Ki van itt?

Oldalainkat 386 vendég és 0 tag böngészi

catwoman-v1-1-hirSziasztok!

Tavalyelőtt egy igen nagyszabásúnak minősíthető tervbe fogtunk/fogtam bele, amikor elkezdődött a Macskanő v3-as széria második, többé-kevésbé elfogadható minőségű szkennel rendelkező felének kirakása. A széria végül tavaly év végén befejeződött, ám ahogy ígértem, Seilna Kyle még visszatér a HálóZsákra, mégpedig nem is olyan rövid ideig. Ez a szakasz ezzel a nappal veszi kezdetét, hogy aztán ilyen-olyan egyéb - de DC-s csajsorozatos - megszakításokkal és a kéthetes ütemet feltételezve legalább két/két és fél évig tartson ismét. Szóval ha valaki olyan mainstream sorozatra vágyik, ahol egy nőnemű főszereplő kerül rivaldafénybe, az most talán egy ideig nem panaszkodhat.
A szériát egy nem éppen mai minivel indítjuk, a Catwoman LS-sel vagy ahogy már inkább lehet hivatkozni rá, a v1-es jelölésű minisorozattal, amit 1989-ben adtak ki, és egyben a DC nagy újraindító hullámának egyik kései darabja. A dátum azonban kissé csalóka, ugyanis ezt a minit szinte biztosan legalább egy, de inkább két évvel előtte és más formátumban szándékoztak kiadni, ugyanis a sztori szervesen kapcsolódik Frank A-nők-csak-egy-férfi-mellett-tudnak-érvényesülni-az-életben-és-ezt-én-mondom-meg-mindenkinek-mert-senki-se-fogja-fel Miller legendás történetéhez, a Batman: Első évhez. Igazság szerint annyira, hogy aki nincs tisztában legalább kicsit részletesebben azzal, hogy miről szól az a történet, annak sok ponton értelmezhetetlenné fog válni ez a mini is.
A történet kiadásának elhúzódására nem nagyon ismerek magyarázatot, bár állítólag a megjelenésnek sok köze van ahhoz, hogy 1989-ben, Burton Batmanje kapcsán nagyon megnőtt az érdeklődés a Bőregér sorozatai és az ahhoz kapcsolódó termékek iránt, továbbá ekkorra már kezdett teljes gőzzel beindulni a sötét, komor, esős, noiros (majd fogcsikorgatós és a város pöcegödör mivoltáról folyamatosan monologizálós) korszak a képregényekben, így a kiadó megfelelőnek találta a légkört ehhez a történethez. Mert ez bizony nem egy gyereksztori, ahogy a borítón is rajta van. Itt ugyanis, ahogy azt Miller torzult kis lelkivilága - mely szerint a bolygón minden nőnemű homo sapiens korra és társadalmi rangra való tekintet nélkül kizárólag vagy férfigyűlölő vagy egy prosti lehet, más nem - az Első évben megálmodta, Selina Kyle egy olcsó kis utcalány, aki egy lepukkant lakásban lakik a stricijével, a sebhelyes arcú Stannel, aki rendszeresen veri őt. Szerencsére ennek a Miller munkáira és gondolkodásmódjára oly jellemző degradáló, szégyenletesen soviniszta, nőgyűlölő eredetnek azóta nyoma veszett a DC történelmében. Persze akkor fel lehet tenni a kérdést, hogy miért került honosításra és megjelenésre. A válasz az, hogy azért, mert a prostituált eredetet ugyan kivették később, ám mégis rengeteg olyan elem fog felbukkanni még ebben a négy füzetben, amik fontos alapköveit jelentik majd a modern kori Selina Kyle történetének, és amely információkra a későbbiekben is szüksége lesz azoknak, akik velünk tartanak a Macskanő-füzetekben.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta