Ki van itt?

Oldalainkat 832 vendég és 0 tag böngészi

Tárgymutató:
Álmodó Égi Arishem, a Bíra Ashema, a Figyelmes
Devron, a Kísérletező Ea, a Bölcs Eson, a Kereső
Exitar, az Eltörlő Gamiel, a Befolyásoló Gammenon, a Begyűjtő
Hargen, a Mértékvevő Jemiah, az Elemző Kék Égi
Mindenek Feletti Nezarr, a Számító Oneg, a Kutasz
Scathan, a Jóváhagyó Tefral, a Felmérő Ziran, a Próbáló

x11

Az Égiek
(Celestials)

Ha egy mondatban kellene összefoglalni az Égiek lényének esszenciáját, azt mondanánk, hogy egy ősi, kozmikus faj az övék, akik istenszerű hatalmukkal kedvük szerint avatkoznak be a náluk alacsonyabb fejlettségű fajok életébe, és ők a felelősei annak, hogy a földi emberek szuperképességeket szereztek. A történetük és a szerepük a Marvel világaiban ennél persze sokkal szövevényesebb.
Az Égiek valódi eredetét sajnos ezidáig nem tisztázták, de sok elképzelés született, amelyek talán részben, vagy egészében lefedik a valóságot. Az egyik ilyen teória szerint ők egy előző univerzum túlélői, de az sem kizárt, hogy az egyik legősibb entitás, az Öröklét (Eternity) teremtette őket. A harmadik, és egyben legvalószínűbb vélekedés az, hogy egy Fulcrum nevű ős-entitás teremtette szolgák, akik az univerzum egyensúlyát hivatottak fenntartani.
Bármi is legyen az eredetük valódi története, ami teljesen biztos velük kapcsolatban, hogy mind tudósok és mérnökök, akik magukat a fiatal fajok alakítóinak, tanárainak tartják, és nem ritkán ezért különös kísérleteket végeznek rajtuk, ahogy ezt a skrull faj esetében is tették.

Mikor még az univerzum is gyerekcipőben járt, a legelső fajok még a háború fogalmát sem ismerték, ám ahogy erősödtek és fejlődtek, ez a helyzet nagyban megváltozott, amikor az Égiek és a Szemlélők első találkozására sor került. A Szemlélők pusztán a megfigyelést és az új fajok történetének dokumentálását végezték, ám az Égiek irányítani és befolyásolni akarták ezt, és ezért a két faj közötti ellentét egyre feszültebbé vált. Mivel a nézeteltéréseket nem sikerült tisztázni, kitört az univerzum első háborúja: hatalmas vérontással, és két vesztes féllel. Sem a Szemlélők, sem pedig az Égiek nem győzedelmeskedtek, csupán mindkét oldal alaposan megtizedelődött. Ezután minden folyt tovább a megszokott mederben, az Égiek beavatkoztak az alacsonyabb rendű világok életébe, a Szemlélők pedig tétlenül figyelték ezt.
Az Égiek legelső képviselője évmilliókkal ezelőtt érkezett a Földre, és azonnal hozzá is fogott, hogy genetikai vizsgálat alá vesse a bolygó uralkodó faját, az emberi lényeket. Hosszas kísérletezés és ki tudja még milyen beavatkozás után az létrehozott két emberi alfajt, az Örökkévalókat és a Deviánsokat. Ám a génkísérletek nem tervezett mellékhatásaként az alanyok emberfeletti képességekre is szert tettek, és utódaik már ezzel a DNS-módosítással jöttek a világra. Mutánsok voltak, és ők terjesztették szét az úgynevezett X-gént, amely a modern kor mutánsainak születéséért is felelős.
Az Égiek második követe valamikor időszámításunk kezdete előtt 18.000 környékén jött a Földre, hogy ellenőrizze az Első kutatásainak eredményeit. Amire nem számítottak, hogy a Deviánsok időközben annyira fejlett civilizációt hoztak létre, hogy felvették ellenük a harcot, és tüzet nyitottak az Égiek hajójára. Az Égiek követe ezért úgy határozott, hogy az irányíthatatlanná vált kísérleti alanyoknak veszniük kell. Irányított bombázással letarolták és az óceán mélyére süllyesztették Lemúriát, a Deviánsok fővárosát, Atlantiszt és a többi fejlett civilizációt. Ezt a hatalmas pusztítást nevezzük a Nagy Kataklizmának.
Nagyjából ugyanekkor tört ki egy polgárháború az Égiek között, amely Tiamut, ismertebb nevén az Álmodó Égi és Arishem viszálya okozott. Arishem féltékeny volt Tiamutra, aki közeli kapcsolatban állt az univerzum teremtőjével, a Mindenek Felettivel (One Above All). Hosszú volt a háború és megint nem volt győztese, Tiamut száműzetésbe vonult, de Arishem sem kapta meg, amit akart.
Az Égiek harmadik követe időszámításunk szerinti X. században érkezett a Földre, és elfoglalta az inkák városát az Andokban. Az istenek tanácsa (amelynek Odin is tagja volt), összetűzésbe keveredett az Égivel. A két fél között az Örökkévalók egyik tagja, Ajak próbált közvetíteni, kevés sikerrel. Az istenek tanácsának nyomására az Égi végül távozott, de az Örökkévalók és a megmarad Deviánsok előkészületeket tettek arra az estre, ha újabb Égi jönne el a Földre.
Erre a XX. század végéig kellett várni, a negyedik Égi követ ugyanis csak ekkor érkezett meg, hogy bíráskodjon az emberiség felett. Attól tartva, hogy az Égi elpusztítja a Földet, az Örökkévaló Zuras csatlakozott Odin seregéhez, és felvették a harcot az Égiekkel. Arishem, a Bíra hatalmas mészárlást rendezett, és még Odin ereje sem volt elég ahhoz, hogy megfékezze. A Földet az utolsó pillanatban közbelépő Gaea mentette meg, aki meggyőzte Arishemet a földi élet értékéről és az emberekben rejlő határtalan lehetőségekről. Arishem távozott, de természetesen nem ez volt az Égiek utolsó látogatása. Alig néhány hónappal később Thor a kies Pangora nevű bolygón találkozott Arishemmel és számon kérte rajta a Föld elleni támadást. Arishem... nem igazán volt beszédes kedvében, megidézte hát a 6 km magas góliátot, Exitart, az Életirtót, hogy pucolja tisztára a galaxist, öljön meg minden élőt, irtson ki minden lakott bolygót.
Mondhatjuk, hogy Thor ritka elcseszett diplomata.
Javára legyen mondva, hogy ő is rájött, mekkora kalamajkát okozott, ezért berepült a gigantikus robot belsejébe, és kalapácsával törte-zúzta annak irányító rendszereit. Igyekezetét siker koronázta, a robot leállt, de még előtte néhány fajt azért sikerült a feledés homályába taszítania.
Néhány évvel később az Égiek újra felbukkantak a Földön, és a Fantasztikus Négyes mellett Fátum doktor nevelt fia, Kristoff Vernard és a második Hangya, Scott Lang is borsot tört az orruk alá. Később Nezzar, a Számító és Ashema, a Figyelmes tette tiszteletét Franklin Richardsnál és választás elé állították, melyik univerzum maradjon meg és melyik vesszen: a 616-os (Marvel fővilág) vagy a Heroes Reborn, az Újjászületés univerzuma. Ashema emberek iránti szeretete végül mindkét világot megmentette, de az Újjászületés univerzuma egy zsebdimenzióba került át, az ő személyes felügyelete alá. Az Égiek azóta is árgus szemekkel figyelik az emberek életét, és csak idő kérdése, hogy újra beavatkozzanak a Marvel világának életébe. Ám ekkor minden korábbinál nagyobb változások várhatóak, és talán a végső pusztulás is.

tumblr m71vkdac6R1rzkpe3o1 400

Erejük és képességeik

Az Égiek méretei változóak, de általában több mint 200 méter magas alakjukban mutatkoznak, és minden Égi isteni hatalommal rendelkezik, egyaránt könnyedén manipulálják az anyagot és az energiát kedvük szerint. Az Égiek hatalma olyan nagy, hogy pusztán az akaratuk erejével képesek bolygókat mozgatni, és egyetlen csettintéssel eltörölni egész civilizációkat. Semmi, még az elpusztíthatatlannak tartott asgardi élő páncél, a Pusztító sem állhat nekik ellen. Mikor az Atyák - Odin, Zeusz és Vishnu - egyesített erővel csaptak le egy Égire, még az ő hatalmas energiájuk sem volt elegendő ahhoz, hogy akár egy karcolást ejtsenek rajta. Ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne őket is megölni vagy megsebesíteni. Amikor Odin megnövelte testméretét, ő is 200 méteres lett, magára öltötte az asgardi Pusztítót és elnyelte az összes asgardi életenergiáját (Thorét kivéve), sikerült levágnia Nezzar karját, bár az Égi azonnal regenerálta magát. Az egyetlen ismert személy, akinek sikerült megölnie egy Égit, az egy másik Égi volt, Tiamut, későbbi nevén az Álmodó Égi, akit ezen tettéért társai bebörtönöztek.

Jelenlétük az alternatív valóságokban
- Égi Univerzum („Celestialverse")
Miközben Fátum Doki, Sharon Ventura, a Lény és a Fáklya a Túlontúlit kergették az időn és téren át, eljutottak ebbe a párhuzamos világba, amelyet az Égiek teljes mértékben átformáltak.
- 82432-es Föld
Az az alternatív realitás, amelyben Korvac meghódította az univerzumot, legyilkolta az összes Égit és magába olvasztotta életerejüket, hogy aztán egyesülhessen az Örökléttel.
- 89721-es Föld
Az Evolúciós Háború történet alternatívája, amelyben az egész emberiség genetikai mutáción esett át és egy szuperintelligens fajjá nőtte ki magát. Ezért az Égiek az egész Föld elpusztítása mellett döntöttek. Ám az emberiség egyesítette tudatát és az így keletkezett óriási mentális erővel eltörölték az Égieket a létezésből.
- Apokalipszis kora (The Age of Apocalypse)
Az egyetlen megmaradt Égi ellátogatott a Földre, ahol maga Apokalipszis végzett vele, elvette az Égi páncélját és magára öltötte, életerejét pedig ellopta.
- Marvel Kalandok (Marvel Adventures)
Egy időutazásos kaland során a Bosszú Angyalai belebotlottak Arishembe. Sosem derült ki, hogy az Égi épp akkor és ott mit keresett és hogy megtalálta-e amit akart, ugyanis mielőtt az Angyalok ezt kideríthették volna, erőszakkal átlendültek egy másik idősíkba.
- 4280-as Föld
Ebben a valóságban az Égiek megrészegültek saját felsőbbrendű hatalmuktól és az Univerzum Isteneinek kiáltották ki magukat. Minden fajt, amely nem volt hajlandó behódolni nekik, egész egyszerűen eltöröltek. A Földön Reed Richards is az útjukat állta, akit elfogtak és rettenetesen megkínoztak. A multiverzumokban élő Richardsok összefogtak, és több fegyvert is összeszedtek az Égiek ellen (többek között három Végtelen Kesztyűt és egy Végső Semlegesítőt). Az Égiek megtudták a tervet és támadásba léptek. Szisztematikusan megölték egyesével minden világ Reedjét. Az egyik Richards feláldozta magát, hogy legalább egyikük elérjen egy biztonságba vezető portált egy Végtelen Kesztyűvel felvértezve. Ekkor került a figyelem középpontjába a 616-os fővilág. Hatalmas harc bontakozott ki amelybe még Galactus is belevetette magát.
- Az Ismeretlen jövő (Unknown Future)
Ebben az alternatív jövőben Fault, a badoon faj tagja, az utolsó kozmikus kockával rabszolgáivá tette az Égieket és létrehozta az Égi meghajtót (Celestial Engine). A meghajtó tartalmazta az Égiek erejét, a kozmikus kocka energiáját és egy egész nap erejét. A meghajtót végül a Galaxis Őrzői pusztították el, a 616-os univerzumból kapott segítséggel.
- 1610-es Föld (Újvilág)
Az újvilági univerzumban az Égiek nem egy páncélos, majdnem mindenható idegen faj, hanem egy mesterségesen magas szintre fejlesztett emberi faj Kujan-Jin, vagyis a Xorn vezetése alatt, és az Égi városban laknak.

2008-09-14 0926

Az Ismert Égiek

arishemArishem the Judge (A Bíra)
Első megjelenése: Eternals 2. (1976)
Egyike annak a két Éginek, akiknek jogukban áll ítélkezni egész civilizációk sorsa felett, élet és halál ura ő, és minden olyan esetben jelen volt, amikor faja látogatást tett a Földön Az Égiek vezetőjeként ő volt a felelőse a Szemlélők és az Égiek között kirobbant háborúért.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ashemaAshema the Listener (A Figyelmes)
Első megjelenése: Heroes Reborn: The Return 1. (1997)
Női Égi, aki emberi alakot öltött, amikor Nezzarral ellátogatott a Földre. Ő kereste fel Franklin Richardsot és ajánlott neki egyezséget, de Franklin visszautasította, és végül a fiú győzte meg őt az Égiek terveinek negatív hatásairól. Ő az Álmodó Égi húga.
Vissza a tárgymutatóhoz.

blue celestialThe Blue Celestial (A Kék Égi)
Első megjelenése: Thor 424. (1990)
A legelső Égi, akinek dokumentálták a születését. Elég érdekes családfát tudhat magáénak, ugyanis Eric Masterson (Thunderstrike) és Herkules genetikai profilját is tartalmazza a DNS-e, erejét pedig abból a sötét galaxisból nyerte, amelyben Ego, az Élő Bolygó is lakik. Nem sokat teketóriázott, hamar összemérte erejét az Evolúció Mesterével, Egóval, valamint az asgardi Sziffel és Baldrrel is.
Vissza a tárgymutatóhoz.

devronDevron the Experimenter (A Kísérletező)
Első megjelenése: Marvel Monsters: Devil Dinosaur 1. (2005)
A többinél jóval fiatalabb Égi, aki Gamiellel sokáig tanulmányozta a Földet, és sorozatos beavatkozásaikkal majdnem el is pusztították a bolygót. Úgy tudjuk, szintén ők ketten a felelősei a skrullok és a kreek első találkozásának és a két faj között kitört háborúnak.
Vissza a tárgymutatóhoz.

dreamingThe Dreaming Celestial (Az Álmodó Égi)
Első megjelenése: Eternals 18. (1977)
Mikor a Deviánsok a Föld bolygó domináns faja lettek (vagyis marha régen), megjelent az Álmodó Égi, hogy learassa a planéta kincseit. És az aratás szót szó szerint kell értenünk, előhívta a Hordát, és arra utasította a gyilkológépeket, hogy minden Deviánst öljenek le, és vegyék el mindenüket. Nőket megölni, férfiakat megfejni, kecskéket megerőszakolni. Az öldöklést Arishem fékezte meg, ezért az Álmodó rátámadt, és mire észbe kapott, már a többi Égi is ellene fordult. Csalárdságáért bebörtönözték egy hegy gyomrába. Hogy mégis hogyan sikerült egy hegynek megfékezni egy olyan lényt, aki egyetlen intésével bolygókat mozgat, nem teljesen világos, de fogadjuk el, hogy így volt.
A dolog úgy történhetett, hogy az Álmodó lelkét kiszakították a páncélos testéből, és egy energiaforrásba zárták, miközben teste a kaliforniai Ördög-hegység mélyén szunnyadt. Az Álmodó mentálisan arra utasította az egyik deviánst, Ghaurt, hogy szabadítsa őt ki, de ezt a próbálkozást a Bosszú Angyalai és az Örökkévalók meggátolták.
A Deviánsok valahogy mégis az Álmodó befolyása alá kerültek, és kiszabadították őt. Az Álmodó sötét páncélja átváltozott a nap első sugaraitól egy ragyogó arany páncéllá, és megkezdte bosszúhadjáratát a Föld és testvérei ellen. Az Álmodó maga akart ítéletet mondani az egész emberiség felett, és újra életre hívta a Hordát. Ám erről természetesen a többi Égi is tudomást szerzett. Az Álmodó San Franciscóban vert tanyát, nem kis turista látványosságot keltve, miközben az Örökkévaló Makkari lett a prófétája és akaratának közvetítője. Mikor a Horda Földet ért, megjelent a Fulcrum, az Álmodó pedig kérdőre vonta teremtőjét. A Fulcrum megmutatta neki ragyogó orcáját, és fényessége eltöltötte az Álmodót, aki letett pusztító tervéről... egy időre, majd a Fulcrum társa lett.
Tiamut a legerősebb és leghatalmasabb Égi, akinek erejétől még Uatu a Szemlélő és Galactus is retteg.
Vissza a tárgymutatóhoz.

eaEa the Wise (A Bölcs)
Első megjelenése: Marvel Comics Presents #8 (2008)
Ea, a Bölcs egy nagyon aprócska, de annál nagypofájúbb Égi, aki rendszerint azzal tölti idejét, hogy a Gépember (Machine Man) vállán ücsörög és folyamatosan cukkolja az androidot. Jegyezzük azonban meg, hogy nincs arra bizonyíték, hogy Ea valójában Égi, vagy csak a Gépember különös képzeletének szülötte.
Vissza a tárgymutatóhoz.

Eson the Searcher (A Kereső)
Első megjelenése: Eternals 9. (1977)
Eson egy felderítő, az Égiek legfőbb információszállítója, és jelen volt az Égiek első és negyedik földi látogatásánál is. Eson feladata volt a deviánsok központjának, Lemúriának a szemmel tartása, majd mikor a fejlett földi faj megtámadta őket, Eson nyelte el a birodalom valamennyi energiáját. Később megütközött a Pusztítóval, Thorral és a Uni-Minddal is.
Vissza a tárgymutatóhoz.

exitarExitar the Exterminator (Az Eltörlő)
Első megjelenése: Thor 387. (1988)
Exitar feladata igen egyszerű, ő pusztítja el mindazokat a világokat, amelyeken az Égiek kísérleteztek, de a próbálkozások zsákutcába jutottak vagy nem a várt eredményt hozták. Amennyire tudjuk, Exitart – vagy legalábbis az egyik hasonmását, mert az Égieknél soha semmiben nem lehetünk biztosak – Sue Storm ölte meg.
Vissza a tárgymutatóhoz.

gamielGamiel the Manipulator (A Befolyásoló)
Első megjelenése: Marvel Monsters: Devil Dinosaur 1. (2005)
Devronhoz hasonlóan viszonylag fiatal Égi, aki ugyancsak a Föld megfigyelését végezte. Két fontos dolog fűződik a nevéhez: az egyik, hogy a jövőből elhozta Hulkot a múltba, és szórakozásképpen összeengedte egy párviadalra egy dinoszaurusszal; a másik, hogy felelőse a kree-skrull háború kirobbanásának.
Vissza a tárgymutatóhoz.

gammenonGammenon the Gatherer (A Begyűjtő)
Első megjelenése: Eternals 4. (1976)
Gammenon gyűjtötte be mindazokat az emberi lényeket, állatokat és növényi mintákat, amelyeken társai aztán különös kísérleteket végeztek. Legtöbbször a tudósok csapatával, Esonnal, Jemiahval és Gammenonnal utazott együtt a Földre begyűjtés miatt. Gammenon volt a legelső Égi, aki a Földre tette a lábát egymillió évvel ezelőtt, és ő fogta el azokat a majomembereket, akikből társai aztán a Deviánsokat és az Örökkévalókat kreálták. A negyedik földi látogatásakor elfogott néhány S.H.I.E.L.D. ügynököt, és atomjaira szedte őket. Az ügynökök életét Gammenon engedélyével Ajak adta vissza. A Túlontúli földi látogatásakor Gammenon is összetűzésbe került ezzel a furcsa szerzettel.
Vissza a tárgymutatóhoz.

hargenHargen the Measurer (A Mértékvevő)
Első megjelenése: Eternals 9. (1977)
Hargen feladata nem ismert előttünk, mindössze annyit tudunk róla, hogy az Égiek negyedik látogatása során a svájci Alpokban vizsgálódott, de dögöljön meg a lovam, ha a síturizmus vagy a lila bocicsoki érdekelte.
Vissza a tárgymutatóhoz.

jemiahJemiah the Analyzer (Az Elemző)
Első megjelenése: Eternals 7. (1977)
Gammenon a minták és adatok begyűjtésével foglalkozik, amelyeket aztán Jemiah vet vizsgálat alá le a hatalmas elemző gépezeteivel. Jemiah az Égiek tudósa, génsebésze és teoretikusa. Jelen volt az Égiek több földi látogatásánál, de legemlékezetesebb útja során Odinnal is megküzdött, majd ezután társaival elhagyta a bolygót. Később szemtanúja volt, ahogy Örvény (Maelstrom) kis híján elpusztítja a galaxist egy mesterséges fekete lyukkal.
Vissza a tárgymutatóhoz.

nezarrNezarr the Calculator (A Számító)
Első megjelenése: Eternals 9. (1977)
Nezarr az egyik legbrutálisabb és legérzelemmentesebb Égi mind közül. Mikor a modern korban járt a Földön, a Szovjetunióban nem kis meglepetést okozott, és a szovjet hadsereg egyik tábornoka, Greshkov, atomtámadást intézett ellene. Azonban Nezarr mentálisan olyan illúziókat keltett, ami miatt a sereg maga ellen fordította fegyvereit, és akik túlélték ezt a támadást, mély kómába zuhantak. Nezarr egyik karját Odin csapta le egy harcban, de az Égi azonnal regenerálódott. Tagja volt annak a delegációnak, akik megindították a háborút a Szemlélők ellen.
Vissza a tárgymutatóhoz.

odin levagja nazzar karjat

one-above-allThe One Above All (A Mindenek Feletti)
Első megjelenése: Eternals 7. (1977)
A rejtélyes Égiek vezetője, akit egyszer meglátogatott az Égi anyahajó fedélzetén két amerikai űrhajós, három deviáns és az örökkévaló Elfeledett. A deviánsok egy nukleáris bombát akartak robbantani, de a Mindenek Feletti erejével nem számoltak, és végül rajtuk, valamint az Örökkévalókon csattant az ostor.
Vissza a tárgymutatóhoz.

onegOneg the Prober (A Kutasz)
Első megjelenése: Eternals 9. (1977)
Róla azon túl, hogy olyan lelkesen kutat, mint egy urológus, nem tudunk semmi mást.
Vissza a tárgymutatóhoz.

scathanScathan the Approver (A Jóváhagyó)
Első megjelenése: Guardians Of The Galaxy 46.
Ez az Égi nem a 616-os univerzumból, hanem egy alternatív valóságból származik. A Mindenség Bírája idézte meg őt, hogy segítsen legyőzni egy istenszerű erővel rendelkező gyermeket. A harc végén Scathan elfogta a célpontot és megsemmisítette.
Vissza a tárgymutatóhoz.

tefralTefral the Surveyor (A Felmérő)
Első megjelenése: Eternals #7 (January, 1977)
Ez az Égi a bolygófelszínek felderítésére specializálódott, és már az Égiek legelső látogatásakor is jelen volt.
Vissza a tárgymutatóhoz.

ziranZiran the Tester (A Próbáló)
Első megjelenése: Eternals 18. (1977)
Ő felelős az alacsonyabb rendű életformákon végzett genetikai kísérletekért és a mesterségesen felgyorsított evolúciós folyamatokért. Mondhatjuk, hogy ő az oka annak, hogy a Földön kialakultak a mutánsok.
Vissza a tárgymutatóhoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hogy tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 5.00 (43 szavazat)

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta