Ki van itt?

Oldalainkat 658 vendég és 1 tag böngészi

  • asoka133

Az áprilisi lista megcsúszása után most próbálom kicsit kevésbé megkésve hozni a májusi lista elemezgetését. Sok jóra nem lehet számítani most sem... sőt, igazság szerint semmi jóra. Az eredmények annyira siralmasak, hogy az ICv2 elemzője, akinek az írása valamilyen szinten ezeknek a cikkeknek is alapjait szokta jelenteni, már elkezdett mentségeket kitalálni az ipar számára, hogy ne váljék az oldal képregénypiaci elemzése egy hatalmas fekete keretes hírré. No de lássuk részleteiben:

Habár szinte mindenki azt várta, hogy a semmitmondó és lehúzott Fear Itself konkurenseként kijövő DC-s nagy nyári esemény első száma a Blackest Nighthoz hasonlóan egy igen erős és Marvelverő nyitással indít (bár ez így most nem teljesen igaz, lévén hogy a Blackest Night első része eléggé kikapott a Captain America: Reborn első részétől, másodikra azonban kétszer akkora előnyt vert a BN Kapira), a Flashpoint nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ez, azon kívül, hogy egy brutálisan hosszú mondat lett, azt jelenti, hogy a Fear Itself bizony továbbra is vezet. Méghozzá annyira nem is kicsit, több mint 10%-ot ver a második füzete a Flashpoint indítószámára. Ám még így se érjük el megint csak a 100e-s határt, mert a Fear Itself 96e példányra csúszott le, ami egy jó 32e olvasós veszteséget jelent. De pontosan ugyanígy járt a múlt havi második helyezett Mighty Thor is. Nem arányra, példányszámra: második helyről és 82e füzetről egy hónap alatt huszonkettedik helyre és 50e füzetre. Ezzel, azt hiszem, megdöntötte a Bendisvengers v4 és a Wolverine v4 bukási csúcsát az elmúlt évek Marvel-sorozatainak tükrében a maga több mint -38%-val.
Amúgy ha már szóba került: az Avengers v4 egyike annak a három sorozatnak, amik erősítettek a felső kategóriában. A Secret Avengersszel együtt a Fear Itself tie-innek köszönhetően sikerült összekaparniuk még 3-4e olvasót maguknak, amivel még a Green Lantern Emerald Warriors növekedésén is túlmutatnak, ami amúgy szintén egy esemény, a War of the Green Lanterns hatására emelkedett.
Ugyanez az esemény azonban nem tartotta a helyén a Green Lantern v4-et, igaz, az így is megtartotta a harmadik helyezését. Ahogy a Corps is a példányszámait, bár ez most 12. helyett a hatodikra volt most elég. Cserébe egy jó kis szendvicsbe kerül, Hickman számonként az olvasói 10%-át veszítő FF-jének kenyérszeletei közé. Ez a cím amúgy egyelőre még, bármilyen hihetetlen, stabilnak tűnik. Érdekes vízválasztó lesz majd itt a 7-12. számok környéke.
A 8-14. hely valami gyönyörűség, ugyanis a két nagy kiadó két húzókaraktere bunyózik itt egy kellemeset. A Marvel három Amazing Spider-Manjét három Batman-cím fogja közre alulról, felülről és középről is Batman Inc., Batman & Robin és Batman sorrendben. Éppen csak ez alatt a rész alatt van a továbbra is viszonylag egy tömböt alkotó X-részleg, amikre megint csak a Flash v4 aktuális száma telepedett. Ez utóbbinak érdekessége, hogy a Flashpoint semmit se lendített a helyzetén, ugyanott maradt, ahol az eseményhez vezető története felerősítette.

A 25. hely alatti részben akad most megint pár – véleményem szerint – megemlítendő, érdekesnek vehető dolog. Az egyik ilyen, hogy a következő Daredevil v2-nek mondott (vagyis inkább remélt) sorozat, a Moon Knight v6, melyet Brian Bendis ír, jelen viszonyokhoz képest egész jónak mondható helyen, a 23. pozícióban, majdnem 50e füzettel nyitott. Ez már a legendásan rossz Spider-Woman v4-éhez képest is maga a siker. Még az Ultimate Comics Ultimate Spider-Mant is megverte, igaz, az a látszólag jobb helyezése ellenére is (26.-ról 24.) esett: az indexe kettőt, a példányszámok pedig kétezret.
Továbbra is bámulatos, hogy a Mavel egyik legstabilabb top50-es címe a Venom v2. Venom. Ohmyf*ingGod. Közvetlen a nagy Ultimate-esemény, az Ultimate Comics Ultimate Avengers vs. Ultimate Comics New Ultimates alatt.
De nem is ez az igazán durva, hanem az Astonishing X-Men v3 és a Walking Dead. Előbbi, ha még emlékeztek rá, valamikor a Marvel egyik legnagyobb példányszámban fogyó sorozata volt. Nem X-Menen, hanem cégen, sőt, amerikai piacon belül. Jelen pillanatban veri az Action Comics, a Detective Comics, a Venom(!!!), a Journey Into Mystery, és 29(!) füzet híján a Walking Dead.
Igen, a Marvel valaha egyik legjobban fogyó sorozata az Image egyik címével konkurál. Ez a sorozat szó szerint már annak a hírére is meghalt, hogy a méltán rettegetten tehetségtelen Daniel Way és a gyakran hasonlóan pocsékul író, de Slott farvizén felevező Christos Gage átvette a címet. És a szerkesztőség halál komolyan úgy adta oda nekik, hogy havi minimum kettő füzetnek kell kijönnie, és hat füzetenként váltanak. Vagyis komolyan azt gondolták, hogy ezek így hosszú távon eladhatóvá teszik a presztízssorozatot. Ez már majdnem olyan, minthogy a jelek szerint állandóan csodálkoznak a szerkesztők, hogy odaadnak Guggenheimnek egy címet, és az valamiért 12 hónapon belül az eladhatatlanság miatt megszűnik. Úgy tűnik, van, ami szó szerint évek alatt, tizenkilencedik nekifutásra sem esik le egyeseknek.
Ugyanakkor egy fontos megjegyzést oda kell biggyesztenem a fentebbi bekezdéshez: a Walking Dead, az ég tudja mióta először, de jelentősen emelkedett. Áprilishoz képest 20%-ot, de az átlagos eladásaihoz viszonyítva is tízet. Vagyis ő is feljebb jött, ám ez így, 40e füzet alatti szinten akkor se sokat ment a valaha 200e feletti AXM v3 jelenlegi teljesítményén.
Ami még innen bejelentendő azon kívül, hogy megint egy helyezéssel feljebb kell búcsút intenünk a nagy lélektani 20e-s határnak, az az, hogy megjelent ugye nemrég a hosszú kínlódások kísérte Marvel-féle vegyetekmegacímemért-sorozat újabb kiadása, az Astonishing Spider-Man and Wolverine, ami állítólag a ritka vontatott és értelmezhetetlen kezdés után kifejezetten szórakoztató és ötletes lett, szóval merészebbek akár ki is próbálhatják (nem ez lenne az első zseniális Marvel-cím alacsony eladási szinten, a S.W.O.R.D. Simán kiadási éve egyik fő meglepetése volt, mégis elkaszálták). Ám attól még a füzet piszok bénán végzett, ugyanis abban a kétes dicsőségben részesült, hogy megverhette a Booster Goldot és az Avengery Academyt, de abból is azt a rész ami a lista mérése szempontjából egy hetet se volt a boltokban. És ha esetleg valaki kíváncsi lenne, hogy mi lesz a címemmajdtaláneladpárhülyének-sorozat legújabb tagja, annak jó hírem van, már tudjuk: Avenging Spider-Man, aminek az első részében szerepel Amerika Kapitány (jön a filmje), Thor (most jött a filmje), Vasember (annyira nem lehet régi az a bluray) és Rozsomák (ő meg szimplán a címlapon is ott lesz, biztos ami biztos). Ja, és a vörös veszedelem, akinek a jelenléte és az, hogy egy csomó karakter az előzeteseken a két évvel ezelőtti ruhájában szerepel, azt feltételezi, hogy a rajzoló, Joe Madureira nem mosta kezdett bele, hanem akkor, amikor még akadt olyan pályakezdő szerkesztő a cégben, akivel Loeb el tudta még hitetni, hogy az a karakter érdekel bárkit azon túl, hogy ki a fene lehet valójában (amit azóta ugye megtudtunk, és nem lepődtünk meg, mert annyira átlátszó volt egy idő után). Szóval lesz itt még pofátlan pénzlenyúlás csak borítókép alapján, nem kell félni. És igen. Képesek voltak kitalálni az „Avenging” szót a címbe, hátha az amerikai hülyegyerek csak az első öt betűig jut, mire feltűnik neki a „Spider-Man” szó is mellé. És ettől majd azt gondolja, hogy hű, Avengers ÉS Spider-Man, ez csak jó lehet. Jó, mint a Bendisvengers a Brand New Day-ediken. Annyira jó, hogy James Rolfe karakterének egy teljesen új kifejezést kellene alkotnia rá.

A kicsik versenye most még kiélezettebb lett, mint az előző hónapban, de erről számokban majd szokás szerint a cikk végén. Addig maradjunk a listás helyezéseknél.
Ahogy fentebb már kiderült, továbbra is a Walking Dead vezet, vagyis az Image megint első helyere jutott a kategóriáján belül. Mögötte nem a Dark Horse van, hanem két új kiadvány. Az egyik Jack Kirby Genesisének újradolgozása a Dynamite-tól, a bronzérem pedig az IDW új licenctermékéé, a Rocketeeré, amit a jelek szerint valahogy megszereztek a Dark Horse-tól. Ez utóbbi amúgy egy új első részes Star Wars-zal, a Jedi: Dark Side-dal maradt csak le a dobogóról. (Meg ezer füzettel.) És aztán rá is tromfol egy Hellboy-egyrészessel, hatodik helyre taszítva az amúgy második-harmadik hely környékén lebzselő Boyst. Majd megint két Star Wars, utána egy sokkoló, döbbenetes és hihetetlen látvány: Spawn 14e felett. Ez legalább az ezerszerese annak, mint ami reálisan elvárható lenne attól a sorozattól. Jobban ment, mint az IDW Godzillája!
A kicsik nagy ötösébe ezúttal kicsit magasabban szól bele egy még kisebb, mint az általában várható. Az Archie Comics újabb Nintendo-korszakos játéklicencéről van szó, a Mega Manről,aminek az első része (meg nem mondom, hogy ez a képregénysorozat hanyadik lehet) a 128. helyen nyitott, 12e felett, jobban, mint az IDW-től a Snake Eyes-ongoing kezdőfüzete.
A Boom! még lejjebb indít, és nem a lecsengett Irredeemable-jével, hanem a már szinte elfeledett licencsorozatával, a kissé pofátlanul reklámozott Hellraiserével, aminek nagy nehezen kijött a második száma. Apropó, ha már Iredeemable. Szememre vetették, és jogosan, hogy lecsengettnek írom. Ami igaz is, csakhogy nem tettem/teszem hozzá, hogy füzetekben az. Ez csakis a kötetek miatt megy, mert ott tényleg produkál még értelmes eladásokat, főleg könyvesboltokban. Amúgy májusban nem sok választotta el a Hellraisertől.
A Boom! nagy listabéli riválisa, az Avatar Press egy jó kis duplázással kezdte a felbukkanását. Az új Crossed-sorozat és a Lady Death ongoing között nem volt most negyven füzetnyi eltérés sem.

A múlt havihoz hasonlóan megint pár szám arról, ki mennyiért vesztegeti a portékáját egy egyre komolyabban halódó piacon.
A Marvelnek immár csak 42 darab három dollárnál drágább terméke van az áprilisi 56-tal szemben, a háromdolcsis vagy annál olcsóbbak száma pedig 44-ről 49-re változott. Ez, pláne az elmúlt hónapok tükrében, már bizony tendencia. A jobbik fajtából. Persze még így is elmarad a DC-től, ahol 59 három dolláros jut a 9 drágábbra, ráadásul ezek közül egyedül a Flashpoint és a Weird Worlds az egyetlenek, amik szokványos sorozatoknak tekinthetőek.
A 300-as listán azonban az arányok már romlanak. A két nagyon túl nyolc darabbal 96-ra nőtt a drága füzetek száma, az olcsóbbaké pedig negyvenkettőre csökkent. Az IDW ehhez szokványos módon 22 drága/2 olcsó arányban járul hozzá, de a Boom! is kiveszi a maga részét egy laza 18 drágával a kettő olcsójára. Csak összehasonlításképp: az Image-nél 12 drága jut 23 olcsóra, csakhogy a drágák majdnem mindegyike az Image egyetlen még különválasztott alstúdiójától, a már évek óta bizonyíthatóan megőrült és teljesen pofátlan és gerinctelen pénzhajhásszá vált Silvestri műhelyétől, a Top Cow-tól jön. (Ami azért Image szintjén elég komoly, hogy pénzhajhász egy olyan helyen, amit Todd McFarlane alapított, akinél pofátlanabb pénzharácsoló az amerikai képregényszakmában nem sok létezett.)

Piaci részesedés szempontjából a Marvel és a DC közötti szakadék kezd lassan éves rekordokat döntögetni. A Disney leánycége a teljes bevétel 42,5%át vitte el, de a példányszámok tekintetében is ott van egy laza 46% az ő oszlopában. Vagyis igen, majdnem minden második eladott füzet a Marveltől jelent meg. A DC 26,5/28%-os arányai ehhez képest tényleg roppant szerénynek mondhatóak.
A három nagy kicsi versenyében ezúttal komoly küzdelem folyt. Most a múlt havi legjobban lemaradó Dark Horse tört előre, ismét megakadályozva az Image trón-visszafoglalását. Egyetlen század százalékkal választotta el őket bevételben – ugyanakkor példányszámok tekintetében az Image alaposan elverte mindkét vetélytársát, egy ill. közel két százalékot vert rájuk (és nem a DH kapta az egyet...). Az IDW amúgy nem volt túl messzire tőlük, szóval a verseny most nagyon kiegyenlített a hármas között.
De a Dynamite előnye is mintha kezdene fogyni, mert a Boom! már nincs is olyan messze tőle. Igaz, annál a kiadónál sose lehet tudni, mi van éppen vele, van, amikor már úgy tűnik, betör a kistigrisek hármasa közé, máskor meg elkezd az Avatar-féle banda közelébe zuhanni.
Amúgy ha már Avatar, megint nem sikerült elérniük az új Crossed ellenére sem az egy százalékot, a Viznek azonban ezúttal igen. De furamód még a Zenescope is befurakodott ebbe a kategóriába.

A számok... továbbra sem jók. A havi viszonylag jó hírt az előző havihoz viszonyított lista adja meglepő módon. Füzetek tekintetében alig 3/2,5%-os (bevétel/példányszám) volt az esés, de köteteknél +5/+12,5%-os növekedést sikerült elérni. Ami rávilágít amúgy arra az apróságra, hogy ezúttal Marvel-módira gyakorlatilag mindenki megemelte a képregénykönyvei árát. És nem kicsit. Ezúttal viszont nem lehet csak a Marvel pénzsóvárságára fogni, most mindenki valamiért hirtelen a könyves piacon akarja pótolni a veszteségeit. Lehet, mindenki azt képzeli a saját termékéről, hogy az lesz a következő Watchmen.
A tavalyi májushoz képest azonban, amikor ráadásul eggyel kevesebb megjelenési nap volt, máris sokkal rosszabb a helyzet, pedig az a hónap is siralmas volt már. A füzetek -14/-15,5%-ban, a kötetek -4,5/3%-ban, a teljes kép pedig -11/14,5%-ban változott. A hónapos összehasonlítás, bár hullámzó, de összességében egyre inkább rosszabbodó irányba kezd mutatni. Ezt erősíti az is, hogy a januártól tárgyhóig terjedő teljesítmény április után még egy százalékot esett mindkét téren, vagyis a múlt év hasonló időszakjához képest jelenleg -7,5/-9%-on áll az amerikai képregénypiac.

A helyzet tehát romlik, és nem ad okot sok reményre a két nagy nyári eseményeinek eddigi fogadtatása sem. A Fear Itself ugyan még úgy tűnik, a piaci aktualitásokhoz képest viszonylag sikeres és mindenképpen nyereséges lesz, hosszú távú hatásaitól meg Marvel lévén nem kell tartani, ám az, hogy a DC eddigi pénztermelője, Johns gyakorlatilag már a legelején hasalni látszik az eddigi legunalmasabb sorozatának eddigi legunalmasabb karaktere (ami mondjuk teljesítmény Hal Jordan mellett, akinek a teljes jellemrajza az, hogy nagy az akaratereje, és hogy... nagy az akaratereje... esetleg még említést téve az akaraterejéről) köré épített eseményével. Vagy kicsit sok volt a DC-olvasóknak, hogy éppen csak lement a Brightest Day és még megy mellé egy Green Lantern-crossover is. Úgyhogy lehet, csodát a nyártól nem lehet várni, ami pedig még rosszabb statisztikát eredményez, ami még idegesebb részvényeseket, ami még nagyobb nyomást szerkesztőségi szinten, ami megint a kreatív sorozatok elkaszálását hozza maga után a „címe és az alkotók neve majd csak elviszi, akármilyen pocsék is” jellegűek khmAvengingSpider-Mankhm javára. Aztán megint átveszi az uralmat (a mostaninál is jobban) a marketingosztály, és megint összeomlik az egész piac, mint '97-ben.

Végezetül a szokványos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Farek 2011-06-23 10:58
Vajon meddig mehet még ez a tendencia, illetve tényleg össze fog megint látványosan zuhanni a képregénypiac?
# Balakin 2011-06-28 01:30
Nah az viszont király, hogy az Irredeemable kötetben fogy. Az Incorruptible is ? Amugy az Astonishing Spiderman Wolverinet tényleg nem csak a címe adja el hanem baromi jó volt de ettől az Avenging SM-től nem sokat várok.
# BladeDPI 2011-06-29 17:26
Nem lattok Transformers kepregenyeket.
Mi lett veluk lesz valaha megint, nem tudok valamit?
# talgaby 2011-06-29 18:04
Fura, kapásból hármat találtam a listán, de a keresés fellelt az alján még egyet.
Vagyis mennek, a film miatt beküldtek pár minit, nemrég részt vett a kiadásilag elk-- elszúrt Infestationben is, ami pedig lehetett volna a világ egyik legjobb dolga is, ami létezik - annak ellenére, hogy Star Treket is belevontak volna.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta