Ki van itt?

Oldalainkat 1153 vendég és 0 tag böngészi

Igencsak megkésett a mostani havi összesítő, pedig azért vannak érdekességek az áprilisi listában. És nem csak az, hogy a Marvel a jelek szerint árat csökkentett.

Az április havi füzetes lista első helye, mint ahogy ilyenkor írni szoktam, nem igazán meglepő. A Marvel aktuális nagy eseménye, amit amúgy mára eléggé latymatag netes figyelem kísér, végre képes volt egy egész normális eladást produkálni. A Fear Itself címet kapott crossoverről van szó, ami eddig nem részesült kritikailag valami roppant fényes fogadtatásban.
Második helyre megint a Marvel tolt fel egy sorozatot, a változatosság kedvéért egy első részt – igen, míg a DC egyszerre indít újra 52 sorozatot szeptemberben, addig a Marvel ezt havi négy-öttel csinálja, de folyamatosan. Egy első részt, a Mighty Thort takar, ami azon kívül, hogy az Asylum stúdió most megjelentetett, olcsó Thor-mozifilm másolatának a címe (aminek a producerek náluk marhára örülhettek, mert a skandináv isten neve végre nem volt levédetett), egyben a Disney leányvállalatának nem igazán leplezett próbálkozása arra, hogy egy első szám + moziban is van című kombináció segítségével gyorsan nagy pénzhez jusson. És igen, ez és a Fear Itself is négy dollárosak.
A próbálkozás amúgy félsiker, mert igaz, hogy a mai piaci helyzethez képest tisztességesnek mondható a 82e példány még egy első számnál is, de hogy ennek sincs sok esélye sokáig az élbolyban maradni, az is biztos.
Habár a márciusi lista alapján várható lenne, hogy az FF második száma még bedöcögjön a harmadik helyre... nem így történt. A sorozat szűk 40%-os esést ért el a második számra – ami még egy jó dolog, figyelembe véve, milyen iramban amortizálta az olvasókat ugyanez az író, amikor még Fantasztikus Négyes címen írta ugyanezt – így már csak az ötödik helyre volt jó, ahol is egy jó kis Brightest Day-szendvics közepébe került. És ez előtt az egész pakk előtt van a harmadik helyezett, a Green Lantern v4, amit egy eseményen túl (War of the Green Lanterns) vagy meghajt már egy kicsit a mozi előszele, vagy nem. Személyes véleményem szerint egy cseppet sem, mások meg szeretik azt hinni, hogy a mozifilmeknek van még bármilyen hatásuk a képregénypiacra.
Habár általában azt szokhattuk meg az elmúlt hónapokban, hogy a DC igen erős a felső részben, aztán visszaesik, ez a trend most nem igazán érvényesül. A top10-ben a fentebbieken túl egy Batman Inc.-kel van még csak jelen, ami szintén egy szendvicsben rekedt, csak ezúttal a kenyeret a Bendisvengersek szimbolizálják, amik a változatosság végett most egy -3/+2e-s változást értek el. A tízes sort végül a szokásos havi hullámvasútját teljesítő Amazing Spider-Man zárja, ami amúgy egészen a Brand New Day óta komolyan olyan jeleket mutat, mintha lenne 3-4e ember, akik még abban a hiszemben élnek, hogy ebből havi egy füzet jön ki és csak azt veszik meg. Ami persze valószínűleg nem igaz, de érdekes, hogy más, havonta két füzettel megjelenő sorozatoknál (legyen a havi kettő folyamatos vagy eseti) sokkal kisebb eltérések szoktak lenni a szomszédos számok között.

Top25-re bővítve a kínálatot egy kicsit jobbá válik a DC helyzete, mert itt már 13:12-es győzelmet ér el, ám ez a múlt havi 8:2-es top10-éhez képest nem valami erőteljes eredmény. A szokásos címeken túl egy jubileumi füzet kapott helyet tőlük ebben a kategóriában, az Action Comics nevezetessé vált 900. száma, aminek a híre kisebb csinnadrattával ugyan, de a világsajtót is bejárta, hisz az Acélember itt lemondott az amerikai állampolgárságáról. Persze a szeptemberi reboot fényében ennek nincs sok jelentősége már, de attól még a hír az hír.
De nem csak az Action Comics helyzete érdekes most, hanem a Flash v4-é is. Ami ugyan nem ismeretlen a top25-ben, ám az áprilisi füzetek voltak a DC nyári eseménye, a Flashpoint felvezető részei, és eddig egész stabilnak mutatkoznak... legalábbis ahhoz képest, hogy a halál unalmas főszereplő halál unalmas sorozata a jó kezdés után mennyire gyorsan esett vissza háromnegyed évvel ezelőtt. Jelenleg a Flash az Uncanny X-Men/Uncanny X-Force/Batman triásszal van ismét egy szinten, amik továbbra is a felső középkategória törzsét képezik, szóval talán a DC-nek lehet még némi reménye a nyári eseményében.
Habár sok helyről hallani már és most tényleg, hogy mindenkinek elege van az évi szokványos mindent megváltoztatónak mondó eseményekből a két nagynál. Ezek az eventek amúgy is hullámvasúton voltak, ha az elmúlt hat évet nézzük, de ebből nehéz megmondani, hogy csak a szokásos netes fanyalgásról van szó, vagy tényleg kezd elegük lenni az olvasóknak ebből a kicsit talán leplezetlenül is pénzkicsaló szerkesztői módszerből. Végső soron a kilencvenes évek nagy heppje, a sorozatcsaládokon belüli crossoverezés rendszere is eléldegélt az ellenérzések feltámadása után is jó három-négy évig, mielőtt végleg, ámde legalább zajosan összeomlott.

Igaz, kicsúszunk ezzel a top25-ből, de megemlítendő, hogy a Marvel folytatta a .1-es számok megjelentetését, amiknek a hatása eddig olyan teljesen semlegesnek tűnik. Ugyan a tört sorszámú füzetek eladása alacsonyabb, mint a két szomszédos füzeteké ugyanazokon a címeken, a különbség viszont elhanyagolható... ám a másik oldalon az van, hogy nem igazán akaródzanak az érintett sorozatok egy-két hónap után sem feljebb menni, pedig a .1-es füzetek lényege pont az lenne, hogy promócióként és beugró pontként szolgáljanak az új olvasóknak. Ezt jelzi az is, hogy a Marvel annyira megerőltette magát, hogy képes volt végtelen kegyelmességében egy teljes dollárral csökkenteni az említett füzetek árát. Amiért ugyan majdnem minden más kiadónál egy szokványos és nem egy reklámtömeg füzetet lehet venni, de hát hé, a Marveltől már ez is olyan, mintha Dagobert bácsi adakozni kezdene végtelen jószívűségében.
És ha már a nem túlságosan sikeres Marvel-kunsztokról van szó: a Fear Itself tie-injei eddig nem nagyon mozgatták meg az amerikaiak fantáziáját. Az Invincible Iron Man v5 és a Journey Into Mystery (leánynevén Thor v3) is maradtak, ahol eddig, a kapcsolódó töltelékmini(k első példánya), a Home Front pedig a nem túl vészes, de nem is túl erős harmincezres kategória alján indított.
Ahogy azt már Maniac is megjegyezte a Kneten, az Ultimate Comics Ultimate részlegének Ultimate eseménye, az Ultimate Comics: Ultimate Death of Ultimate Spider-Man crossovere, ami az Ultimate Comics: Ultimate Spider-Manben és az Ultimate Comics: Ultimate Avengers vs. Ultimate New Ultimates in the Ultimate Death of the Ultimate Spider-Manben ultimatizálódik sok-sok Ultimate szó alatt, az Ultimate Comics eddigi teljesítményéhez képest egész szépen muzsikál. Amit persze nem zavar, hogy az egyetlen másik még létező Ultimate Comics-sorozat, az Ultimate Comics: Ultimate Captain in Ultimate America már feleannyi füzetes eladásokat se bír produkálni, vagyis az egészet azért kezdték valószínűleg venni, mert komolyan elhiszik, hogy az Ultimate Comicsban meg merik ölni (Ultimate) Pókembert (az a tény, hogy amúgy bemutatták Pókember új ruháját, ami az itteni történet után debütál, nem nagyon zavar senkit ebben a hitben, ahogy az sem, hogy az Ultimte Ultimatumot is úgy vezették fel, hogy megölik Pókembert, de a jelek szerint a karaktert elfelejtették értesíteni erről). Ez persze elég indokot adott nekik, hogy a főnökségtől kisírjanak egy újabb újraszámozást, így nemsokára jön az Ultimate Ultimate Comics imprint (vagy Ultimate Comics Comics, egyelőre folynak a viták, melyik legyen), amiben lesznek olyan régi ismerősök is, mint az Ultimate Ultimate Comics: Ultimate X-Men vagy a már a hírekben is gyakorlatilag pofátlan és minden szemérem nélküli Authority-másolat (nem csak csapatra, jellegre, hangulatra, de beismerten történetre is ugyanarról van szó), az Ultimate Ultimate Comics: Ultimate New Ultimates, amelynek a címében lassan már csak akkor lehetne nagyobb az Ultimate szó aránya, ha Ultimate Ultimatesnek keresztelnék el – amin amúgy nem lepődnék meg egy leendő második széria esetén. Szóval aki esetleg még abban a hitben van, hogy egy három éve teljesen kifulladt világba annak atyja, Bendis, megölője, Loeb, és a legrégebbi Marvel-sorozatot módszeresen legyilkoló Hickman (amúgy eme teljesítménye a világon egyedülálló volt, eddig még senki se írta úgy a sorozatot, hogy azt meg kelljen szüntetni miatta) képes csodát tenni vele és nem egy újabb WildStormot csinálni belőle, annak valószínűleg ezek kifejezetten jó hírek. Ahogy azoknak is, akik szeretnék gyakorolni az ultimate angol szó kiejtését.

Ó, és egy furcsaság: A Venom v2 második része alig 25%-ot esett. Ez egyszerre megdöbbentő és sokkoló is valahol. Vagy nagyon jól sikerült indítani azt a sorozatot, vagy tényleg létezik 40e ember, akiket komolyan érdekel, mi történhet a Marvel legunalmasabb figurájával, aki valaha saját címet kapott. Többet, mint ahányat a DC legrégebb óta folyamatosan futó sorozata, a Detective Comics vagy a Superman. Ez azért valahol eléggé kiábrándító. Bár az is, hogy a Wolverine: The Best There Is még mindig jobban megy, mint egy Gotham City Sirens, Black Panther: Man Without Fear vagy Batgirl v3.

A kicsik versenyében, mint amióta a Buffy megszűnése/szünetelése (igazság szerint a jelek szerint a Dark Horse se tudja még, melyik van most) óta megszokhattuk, az Image végzett az első helyen a legstabilabbnak mondható sorozatával, a Walking Deaddel. Ezüstérmes a Dark Horse egy Hellboy-egyrészessel, amivel elvette a szokásos helyet a Dynamite Boysától. A True Blood második minije a kicsik listájának hetedik helyére juttatta csak az IDW-t. És ez a hármas szokás szerint dominálja is a kisebbek listáját, az első, ami nem közülük való, a Lady Death ongoing az Avatartól a teljes lista 149., a kicsik listájának 28. helyén. A Boom! teljes érdektelenségbe süllyedt Irredeemable-je pedig még egy fokkal lejjebb van, de az új licencképregényük, a Planet of the Apes se indított fényesebben – nem tudni, hogy ez utóbbinál mennyire játszhatott be az eredetileg érdekes társadalmi kérdéseket is firtató filmszéria faék összetételű zombihorrorrá degradálása reboot címén (amiben a jelek szerint két tucat intelligens majom szó szerint kiirtja és leigázza az emberiséget... és aki ezt elhiszi, az kb. azon az értelmi szinten lehet, amit a filmkészítők az ottani emberiségnek szántak).

Kötetlistában egy érdekesség van csak, az első helyezett. Kijött a Fables új tpb-je, és bár a széria az indulása óta fokozatos és lassú visszaesésben van és megvoltak a maga hullámvölgyei, könyvben továbbra is a DC egyik legerősebb címe, így nem csoda, hogy most is az élre ugrott a képregénybolti listán. A második helyezett, ami amúgy a Boys nyolcadik kötete, már feleannyi eladást se tudott produkálni, a negyedik helytől lefelé már gyakorlatilag egymás nyakán taposó kétezresek vannak mindenütt. A listán amúgy megint vannak érdekesebb címek, mint például a Walter Simonson-féle Thorok egy omnibusba kötve (laza 125 dolláros borítóáron...) vagy a Darkwing Duck-gyűjtemény második kötetkéje a Boom!-tól, de inkább hagyom, hogy mindenki maga fedezze fel, ha úgy van kedve.
Könyvesboltokban teljes mangauralom volt képregény fronton Észak-Amerikában. A Yen Press és a Viz Media uralta a terepet, a nyugatiak közül egyedül a DC tartotta csak magát az új Fablesszel, a nemrég megjelent Unwritten hármas számú kötetével és furamód megint a Watchmennel. Melléjük egy kevéske Scott Pilgrim és a szokásos Walking Dead egyes tpb, és ki is merült a nyugati lista. Az első helyezett amúgy a Rosario + Vampire második szériájának negyedik kötete lett (úgy tűnik, nagyon megy odaát is a hosszú hajú vámpírláz), de a Black Butler vagy három kötettel szerepel a top20-ban, szóval az inkább az igazi nyertes (fekete komédia, egy démon kénytelen inasként szolgálni egy 12 éves gyerek mellett).

Mielőtt rátérnénk a részesedésekre és a változásokra, megint pár adat arról, hogyan alakul az árszabás. Év elején volt már erről pár szó, de talán érdekesebb lehet részletesebben is kifejtve. A Marvelnek a 300-as listán 56 kiadványa van három dollár felett, 44 darab az alatt (ebbe beletartozik a két dollár kilencvenkilenc cent is). Ez azért érdekes most, mert mintha érezhetően javulna az arány az olcsóbb füzetek felé, sőt, biztos, hogy nem egy sorozatnak árat csökkentettek, hátha így sikerül kicsit javítani az olvasottságán. Bár nem néztem meg mindet részletesen, de úgy tűnik, csoda ugyan nem történ, ám az érintett sorozatok esése mintha egy hangyányit kisebb lenne az árukat megtartottakénál. (Mondjuk tegyük hozzá, egy olyan címet, mint mondjuk a Skaar: King of Savage Land, nem nagyon lehetne eladni négy dollárért, igaz, a számok alapján háromért se igazán.) A DC-nél ez az arány természetesen jobb, tíz drágább füzet (ebből kettő szokványos sorozat, két prestige, egy Giant-Sized, egy Annual, két jubileumi szám és két sorozatzáró duplaepizód van) van a hatvan háromdollárosra. Amúgy mintegy érdekességképp hozzátenném, hogy a teljes listán a két nagyon túl 34 darab három dolláros vagy olcsóbb és 88 annál drágább füzet kapott helyet, szóval összpiaci viszonylatban a Marvel még nem is olyan vészes, mint volt mondjuk negyedévvel ezelőtt – vagy mint az IDW, ahol a 28 kiadványból csak két reklámanyag nem került legalább négy dollárba.
A lista felső részéből és a fentebbiekből sejthető, hogy a Marvel piacvezető helye áprilisban sem ingott meg. A vállalat a teljes torta 40/38%-át szerezte meg (bevétel/példányszám), messze maga mögé utasítva a DC 27/27%-át.
A kicsik versenyében a roppant drága, ám most egész jó franchise-okat bezsákoló IDW jött ki győztesen, amitől a Godzilla első részének újranyomatát is megint szép számmal megvették az emberek. Nagyon érződik, hogy hét éve nem készült már egyetlen Godzilla-film sem... Az Image Comics amúgy példányszámban megverte az IDW-t, bevételben viszont két század százalékkal lemaradt mögötte. A Dark Horse ezúttal kicsit jobban lemaradva baktat a harmadik helyen, ám a triász ezúttal összességében sokkal jobban együtt van, mint bármikor, amióta csak figyelemmel követem ezt a részesedési statisztikát. A mögöttük kialakult feltörekvők versenye megint eldőlni látszik, a Dynamite mögött ugyanis eléggé leszakadt a Boom!. Mögöttük pedig mindössze az Eaglemossnak sikerült most bejutnia 1% fölé, a Viz Media alig pár századdal csúszott le ebből a kategóriából.

Trendek esetében van egy siralmas, egy kevésbé siralmas és egy már majdnem jónak ható adatunk is. A legkatasztrofálisabb egyértelműen a márciusival összehasonlított eladási adathalmaz. A füzetek több mint tíz százalékkal estek bevételi és közel tizennéggyel példányszámi szinten, de a köteteknél is összejött egy nem túl kellemes -8/-11%, aminek a vége egy kombinált -10/-13,5% lett.
Tavaly áprilishoz képest nézve már jóval kellemesebb a helyzet, a teljes esés itt csak -1,75/3,75% füzeteken, -0,8/-6% köteteken (ez azért jelzi, hogy a köteteken milyen drabális áremelés volt az elmúlt egy év viszonylatában), -1,5/-4% összesen.
Ez se töri meg a mondhatni stabil -5%-os trendvonalat, ugyanis az január-áprilisi szakaszok összehasonlításában a tavalyi év hasonló első harmadához képest a piac -6,5/-7,5%-ot szűkölt összességében, amiből -7/-7%-ot a füzetek, -5,5/-11,5%-ot a kötetek adtak – vagyis a kötetek hatása még mindig elhanyagolható az összképre nézve.

Nagyon nincs mit hozzáfűzni mindehhez. Az amerikai képregénypiac egyre pocsékabb képet mutat, amire a Marvel magasról tesz, mondván, hogy pocséknak pocsék, de legalább övé az egész, a DC meg lassan negyedévente kitalál valami komolyabbat, jelenleg azt, hogy '86-hoz hasonlóan megint megnyomják a reset gombot az univerzumukon... de a nyolcvanas évektől az USA mainstream képregényeire jellemző módon csak óvatosan, úgy, hogy bármikor vissza lehessen csinálni az egészet, ha egy kicsit is úgy érzik, nem tetszik az olvasóknak. Hogy mennyire jó ötlet egyszerre 52 darab első számot rázúdítani a haldokló piacra, mindenki döntse el maga. Ám amíg ez be nem következik – és az még odébb lesz, hisz szeptemberre tervezik – addig legfeljebb azt nézhetjük, mennyire válik majd be az újabb nyári eseménypáros.

A cikk végén a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Balakin 2011-06-15 02:21
Nah már kezdtem aggódni a rovat miatt :-)
A Fear itself borzalmas, Johns meg amilyen jól írta Wallyt, Barryt annyira nem, bár én a karakter miatt olvastam. Ultimate Cap talán kötetben jobban fog fogyni, szerintem az egyik legjobb ultimate sztori volt az utóbbi évekből(leszámítva az USM-et). Hickmanben én bízok, egyrészt mert az egyik kedvenc karakteremet írja és nagyon reménykedek benne, hogy jól fogja, másrészt a Secret Warriors azért pl nem olyan rossz(kifejezetten tetszik, bár néha inkább G.I. Joe képregénynek tűnik.
) Viszont az Invincible 80asban Kirkman szépen beszól a két nagy stratégiájának én csak azt nem értem miért jó egy süllyedő hajón kapitánynak lenni(hogy ilyen költőien fejezzem ki magam :-) )
# petren75 2011-06-18 17:33
HARCOS keresés ? Én átnéztem az összes feltett képregényt , de nem találtam.
A Marvel részben a Pókembereknél nem tudom mit keres A Zűr "c" képregény.
HARCOS nincs sehol.
# talgaby 2011-06-18 18:34
Ha átnézted volna tényleg mindet, megtaláltad volna. Ott van az. :-)
A Zűr Peter Parker családjáról szól. Kissé nehéz is lenne amúgy máshova rakni.
# zozi56 2011-06-18 20:02
Egyébként talgaby ravasz volt, az előnézeti képeken nem látszik, hogy melyik képen van a harcos, mindet meg kell nézni egyenként. Én emiatt adtam fel a keresést. :-)
# petren75 2011-06-19 14:24
Minden tiszteletem annak aki megtalálja , én is feladom ,őrült vállalkozás.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta