Ki van itt?

Oldalainkat 854 vendég és 1 tag böngészi

  • janoshman

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

A tavalyi alapvetően búskomor hangulat után idén a tengerentúli képregényes piaci helyzetről szóló cikkek egészen pozitív felhangokkal jelennek meg. A májusi listáról szóló, kissé megkésve érkezett értekezés sem lesz másmilyen.

Bár május most egy nagyon tiszta ötszállításos hónap volt (egyik szerda sem első vagy utolsó napra esett), és ez jelentősen torzítja az összehasonlító statisztikákat, a jelenség által okozott pozitív zaj kiszűrése mögött is kifejezetten javuló tendenciákat lehet megfigyelni. Vagy magyarul: májusban az eddigiekhez képest meglepően jól mentek Észak-Amerikában a képregények. (Ó, igen, ha valakinek esetleg nem lenne ez tiszta: a Diamond az USA-ba és Kanadába is egyszerre szállít, szóval a két ország piaca ebből a szempontból ugyanaz, és ezért használom sokszor a kontinens nevét az USA helyett.)

Az ötödik hetes szállítást a két nagy közül csak a Marvel vállalta be, a DC maradt a New52-vel kialakított négyhetes rendszerében, nem akartam megbontani azt – helyette kidobott a köztes időre pár Annualt. Ennek következtében a Marvel most az első ötvenben is erősebben képviseli magát, pedig ez mostanában a DC játszótere inkább, a Marvel top100-ban veszi át a teljes dominanciát. (Az első 10 és 25 maradt a DC felségterülete 7:3 és 16:9 arányban.)
Az Avengers vs. X-Mennek elméletben lett volna esélye három füzettel felkerülni, de a hetek száma nem így jött ki. Így is sikerült hoznia a Secret Invasion egykori számait (ami persze jelentősen elmarad a Civil Wartól), és 170e feletti eladásokkal üldögél a lista első két helyén. Mögötte a DC vezető címét átvevő Batman v2-t találjuk egy hajszállal a JLA v5 előtt (nem tartom a lépést azzal a sorozattal, de úgy tudom, ezt a füzetet ismét Jim Lee rajzolta, ami hatalmas vásárlócsalogató erőt képvisel). Személyes dolog, de szeretem, hogy a Batman ennyire magasan van, végre értelmesen használható előzetes becslésre a Diamond indexszáma.
A Bőregér ismételten a legeredményesebb franchise-nak bizonyult, ugyanis az ő „ötödik heti” megjelenése, a Batman v2 Annual #1 (2012) egészen az ötödik helyig feljött, és egyben lezárja a 100e feletti részleget. De van itt persze Detective Comics v2 és visszatért a Batman Incorporated is, amiben az ígéretek szerint le fog zárulni az a történetfolyam, amibe Morrison még évekkel ezelőtt belekezdett. Sőt, a Dark Knight v2-t és a Batman & Robint is a nagy Marvel-tömb felett láthatjuk.
Hogy ez most a közelgő film előszele (kétlem), egyszerűen ismét divatos lett a Denevérember (nagyobb esélyt tennék erre), vagy a két nagy sikerű videojáték miatt most a célközönség elkezdett visszaszivárogni (elméletben lehetséges, és ha ez igaz, jó stratégiával hihetetlen eredményeket lehetne ebből kihozni), jó kérdés. Ám tény, hogy jelenleg vele lehet a legjobban eladni a tengerentúlon képregényeket.
A Batman Annual apropóján megemlítendő, hogy másik társcím, az AvX: Vs. éppen csak lecsúszott a hat számjegyű kategóriából. Ennek viszont javára legyen mondva, alig esett az első számhoz képest. Persze ez egy mininél nem ritka, de az, hogy 5% alatt van a fogyás elsőről másodikra, az már igen.

Marveléknél közben tovább folyik a kiélezett verseny az Avengers- és az X-szerkesztőségek között, melyben továbbra is hajszállal utóbbiak állnak nyerésre, hogy aztán a Marvel saját listája gyakorlatilag végig egy X-ek/Angyalok/X-ek/Angyalok sorozatba rendeződjön az élen. Ami kissé meglepőbb, hogy az Uncanny most már egészen kényelmesen vezet a sokáig erősebbnek és jobbnak látszó Wolverine and the X-Men előtt, ami többé-kevésbé az X-ek új vezércíme volt hivatott lenni. Komolyan lehet valami abban, hogy egy bevált címnél már... nos, maga a cím is hatalmas erővel bírhat.
Pókember ezzel szemben az egészen ígéretes előző fél-háromnegyed év tendenciája után nagyon úgy tűnik, hogy teljesen megtorpant. Megint. Kétségtelen, hogy a top25 környéke majdnem 60e-s eladásokkal szebben hangzik, mint a top30 környéke 45-50e példányokkal, ám Slott a rengeteg dicséret és a hihetetlen jó visszajelzések ellenére képtelen nagyobb közönséget gründolni karrierje jelenlegi csúcspontjának.

Mégsem ez az igazán hírértékű az ötvenesekben, hanem a 28. és 31. helyek. Amivel át is térünk a két nagyon túli részre. Bizony, a kicsik ebben a hónapban meglepően erősen teljesítettek, ami az összesített részarányaikon is megmutatkozik majd. A Walking Dead pedig talán a füzetes sorozat csúcsára ért most, ugyanis sikerült majdnem megduplázniuk azt a szintet, ahol mondjuk még januárban álltak. Az eddig gyakorlatilag csak kötetekben eladott széria most a Marvel és a DC közép-felső rétegében játszik. És nincs teljesen egyedül.
Nem az 50e feletti tartományban ugyan, de találunk még itt nagyon erősnek tűnő független címeket. 31-es indexszel itt van rögtön az új X-O Manowar a Valiant Comicstól. És aki utánajárás nélkül tudja, hogy mi ez a cím vagy a Valiant Comics, az most veregesse magát nyugodtan hátba. Azok pedig, akik nem, elégedjenek meg azzal, hogy a Valiant volt valószínűleg az egyetlen olyan kiadó, amelyik a kilencvenes évek első felében talán a legjobb minőségű történeteket próbálta meg a piacra dobni, és egy időben bizony közel álltak ahhoz, hogy nem lista- hanem piacvezetők legyenek (csúcspontjuk közelében majdnem lenyomták a DC-t). Majd jött az Acclaim, felvásárolta őket, a saját okos ötleteik alapján újraindította az összes címüket, minek közvetlen folyományaként két év után teljesen eltűntek a semmiben. Most pedig, miután nemrég a többek között az RTL-hálózatot is birtokló német médiabirodalom amerikai kirendeltsége, a Random House egy árverésen megvette a Valiant-portfóliót (cégnév, karakterjogok, logó, szóval a komplett csomag), megpróbálják feléleszteni a vonalat az akkori legsikeresebb saját címmel – és ez az X-O Manowar. Képregény-történeti lecke vége.
A fentebbi hosszas levezetésből látható, hogy most se a Saga, se a Buffy nem tudtak a dobogóra férkőzni, pedig alapvetően egyikük sem teljesít rosszul. Utánuk a lista pedig... egy igen érdekes kavarodás, amiben teljesen összegabalyodtak az IDW, a Dark Horse, az Image címei néha egy-egy felbukkanó Boom! Studios által megjelentetett füzettel és a májusban nagyon gyengén szereplő Dynamite Entertainmenttel. Utóbbi amúgy folytatja a támadást ponyvatéren, mert az áprilisi Shadow után most a Spidert szedték elő. Hogy az új sorozat meddig fog élni, jó kérdés. A modern időkbe helyezték és az egészet mintha Frank Miller narrálná végig (sőt, dialógus az előzetes oldalakon gyakorlatilag nincs is, csak a Pók monologizál magában New York emberi mocskának gennyes söpredékéről, melyet neki kell eltakarítania a sebhelyes város üszkösödő utcáiról és a több és a többi... ja, és természetesen éjszaka esik az eső, mert az kö-te-le-ző!). Ráadásul az első szám is alig 12e-rel kezdett. Kerek ötven hellyel a Shadow 2. száma mögött, aminél a jelek szerint Ennis neve eléggé húzza a címet (bár furamód a szintén dynamite-os Boysnál már nem).
A hónap legnagyobb geeksége most nem a Comic Con-os zombiinvázió – aminek a második része amúgy kriminális eladásokkal bírt, eleinte azt hittem, nem is jelent meg májusban, csak véletlenül vettem észre a lista legalja felé –, hanem a Doctor Who – Star Trek TNG crossover. Őszintén megvallva roppant érdekes lehetne egy általános összejövetel ennek a két franchise-nak a rajongóiból. (Bár a whovianok valahogy alapvetően értelmesebb emberi lényeknek tűnnek, mint a trekkie-k és trekkerek, előbbiekkel lehet racionálisan diskurzust folytatni és nem akarnak klingonul beszélni.) És mielőtt valaki megkérdezi: igen, a TNG miatt adott, hogy a borgok fognak össze a kiberemberekkel és ők adják a konfliktus alapját. És a tizenegyedik Doktor, a jelenlegi, Matt Smith-féle. Egyéb kérdésre a képregény olvasása által lehet választ kapni.

Őszinte leszek: a májusi Diamond-féle kötetes listát én sehogyan sem tudom kibogozni. Persze, látszik, hogy elkezdtek jönni a New52 első gyűjteményesei, és a Johns-Lee JLA és a Batman: Court of Owls simán vezeti a listát, méghozzá 8e felett, ami az utóbbi idők mellett remek szám... Mégis, nincs igazán trend benne. Itt vannak a DCnU kötetei, amik alapvetően szépen mennek, plusz az elmaradhatatlan Walking Dead; de a lista felső részén olyan címeket találni, mint a Watchmen vagy a Kick-Ass, amiknek aztán tényleg nem sok apropója van. Esetleg előbbinél a Before Wathmen című kis mini-köteg, de ez szerintem csak egy ok keresése az amúgy ok nélkülinek tűnő eseményre.
A könyvesbolti lista sokkal döbbenetesebb. Kezdjük ott, hogy a felső húszban összesen négy darab keleti van. És nem Walking Dead a maradék, alig öt könyvvel vannak most jelen az áprilisi tucat után. Van itt most Batman, ám nem az vezet. Hanem a DK Publishing Ultimate Guide-sorozatának a Bosszú Angyalairól szóló része. Bizony, a Bosszúállók akkorát söpört odaát, hogy még a könyvesboltban is elkapkodták a karakterek leírásait és a csapat történetét egybegyűjtő kódexet. (Melyet persze jó érzékkel filmes borítóval dobtak ki.) És valljuk be, nagyon durva ipari menyiséget kellett eladni ebből, ha simán megelőzte a legújabb Sailor Moon-kötetet és Narutót.

Az erős felső mezőnynek és a jó kötetes eladásoknak köszönhetően a DC kicsit visszazárta az ollót, bár a Marvel piacvezető helyét továbbra sem sodorta igazán veszélybe. Bevétel és példányszámok tekintetében 35-32 és 38-36 arányban maradt végül alul.
Bár a könyvesboltokban lanyhulóban van az amúgy még mindig figyelmet érdemlő Walking Dead-láz, a sorozat általános erősödése okán az Image behozhatatlanul elhúzott két régi vetélytársa elől. Mindkét listán 2% feletti az előnye a Dark Horse-ot bevételben egy hajszállal megverő IDW előtt. A Dynamite most nagyon gyenge volt, alig 2% feletti, a Boom! pedig egy érdekes bravúrral századra pontosan ugyanannyi, 1,60%-os részesedést szerzett mindkét táblázatban. Rajta kívül csak a figuraárusító Eaglemoss tudott 1% fölé kapaszkodni.

Az általános példányszám-emelkedést öt megjelenési hét támogatta, így nem csoda, hogy áprilishoz képest bőven 20% felett van a bővülés májusban úgy, hogy a DC az ötödik hétre igazából néhány Annualon kívül semmit sem hozott. Az igazán durva számokat a tavalyi egyik mélyponthoz, 2011 májusához képest látni. Az akkori négy szállítási hetet és a 100e példányt sem elérő listát tavalyelőtti szintű példányszámokhoz és öt héthez viszonyítva... nem csoda, hogy – főleg a füzetek miatt – több mint 40%-os erősödést tapasztalni ebben az összehasonlításban.
A gördülő statisztika most ismét a klasszikus „év első napjától adott dátumig” összehasonlítás 2011 és 2012 között. Ez alapján idén 20%-ot erősödött a piac a tavalyi hanyatláshoz képest, ami akkor −8% alján állt. Vagyis nagyon elnagyolva eddig a 2012-es esztendő cirka 10%-kal teljesít jobban, mint a 2010-es, ami már kezd egészen jól hangozni. Csak aztán nyár után is tartson majd ki ez a szép lendület. És reménykedjünk, hogy egyik kiadó sem akarja túlerőltetni, mint a Marvel 2006-2009 között.

És a végére a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2012-07-03 15:38
Augusztusban jön Walking dead 100. aminek elvileg brutális előrendelési számai vannak valamint szeptemberben Marvel Now! ami kb a Marvel válasza lesz a DCnU-ra, szóval bármi lehet itt még.
Kiváncsi vagyok a Before Watchmenek a végére hogy teljesítenek majd.
Jó látni a javuló tendenciát :)
# Farek 2012-07-13 22:34
Vállon veregettem magam, mert már láttam X-0 Manowart. Egy cross-overben Vasemberrel.

Dr Who és Start Trek? Érdekesnek hangzik. A doki nagyon szeretem, és az ST-t is eléggé, remélem, nem szúrják el.
# zozi56 2012-07-13 22:38
Idézet - Balakin:
Augusztusban jön Walking dead 100.


Nem, az a héten jött ki.
# Balakin 2012-07-14 11:27
Idézet - zozi56:
Idézet - Balakin:
Augusztusban jön Walking dead 100.


Nem, az a héten jött ki.


Igen, közben rájöttem. Kissé csalódás is volt (mármint a képregény).
# zozi56 2012-07-14 11:41
Nekem épp ellenkezőleg, érzelmileg ilyen erőteljes részt nagyon rég olvastam már (a börtön végén és után).
# Balakin 2012-07-14 11:45
Nekem az új főgenya kicsit laposnak tűnik egyelőre, de persze még bármi lehet. Kíváncsi vagyok, hogy ez után a fogyások milyenek lesznek, kicsit emelkedik-e vagy visszaesik arra a szintre, ahogy volt (lassan Invincible 100 is lesz, persze az kétlem, hogy ennyire fogyna)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta