Ki van itt?

Oldalainkat 1451 vendég és 0 tag böngészi

Sulikezdés, őszbe forduló fák, ilyesmiket szokás gondolatban a szeptemberrel párosítani. Meg most nekünk egy rövid összefoglalót az amerikai képregény-eladásokról, amik szokatlanul jó képet mutatnak.

Tető:

bn3A Blackest Night továbbra is uralja a terepet, a főmini kevesebb, mint 5%-os visszaeséssel maradt 140e fölött, de capamreborn3a Captain America: Reborn még mindig megy lefelé, igaz, 108e-rel még így is a Marvel egyetlen 100e feletti címe. A Batman & Robin viszont továbbra is gyönyörűen maradt 106e-n, megelőzve a Green Lantern v4 aktuális számát, ami egyben az utolsó hat számjegyes sorozat a hónapban.
Eggyel lejjebb egy késői befutó érkezik, a brutálisan gyönyörűen sokba (5 dollár!) kerülő Old Man Logan befejező része, ami így is közel 94e példánnyal zárt, és ez még csak az első nyomat.
A hónap vesztesei egyértelműen az Avengersek. A New tovább megy lefelé és elérte a 85e-t, de a Dark fogta magát, és 95e-ről rögtön zuhant 16e példányt, aminek következtében két Blackest Night-cím, a Batman és a GL Corps v2 is átugrotta, egyedül a tizedik helyen tanyázó BL: Superman maradt mögötte. Viszont érdekesség, hogy a Corps és a főmini kivételével a többi Blackest Night-füzet, ha csak egy picit is, de több számot adott el szeptemberben, mint augusztusban.
A tizedik helytől lefelé egy kicsit alacsonyabb számok láthatóak egy darabig, de a csökkenés mértéke kisebb, mint a szokásos. Ennek ellenére a Dark Avengers- Uncanny X-Men crossover b&r4egyértelműen bukás volt, mert az UXM visszament oda, ahonnan indult, de még a Dark Avengerst is magával rántotta. Beestek a heti Amazing Spidermanek elé, melyek amúgy szintén tovább folytatták a visszaesést, a múlt havi hetvenes zárásból most elérték a 62e alját.

Marvel-DC játszótér:

A 20. hely alatt bérelt helyei vannak a két nagynak, de most közbejött egy fura jelenség. Írtam már ugye többször is, hogy a drága Marvel egy icipicit pénzéhessé vált, és elkezdték teljesen önkényesen megemelni három dollárról négyre az összes jobban menő vagy ígéretesebbnek hangzó induló címeiket. Nos, ez most kezdi alaposan képen törölni őket. A Dark Avengersről már írtam, arról is, hogy a másik Avengers is szépen megyeget lefelé. De a két új Ultimate Comics-cím is 94 és 86 ezerről egy csapásra 68 és 57 ezren találta magát, ami még első számos visszaesésnek is uca2sok volna. Ugyanakkor az Amazing Spider-Man is csodás módon szeptemberben hó közepén egyszer csak visszament négyről három dollárra, cserébe viszont a sorozatot, melyet nem nevezünk nevén, megemelték, és hirtelen rögtön rájött 13e ember, hogy ő valójában nem akar pénzt kiadni a Vörös Iszonyatért, ami szépen vissza is esett 23. helyre.
Rájár a rúd a DC rangosabbnak tartott sorozataira is, de ott nem a pénz lesz a gond valószínűleg. A Detective Comics kissé különös hangulatú történetvezetése tovább szedi áldozatait, és Rucka sorozata sajna teljesen visszaállt a R.I.P. előtti szintre, de ami a fejeseknek ott még aggasztóbb lehet, hogy ezzel megveri a JLA v4-et is, ami valószínűleg az elmúlt nagyon sok év mélypontjára jutott, ráadásul az agyonreklámozott minijénél, a Cry for Justice-nél - ami továbbra is arról szól, hogy minden egyes szereplőnek legalább egyszer ki kell mondania azt a szót, hogy "justice" - is jobban áll így is. A mini, ha így folytatja, nagyobb bukás lesz mint az Avengers/Invaders volt, csak hogy ott Alex Rossék nem akarták átvenni az anyasorozatot, itt viszont Robinson - aki sajna lassan tényleg már csak jlacfj4a Starman hírnevéből él - igen. De ami talán a legjobban fájhat a DC-nek, hogy Geoff Johns régóta várt minije, a Superman: Secret Origins legelső száma a nagyon halovány 54e-s szinten nyitott. Most vagy ennyire nem érdekel senki Superman legújabb eredettörténet-verziója, vagy mindenki arra gondol, hogy az elmúlt időszak tükrében már akkorra elveszti az aktualitását, mire befejeződik.
Ami még említésre méltó változás lehet...
Megjelent végre a Kick-Ass hetedik része is, de ezt annyira elfelejtették előre mondani, hogy a sorozat eddigi legpocsékabb eladását tudhatja maga mögött. De a múlt hónapban tűrhetően indult Marvels Project is teljes egy számig tudta fenntartani az érdeklődést, ugyanis az eladása majdnem megfeleződött a második részre. De Hickman se segített sokat a Fantastic Fournak, ami most még lejjebb van, mint Millar alatt. Az augusztusban nyitott Adventure Comics v2 ugyan esett egy jó 20%-ot, de egyelőre még talán életképesnek tűnik, igaz, nehéz ennyiből bármit mondani. A Batgirl v3 dettó ugyanezt csinálja, csak pár ezerrel lejjebb. Az X-Men Legacy ezúttal egy Annuallal képviseltette magát, de az elég soványként szerepelt, az X-Force v3 is messze megelőzte.
Supermanék továbbra sem állnak valami fényesen, de a banda legalább még mindig tökéletesen egyben van, ezúttal még a Superman/Batman is szorosan ragaszkodik a többiekhez a maguk 35e környéki eladásain. legacyannualA Wednesday Comic pedig útközben sikeresen körbelőtte őket a listán, de továbbra is számonként csak minimális mértékben megy lefelé.
Ismét két olyan füzet van a lista első harmadában, ami nem a két nagytól jött, és ezek megint csak a Buffy Season Eight, és a múlt hónapban a jubileummal feltört Archie, amiben tovább folytatódik a képzeletbeli felnőttélet története, és tartja is ezzel a 37e olvasót. És ezzel megelőzi amúgy az összes Superman-címet. Azért ilyen is nagyon-nagyon rég volt már, hogy egy Archie jobban menjen, mint egy Superman.
Újabb címek kezdenek amúgy csatlakozni a Marvel veszélyeztetett fajok listájához. A Cable v2 egyre kevésbé képes magát 30e fölött tartani, ami nem jó, de a Secret Warriors sem, ami viszont nem olyan nagy baj. De az már érdekes, hogy az eladások miatt megsznt Moon Knight v5 újraindítása, a Vengeance of Moon Knight teljes 32e-rel indított, ami nem sejtet valami hosszú élettartamot, akárcsak az eXiles v2 esetében, ahol szintén az előző sorozat leállása után próbáltak egy újraindítással feljebb törni a listán. A jelek szerint a Marvel marketingesei tényleg biológiailag alkalmatlanok a tanulásra...

Eredetileg egy egész bekezdést akartam most szentelni a 30e és az az alatti Marvel- és DC-címeknek, hogy keseregjek egy kicsit, mennyi remek füzet van itt, de mivel egy icipicit (kb. +3%) jobban áll most ez a részleg, mint tavaly ilyenkor, ezért egyszerűen csak azt javaslom, hogy a cikk végén található linkre kattintva nézzétek meg, mik jönnek egymás után a 65. és a 121. helyek között. Szó szerint több tucat remek füzet, melyek nagy részét sokkal élvezetesebb olvasni, mint a top 25 nem egy díszpéldányát.

atlas10Alsó kétharmad:

20e alatt Marvelnél már temethetünk, ezért rossz hír azoknak, akik hozzám hasonlóan imádják Jeff Parker Agents of Atlasát: a sorozat már a 17e-t se tudja tartani, és a Models. Inc is megelőzte őt, és az Immortal Weapons c. minivel vetekszik a helyezésért. De a zöldségrajongókat is el kell szomorítanom, mert a 16e-s eladás alapján a Hulk Team-Upból biztosan nem lesz sorozat, ahogy az elég gyengén indító Strange Tales-ből sem.
Cserébe viszont csoda történt, mert a hellboywild6Hellboy: Wild Hunt hatodik száma az ötödikkel ellentétben nem féléves kimaradás után érkezett, amit az olvasók meg is háláltak neki. A Joe viszont nem Yo, mert még mindig ezresével megy lefelé füzetenként, ami a 17e-s szinten nem valami egészséges esés. Helyette legalább van egy továbbra is stabil Conan, egy 15%-ot felfelé jövő Witchblade - ami sajna nem fog valószínűleg sokáig megmaradni, ugyanis drága Marc Silvestri legújabb remek reklámfogása most az volt a sorozattal kapcsolatban, hogy többet semmilyen szinten nem reklámozzák, nem jelentetnek meg borítókat és nem közölnek előzeteseket, mert ez, mint tudjuk, a világ legokosabb médiafogása - egy egészséges BPRD-nk, és egy 14e fölötti Astro City Special. A Darknesst meg a logika jegyében imádni való Silvestri bácsiék ezúttal megint a régi számozással adták ki. (Ennek kapcsán egy intés leendő és mostani amatőr és nem amatőr képregényrajzolóknak: vigyázzatok, mert ha elveszítitek a rajztehetségeteket, az a jelek szerint a teljes elmezavar kialakulásával jár).
diehardKisebb kiadóink sorában két érdekesebb első szám is akad. Az egyik a Die Hard: Year One, ami ezúttal atléta nélkül meséli el John McClane egyik legelső kalandját, a másik pedig egy új Szellemirtók-képregény. Úgy tűnik, elég volt csak a pletyka, hogy készül egy új film, máris jött a sorozat. De megemlítendő még, hogy a Blackest Night augusztusi megjelenései a szeptemberi listán is ott vannak jó 10e körüli példányszámokkal, szóval a crossover második nyomatai is elég népszerűek.

Gyerekeknek:

A Két First Class elég szépen megközelítette egymást, mindketten 11e-n állnak, az Uncanny X-Men csak 200 példányt ver a Wolverine-re. De errefelé már annyira szoros a mezőny, hogy így is négy hely van köztük a listán. Utánuk egészen a 223. helyig csönd van, hogy aztán jöjjön a szokásos vonat: Tiny Titans, Sonic the Hedgehog, Simpsons, Batman: The Brave and the Bold, Sonic Universe... és itt jön az első új fiú a képbe a squad1Marvel Super Hero Squad-minijének első számával, ami így legalább az Adventuresök fölött tudott nyitni, méghozzá elég sok helyezéssel. De aztán ismét kisebb kiadók jönnek a Futuramával és egy új Muppet-minivel, ami ezúttal Pán Péter kalandjait muppetesíti meg nekünk, majd egy érdekes adalék, a Mickey Mouse & Friends 296. száma, amit a jelek szerint a Boom! Studios onnan folytat, ahol nagyon régen abbamaradt. De nem csak azt, hanem a legrégebbi Disney-címet is, a Walt Disney's Comics & Storiest. Előttük viszont akad még egy kis Billy Batson, egy kissé stabilizálódott Marvel Adventures Spider-Man, ami megelőzi a Muppeték Robin Hoodjának befejező számát és a másik Muppet-minit is, de a képbe belezavar még a Super Friends is, mielőtt megpillanthatnánk a Marvel Adventures Super Heroest és a Scooby Doo-t. Az MA Avengers sajna most lemaradt a listáról, a jelek szerint 4098-nál kevesebbet adtak al belőle.

Könyvelés:

umbacaddallastpbA Dark Horse köszönte a lehetőséget, és kibérelte a kötetlista első két helyét a legújabb Buffy-tpb-vel és az Umbrella Academy: Dallas puhafedeles változatával. Utánuk a Vertigo leszállóágban lévő DMC-je jön, hogy aztán megpillantsuk az első marveles címet, ami valójában nem is marveles, mert a Wonderful Wizard of Oz HC-járól van szó, ami meglepő módon nem 50, hanem csak harminc dollárba kerül.
Érdekesebb cím lehet még a harmatgyenge Batman: Cacophony keményfedelesének hatodik helye, vagy hogy a Fables nagyalakú, 12 füzete egybe gyűjtő első HC-je is ott van a nyolcadik helyen. Az viszont szomorú, hogy az Ultimatum még mindig megy, de legalább van új Indy-zsebkönyv is, amiről már féltem, hogy az első rész után abbahagyják a kiadását. Megemlítendő még, hogy kijött a Magneto Testament tpb-ben is, de van már új Locke & Key-HC, vadonatúj Walking Dead-tpb (ráadásul potom 10 dolcsi az egész), megjelent már a Hellboy harmadik axmv3omniLibrary Editionje (bazinagy, bazivastag, bazidrága) és kiadták - habár nem éppen most - az Arkham Asylum évfordulós változatát, sajna csak puhafedelesben. Lehet viszont vigasztalódni az alig 100 dolcsis Absolute V for Vendettával helyette, vagy a Killing Joke nagyalakú, de elég vékonyka HC-jával. De ha ennyi nem lenne elég, a Marvel kidobta a teljes Whedon-Cassaday érát az Astonishing X-Men v3-ból egyetlen nagy omnibusban, így aki nem akarja beszerezni a már lassan ötven dolcsiért sem megkapható első kötetet, annak ez a borítóáron 75 dolláros, vastag kiadvány még jó alternatíva lehet. De aki a klasszikusokat szereti, annak javasolható a Will Eisner-féle Spirit-gyűjtemény is a Dark Horse-tól. Garantáltan kategóriákkal jobb, mint Frank Énvagyokalegjobbamiaképregényekkeltörténtvalaha Miller noiros förtelme, amit a mester teremtményéből csinált a filmvászonra. De ha még mindig más kell, van ám itt egy Absolute Promethea vol. 1 is, szintén alig 100 dollárért. Gondolom már feltűnt egyeseknek, hogy a DC elkezdte elég szépen kiadogatni Alan Moore képregényeit önvédelemre is alkalmas formában.

Összesen:

absolutevforAz összbevételt továbbra is elég szépen megtámogatja a hihetetlenül jól teljesítő Blackest Night, ami önmagában jelentősen megnövelte a DC hányadát az eladási tortából. De pénzügyileg a Marvel is tovább tartja a plusz bevételt a megemelt árú sorozatainak hála, hiába kezdett el ez visszacsapni rá. Érdekes lehet nézni a továbbiakban ezt náluk, hogy hosszú távon vajon tényleg segít nekik, vagy épp ellenkezőleg, a kapzsiságuk miatt fordulnak-e el tőlük. Az viszont már különösadalék, hogy a most megjelent köteteik egy részének az árát máris visszább vették, miután a köteteik szinte mind egy szálig eltűntek a könyves lista felső részéből.
A Marvel füzeteinek dominanciája amúgy a Blackest Nightot leszámítva is befejeződni látszik, mert bár a DC-nél akadnak egyes részlegeken komoly gondok, de a Marvel top sorozatainak egy része is kezdi megsínyleni a folyamatos alacsony minőséget, ami sajna kihat a jobb, de kevesebb példányt eladó címeikre. Ennek ellenére a helyzet egyáltalán nem vészes, az össz példányszám szeptemberben nagyobb volt, mint egy évvel azelőtt, és a dollárbevétel is 7%-ot nőtt így a harmadik negyedévre. Kötetek tekintetében továbbra is érezni lehet a Wathcmen-láz lecsengését, mert ott 10%-os visszaesés volt tapasztalható, aminek köszönhetően a Diamond által forgalmazott képregények végül egy 4%-os pozitív mérleggel zártak az előző év viszonylatában, ami még mindig egy olyan szám, amiért sok iparág tömeggyilkolni tudna.
De az éves összkép is jó képet mutat képregények tekintetében, mert januártól egészen idáig összesen 2%-ot estek vissza, ami gyakorlatilag teljes egészében megfelel a Watchmen kiesésének. Már csak reménykedni kell, hogy ez a tendencia előbb-utóbb átgyűrűzik kis hazánk képregényköteteire is, és ismét fellendülhet a hazai piac is.

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# Micki 2014-11-29 18:09
My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be exactly what I'm looking for.
Does one offer guest writers to write content in your case?
I wouldn't mind composing a post or elaborating on a number of
the subjects you write concerning here. Again, awesome blog!



Have a look at my web-site: we-vibe 4 plus: http://Www.lolatoys.com/es/we-vibe-4.html
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta