Ki van itt?

Oldalainkat 1138 vendég és 0 tag böngészi

Az év utolsó amerikai képregénypiaci rövid értékelése jön így, a két ünnep között. A hírek alapvetően pozitív irányba mutatnak, de nem lebegnek azért még rózsaszín felhőcskék az USA képregénypiacának ege fölött, ugyanis a szép képet elrontja pár apróság, aminek főleg a Marvel-fanok nem fognak örülni. De nézzük részleteiben a 2009. novemberi amerikai képregényeladási listát:

bn5A legjobbak... izé, vagyis a top10:

caprebornGondolom, nem lep meg senkit, hogy a Blackest Night ötödik része végzett a csúcson, ami egy különleges promónak (tömören és röviden: kütyüvel kezdték el árulni) köszönhetően feljebb tornászta az eladásait. De a Green Lantern v4 is képes volt még megtartani a 100e feletti példányszámot, igaz, már csak éppen hogy.
Azt októberi listával ellentétben most már feljutott egy Marvel-képregény is a dobogóra a Captain America: Reborn harmadik részének köszönhetően, ami igaz, így is iszonyatos késésben van már az előzetes tervekhez viszonyítva. Nagy szerencséje a cégnek, hogy az olvasók még úgy is kíváncsiak a történetre, hogy már jóformán mindenki tudja, mi a vége.
A Batman & Robin sajna lement 100e alá, ami talán annak köszönhető, hogy a második történet a Red Hoodra koncentrált, akit a rajongók nagy átlagban eléggé rühellnek. b&r5Persze az is lehet, hogy ez csak a normális vásárlócsökkenés, de egyelőre még reménykedem abban, hogy a cím megmarad a DC legerősebb és legstabilabb sorozatának, mert megérdemli. De az 5%-os esés mindenesetre kicsit aggasztó.
A következő három helyet a Blackest Night tie-injei foglalják. Elül kivételesen nem a GL Corps v2 tanyázik, hanem a crossoverbe becsatlakozó JLA v4, amit az Adventure adv4Comics v2 negyedik száma követ, és csak utánuk jön a Corps. Ezzel egy hellyel lejjebb taszították a New Avengerst, ami eddigi szokását megtartva megint megszabadult kétezer vásárlótól, de még így is kezd egyre jobban elszakadni a még gyorsabban lejjebb csúszó Dark Avengerstől, ami meglepő módon kezd a Marvel egyik kevés olvasható ongoingjává kinőni, ami azért is fura, mert egy csapatcím, és Bendis írja. De hát a top10-ben most mindössze három Marvel-cím van, szóval a jelek szerint a tengerentúli képregénypiacon a csodák tényleg megtörténhetnek, köztük az is, hogy BMB képes két füzetnél hosszabban jól írni egy csapat sztoriját. A két angyali sorozat között amúgy a szintén szépen csúszkáló Flash: Rebirth ötödik része kapott helyet.

asm11Visszatérő Marvel-uralom:

A lista legtetejét megint a DC bérelte ki, de a középmagas mezőnyben a Marvel visszavág. Igaz, inkább csak a pozíciókkal, nem a számokkal. Hetvenezer alatt elég nagy iramban esnek a számok, igaz, az ötvenezres rész kifejezetten stabilan tartja magát és csak gyarapszik az ide kerülő címek száma. A 11.-től 20. helyig tartó szakasz uxm517érdekessége, hogy mindössze két DC-képregény jutott ide, a Batman 693. és a Booster Gold v2 26. számai. Utóbbi egyébként szintén kütyüs volt.
A maradék nyolc Marvel képregény közül négyet az Amazing Spider-Man heti megjelenésű számai visznek el, aminek érdekessége, hogy a számok kifejezetten emelkedő tendenciát mutatnak, 61e-ről mentek fel 68e-re. Mivel én részemről olvashatatlanul színvonaltalannak tituláltam ezt a sorozatot három hónapja, így nem tudom, pontosan mi ennek az oka. A másik négy helyen két X-sorozat, az Uncanny és az Astonishing v3, továbbá a zuhanásban a jelek szerint máris megtorpant Ultimate Avengers (ami nagyon, de nagyon lenyomta az Ultimate Comics Spider-Mant, erre majd mindjárt vissza is térek) és egy pókemberes Dark Reign-egyrészes csücsül amúgy.
A huszonegyedik helytől visszatér a nagyon vegyes kavalkád, gyakorlatilag a Marvel és a DC sorozatai párban járnak, és mindig picit az előbbi kiadó javára billen a mérleg minden esetben. Van itt Vasembertől kezdve a Straczynski-féle Thor-sztorit lezáró Thor Giant-Sizedon és a JLA: Cry for Justice-on (melyben immár minden oldal helyett csak legacy229minden másodikon mondja ki valaki legalább egyszer azt, hogy "justice") át a feltámadni látszó Superman/Batmanig szinte minden. Sajnos viszont X-Men Legacy nincs, az már elérte az ötvenezer legalját is. Sajna nem lehet minden hír jó...

Középen:

50e alatt nagy átlagban változatlan a helyzet, de azért akad itt az ötvenedik helyig pár érdekesebb dolog. Az első az, hogy ide esett vissza a Mighty Avengers, amivel, ha a Marvel presztízskérdést csinál abból, hogy az évek óta legjobban erőltetett részlege továbbra is az elitjének tűnjön, könnyen lehet, hogy megpecsételte a saját sorsát. buffy30Jelenleg a sorozat a legjobban fogyó kisebb kiadós címmel, a Buffyval van egy szinten, de míg az már jó ideje tartja ezt, a Mighty folyamatosan megy lefelé.
Szóba került feljebb az UCSM. Nos, Bendis leghosszabb ideje futó sorozata (ha nem vesszük figyelembe az újraszámozást) újabb mélypontot ért el, és a tendencia alapján még egy darabig lejjebb is fog menni. A jelek szerint a rajzok tényleg totálisan alávágtak a sorozatnak, és nem tudom, Mijazava mennyit segíthet ezen, annak ellenére, hogy amúgy egy kiváló tinisorozat-rajzoló, az összes igazán jó képregénye a középiskolások körül forog.
imageunited1Rosszabb hír, hogy az állítólag sokak által várt Superman: Secret Origins továbbra is legfeljebb egy középkategóriás sorozatnak számít, aminek a közelébe tudott férkőzni a második legjobb független cím, az Image United, ami, igen, ahogy a címe is sejteti, arról szól, hogy az Image szuperhősvilágának összes egyede összejön, hogy minden ok és értelem nélkül szétverje egymást hatszor huszonkét oldalon. De persze lehet, a szép fogyásban közreműködik, hogy egyazon termékkód alatt jelentették meg mind a hét(!) variáns borítóját, és az elvakult McFarlane- és Liefeld-rajongók (mind a három) megvették az összeset...
Ami viszont érthetetlen a számomra, hogy az Incredible Hulk, sokkal, mégpedig brutálisan sokkal rosszabbul teljesít, mint a Sorozat, Mit Nem Nevezünk Nevén, Mert Az Is Rontást Hoz. És ami még rémisztőbb, lesz egy nagy, össznépi Hulk-esemény is, aminek a lényege valószínűleg annyiban fog kimerülni, hogy az összegyűl az összes Hulk zöldtől a kéken és a lilán át a pirosig, hogy a különböző színű gammalényekkel együtt sok-sok füzeten át megverekedjenek a nagy semmi miatt, de a remek marketingstratégiának hála ezt úgy igyekeznek majd eladni, mint ami érdekes is. Azért néha rossz belegondolni, hogy az amúgy tehetséges Jeff Parkert pont ebbe a részlegbe kellett előléptetés címén átrakni, amivel gyakorlatilag meg is ölték az írói karrierjét.
dp899A Deadpool-fanok élvezkedhetnek a három Deadpool-sorozaton, az eladásaikon viszont már nem. A főcím, ami természetesen az írónak hála már másfél éve olvashatatlan, jól teljesít, de a másik kettő, a Merc With a Mouth és a Team-Up a jelek szerint nem fognak már sok számot megérni. Ami az utóbbi esetében kár, mert már a 899. résznél tart, nem is lett volna messze a jubileumi szám...
De a Rozsomák-rajongókra is rájár a rúd, mert a kedvenc kanadai szőrmókjuk nem hogy az X-címekből kezd lassan kiveszni, de már saját sorozata is alig akad. A fia, Daken ac883elbitorolt tőle kettőt is, a megmaradt pedig annyira pocsékul teljesít, hogy csodálkoznék, ha a Weapon X megérne 12 számnál többet.
Amivel viszont szinte biztosan lassan kezdeni kell valamit, mégpedig valami nagyon nagyot, az a Fantasztikus Négyes. A 39e-s 47. hely szinte már szégyen a Marvel egyik alapkövének számító sorozat esetében. Legalább annyira, mint a Superman-füzetek kriminálisan alacsony eladásai a DC-nél.
Bár nem csak az Acélember áll rosszul. A kötetlistán taroló Setét Torony-sorozat füzetformában a jelek szerint a Vertigo-címekhez hasonlóan gyakorlatilag halott ügynek számít, de a kisebb X-címek sem akarnak feljebb menni sajna, pedig már crossovereznek is keresztbe-kasul. Igaz, még mindig fényesebben állnak, mint az elég nagy késéssel indult Spider-Woman v4, vagy az első számmal még 30e-t sem elérő Punishermax (igen, így, egybe, és igen, a Marvel marketingesei képesek voltak találni egy olyan mélységet, amit eddig nem tudtak elérni, akármilyen hihetetlen is ez). Az immár v7-esnek számító cím, ami amúgy a v5-ös folytatása, ezennel elérte, hogy a Megtorló címeinek rendszerezése képtelenebb feladattá vált az X-Men-füzetek sorrendbe rakásánál, ami azért, valljuk be, elég komoly munkát igényelt.

psylocke1A nagyok legalja:

marvelousoz1Ha már a harmincasok alatti rész került szóba, itt aztán rogyásig vannak a különböző Marvel-és DC-füzetek, hogy aztán a többi kiadó is szépen be-beköszöntgessen. Van itt a Fekete özvegy eredetét (eddig kb. harmadszorra) felülíró mini, egy új sorozat az X-ek Pszichéjéről (ennek az ötlete ugyan honnan jött?), a még mindig 25e-t elérő Archie a 603. számával, az új Oz-sorozat a Marveltől, ami talán az elmúlt százegynéhány év történelme során először dolgozza fel a második Oz-könyvet, de akad itt Incredible Herc is...
Itt álljunk meg egy pillanatra. Ezt már három hónapja kellett volna leírnom, de imádom a Marvelt néha. Szóval volt nekünk egy Incredible Hulk v3-unk, amit aztán átneveztek jó két és fél éve Incredible Herculesnek, de megtartotta a számozását. Aztán a sorozatot visszavette a nagy zöldség és visszaszámozták az eredeti sorozatra, így született meg az Incredible Hulk (v1) 600. száma, DE megtartották az Incredible Hercules sorozatot, aminek a számozása is megmaradt! Szóval volt egy sorozatunk, amit átneveztünk, de folytattunk, hogy aztán vissza is nevezzük és -számozzuk, de ne is nevezzük vissza és a számozását is tartsuk meg. Ezek után ha születne egy új Incredible Hulk-sorozat, amit az első számmal indítanának, ember legyen a talpán, aki megmondja, az hányadik sorozat lenne...
A kis kitérő után még pár apróság innen, a huszonezresek környékéről...
A Punisher v6 - mivel ebbe könnyen bele lehet hülyülni... a jelenlegi 616-os cím - egyre inkább úgy tűnik, halott ügy, de arra is kíváncsi lennék, a bámulatosan rosszul nyitó Doctor Voodoo-ssix15sorozat után kinek volt az a remek ideája, hogy indítsanak egy új Strange-sorozatot, ami aztán természetesen olyan gyengén nyitott, hogy nézni is rossz. Aminek az első száma 23e olvasót érdekel, annál biztos nem kell hosszú történetfolyamokban gondolkoznia az írónak. Aki amúgy Mark Waid, egy elég ismert figura, a Zsák olvasóinak is talán ismerős lehet a Kingdom Come írójaként.
hex59De ha már a halálraítéltnek tűnő sorozatoknál tartunk, van itt megint csak Nova v4, Guardians of the galaxy v2, Ms. Marvel v2, Secret Six v3, szóval a szokásos adagok, minden, ami jó, csak nem veszik. Ja, és ha már fentebb szóba került a pocsékul indító Strange, van jobb is: Deathlok v4, ami első számon indított húszezernél. Igaz, négy dollárba is kerül, és nem is tervezik hosszú távra, de akkor is. Persze ez közel sem olyan rossz hír, mint az, hogy az X-Men Forever lement 20e alá, akárcsak a Black Panther v5 (aminek a gyors újraindítása szerintem akkor is hibás döntés volt, akárcsak az eXiles vagy a Moon Knight esetében).

A kicsik területe:

A Vasember-film kapcsán valószínűleg hamarosan egy elég szép reklámgépezet fogja felölelni az egyre lejjebb csúszó War Machine v2-t is, de továbbra sem conan16tudok felülemelkedni azon a tényen, hogy minek kellett egy Doctor Voodoo-sorozat, amikor már a második száma a béka alfele alatt van, és még hol van a sorozat a valószínűsíthető stabilizálódástól... A sorozat állapotát jól mutatja, hogy a Star Wars-képregényekkel és a Conannal van egy szinten, ami a kisebb kiadók (jelen esetben a Dark Horse) esetében egy jó hely, de a Marvel szempontjából már inkább ciki.
haunt2Szerencsére azért vannak jó sorozatok is, vagy legalábbis olyan címek, amik eltartják a kisebb kiadókat. Persze akadhatnak kivételek, mert van úgy, hogy jön egy állítólag híres és nagynevű képregényalkotó, aki bejelenti, hogy ő most jól visszatér, amitől úgy tűnik, hogy nagy a hű meg a ha, sőt, még a volt kiadójának jelenlegi aranytojást tojó tyúkjával (aki speciel jelen esetben kb. egy mázsa, szakállas és hímnemű) is összefog a garantált siker esetében. A siker receptje pedig természetesen az, ami húsz éve is remekül bevált, annyi ötletet lopunk el a Pókemberből, amennyit a per veszélye nélkül még lehet, és kiadjuk saját ötletként. Csak persze amikor a Pókember színvonala is a béka feneke alatt van, és a kilencvenes évek generációja is értelmileg elhagyta a fél számjegyű IQ színvonalát, előfordulhat, hogy a nagy visszatérés nagy leégéssé válik.
Nem, nem Liefeldről és a Youngblood v4 orbitális égéséről beszélek, (hiszen az egy Tini Titán-másolat volt eleve, nem Pókember), hanem Todd Mcfarlene-ről, aki egykoron a fentebb emíltett Liefelddel és még pár társukkal *khmfrankmillerkhm* együtt sikeresen tíz évnyi sötétségbe taszították az amerikai képregényipart. És bár kétségtelen, hogy a cry5Spawn egykor nagyon jól ment - az okokat máig kutatják, mert manapság tíz embert nem találni, aki azt mondaná, hogy az jó volt - manapság ugyanez a recept azt eredményezi, hogy egy ötvenezres eladással indító sorozat a második számára elűzi az olvasói felét! Ilyen orbitális buktát még James Justice Robinson Jutice League of Justice America: Cry Justice for Justice (by Justice) című Justice-sorozata sem tudta megcsinálni, pedig az is valahol a legalja felé van színvonalban. Persze McFarlane-t nem kell félteni, már most leszedette a nevét a borítóról, hogy nagy szemekkel nézzen, hogy neki semmi köze ehhez. Nem baj, a Spawnt még mindig tönkreteheti a 200. számmal, azt nem ússza meg.
chew6De hogy valami jóról is írjak, a TransFormers ongoing, ami a roppant kreatív és hihetetlenül meglepő TransFormers Ongoing címet kapta (egész jól próbálják leplezni, hogy ongoingot akarnak csinálni vele, mi?) kiemelkedően jól indított a maga 15e példányával. Bár a rajzok finoman szólva is... ééééérdekesek, lehet, hogy a végén még ki is fizetődik az IDW-nek ez a Hasbro-licenc. (Bár amint meglátok benne egy olyan robotot, aminek golyói lesznek, és kiszállok...)
Van még itt viszont 10e fölött Chew (erről majd kicsit lentebb), a doki bagy örömére egy egyre inkább betonstabilnak tűnő GI Joe, amit képesek voltak a mozi... ööö... hogy is witchblade132fogalmazzak finoman... megközelítőleg két működő agysejttel rendelkezőknek készített mozifilm nem éppen kiemelkedő sikere ellenére is egész jól szinten tartani; Witchblade, aminél most a nagy felpörgetés után kicsit visszafogottabb történetek mennek, de még Terry Moore Echójának is beköszönt végre egy újabb része.
(A gyerekrészlegről szóló bekezdést mostantól kihagyom, mivel ott annyira nincs változás, hogy unom hónapról hónapra leírni ugyanazokat. Ha lesz valami érdekes, majd a húszasok alatti részhez rakom be.)

Elkönyvelt Image-sikerek:

chewtpbA képregénybolti kötetek eladásai finoman szólva sem voltak túl izmosak novemberben, amit majd a cikk alján kicsit bővebben ki is fejtek, de még így is egész betömörült a banda, és közülük is kiemelkedik az Image mostanában egyik legjobbnak tartott újdonsága, amit akár a Haunt ellenpárjának is mondhatunk, mert ez nem csak, hogy olvasmányos, de új ötletek vannak benne, és érdekes is. A Chew-ról van szó, melynek főhőse egy olyan nyomozó, aki az általa elfogyasztott ételtől lát látomásokat, konkrétan azt hogy az ételnek milyen volt az élete, mielőtt a tányérjára került volna. Nem egy mindennapi képesség, ami nem mindennapi történeteket szül. Ezek dpclassic3közül az elsőt gyűjtötte kötetbe az Image és adta ki puhafedeles verzióban, és - ez a legszebb - 10 dollárért. Aki ért angolul, annak kvázi kötelező ezt megvennie.
A második helyen Garth Ennis Beszólokaszuperhősöknek c. sorozatának soron következő, szám szerint ötödik tpb-je található, ami már közel sem ilyen baráti áron, 19 dollárért megyeget a tengerentúlon is. Aztán egy DC-kettős követi, egy Green Lantern- majd egy Batman: Battle for the Cowl HC. Előbbit még megértem, de az kicsit meglepett, hogy az amúgy kiszámítható és elég gyengécskén megírt denevérsztori ilyen szépen megy keményfedelesben is.
Az Incognito, Brubaker szuperhős-noirjának viszonlag jól teljesítése viszont nem. Aki szereti az xfanzine-on is olvasható Criminalt, az imádni fogja ezt a sorozatot is, bár a húsz dolláros árát már valószínűleg nem annyira.
A Deadpool Classic harminc dolcsis árát meg pláne. Bármennyire is hiánypótló a Joe Kelly-féle sorozat ilyen formában történő újrakiadása, azért a rablásnak is megvannak a maga mértékei.
legacysalvageDe vannak még itt finomságok, mint a Superman: Red Son Deluxe kiadása, ami ha ugyanazt takarja, mint a két Whatever... esetében, akkor egy jóformán kötelező vételt csinál belőle. Akárcsak az X-Men Legacy: Salvage című történetéből, amiben mindenki kedvenc marveles déli virágszálának olyan esemény történik az életében, ami tényleg alaposan megváltoztatja azt, és ez hihetetlen módon tényleg nem valami marketingfogás volt. Persze én még reménykedek, hogy a Legacyt kiadják 12 részes oversized HC-kban is, mert hát csak úgy az igazi...
Megjelent továbbá a Brubaker Captain America v5-jének csúcspontját jelentő sztori, a Death of Captain America mind a tizennyolc(!) részét magába foglaló omnibus is, ami ugyan elég drága (65 dollár), de legalább tényleg van is benne olvasnivaló bőven. Amitől viszont csuklottam egyet, az a Marvel Masterworks Deathlok, ami nem elég, hogy tíz füzetet tartalmaz csak, de ezért is képesek voltak 65 dollárt elkérni, és ami még megdöbbentőbb, a lista 55. helyén van ennek ellenére is. Emellett az 56. hely 40(!) dolláros Green Hulk/Red Hulk hc-ja már szinte nem is lep meg.
capamomnibusRengeteg jó kötet jelent meg amúgy, amik a felsorolt jobb-rosszabb sztorik mellett így hirtelen szemet szúrnak, azok az új Sherlock Holmes-sorozat első története (bár ez is negyedszáz dolcsi), a Peter Milligan-féle Shade, the Changing Man-sorozat első tpb-jének új kiadása, amit a második kötet megjelenésének köszönhetünk, vagy egy bazi vastag Walking Dead-tpb (de komolyan, 1100 oldal, és puhafedeles, ragasztott?!?). De nyugodtan böngésszétek majd át a listát, vannak rajta wdcompmég finomságok, frissek és régebben megjelentek egyaránt.

A számok:

Szinte látom, a rengeteg felcsillanó szemet... mindegy, még mndig így a legérzékletesebb, hogy pontosan mi is a helyzet az Atlanti-óceán túlfelén. Szóval...
A Watchmen hiánya nagyon érződik a kötetek eladásain, mert tavaly novemberhez képest a háromnegyedükre estek csak vissza, ami eléggé odatett az összesített értékeknek is. Bár nem csak a Watchmen nyomta meg akkor az eladásokat, volt akkoriban egy vadiój Dark Tower-kötet, Alan Moore LoEG-jének új része és egy Hősök-kötet is, szóval nem volt éppen gyenge a tavaly november. Szerencsére a képregényfüzetek eladása a mindössze két 100e feletti cím ellenére is 12%-ot emelkedett tavaly ilyenkorhoz képest, amikor pedig két kegyetlenül reklámozott esemény is ment. Ennyit jelent, hogy rengeteg címnek sikerült stabilizálnia magát a 35-60e közötti sávban. Így hiába esnek már nyolcadik hónapja a könyvek a képregényüzletekben, az összesített eladási mutatók novemberben 2008 ugyanezen hónapjához képest dollárban mérve kihoztak egy szép, kövér nullás eltérést. Vagyis igen, válság vagy sem, az amerikai képregénypiac egy év távlatából nézve fikarcnyit sem változott. Az októberi gyászos jelentések végére rakott pozitív előretekintés eddig beigazolódni látszik, de még rengeteg múlik a decemberen és a nagy karácsonyi rohamon. Igaz, valószínűleg a könyvesboltokban eladott kötetek alapján érzik majd meg a pozitív hatást a cégek, a Diamond által forgalmazott dolgok esetén nem kell majd hirtelen kiugrásokra számítani.
A százalékos megoszlás újabb fordulatot vett. A Marvel végre felhagyott a sorozatai áremelgetésével, már csak az újonnan indítottak esetében látható új négydolláros a listán, a DC ezzel szemben viszont meg kicsit megkésve, de elkezdte ugyanezt, és nem egy sorozatán árat emelt, nagy valószínűséggel azért, hogy ezzel próbáljanak meg életben tartani pár címet, és a nagyobb bevételekkel kiegyensúlyozni a fogyásokat. Vagyis pont fordítva csinálják, mint a Marvel, ami a jól menőkre rakott egy nagyobb sápot, és ezzel el is kaszálta legalább három top címét.
A középmezőny erősödésének hála a Marvel a DC top10-es uralma ellenére visszajött, és az eladott füzetek 42%.át adta novemberben, ami az összbevételből egy 37,85%-os szeletet jelentett a számára. A DC ezzel szemben a múlt havi nagy előretörés után visszament 35/32%-ra. Itt is látható, hogy az áremelés miatt mennyire közel került egymáshoz a két szám a DC-nél. Ezzel viszont teret hagytak a Dark Horse-nak, aminek sikeróült kicsit beleerősítenie, az Image viszont eléggé megérezte a Haunt iszonyatos bukását. És végül megemlíteném, hogy a Dynamite majd az IDW után lassan a Boom! Studios is eléri, hogy számon tartsák a komolyabb "kis" kiadók között, miután eléggé stabilan képes 1,5% felett tartania magát már egy ideje. Kíváncsi vagyok, a Disney-licenc megszerzése mennyit segít majd ezen.

És a legvégén persze nem maradhatnak el a linkek sem. Íme:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése a Diamond szerint

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta