Ki van itt?

Oldalainkat 604 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

A második naptári negyedév első hónapján az amerikai képregénykiadók a legkevésbé sem unatkoztak – már ha csak színtisztán a Diamond által jelentett hivatalos fogyási adatokat nézzük. Mind a nagyok, mind a kicsik kavartak egyet a mostanában amúgy sem igazán nyugodt állóvízen.

A felvezetővel ellentétes kicsit, hogy az első helyen ugyanaz a cím áll, mint márciusban. Az Avengers vs. X-Men (amit kb. minden írott médium egyszerűen AvX-nek nevez... köztük maga a kiadvány címlapja is) második száma jóval alacsonyabb eladásokkal, de tartja magát kényelmesen a vezető DC-s cím előtt. Igaz, már 160e alatt van, miközben a mostani hónappal együtt az első rész eladásai lassan közelítenek a negyedmillióhoz. Az esemény amúgy kifejezetten áldásos hatással van a Marvel eladásaira, és szinte példátlan módon egy tie-in sorozat, a Versus is igen komoly számokkal bír: 103e példánnyal a negyedik helyen található.
Az AvX-szendvicsben természetesen a DC szolgáltatja a tölteléket. Viszont most nem a JLA v5 van felül, ahogy ezt az elmúlt több mint fél évben megszokhattuk. A rajzolóváltás óta (Jim Lee természetesen csak az első történetig volt, gondolom, senki sem hitte, hogy fél évnél tovább van remény abban, hogy havi egy füzetnyi anyag kijöhessen tőle) az eladásai kissé erősebben mennek lefelé, bár ez könnyen lehet valami időszakos lejtés.
Snyder Batmanje viszont negyed éve elkezdett felfelé lépegetni szépen. Az első egy-két szám eladásaihoz persze közel sincs, viszont maga a tény, hogy egy top10-es sorozat felfelé jön, manapság szinte döbbenetes eredmény. Jó másfél ezer példánnyal meg is előzte a Ligát és átvette a legjobban fogyó DC-sorozat címet. És ha nem lenne ott felette az AvX, akkor most az indexek alapján legkönnyebben áttekinthető listát kapnánk, mert a 100-as lenne legfelül.
De mozgolódott megint a Green Lantern v5 is, mert az eddigi tendenciáját folytatva megint kevesebbet esett, mint a két „Comics”, az Action és a Detective. Morrison Superman-eredeteposza amúgy most már alig egy hajszállal van csak a DetCom felett. Érdekes lesz megnézni, hogy megy majd a gyűjteményes változat – avagy a könyvre várva veszik kevesebben, vagy tényleg ennyire képtelen olvasókat tartani a minden idők egyik legjobb képregényírójának kikiáltott skót.

Az elmúlt egynéhány hónapban Dan Slott Amazing Spider-Manje lassan osonva már kezdett a felé közelíteni, hogy hirtelen belőle legyen a vezető Marvel-ongoing. Az AvX hatása azonban a két érintett csapat címeire is kiterjedt, ugyanis mindegyik átlagosan jó tízezer új olvasóra tett szert. Hogy ez most a két tábor átjárása vagy azok köre, akik egyiket se olvasták eddig, de az event miatt bekapcsolódtak, nem tudni. Ennek köszönhetően a Marvel alulról is betört a top10-be, mely helyeket eddig az olyan DC-s címek foglaltak el, mint a Superman v3, Flash v6, esetleg Auqaman v7.
Ezzel együtt viszont a felső 25 helyen egyre kuszább versengés kezd kialakulni a jelenlegi négy vezető részleg, a Batman-família, az X-Men, a Bosszú Angyalai és Pókember között. Jelen pillanatban a Bőregér vezető helye egyre megingathatatlanabbnak tűnik. Stabilabb, mint a R.I.P. Vagy a Return of Bruce Wayne környékén volt. Ebben sokban közrejátszhat, hogy a címek jóval kevésbé kaotikusak mind tartalomra, mind megjelenésre vagy szerkesztésileg. Ugyanakkor most a film miatt nem lehet leírni az Angyalokat, az X-eknél meg egyszerűen a kiadványaik számának nagysága tud komoly fegyvertény lenni – habár a sok cím összesített ára elrettentő tényezőként is hathat. (El is kezdődött egy természetes kiválogatódás, aminek eddig az Uncanny X-Men és a Wolverine and the X-Men tűnik a győztesének. A v3 és a Legacy már komoly lemaradásban vannak, az Astonishing v3 és a Faktor pedig lassan süllyednek határszintre.)
A fenti tömböknek áprilisban mindössze egy igazán komoly vesztese volt, mégpedig pont a márciusban meglepően nagyot dobbantó Avengers: Assemble!, Bendis immár hatodik saját indítású Bosszúangyal-címe, ami 100e-ről pillanatok alatt visszament 53e-re. Ezzel csak azért nem a legrosszabb cím lett az áprilisi Avengers-részlegben, mert a Secret továbbra is a maga középszintjén evickél, négyezerrel az Assemble eladásai alatt.
Ó, és igen: a .1-ezés továbbra is megy Marveléknél, bár nem csodálkoznék, ha igazából már senki sem emlékezne arra, milyen céllal vezették ezt be eredetileg. Vagy ki tudja, lehet, annyira sikeresnek gondolják, hogy hosszú távon megtartják, és szépen lassan minden sorozatnál bedobnak egy ilyen új-olvasót-felkészít-a-teljes-címre-hogy-innentől-vegye-rendszeresen kiadványt.

A kicsiknél most a Dynamite keverte meg a leginkább a dolgokat a füzetes listán (az Image meg minden más szinten). Megszerezték az Árnyék (itthon valószínűleg a megkérdőjelezhető színvonalú Baldwin-filmből lehet ismerős sokaknak ez a név) jogait, és indítottak is egy címet. Ami érdekes benne, hogy Garth Ennisre bízták az írását egy alapvetően kissé erőszakos, de meglehetősen polkorrekt, és mindenekfelett 100%-osan ponyva hősnek. Aki nem hazudta meg magát, csak az előzetes néhány oldalon megközelítőleg kétszáz embert látunk lemészárolni, és egyet természetesen úgy kellett fejbe lőni, hogy a fél koponyája leszakadjon. Mindezt meglehetősen milleres narrátorszöveggel, nulla dialógussal.
Emiatt roppant érdekes lesz, hogy a második szám hogyan teljesít. Az elsőre persze nem lehetett panasz, a négy dolláros (vagyis nem a tőlük megszokott egydolcsis beetető) ár ellenére 45e ember vette meg. Ebben persze erősen szerepet játszhatott, hogy a füzet 12 fajta borítóval jelent meg (bár hogy legyen bárki, aki szándékosan a Chaykin variánst akarná, kétlem).
Második a Walking Dead, ami nem kicsit erősített füzetes fronton. Igaz, alig 3e olvasót szerzett, de azon a szinten, ahol ez közel 10%-os ugrást jelent felső kategóriában, elég komoly teljesítmény. Ám nem csak ez volt erős az Image háza táján, hanem Vaughan Sagája is, aminek a második száma alig 2%-ot veszített az első rész olvasótáborából. Ez akármilyen kiadó akármelyik kiadványánál szinte példa nélküli jelenség. Sőt, kissé kiterjesztve bármilyen szórakoztatóipari sorozat esetén (mínusz a mozifilmek) hihetetlenül pazar munka. Most már csak azon lehet szurkolni, hogy ne legyenek csúszások a címen. Image-nél ez közel sem evidens.
A Dark Horse így lekerült a dobogóról, pedig a Buffy kilencedik évadára és a Star Wars-címeikre továbbra sem panaszkodhatnak. Utóbbit azonban még egy cím beelőzte, ráadásul a Boom! Studiostól. Egy paródiáról van szó, ami a Fanboys vs. Zombies nevet kapta a szerkesztőség keresztségében. Az alaptörténete röviden annyi, hogy zombijárvány tör ki a San Diego Comic Conon, és a képregényfanoknak szembe kell szállniuk rettenetes agysejtpusztító hordák végtelen hadával. Mármint a zombikkal, nem a Fox News stábjával. A számot erősen segítette J. Scott Campbell kismillió variáns borítója.
Az IDW éppen csak bejutott a felső tízbe az egyébként stabil TMNT-vel, ami mögött egy érdekes címet látunk nála: egy új Popeye-füzetet. Ami valószínűleg csak ebben a hónapban, de lenyomta a TransFormerseket is. Bár, ki tudja... a Peanuts negyedik száma például nincs annyira a Popeye nyitó eladása alatt.
Nagyon sok új cím indult most a kicsiknél, melyekből nem csak az említettek végeztek a felső részen. Mindenről azonban nem lehet írni. Ám attól még javasolt körülnézni a listán, lehet találni még érdekességeket.
Ó, az Infestation 2 pedig még mindig megy, és továbbra is a lista legalsó fertályán kullog, mert senkit se érdekel.

A könyvekről szóló bekezdést két szóban letudhatnám.
Le is tudom: Walking Dead.
Diamondnál (képregényüzletek) 20-ból 15, BookScanen (könyvesbolt) 20-ból 12. A hónapban egyedül legalább hat számjegyben mentek el a tpb-k, hc-k és a Compendium.

A számok...
A Marvel továbbra is őrzi vezető helyét, ám az ollót annak ellenére nem sikerült érezhetően nagyobbra nyitnia, hogy most a felső részen igen komoly fejlődést ért el. 34/39%-ot (bevétel/példányszám) mutat fel a nagy konkurens 30/34%-ával szemben.
A részesedési táblázat legnagyobb nyertese azonban nem közülük került ki. Az Image az irdatlan mennyiségű eladott kötetnek köszönhetően messze maga mögött hagyta két állandó vetélytársát. Bevételből 8,6%-ot vitt el, példányszámból pedig 6,6-ot. Ez utóbbi tény jelzi, hogy az olcsó Walking Dead tpb-ket milyen hatalmas stócokban hordtak ki a vásárlók a képregényüzletekből.
A Dark Horse közben lassan építgeti a birodalmát. Nem volt semmi igazán különös dobása, mégis kényelmesen ott van az IDW előtt, aminél pedig most kicsit mintha hiányzott volna áprilisban a lendület. Annyira, hogy a Shadow-nak köszönhetően a visszaerősítő Dynamite fél százalékra megközelítette mindkét fronton. Mögötte már jóval le van maradva a Boom!, ám a zombis füzetnek köszönhetően most ők is lazán átlépték az 1%-os küszöböt. Ráadásul utolsóként, mert az amúgy mostanában szorgalmas Avatar megint egy hajszállal lemaradt. (Őket amúgy a Zenescope megelőzte példányszámra, de az Avatar árai a legmagasabbak az IDW után most az észak-amerikai képregénypiacon.)

Végre nem volt kavarás a hetek számával és azok eloszlásával, így január óta most először egy úgy-ahogy reális képet láthatunk a teljes piac helyzetéről. Persze némileg torzít az AvX, ami egy átmeneti javító tényező, ám az ilyenek 2006 óta egy évből könnyen elvisznek akár 6-10 hónapot is, így a jelenlétük bizonyos szempontból szokványosnak mondható a listán.
Az előző hónaphoz képest áprilisban kellemes 6,7/2,2%-os növekedést ért el a piac, ami egy kifejezetten jó, és láthatóan nem csak egy kisebb csodának köszönhető, tiszavirág-életű javulás – hanem olyasmi, aminél már reménykedhetünk tendenciában. A kötetek persze most erős felhúzó tényezőként voltak jelen, ami hamiskás képet ad, ám még a bődületes zombidömpinget leszedve is egy biztató 4-5%-os pozitív mérleget láthatnánk.
Tavaly áprilishoz nézve a számok már szinte félelmetesen nagyok. Két számjegy mindenütt, összesen több mint 15/16%-os erősödés volt 2011 hasonló időszakához képest. Aminél viszont ne felejtsük továbbra sem, hogy egy évvel ezelőtt ilyenkor már hónapról hónapra döntögettük a negatív csúcsokat, vagyis a völgy aljáról nem nehéz felfelé jönni. Ami meglepő, hogy ilyen meredeken. Ez most tényleg ad okot némi optimizmusra.
Az aktuális éves különbség (januártól adott hóig számolt összesítés) az idei és a tavalyi teljesítmény között hasonló végösszegnél áll meg. A bevétel kicsit 14% alatt, a példányszámok meg némileg e fölött rögzültek. Továbbra is a füzetek viszik a döntő részt, a kötetek általános piaci gyengélkedésének nem nagyon akaródzik vége szakadni. Bár kérdés persze, hogy vajon milyen számok röpködhetnek a könyvesboltokban.

Összességében az április kifejezetten ígéretesen zárult, ráadásul az olvasók számára akár jót is jelenthet, hogy a Marvel nem hagyja magát és keményen küzd a New52-vel visszatört DC ellen, mert így legalább a kiélezett helyzet valami jóra sarkallja őket.
Vagy megint belekezdenek egy végtelen eventháborúba, ki tudja.

A szokásos cikk végi linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2012-05-23 18:09
Shadow: nem rossz amúgy, az első pár oldal tényleg kicsit elrettentő de korrekt. Valahol ovlastam egy (magyar) kommentelőt, hogy sajnálja, hogy nem Chaykinos variantot küldték neki :D
Darkhorse majd év vége felé lehet kicsit beerősít Hellboy-al mert Mignola visszatér rajzolni, aztán az hátha meghozza a vásárló kedvet.
# talgaby 2012-05-24 09:47
Hogy lehet azt sajnálni? Amióta Chaykin visszatért, a rajzstílusa egyenesen elviselhetetlen. Ő az egyetlen, aki képes volt Landet és Dillont is lekörözni egyenfejekben, mert nála a nők és a férfiak is tök egyformán néznek ki. A Shadow-borítónál ha lecserélnénk a köpenyt és kalapot, lehetne az Immortal Iron Fist-borítója vagy a Punisher War Journal borítója belőle, utóbbinál ráadásul még a színezés után is stimmelne a karakter kinézete. Egyszerűen rossz nézni, hogy a hetvenes évekbeli munkái után miket művel manapság.
# Balakin 2012-05-24 09:50
Egyet értek, ráadásul legtöbbször olyan mintha zsírkrétával húzna ki (mondjuk szerintem azért is ilyen ronda, mert az egész digitális).
Viszont mindenki nagy barátja és mindenki nagyon szereti, meg már "legenda" ő is, ezért azt csinál amit akar (mint Neal Adams meg Walt simonson pl).
# Blue S 2012-05-29 10:26
A Marvel szépen felhozta a füzeteit, kivéve a Mennydörgőket és az Új Mutánsokat. Az X-Faktor is kezdi elkerülni a "kieső zónát". Aminek nagyon örülök, hogy a Fenegyereket megint sikerült 40 E fölé vinni, kár lett volna egy ilyen jó karakterért.
# talgaby 2012-05-29 10:41
Ott most irtó nagy mázli volt azzal, hogy az első tpb kapott egy meglepően jó kritikusi ingyenreklám-hadjáratot. Ennek ellenére úgy néz ki, a v3-at elég sokan kifejezetten könyvekben akarják majd venni. (Szerintem a Faktor is csak ezért él még.)
Másrészt meg, ha megnézed, most a 40e az új 70e, vagyis a két nagy tömörülési zónája. Mert hiába vannak a kellemes adatok, az összesített eladás füzeteken akkor is majdnem egymillióval kisebb, mint hat éve volt.
# Balakin 2012-07-03 09:27
Májusi elemzés várható valamikorra? (remélem nem szűnik meg a rovat csak kis kihagyás van)
+1 # talgaby 2012-07-03 09:55
Hoppá.
Jó, hogy szólsz. Van az, csak elfelejtetem kirakni. A mai (12.07.03) Street Fighter mögé kiteszem azt is.
Ráadásul itt most még jó hírek is vannak.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta