Ki van itt?

Oldalainkat 871 vendég és 0 tag böngészi

red-sonja-tpb-v3-hirSziasztok!

Tavaly pontosan ugyanezen a napon kezdtünk bele a 2005-ben a Dynamite Entertainment által feltámasztott Vörös Sonja-sorozatba, amelyben Sonja egy elég különös városba, Gathiába látogatott. A hat és fél füzetet magába foglaló kötet szokatlanul pozitív visszhangot váltott ki az olvasókból, így év végén jött  a folytatás, most pedig egyfajta hagyományt követvén az év leghathatósabb napján íme a harmadik kötet:
A gathiai szálat a második történetfolyamban kicsit hanyagoltuk némi vadászfilozófiai múltidézés javára, ám most visszatérünk az elején megkezdett vonalhoz, amelyben Sonja egy ifjú isten, a Borat-Na Fori felemelkedését próbálja megakadályozni. Ám ez az isten igen ravasz módon kezdett hozzá terve kivitelezéséhez - amely célja, természetesen, az egész világ leigázása - és több különböző szálat mozgatva, a háttérből készítette elő győzedelmes felbukkanását oly módon, hogy nagyon ne legyen esélye senkinek se feltartóztatni őt. Persze nem számolt egy bizonyos nőstényördöggel, akinek a létcélja maga az, hogy isteneket öljön, és a védőistennője fel is ruházta minden ehhez szükséges képességgel (...ami javarészt a berzerkermódban és a mérhetetlen szerencsében merül ki, de végső soron a cél a fontos, nem az eszköz). Ám a Borat-Na Fori ellen még Sonja képességei sem elegendőek, így szokásával ellentétben kénytelen lesz mások segítségét igénybe venni, ám ekkor se hazudtolja meg önmagát: egy harcos és egy mágus mellett nem kisebb segítségért folyamodik, mint egy isten közbenjárásához. A Borat-Na Fori persze ezt azért nem kívánja csak úgy annyiban hagyni.
Most persze feltehetik sokan azt a kérdést, hogy ha az egész történet a Borat-na Fori elleni küzdelemről szól, ugyan mi a péklapátért hívják az egész sztorit "Kulan Gath visszatérésének"? Az igazat megvallva inkább marketingszempontokból. A howardi világ ismerői már tudhatják, hogy Gath egy elég komoly hatalommal bíró, gyakorlatilag halhatatlan atlantiszi varázsló, aki a képregények világában többnyire Sonjával csapott össze, amíg az nem száműzte az univerzumon kívülre. Ennek ellenére az ő visszatérése valószínűleg a legelnyújtottabb a képregények történelmében, mert előre megmondom, hogy a nyolc füzetből álló, több mint másfél száz oldalas kötet gyakorlatilag csak előkészíti az ő visszatértét. Viszont a következő három tpb-ben már többé-kevésbé vele fogunk foglalkozni, hogy aztán végül a közel három éves történetfolyam egy vadonatúj fejezetet nyithasson a rőt hajú harcosnő kalandjaiban. Ám ez még odébb van, addig is jó olvasást az egésznek a közepén álló és a mérleg nyelveként funkcionáló történethez.

red-sonja-queen-tpb-hirDe ha már Sonja-nap, tavalyhoz hasonlóan van itt egy másik történet is, egy teljes mini, ám a Fagyos puszták királynője címet viselő történetet a Thulsa Doom elleni küzdelemmel ellentétben nem lehet beleilleszteni a fősorozatba (az pontosan a 00. és a 7. rész között zajlott, és a harmadik tpb-ben majd találhatunk is visszautalást rá).
Bár, ha nagyon akarnánk, valószínűleg bele lehetne passzírozni valahova a 10. és a 11. rész közé, de mivel nem ez lesz az egyetlen teljesen elhelyezhetetlen történet, így általában, ha az időrendiségéről van szó, megmaradunk a legtöbbször alkalmazott "valamikor Sonja múltjában"-nál.
A történetet Frank Cho írta, és bár nem ő rajzolta, a sztori eléggé egy domborulat körül domborodik, de hát Sonja kapcsán amúgy is mindenkinek a páncélbikini jut eszébe, szóval néha nem ártanak az ilyen kicsit kerekebb történetek.
Sonjánk a sztori kezdetén igen meglepő módon a fagyos pusztákon aprítja az aktuális ellenséget zsoldosként, ám a csata egy túlszteroidozott berzerker közbenjárása miatt nem egészen úgy alakul, ahogy elképzelte, és hirtelen egy ősemberbarlang közepén találja magát egy szakácsasztalon. Ami még a kisebbik gond volna, a nagyobbik azonban az, hogy kénytelen lesz belátni, a szokványos tárgyalási módszerei nem hatnak erre a népségre, se a királynőjükre, mert akármennyit kaszabolja őket, azok nem igazán akarnak meghalni. A frusztráltságtól egy gladiátorarénában próbálják aztán megszabadítani, ám ez csak arra ad alkalmat neki, hogy lassan felmérje magának újdonsült és kényszerű otthonát, és a többi fogoly segítségével előálljon egy menekülési tervvel. Ám ehhez még a királynőnek is lesz pár szava. És állati morgása.

Ahogy eddig is, a kötetek borítóit a zsarnoki szigor hatása alatt kényszerített jedi-lovagunk, Galen készítette, mint ahogy a borítógalériák tartalmát is ő javította fel. Jó olvasást a kötetekhez. Legközelebb év végén jelentkezünk a negyedik tpb-vel, amiben egy állati jó kalandban lesz részünk.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta