának következő állomása az, hogy az első hely mellett a második is az övé (a harmadik azért nem, mert most épp nincs ezeken kívül egy top címe sem) a New Avengers 51. számával. A jubileumi szám nem éppen hűdeerős példánynövelése után összességében plusz pár ezer olvasó maradt a mostanira, szóval alapvetően sikeresnek könyvelhetjük el a sorozat félszázadik számának hatását.
A dobogó harmadik fokán, és egyben a 90e-s kategória utolsó példányaként a Batman: Battle for the Cowl c. mini első része tanyázik. És egyben ez volt a hónap hivatalos Batman-címe is (ez kapta a százas indexet).
A top10 innentől átmegy sajnos siralmasba. Nem azért, mert olyan címek vannak ott (hisz nem volt se All Star Goddamn Batman, se a Marvel Emberiségellenes Bűntette sem márciusban), hanem mert a tizedik helyen már 84e-s példányszámot látni. Amúgy a legjobb tízben olyan címek vannak, mint a Wolverine v3 ("egyszer majd csak befejezzük végre az Old Man Logant" c. történetével), az Ultimatum - ami újabb hatezret esett - és a Marvel marketingesei már kínjukban minden, de tényleg minden létező trükköt próbálnak bevetni, hogy megakadályozzák az egész esemény totális bukását, de eddig nem túl sok sikerrel -, az Uncanny X-Men (ami elég szépen visszaerősödött, köszönhetően annak hogy végre elkezdett történni is benne valami), a Mighty Avengers - ami viszont nem akaródzik megállni a zuhanásban, százezresből már hetvenezres sincs lassan - a JLA v4, az évek után folytatódó Ultimate Wolverine vs. Hulk harmadik része (ami amúgy sokkal gyengébben muzsikál a 68e-vel, mint várni lehetett volna, de még így is a második legjobb Ultimate-cím), és végül a Buffy ismét betolakodott a top10-be a 10. hellyel. Amúgy ez a sorozat a változatosság kedvéért most esett. Az eddigi tendenciák alapján a következő résszel majd behozza.

Ami régen a közepe volt, de most a teteje:

A 10. helytől lefelé a számok nagyon meredeken zuhanni kezdenek. A Captain America az egyetlen, ami tartja a hatvanezreseket - ez a sorozat amúgy végre tényleg beállni látszik ezen a szinten - utána még egy ASM súrolja a hatvanat, de az 589. rész már az alatt van. Gyakorlatilag az átlagokat nézve Pókfej is teljesen rögzült hatvanezernél.
A Marvel idei, remélhetőleg egyedüli nagy eseménye, a War of Kings központi minije elég szerényen nyitott a maga 58e-vel. Kicsit jó hír, hogy az azt követő X-Men Legacy viszont lassan megállni látszik a lejtőn. Igaz, ennek ellenére lesz belőle a jelek szerint egy Dark X-Men, mert a Marvelnél most mindenből a "Dark" a menő. Még Dark Wolverine is lesz. De legalább a marketingesek nyíltan be merik vállalni, mi lakozik piciny buksijukban: a tömény sötétség, az.
Zöld Lámpásék szereke eléggé meglendülőben van így, a Blackest Night előtt, a Corps 44e-ről hirtelen 54e-n találta magát. Azért az arányaiban elég szép. És még Kevin Smith... nos, igen gyengére sikeredett Batman-minije is képes volt 50e felett zárni, amit én a második szám után sose néztem volna ki a sorozatból. Hiába, a húzónév az húzónév. Az ötvenesek sorát gyarapítja még amúgy az X-Force v3 és a Cable v2 közös crossoverének, a Messiah Warnak a nyitófüzete, maga az X-Force sorozat és a hangyányit visszaerősödő Invincible Iron Man v5 is, az Ultimate X-Men 100. számával együtt (ez amúgy 7e-t jött fel a jubileummal). Az utolsó ötvenezres a 23. helyen tanyázó Superman: World of New Krypton maxi első része amúgy.

Húsztól ötvenig, avagy ahol még a nagyok uralkodnak:

A Millar-Hitch páros sokak által szidott Fantasztikus Négyese immár végleg 50e alá jutott, de a fogyás még mindig eléggé összhangban van az általános esésekkel. Az amúgy meg roppant tehetséges Hickman rémületes agymenése, ami a Secret Warriors néven fog elhíresülni, az első szám után, igen várható módon esett. Igaz, 57e-ről csak 48e-re, ami még teljesen normális elvileg. De azért kíváncsi vagyok, hogy fogja bírni. És ha már Hickman, akkor a következő helyen az ő F4-minije, a Dark Reign: F4 nyitánya csücsül. (Amiben nincsenek ökörségek, de cserébe eddig semmi értelme. Valamit a Marvel nagyon elrontott ebben az emberben...)
A Deadpool v3 menetelése megállt, sőt, visszajönni látszik. Az okokra még nem jöttem rá, ha valaki tudja, szóljon nyugodtan. Az biztos, hogy nem azért, mert vicces, mert az a szám még mindig nem volt az.
A New Krypton utáni Superman-mentes Superman-füzetek olvasottsága a jelek szerint erőteljesen esni látszik (-6e környéke), de még mindig tartják a crossover előtti példányszámokat. Viszont így az amúgy a helyén maradó Superman/Batman meg sikeresen befészkelte magát közéjük. Megemlítendő még a negyvenezresek közül, hogy Daredevil v2, amitől Brubaker sajna hamarosan távozni fog, azt játssza, amit Geoff Johns sorozatai a DC-nél: tökmindegy, mi történik amúgy a képregénypiacon, azt a 41e embert semmi se tántoríthatja el a sorozattól. Manapság azért ritka az ilyesmi. Ja, és ezzel egyébként a 36. hellyel máris lejjebb mentünk egy tízezrest.
A harmincasokat már nem sorolom fel, mert teljes 21 helyet foglalnak, de az érdekesebbek: A Battle for the Cowl főmini hiába teljesített jól, az első egyrészes mellékszála, a Commisioner Gordon, már a felét se szedte össze az eladásainak. De így járt az Azrael-mini is és a Gotham Gazette: Batman Dead is (na ez viszont eléggé a Civil War-féle Daily Bugle-ök lopásának tűnik). A Punisher v6 szinén az olvasókat tartó sorozatok egyikének vallhatja magát, a Trinity meg... nos, a Trinity megint elkezdte a számonként félezret zuhanós játékát. Én már feladtam, hogy tendenciát próbáljak keresni a fogyásaiban.
Sámson doki két nagy kedvenc DC-s nőalakja most egymásra talált, mert a Supergirl v5 és a Wonder Woman v3 is 33e példánnyal, az 50. és az 51. helyen végezte. Előttük a sajna még mindig gyengén muzsikáló, újraszámozott Black Panther vol... ööö... tippre vol.5 tanyázik, mögöttük meg egy szép Cable v2/Incredible Herc/X-Factor v3 trió.
A húszasok érdemesebbjei: Itt már elég sok Marvel- és DC-cucc van, gyakorlatilag a kisebb címeik összessége. Innen ami jó hír, hogy a Guardians of the Galaxyt továbbra se kell félteni, még nem tartottak a War of Kings-tie-innél, de nagyon szépen tartották a helyüket. Akárcsak a Nova v4. Sajnos kicsit rosszabb a helyzet az Agents of Atlas v2-nél, ami 10%-nál többet zuhant első számról másodikra. A Marvel Conan-klónja, a Skaar, azonban megint az olvasókat visszahozó sorozatok között van. A húszasok között végezte két X-mini, a Kingbreaker és a Noir is (az Infernus maradt a harmincasok között), és végül, igen nagy kínok között, de a Képregények Kettes Számú Antikrisztusának Young X-Menje is ezen a szinten lehelte ki a lelkét. Béke poraira. Felejtsük el létezését minél gyorsabban.
A She-Hulkkal ellentétben a Ms. Marvel v2-nak még adtak egy esélyt a szerkesztők, igaz, a Marvel-univerzum legostobább és egyben legidegesítőbb szöszkéjét legalább voltak kedvesek kinyírni, mielőtt teljesen új koncepciót venne a sorozat (ez a bizonyos új koncepció amúgy egy labilis elmeállapotú, többszörös pszichózisban szenvedő kerge tyúk szerepeltetése). Ja, és sokak nagy kedvence, Gail Simone - foglaltassék aranyba a neve - Secret Sixe is ezen a szinten küzd, bár a DC-nél ez még nem olyan gáz. Egyébként erre a sorozatra is odarakhatjuk a "betonstabil" jelzőt minden szempontból. Ami viszont már kiesésesélyesebb, az a nemrég új irányt vett Moon Knight v5 (kerek 20e-n áll amúgy... a New eXilest pl. ekkor lőtték le), az Immortal Iron Fist és a Punisher v5 (jelenleg Frank Castle alcímmel, hogy csókoltatom ismételten a Marvel marketingeseit), bár a MAX-nál ez egy viszonylag értelmes példányszám. A húszasoknál két kisebb kiadós címet emelnék ki: a G.I.Joe-sorozat eddig szépen muzsikál, mert tartja magát, és az Umbrella Academy (melynek gyűjteményes kötet-kiadáspolitikájával továbbra sem tudok egyetérteni) is gyönyörűen lavíroz 20e-nél.

Kisebbek, avagy a Marvel-Dc tengely alatt:

A Marvel két címe is sajnos 20e alatt van már. A Runawayst én személy szerint szeretem, kellemes kis ökörség, de a Captain Britain and the MI13 sorozatért vérzik a szívem, mert a kiadó egyik legjobb ongoingja. Az amerikaiak angliafóbiája valami félelmetes lehet...
A Witchblade-ben indított Boszorkányháború (amit akkor is ökörségnek tartok) jót tett a sorozatnak, 14e-ről 17e-re jött fel, ami százalékosan nézve már szép. A csendben lelőtt - és a marketingesek csököttségét bizonyítandó módon abszolút hanyagolt - Eternals vol.nagyonsok is ezen a szerény szinten végezte. Említendő még talán, hogy a Fables nemhiába fog crossoverezni a Jack of Fables-szel, mert utóbbi lassan elérte, hogy feleannyian vegyék, mint a fősorozatot.
A DC új Vigilante-sorozata hamvában holtnak tűnik, mert a negyedik szám már a 10e olvasóért küzd, de a Jonah Hex sincs nagyon magasabban. A Frank Miller által végleg megölt Spiritből meg nem jelent meg új szám márciusban. Nem csodálkoznék, ha Miller bűncselekményként is értékelhető tette után a DC szépen, csöndesen megszüntetné a sorozatot.

Gyerekrészleg:

Ismét csak a Wolverine First Class vezet a maga 12.400 példányával, de a testvérkéje, az X-Men First Class záróminije is- igaz, négyezres esés után - ott van szorosan mögötte. (Megjegyzendő, hogy az Óz-adaptáció visszament 16e fölé, de azt nem sorolom nagyon szorosan ide.) Sámson doki kedvenc töpörödött Titánjai 26 egész olvasóval növelték a bázisukat, amivel ismét a gratulálható kategóriát képviselik. Elég sokat esett a sorozat a bemutatkozása óta, de ez a 8700 ember a jelek szerint tántoríthatatlan tőle.
Érdekes páros jön ezek után, ugynis a DC és a Marvel gyerkképregényei között most a 200. száma felé közeledő Sonic mellett megjelent a Muppet Show négyrészes minijének első száma is. Utána megint DC jön a szokásos szimmetria jegyében, a Supergirl: Cosmic Adventures in the 8th Grade a Mini Titánokat ellensúlyozva meg teljes 22 olvasót veszített. Majd jön a Super Friends, és aztán vissza a Marvelhez, az Adventures-címekhez. Itt a Super-Heroest leszámítva semmi sem változott, az viszont újabb 200 olvasót veszített. Sajnos úgy néz ki, nem nagyon tud három címnél több életben maradni ebben a részlegben...

És végül... a lista vége is jól mutatja, hogy milyen gyatrák voltak az eladások. Míg decemberben pl. 4600 példány alatt be se lehetett kerülni az első 300-ba, most, márciusban, amikor nem is jelent meg a szokottnál kevesebb cím, 2000 alatti képregény trónol a lista végén. (Amik amúgy a Final Crisis utolsó részének elfekvő példányai voltak.)

Kötetekedjünk, vagyis a tpb-lista:

Mindenki általános és hatalmas döbbenetére az élen... a Watchmen végzett! És ismét a puhafedeles változat, de most 12e helyett 32e példánnyal. Komolyan, a film bevételeit nézve lassan több embernek lesz meg az USA-ban az új kiadású Watchmen, mint ahányan látták a moziban.
A második hely ismét egy szép példány, mert 14e feletti példányszámmal a Stand: Captain Trips Premiere HC-ja fészkelte ide be magát. (Amiről férfias őszinteséggel megvallom, lövésem sincs, mi akar lenni.) Aztán már megyünk is vissza az 5e alatti részlegbe, tehát a lista megint gyorsan kifújt. Esetleg említendő, hogy a Naruto nagyon bekeményített (7-9. hely végig az övé), és hogy a hír, hogy állítólag Millar folytatja a Chosent - ami immár American Jesus vol. 1. néven nyomul - eladott közel 4e darabot a mini tpb-jéből. Meg talán még annyit, hogy a Secret Invasion tpb-i a képregényboltokban elég gyengén muzsikálnak. Egyik sincs 3e példány felett. De a Joker HC élettartama is úgy tűnik, egy hónap volt ott, hiába előzte meg negyedévnyi reklám.

És mindennek lezárásaként: Sajnos a helyzet nem túl rózsás, de akármilyen fura, mégse katasztrofális. A Marvel a legmenőbb képregényei árainak emelésével viszonylag ügyesen minimalizálta a bevételei csökkenését, de az általános listára is jótékony hatással voltak. Összpéldányszámban ugyan 7%-os volt az esés (kb. ennyit ment lejjebb a füzetek nagy többsége is), de a Watchmen visszaerősödése és a Marvel árnövelése miatt a bevételkiesés mindössze 5%-os volt tavaly márciushoz - és az egész negyedévhez - képest. Ilyen fokú bevételkiesésért rengeteg iparág sírva könyörögne amúgy. Vagyis eddig még úgy tűnik, a képregényipar - a szórakoztatóipar egyik ágaként - még egész tűrhetően bírja a válság hatásait.

És akinek ennyi nem lenne elég, azoknak itt van a két lista linkje is:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta