Ki van itt?

Oldalainkat 727 vendég és 1 tag böngészi

  • Dynerose

Őszinte leszek... a mostani lista és valószínűleg az elemzése is dögunalmas lesz. Az első huszonöt helyet leszámítva a február hozza a formáját, és nem történik statisztikai szempontból benne semmi. De jöjjenek inkább a konkrétumok:

Őszintén megvallva az ICv2 listáján az első számot megpillantva pillogtam rendesen, mert azért nem most volt utoljára, hogy az első hely kétszázas feletti indexszel köszöntsön be. Persze ez csak az első benyomás, de akkor is. (Kis magyarázat: ez egy sima arányszám, amit a lista az amerikai képregényipar legstabilabbnak vélt sorozatához, a Batmanhez - vagy, ha nem jelent meg ebből a címből füzet adott hónapban, a Detective Comicshoz - mér. A sorozat ingadozása folytán természetesen az arányok jobban hullámoznak, mint a fociszurkolók a meccs alatt, de összességében jó képet fest arról, hogy egyes sorozatok adott időszakokban hogyan teljesítenek az összképhez képest.) A delikvens természetesen a Blackest Night utolsó előtti száma, ami visszajött 130e példányra, és ezzel zsinórban a harmadik szám maradt ugyanott, ahol eddig is (ha kombináljuk az előző rész két havi eladásait). Amúgy a listán borzalmas BN-dominancia van, de erről majd később.
A második helyen a Siege végzett. A Marvel év eleji eseménye nagyon kettős képet mutat. Először is, gyakorlatilag darabra annyi fogyott a második részből, mint az elsőből, így beismerem, tévedtem, amikor azt hittem, szokás szerint az első füzet után ez is leesik. És ezzel természetesen a legjobb Marvel-cím is egyben, sőt, az első három Marvel-füzetet februárban mind Brian Bendis írta. (Cinikus közbevetés: mondanám, hogy ez is bizonyítja, nem kell tudnod írni is ahhoz, hogy sok pénzt keress vele... de valójában a Siege csak feleolyan rossz, mint előre hittem.)
A dobogó utolsó fokán... oké, aki nem a Green lantern v4 aktuális részére - amúgy az 51. - gondolt, az tegye fel a kezét. Ő viszont már erősen 100e alatt van, mint ahogy az utána jövő páros, amik kivételesen nem a crossoverekhez tartoznak. A Batman & Robinból két füzet is kijött az év legrövidebb hónapjában, mindkettő megy lefelé, de még így is a GL után a legjobb ongoingok az egész piacon, és ezt megaesemény támogatása nélkül érik el. Az ő párosukat követik a Bendisvengersek, vagyis a New és a Dark Avengers, mindkettő hivatalosan is a Siege részeként.
És akkor az ok, hogy ez az egész Siege-mizéria miért is felemás: Igen, a központi mini stabil, sőt, pusztán csak arányokat nézve a lista legstabilabb sorozata. Ugyanakkor a kapcsolódó történetek egyetlen, de egyetlen sorozatot se nyomtak meg, sőt, a New Avengers konkrétan esett, amikor bekapcsolódott. Vagyis míg a BN megduplázta a két hozzá legközelebb álló sorozatot és felső ötvenes miniket hoztak ki mellé, addig a Siege gyakorlatilag zéró plusz olvasót hozott... vagyis kicsit úgy tűnik, a főmini közönsége is az adott sorozatok törzsközönsége, nem mezei érdeklődök. Pénzügyileg stabil, marketing szempontjából eddig bukta. Ami a Marvel eddigi crossovereit (és minőségüket) figyelembe véve fura.
Két hely kiadó még a felső tízben, azon a Flash Rebirth - csak kétmilliárd évet késett - hatodik része és az aktuális Uncanny X-men osztoznak. Utóbbi amúgy azon kisebbség körébe tartozik, amelynek nőttek az eladásai... igaz, ezt valószínűleg a kétfajta borítónak köszönheti.

A következő tizenötösben szokás szerint helyet kaptak a top címek (Thor v3, Captain America v5, Batman, JLA v4, Dark Wolverine), de van itt egy rakat BN-mini is. A "könyörgöm, rúgjanak már ki tőlem mindenkit, Dan Slottot kivéve" című sorozat, amit egyes elmaradott nyelvterületeken és kultúrákban csak Amazing Spider-Man néven ismernek, végre rájött, hogy ő olyan olvashatatlanná vált, hogy ennek illene meglátszania is rajta, esett is gyorsan egy egészséges 12-13%-ot. A zuhanás mértéke amúgy kriminális volt, de még így se közelíti meg a színvonala görbéjét (aminek a meredeksége megközelítőleg 271°). Jó hír még, hogy a Megnevezhetetlen sorozat (vagy Vörös Veszedelem) olvasói is kijózanodhattak, mert crossover (Fall of the Hulks... tökéletes cím) ide vagy oda, bizony az is elhajított 10%-ot magától. Imádkozzunk közösen, hogy ez a trend csak növekedjen. A negyedszázas lista utolsó helyén pedig egy szintén kiváló hír, az X-Men Legacy visszajött 50e fölé, sőt, az Invincible Iron Man v5 is emelkedett alatta, az X-Force pedig tartotta a lépést az előző havi számaival (avagy azért néha még az amerikaiak is képesek felfogni, mik azok a felső kategóriás sorozatok, amik jók is...).

50e alatt megint sok minden ugyanolyan, mint eddig, de most van pár dolog, amit megemlítek, ha már amúgy eléggé rövid lenne ez a cikk:
Habár a Deadpool-filmről még az se biztos, hogy egyáltalán lesz, a Marvelnél valaki valami eddig megmagyarázatlan indok miatt kitalálta, hogy addig fogják a csapból is folyatni a karaktert, amíg vagy el nem mennek tüntetni a Marvel elé, vagy Daniel Way végleg megőrül és megszabadulnak végre tőle (habár mostanában a képregényiparban mintha az elmebetegség kezdene alapkövetelmény lenni... az Image-nél legalábbis). És bár a legjobb sorozata, a továbbra is sótlan és lapos v4 továbbra is csak lefelé megy, és már a középkategória középkategóriájában van, a második, a Merc With a Mouth (ami... nem tudom, milyen, lehet, hogy az jó) lassan a Superman-részleg alá megy, a Team-Upot pedig nemes egyszerűséggel már senki sem olvassa... sőt, a variáns borítókat is kezdik már marhára unni vele... Ám a Marvelnél mégis tovább erőltetik ezeket a plusz borítókat, amiknek már lassan a negyede sem vicces. A jelenségre mai napig nem tud senki se még csak elméleteket sem felállítani, mint ahogy arra sem, hogy miként lehet, hogy egy paródiakarakter ennyi helyen szerepel, és még sincs benne semmi humoros. Ez már statisztikailag is valószínűtlen, szóval csakis szándékosság állhat mögötte.
Na jó, elég ennyit erről. Az alsóbb részleghez érés előtt még annyit tennék hozzá, hogy a Superman-füzetek mélyrepülése tovább folytatódik, gyakorlatilag csak a címe miatt nem nevezzük még alsóháznak. Már a Secret Six is felette van, igaz, az befutott a BN-be, ez is magyarázat lehet. Továbbá hiába nem írt már Jenkins évek óta egy épkézláb sztorit, most, hogy látszólag talán mégis sikerül neki négy év után, senki se veszi. Az Embedded majdnem 25%-ot esett, ami nem éppen egészséges, hiába négy részes csak az egész. És végezetül még ide: tisztában vagyok vele, hogy Jonathan Hickman egy ügyes író... volt addig a pillanatig, hogy belépett a Marvel székházába, ahol a jelek szerint Quesada sok már remek íróhoz hasonlóan az ő agyát is egy zombiéra cserélte; mert ami a Fantasztikus Négyesen megy, az már szavakkal leírhatatlan, de a sorozat is szó szerint történetének abszolút mélypontján van (az indexe nem, de a példányszámok igen). És Hickman ennek ellenére évekre előre tervezi a történetét.

A nagyok alsóházában nincs semmi érdemleges. Egyedül annyi, hogy az egykor top10-es Marvels Project hatodik száma gyakorlatilag már a rosszabbul menő minik szintjén kókadozik. Egyéb kiadók tájékán se olyan izgalmas a kép. A Dark Horse Buffyja ismét az egyetlen, akinek sikerült a top50-be és 40e fölé jutnia, az Image-nél pedig továbbra is a Walking Dead vezet, és továbbra is megmagyarázatlan módon a Venom... vagyis Venomkoppincs... szóval a Hauntvagymiafene a második legjobb sorozatuk. De a függetlenek harmadik helye veszélyben van a számára, mert a Boys bizony félezer füzetre sincs tőle, ami még ezen a szinten nem nagy különbség. Ugyanakkor viszont érdekesség, hogy a Project Superpowers utolérte a Boyst, de nagyon. Az Image United a kezdeti lelkesedés után gyorsan kifulladt, a töltelékként kiadott nulladik szám 15e-n áll. Kíváncsi vagyok, a negyedik füzet reklámkampánya segít-e a sorozaton bármennyit. Meg arra is, hogy egyszer valaki meg tudja-e magyarázni nekem, konkréten miről is akar szólni ez a mini, és mi az értelme az egésznek (kiadási és történeti szempontból is).
Az Archie meg... hihetetlen, de tartja az Image felsőbb sorozatinak szintjét. Sőt, a maga 15e példánya a kis kiadók (de még egyes Marvel/DC-sorozatok) viszonylatában is remek teljesítmény. Megelőzi még az Invincible-t is!
Lentebb... igazából nincs érdemleges mozgás vagy sorozat, amit nagyon ki kellene emelni. Sok jó cím van, persze, a kisebbek hihetetlen jó arányban képesek minőségi történetekkel előállni, de számok szempontjából az utolsó bő 150 helyen semmi izgalmas sincs (bár lehet, az előtte lévő 130-ban se volt sok...).


A kötetek között az első három helyezett tényleg olyan, amikre teljesen számítani lehetett. Az új Fables-tpb, a Great Fables Crossover vezeti a listát 12e példánnyal, utána jön a Kick-Ass első HC-ja, aminél elsőre csodálkoztam, hogy miért premiere formátum, aztán persze beugrott, hogy ez a Marvel, szóval háromszoros pénzlenyúlással dolgoznak. Aki szereti ezt az amúgy kiváló sorozatot, annak azt javaslom, ezt így ne vegye meg. Tuti, hogy lesz deluxe formátum, amiben minimum kettő hc-t fognak majd egybekötni, értelmes méretben, extrákkal együtt. A harmadik helyen meg a régóta magára várató All Star Superman tpb vol. 2 pihenget csendesen. Amiből év végén jön majd az Absolute formátum, 330 oldalnyi, A4-esél is nagyobb tömény finomság. Várjuk, de nagyon.
A számok leeséséig még van egy szokásos SW Adventures tpb, az új Green Lantern v4 tpb (a szerintem teljesen felesleges sztori, a Secret Origin kötete), a legújabb Dark Tower - amit gyakorlatilag már csak könyv formájában vesznek, szóval lehet, több értelme volna átállni OGN-formátumra - és a Hellblazer 20. születésnapjára kiadott GN, a Pandemonium, amit a sorozat első bő három évének írója, Jamie Delano írt és a Losers rajzolója illusztrált. Ja, és marha drága, de ez van.
Hoppá, ha már az ár... a Marvelnél a jelek szerint Dan Buckely járt egy könyvesboltban, majd bement a cégéhez, és jól fejbe ütögette a marketingeseket (ha van Isten/יהוה/الله‎/सिद्धार्थ गौतम/insertyourchosendeityhere, akkor egy harci kalapáccsal). Ennek következtében a köteteikről hirtelen eltűnt az a plusz tíz dolláros felár, ami az összes többi kiadóhoz képest  a könyveiken volt. Ha ez nem csak átmeneti, lassan megint eljutunk odáig, hogy érdemes lesz Marvel-köteteket venni.
Mivel a számok innentől fogva lényegtelenek, lássuk, mik azok, amik a címeik alapján érdekesek lehetnek - persze csak kivonatolva. majd nézzétek át a lenti linken a listát, hátha találtok benne érdekességeket:
Megjelent a második Preacher HC, drága, de marha vastag. Kihozták a Cable & Deadpool ölnilehetvelem méretű gyűjteményének első könyvét (vagy inkább kódexét). De jelent meg új Essential és Showcase is, ha valaki hozzám hasonlóan odavan a fekete-fehér, ámde jó vastag (félezer oldalas), klasszikus történetek gyűjteményeiért. Ha őszinte lehetek, számomra mostanában ezek azok, amikre azt mondom, érdemes is pénzt költeni rájuk látatlanban is.
Új kiadást élt meg Neil Gaiman 1602-je, és itt van a NextWave: Agents of H.A.T.E. egykötetes változata is, igaz, ez még mocskos drágán (35 dollár, pedig puhafedeles).


És most jöjjenek a nyers számok. Hiába sikerült erősen feljönnie a legmagasabb kategóriában megint a DC-nek, és hiába teljesítenek felemásan a közép/felső szinten, a Marvel olyan embertelen mennyiségű címet ad ki mostanában, hogy nyers erővel nyomják le a riválist. A Marvel részesedésaránya februárban 45% (példány)/ 41,6% (bevétel) volt, míg a DC-é csak 34/31%. Bár hozzáteszem, utóbbi tartotta a januári szintet, a Marvel a sok kicsi sorozatával a kisebb kiadóktól happolta össze ezt a plusz 3/3%-ot.
De a kicsiknél is nagy volt most a mozgás. A legnagyobb vesztes a Dark Horse volt, ami csak egy hajszállal maradt az amúgy saját szintjét tartó Image előtt. Márpedig utóbbi a következő hónapokban indít egy-két olyan sorozatot illetve közeleg pár olyan kiadványa, amik, lehet, segítenek neki visszaszerezni a harmadik helyet.
Eggyel lentebb megingathatatlanul fészkel az IDW, viszont mögötte a Dynamite visszaelőzte a Boom! Studiost, mégpedig egy hihetetlen nagy ugrással (közel fél százalék, ami a saját viszonylatában egy majdnem 25%-os növekedés egyetlen hónap alatt!). De a Viz Media is a februári mangaáradatával - bődületes mennyiséget toltak ki egyszerre a piacra valamiért - feljött a januári utolsó nevesített helyről, megelőzve az Archie-t és a szintén nagyon visszahulló Wizardot.

Összességében a füzetek tavaly ilyenkorhoz képest 3%-ot estek, míg a kötetek közel egy év után most először erősödtek az akkori eladásokhoz képest, igaz, csak egy százalékot. Ez így furamód az összegüket, vagyis 2%-os összpiaci csökkenést eredményezett, ami jelen körülmények mellett nem igazán vészes adat.

És végezetül a linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# zozi56 2010-04-03 03:31
"könyörgöm, rúgjanak már ki tőlem mindenkit, Dan Slottot kivéve" című sorozat, amit egyes elmaradott nyelvterületeken és kultúrákban csak Amazing Spider-Man néven ismernek"
Szóval még mindig olvashatatlan. Most mondtam le róla végleg.

"a Megnevezhetetle n sorozat (vagy Vörös Veszedelem)"
Erről kép is lesz? :-)
# HZsTeam 2010-04-03 16:24
Nem meri kirakni azt a képet. Sebaj, nálam fent van. :D
# talgaby 2010-04-04 01:11
NEM lesz kép róla.
És bármikor tudom szerkeszteni a cikket, hogy ha esetleg bekerülne, se legyen...
# HZsTeam 2010-04-06 00:26
Fogadjunk, hogy letudom úgy zárni a cikket, hogy nem tudod szerkeszteni? :D
De nem leszek gonosz, a lényeg, hogy mi tudjuk, már találkoztál élőben is a Vörös Veszedelemmel. :-)
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta