Ki van itt?

Oldalainkat 914 vendég és 0 tag böngészi

Százezer? Az valami álomhatár?
Ez lehetne a júliusi amerikai képregényeladási lista mottója, ami elég különös, figyelembe véve, hogy akárcsak a mozikban, a képregényeknél is többnyire a nyári időszak szokott a legforgalmasabb lenni. De részleteiben:

A százasok feletti teljes részleget egyetlen füzet meríti ki, az X-Men v3 (vagy ahogy páran hívják, a We Are X-Men) első száma. Ami szinte teljesen biztosan nem fog itt maradni augusztusban, ugyanis ezt az eredményt egy elég hosszas reklámhadjárat és félezer variáns borító segítette elő, de ha sikerül a v3-nak is beállni 50-70e köré, akkor az X-szerkesztőség lassan az egyik legstabilabb részleg lehet.
Amúgy érdekességképp megemlíteném, hogy képregény-történelmi kuriózum állt elő, ugyanis jelen pillanatban egyszerre fut az amerikai piacon az X-Men v1-es, v2-es és v3-as széria, mindenféle megtörés nélkül, igaz, az átnevezéseknek köszönhetően különböző címeken. Ez már furább, mint a Hulkok esete, ahol valószínűleg még senki se jött rá, hogy az Incredible Hercules mellett hogyan lehetne elhelyezni egy katalógusban a visszatért Incredible Hulk v1-eket. Ráadásul kutatóknak mai napig nem sikerült megfejteni, hogy az a Hulk 600-as pontosan hogyan jött ki a Marvelnek, de egy idő után nem törődtek vele, mert
a) a Hulk már senkit se érdekel és
b) a Marvel köztudottan nem ért az elemi algebrához sem.
De vissza a top10-hez.
Két DC fogad minket a dobogó fennmaradó fokain, természetesen a Batman: Return of Bruce Wayne negyedik száma és egy Brightest Day. Utóbbinál esetleg feltűnhet, hogy az ötödik rész a nyolcadik helyen van 77e-rel, míg a hatodik a másodikon 94e-rel. A magyarázat az, hogy az első öt számot bármikor vissza lehetett vinni és a boltnak kötelessége volt visszavenni, amennyiben a vevők úgy döntöttek, hogy őket abszolút nem érdekli, hogy miként szenvednek azok a figurák, akikről utoljára azok olvashattak hónapról hónapra, akik mostanában már elmúltak ötvenévesek is. Így az első füzeteket a Diamond -15%-kal jelentette le, de a hatodiknál már az érvényes előrendelést látjuk. Szóval a jelek szerint a kéthetente megjelenő sorozat eddig szépen bevált, és örülnek neki, hogy még a régi áron kapható. Bár a lista első felében feltűnően csak a Marvelnek vannak négy dolcsis címei, míg a DC-nek csak három dollárosak. A Marvel továbbra is egy pénzhajhász dög, bár a DC-nél meg sokat segít, hogy nekik van egy betonstabil anyacégük, ami termeli nélkülük is a milliárdokat évente, a Marvel meg még nem szokta meg, hogy a Disney ott áll mögötte, és úgy hajtanak, mintha legalábbis nekik kellene finanszírozni a füzetekből a leendő mozifilmjeiket.
A negyedik hely 87e-rel az Avengers harmadik számáé, míg a múlt hónapban közepesen indító New Avengers a hetediken van 83e-rel, a Secret Avengers pedig épp a tizedik helyen van még 72e-rel. Azért szedtem így össze őket, mert feltűnt egy érdekes tendencia:
Az Avengers v4 teljesítménye eddig 164-98-87e, a New Avengers v2-é 129-83e, a Secreté 106-77-72e. Vagyis százalékosan -40/-11=-47%; -35% és -27/-6=-32%. Tehát Bendis két sorozata (amik e sorok írójának visszafogott véleménye szerint unalmasabbak, mint egy vágatlan orosz művészfilm és kevesebb cselekményük van, mint egy reggeli beszélgetős műsornak) közül az erősebbiknek nyilvánított két hónap alatt elvesztette az olvasói felét(!), a másik egy hónap alatt több, mint harmadát, míg Brubakeré egy erősebb visszaesés után már most kezd stabilizálódni. Bár még nem lehet hosszú távú következtetéseket levonni, de pár apróságot meg lehet jegyezni.
Az egyik, hogy Bendisnek évek óta van egy kialakult olvasótábora, de alapvetően rajtam kívül is egyre több olyan hangot lehet hallani, hogy a rajongóin kívül az embereknek igazság szerint elegük van az önismétlő és teljesen kiszámítható dialógusaiból, az ötlettelen és felfújt cselekményszálaiból és a Luke Cage/Póknő/Jessica Jones hármason túli papírból kivágott, egymással teljesen felcserélhető figuráiból. Egyszerűen képtelenek új olvasókat megfogni már az Avengerseivel, az azokon kívül fő univerzumos projectjei elhalnak, és már az ígéretes (Iconban megjelenő) címeit is teljes szkepticizmussal kezelik. Brubaker se áll jobban, mert az elmúlt két évben ő is rengeteg csalódást okozott, de még mindig képes egy viszonylag elfogadható színvonalat hozni, míg Bendisnél ezt már a Secret Invasion vége óta nyomokban se érezni, és az se segít, hogy megint futószalagon hozza ki a füzeteit, amikkel szinte semmi ideje nincs törődni, és ez érződik is a legtöbbön. Jelen pillanatban azt lehetne jósolni, hogy az Avengersek szép lassan leesnek majd az X-ek szintjére, de már most mondom, várjátok, mikor jelentik be az első crossovert a Bendis-féle Bosszúangyal-címek között. Részemről én maximum jövő januárt jelölöm meg, de feltételezhetően előbb. Biztos megpróbálják majd minden eszközzel a kiadó élén tartani, de miközben az X-ek sorra hozzák a kritikailag is elismert sztorikat, ez nehéz lesz, nagyon nehéz.
Tartozom még három címmel az első tízből, és mindegyik DC-s, és mind kitalálható. Az első természetesen a Batman & Robin, amit sajnos Morrison nemsokára el fog hagyni, hogy a Gren Lantern Corps v2 eddigi írója vegye át a helyét. Bár a GLC v2 egy kiváló sorozat, szóval nem annyira szomorú hír, de az igazat megvallva csak az tompítja igazán a fájdalmat, hogy Morrison egy vadiúj Batman-sorozatot indít Batman Inc. néven. Reméljük, Frank Quitely karja is hamarosan rendbe jön majd (nemrég baleset érte, és alig képes használni, ezért nem ő rajzolta végig a Batman #700-at sem) és itt is lesz egy közös sztorijuk. Morrison addig is az időt húzta a 701-es Batmanben - ami amúgy a kilencedik helyezett - és újra elmesélte azt, amit közvetlen a R.I.P. után már olvashattunk. Reméljük, ezzel csak készül a nagy dobásaira. Az utolsó top10-es füzet, amiről még nem volt szó, a Green Lantern v4 56. része a hatodik pozícióból.

A következő jó húsz hely meglepően erős mezőnnyel bír, erősebbel, mint az elmúlt jó két évben talán bármikor. A teljes X-részleg felvonult a Second Coming fináléjára. Öt év és egy teljes eposztrilógia, több kiváló író és remek egymás közötti összefogás, rengeteg veríték és támogatás kellett hozzá, de végre sikerült az X-füzetekből elhordani azt a hatalmas trágyarakást, amit Bendis és Quesada hagytak ott a House of M címre keresztelt hatalmas ötletükkel, amivel anno egy teljes évre szó szerint legyilkolták az összes X-Ment érintő füzetet. Ez sajna azzal jár, hogy alig négy éven belül immár negyedszerre borul teljesen az egyensúly és szokhatunk meg egy új felállást az X-eken belül, ami kezd már fárasztó lenni, de reménykedhetünk, hogy tényleg lassan kisül valami igazán jó... vagyis még jobb belőle. Az írók lelkesnek tűnnek, folyamatosan jönnek az ötletek, amik akár több évre is szólnak, a sztorik nem esnek teljesen szét és a karakterek se mind kartonból vannak, tehát minden adott hozzá.
De van itt még GLC v2 ötvenes jubileummal, a Shadowland, ami elég lassan indult, mégis túlment minden várakozáson, mert ugyan csak 55e-rel látjuk a listán, de már a harmadik nyomat ment az üzletekbe a kiadása utáni harmadik héten, szóval az összesített eladás simán elmehet nyolcvanezer fölé is. Ami azért ironikus, mert a kiadó bejelentette, hogy hiába emlékszik még mindenki arra, hogy visszaszámozta a Daredevil v2-t v1-gyé, az 512. résszel elkaszálják a sorozatot.
Egész tűrhetően indított a legendás Batman-író, Neal Adams Batman-minije, az Odyssey is, és Straczynskinek hála a Superman rögtön feljött 54e-re, amivel végső soron alig 66%-os növekedést ért el James Justice Robinson áldásos tevékenységéhez képest, aki majdnem elérte hetven év után, hogy annyira rosszul írja az amerikai legendát, hogy a kiadó kénytelen legyen lelőni a sorozatát (valahogy úgy, ahogy Hickman módszeresen ellehetetleníti a Fantastic Fourt, ami - meglepetés! - megint esett). Amúgy ha már Robinson, a JLA v4 kicsit lejjebb ment, bár ez a 3%-os változás még egyáltalán nem olyan, hogy bármire utaljon. Ugyanannyit esett, mint a Birds of Prey v2, ami jelenleg egy kifejezetten stabil sorozatnak tekinthető.
De ha már fentebb szóba jött Bendis és hogy mennyire üldözi a népet az Avengersről, pár keresetlen szó egyik kedvenc képregényírómról, Straczynskiről is: a júniusban nagy port kavart Wonder Woman-újraindítása nem igazán nyerte el a nép kedvét, mert 56e-ről úgy lement most 39e-re, mint a huzat, amivel majdhogynem már többet ártott a sorozatnak, mintha nem vette volna át. Úgy néz ki, egyes változásokat tényleg nem lehet beadni bizonyos ikonok kapcsán az olvasóknak, és Diana is ezek között az ikonok közt van.
De itt ne álljunk meg, mert ha már egykoron jó írókról irkálok, itt van még Kevin Smith is, akiben valami megtört két éve, mert a szavakkal leírhatatlanul borzalmas Cacophony (tudjátok, a mini, amiben a Joker gatyát letolva arra kért(!) egy férfit, hogy erőszakolja meg) után a Wydening Gyre is kezd a teljes érdektelenség mocsarába fulladni így, a felénél, pedig Smith azt ígérte, a mini után egy havi sorozattal akar jönni a sztorit követve. Ebből se lesz már az égvilágon semmi, és nem azért, mert már az a csodával határos, hogy hat füzet ilyen gyorsan kijött az író/rendezőtől.
De ha már esések, most mindenki képzeljen maga elé pár karlengetve, sikoltozva, jajveszékelve fel-alá rohangáló embert. Nem, nem arról van szó, hogy Kiszel Tünde közeledik feléjük koncertet adni, hanem a Marvel Ultimate-szerkesztőségéről, akik a lista kézhez kapásakor lettek kénytelenek szembesülni azzal a ténnyel, hogy minden illúziójuk ellenére az Ultimate tényleg lefutott és senkit se érdekel. Loeb szerencsétlenkedése és Millar Avengerse is 10-10 ezret estek, már ötvenezer alatt vannak, az UC Spider-Man pedig az egyik legkisebb példányszámú Pók-sorozattá kezd esni. Utóbbinál természetesen rögtön jött a hatalmas idea, hogy visszaszámozzák és tartanak egy 150-es jubileumot, de az ilyeneknél messziről lesül, hogy kínjukban próbálkoznak mindennel, hogy plusz húsz vásárlót szerezzenek, ahelyett, hogy megpróbáljanak valami minőséget produkálni. Az Ultimate-ről két éve hajtogatom, hogy négy éve teljesen leáldozott, de most végre kezd konkrét tényekben is meglátszódni ez. Kíváncsi vagyok, meddig próbálják mesterségesen életben tartani, és mikor hagyják, hogy a többi érdekes, de végül kifullad alterverzummal együtt ez is szépen lassan a háttérbe, majd a feledésbe merüljön. A Mutant X-et se láttuk, hogy foggal-körömmel próbálták volna életben tartani, nem? Ja, és a Bendis-féle nagy Ultimate-trilógia - amiben eddig még annyi minden se történt, mint a Gah Lak Tus-trilógia első harmadában (ami azért kemény, a nullánál kevesebb cselekményt összehozni négy füzetben) - második minije 33e-rel indított, vagyis gyakorlatilag egy alsó kategóriás mini szintjén.
Ó, és ha már itt tartunk... az UCSM felett található Avengers Academy se akar a jelek szerint érdekelni senkit sem. Elég rövid élet néz ki a címnek, különösen, ha mesterségesen megpróbálják az élen tartani az Avengers-franchise-t a közelgő filmek miatt.
Amúgy emlékeztek még a "vegyél meg a címem miatt", vagyis az Amazing Spider-Man & Wolverine című minire, ami elég közepesen (56e) indított még májusban? Hát a második száma már a 35e-t se éri el, ennyire nem tudták bepalizni már a népeket, akik megedződtek a Civil War: House of M címet viselő borzadályon.

A kis kiadókon belül két érdekesség is történt az elején. Az egyik, hogy a hónapban nem volt Buffy, így a Dark Horse nem tudott hatékonyan hadba szállni. De az Image és a Dynamite top címei, amiket ide várna ilyenkor az ember, se bizonyultak elegendőnek. Az IDW ugyanis licencelt egy újabb sorozatot magának, ezúttal a True Bloodot (Inni és élni hagyni, vagy valami hasonló a magyar címe, ha jól emlékszem), ami rögtön 30e-rel indított az első számával, megelőzve a 75. számmal jubiláló Walking Deadet, aminek amúgy júliusban kijött a 74. füzete is. A DH-tól az első nem az ide tippelhető Star Wars, hanem a Dr. Solar: Man of Atom c. mini első száma, magasan megelőzi a nagy dobásukat, a Star Wars: Old Republic indító füzetét. De köztük ott van még a fentebb szidott Kevin Smith továbbra is egész stabilnak mondható Zöld Lódarázsa, ami még mindig a Dynamite vezető sorozata, és persze a kiadó másik erőssége, a Boys is a negyvennegyedik füzetével. A kicsik top10-ében persze ott van még az IDW amúgy vezető szériája, az Angel és a Conan is, na meg persze a kakukktojás, a sorozat, amit senki se olvas, csak hall olyan emberekről, akik állítólag teszik, és mégis kitermel 19e olvasót: az Image Presents: Our Venom, vagyis a Haunt. Ami még mindig jobban megy, mint a másik, How to Copy Marvel the Image Way, vagy kisebb, eldugottabb körökben csak Spawnként susogott sorozat.

A júliusi kötetlista első elég sok helye meglehetősen vicces képet mutat. Tudom, hogy nem valós adatokat közvetít, mégis, látszik, hogy kijött a finoman szólva sem túl nagyot durranó Scott Pilgrim-film, ugyanis a sorozat nagy nehezen összehozott befejező kötete 21e példánnyal ment Amerikában, ami megdöntött ezzel egy több mint egy éves rekordot. De rajta kívül gyakorlatilag az első tizenöt hely úgy néz ki, hogy Scott Pilgrim-Blackest Night-Blackest Night-Scott Pilgrim-stb.
Vagyis igen, kijöttek a BN premiere (bár a DC nem így nevezi) HC-i, és egész szépen adogatnak el belőlük, és közel azonos mennyiséget. A második helyen található új Walking Dead-kötet szinte már kirí ebből a tömegből. Ja, meg kihozták a Siege-et is premiere formátumban, de ez a jelek szerint az amerikaiakat se hozta különösebben lázba, pedig kétféle borítóval jelent meg még a hc is. A Whatever Happened to the Caped Crusader HC-ja (ami már több mint egy éve megjelent, és ez csak a második nyomat) majdnem lenyomta, pedig az csak két füzetet foglal magába. Igaz, azt egy jó író, Neil Gaiman írta, és az egyik legjobb Batman-történet valaha.
És akkor most lássuk, van-e valami érdekesség, amik lehet, hogy újak, lehet, hogy nem, csak most tűnnek fel nekem...
Van itt egy érdekesnek hangzó OGN, a Janet Evanovich's Troublemaker, csak kár, hogy 100 oldalanként 18 dolcsi, és folytatásos. De alatta látható a Planetary második Absolute-ja, és viszonylag olcsón is: 75 dollár. Kijött még a mostani - roppant szórakoztató - Batgirl v3 első tpb-je és egy új Vertigo-GN, a Revolver, ami egy olyan emberről szól, aki az egyik nap egy unalmas irodai munkában és unalmasabb kapcsolatban él, a másikban meg az életéért küzd a hanyatló civilizációban... és egy így váltakozik folyton. De van itt utolsó Sword-kötet (vajon kihozzák HC-ban vagy compendiumban?... illene) és egy elég eredetien megalkotott mesekötet, a Fractured Fables is (akit kifejezetten taszítanak a mainstream cuccok, azoknak feltétlen ajánlott).

A számok szempontjából az egyetlen 100e feletti sorozat nem tett jót a piacnak, ami a füzetekben a rengeteg emelt árú Marvel-sorozat ellenére is - köszönhetően az Avengers-részleg és a DC hatszázasai utáni visszaesésnek - tavaly ilyenkorhoz képest 12%-ot esett. Ugyanakkor a Scott Pilgrim nagyon rásegített a kötetekre, mert azok meg 3%-ot jöttek fel, és így furamód a végeredmény az összegük, -9% lett.

A Marvel a piacon egy hangyányit visszább szorult, de ennek az oka legfőképpen az, hogy a DC most rengeteg füzettel árasztotta el a standokat, mintha előre be akarnák hozni azt a veszteséget, amit a Vertigo mostani sorozatai felének leállítása okoz majd nekik. A Marvel 38,6/42,7%-on (bevétel/példány), a DC pedig 32/35%-on áll - ami amúgy 1/1%-os növekedést jelent nekik. Ezt amúgy segítette még a Blackest Night HC-k megjelenése is, könyvpiacon biztosan magasan a Marvel fölé mentek júliusban.
Mivel nem volt Buffy, az Image visszajött a harmadik helyre 4,5/4%-kal, helyet cserélt a több mint 1/1%-ot esett Dark Horse-szal, ami éppen csak ott maradt a nagyon belehúzott IDW előtt. Az előretörésük viszont nem kedvezett a Dynamite-nak és a Boom!-nak, mindketten közel fél százalékot mentek lejjebb mindkét téren, igaz, a kicsiknél az ilyen nagy mértékű ingadozás viszonylag szokványosnak tekinthető annak függvényében, hogy éppen mennyi sikeresebb minijük van a piacon, és mit tudnak kihozni kötetben adott hónapra. Rajtuk kívül megint a Viz volt az, ami dollárban 1% fölé jött, de most csatlakozott mellé az Eaglemoss is (esetleg ismerősek lehetnek, ők forgalmazzák a Marvel és a DC újságosnál is kapható figuráit, de ezeken kívül is van még jó pár hasonló figurás magazinjuk).

A végén pedig a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Blue S 2010-09-20 10:34
Az oldalon ez a kedvenc rovatom. Mindig is érdekeltek ezek az eladási statisztikák.
Az 512-es számmal tényleg lefújják a Fenegyerek sorozatot? Hihetetlen. Kíváncsi vagyok, az F4 meddig húzza ezzel az eladott példányszámmal.
Apropó: milyen e-mail-ra tudnék Neked üzenetet küldeni?
# talgaby 2010-09-20 15:19
Lefújják, de nem úgy, ahogy gondolod. Majd ha odaérünk, érinteni fogom, de abból lesz az új Fekete Párduc-sorozat, T'Challa átveszi a főszerepet.
Az elérés... mintha kitettem volna a tagleírásba. Mindenesetre könnyen megjegyezhető, mert talgaby[at]halozsak.hu.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta