Ki van itt?

Oldalainkat 1387 vendég és 1 tag böngészi

  • Gabi

marvelous-land-of-oz-3-hirA webkettő korában (ilyen felvezetésre se számítottatok volna egy Oz-füzetnél, mi?) az ember már mindenről képes találni egy blogbejegyzést, ahogy az ellenkezőjéről is. Ám mielőtt belemennénk abba, hogy a netes írogatás milyen hatással van a zsurnalisztikai színvonalra világszerte, csak arra akarok kilyukadni, hogy egyes klasszikus műveknek eléggé sokrétű elemzését lehet megismerni. Az Oz csodás földje harmadik számában felbukkanó új karakterünk szerepe is kicsit ilyen.
Jinjur tábornokról van szó, aki az idehaza megjelent két fordítás közül a régebbiben a HippHopp nevet kapta. Nálam pedig a Zsombért. Hogy miként lehetett ekkora különbséget létrehozni? Nos, az eredeti fordító egyszerűen csak ritmusában akarta visszaadni egy gyerekkönyv szereplőjének a nevét, én pedig vele ellentétben a netnek hála tudom, hogy a névalak nem véletlen, kiejtve ugyanis megegyezik az angol ginger szóéval, ami gyömbért jelent... szóval egyszerűen azt torzítottam el az eddigi Oz-féle hangalak-módosulások szerint.
Szóval Jinjur vagy Zsombér egy önjelölt tábornok. Egy egyszerű parasztleány, aki fellázadt a nemével szembeni klasszikus elvárások ellen, és egy lánysereg élén a birodalom központja felé vonul, hogy rendet tegyen a férfiak uralta királyságban. Csakhogy az egész kampány mögötti motivációja valójában nem más, mint hogy a Smaragdváros kincseiből megfelelő mennyiségű piperecikket és ruhát vegyen magának. És a seregének.
A fenti kissé fura kettősség sokaknak feltűnt. Zsombér okai roppant sekélyesek és anyagiasak, ami eléggé lesújtó véleményt sejtet Baum részéről a szebbik nem irányába. Ugyanakkor különös módon az előző bekezdés első fele az, ami a legfőbb szándék a karakter mögött. Baum lelkesen támogatta a szüfrazsettek mozgalmát, ami akkoriban kezdett teret nyerni az USA-ban is (ne feledjük, ez egy több, mint 100 éves könyv, és hogy a nők csak a szesztilalom környékén kaptak szavazati jogot a tengerentúlon!), és Zsombérrel akart tisztelegni előttük. Vagyis a szándék megvolt, a megvalósítás... nos, majd meglátjátok ti is. A tábornok a második legfőbb ellenfél a könyvben, egy darabig most az őáltala jelentett fenyegetéssel foglalkozik a történet is.

Kiegészítés: Mortal-frissítés nem lesz ma, mivel nem igazán illene egy ifjúsági történethez. Holnap kerül majd pótlásra az X-Akták új száma mellé.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta