Ki van itt?

Oldalainkat 1105 vendég és 0 tag böngészi

f4-unstable-molecules-1-hirSziasztok!

A következő négy hónap első hétfőin egy új F4-minit fogtok tudni olvasni az oldalon, mégpedig egy kifejezetten szokatlan példányt. Az Instabil molekulák címet viselő, négyrészes sorozatban egy újabb Eisner-díjas képregényt köszönthetünk, amivel kicsit most megnöveltük az egy hónapra eső, új, díjnyertes sorozatok számát az oldalunkon. A mini írója James Sturm, akinek a neve valószínűleg sokaknak nem lesz ismerős, legfeljebb a tavaly kirakott Houdini-képregény hátsó borítójáról. Sturmról sok mindent el lehet mondani, de a mostani sorozat kapcsán a leglényegesebb az, hogy ő azok közé az alkotók közé tartozik, aki a képregényre inkább tekint művészeti ágként, mintsem a szórakoztatás eszközeként. Az általa alapított Center for Cartoon Studies is inkább tekinthető képzőművészeti stúdiónak.
De hogy mit keres egy ilyen ember akkor egy Marvel-sorozaton? Jó kérdés. Sturm sorozata a legkevésbé sem tekinthető szuperhős-képregénynek. Sokkal inkább egy korrajz az Amerikai Egyesült Államok ötvenes éveinek végéről, amikor a hidegháború teljes gőzzel tombolt, és az országban lassan kezdtek kiütközni a mélyre ható társadalmi változás jelei. Már léteztek a beatnikek, a feminista mozgalom küszöbén álltak, és a klasszikus, konzervatív családmodell már lassan érezte, hogy a léte kezd veszélyben forogni az úgynevezett modern felfogások által. És mindennek a közepén található Susan Sturm, az öccse, Johnny Sturm, Sue barátja, Reed Richards, és Ben Grimm, a New York-i bokszedző.
A vezetéknevek nem véletlenül módosultak, és nem véletlen az egyezés sem az alkotóéval. Amint azt mondtam, ez egy különleges sorozat. Aminek kicsit több köze van a valósághoz, mintsem a Jack Kirby és Stan Lee által alkotott legendához. Így aki pörgős akciókat vár, az ne is kattintson az első rész linkjére. Aki viszont szereti a komolyabb témákat, vagy kíváncsi arra, hogyan lehet keverni a Berlin-féle realista társadalomrajzot egy színes jelmezes szuperhős-sztorival, az mindenképpen lapozzon bele.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta