Ki van itt?

Oldalainkat 1355 vendég és 0 tag böngészi

f4-566-hirA modern kori Fantasztikus Négyesekre eléggé rájár a rúd. Akárcsak a legelső szuperhős, Superman esetében, náluk is többször felmerült már, hogy a sorozat és a csapat alapkoncepciója elavult és nem lehet már velük megfelelő történeteket írni a mai közönség számára.
Akik ezt mondják, azok vagy soha nem találkoztak vérbeli F4-történetekkel, vagy hülyék, vagy harmadik lehetőségként még rosszabbak: kedvelik a kilencvenes évek amerikai mainstremjét és az számukra a mérvadó.
A Fantasztikus Négyes ugyanis alapvetően egy sci-fi. Egy sci-fi, aminek a főszereplője egy család. Márpedig az, hogy egy családdal a történet középpontjában ne lehetne olyan kalandot írni, ahol csak a fantáziát kell szabadon ereszteni, könnyen belátható, hogy ostobaság. Legfeljebb pár elmés szerkesztő erőltetheti, hogy a családos szuperhősök nem menők, mert a tizenévesek nem tudnak azonosulni velük. Ugyanis a szerkesztők és marketingesek szerint úgy tűnik, egy tizenévesnek nem lehetnek szülei/családja...
A modern F4-füzetek hanyatlásának sokkal prózaibb oka van, mégpedig az, hogy nagyon hosszú ideig vagy nem találtak rá igazán jó írót, vagy ha mégis, akkor az egy szokványos szuperhőssorozatot próbált kialakítani velük, ahol a család mint olyan legfeljebb némi szappanoperás mellékszálként volt jelen. Ami végül odáig vezetett, hogy teljes érdektelenség alakult ki a cím körül. Majd jöttek megint a szerkesztők és megpróbálták feltámasztani. Amivel aláírták a halálos ítéletét.
Hogy ennek az első szakasza, a most is olvasható Miller-Hitch éra miért bukott meg, sokféleképp értelmezhető. Sokaknak nem tetszett Millar utóbbi években tapasztalható következetlensége, ami a "legyen minél oltáribb" elv miatt jellemző rá. Mások szerint egyszerűen csak pocsék formában volt, amikor ezt alkotta. Tény, hogy a sorozat eladásai eléggé leszálló ágban voltak alatta, és az utolsó koporsószeg ez a sztori volt: Fátum mesterének eljövetele. Pedig a történet, amint azt az ötszázhatvanhatodik részben láthatjuk, eléggé durva felütésekkel indít. És majd még ennél is durvábbra kapcsol. A gondot a második fele alkotja... de erről majd akkor, ha odajutunk.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta