Ki van itt?

Oldalainkat 743 vendég és 0 tag böngészi

Vadföld

Tárgymutató:
Vadföld védelmezői és ellenségei
Chytlok Evolúció mestere Fosztogató Garokk Holdgyermek
Ka-Zar Ördögdinoszaurusz Shanna Stegron Szauron
Terminus Zabu Zaladane    
Vadföld népei
Aeriánok Aranyemberek Awakilius Bhadwuan Bukottak
Gorankiánok Gwundák Gyíkemberek Hauk'ka Havasi emberek
Hegyi erdők népe Hüllőemberek Karemmák Klantorr Lemuránok
Macskaemberek Majomemberek Mocsári emberek Mutáltak N'Galan
Nap Népe Nhu'gari Palandoriánok Pteronok Szauriánok
Szilandok Tandar-Kaan Tordon-Naan Tubanti Tűz törzse
Uruburiánok Vala-Kuri Waidiánok Zebraemberek  

savage land header

Vadföld története

A következő leírásban szeretném bemutatni nektek a Marvel világának egyik legszebb és legveszélyesebb vidékét (mármint az ott még működő Budapest TV stúdiója után), amelynek a megszerzéséért és kincseiért nemcsak emberek, de mutáltak és idegen lények is komoly háborúkat vívtak. Csakhogy, amilyen szép ez a civilizációtól elzárt földdarab, annyira veszélyes is, és az itt élő megannyi bámulatos lény képes megvédeni magát bárkivel szemben.

Vadföld térképe

cimerePontos helye a Marvel Univerzumban: Föld bolygó, Antarktisz, déli szélesség 69° 30’, nyugati hosszúság 68° 30’
Első megjelenése: (megnevezés nélkül) Marvel Mystery Comics 22. (1941); (név szerint) X-Men 10. (1964)
A vulkánokkal és trópusi esőerdőkkel tarkított, az Antarktisz jégvilágában megbúvó paradicsomot nagyjából 200 millió évvel ezelőtt teremtette meg a Túlontúli erejéhez hasonlatos képességekkel rendelkező rejtélyes idegen, Nuwali. Mikor Nuwali elkezdte a Vadföld formálását, a földi világot széltében-hosszában dús növényzet és dinoszauruszok milliói uralták, valamint néhány kezdetleges emlős. (Ők voltak az ember-majmok (Man-Apes).) Mikor cirka 50 millió évvel ezelőtt beköszöntött a jégkorszak és a Föld nagy részét kemény jégpáncél borított be, a Nuwali által teremtett világ továbbra is virágzott és fejlődött, megőrizve a különleges állat- és növényfajokat. Időszámításunk kezdete előtt mintegy 200.000 évvel Nuwali végleg elhagyta a Földet és az általa teremtett édent, az ő helyét pedig egy új hatalom foglalta el, az Örökkévalók (Eternals), akik templomokat húztak fel, és emberfeletti képességeikkel uralkodtak a fejletlenebb fajok felett. Időszámításunk előtt 18.500-ban Atlantiszon megkezdődött a prehisztorikus lények adása-vétele, miközben más helyekről mágikus lényeket, például unikornisokat hoztak be, akikkel a tudósaik kísérleteket folytattak. Az atlantiszi tudósok igyekeztek megfejteni a Nuwali által használt technológiát, amellyel új trópusokat próbáltak alkotni a birodalmuk további terjeszkedésének érdekében. A fő kutatóbázis neve Pangea volt. Itt vizsgálták a Vadföld humanoid faját, a fentebb említett ember-majmokat, akikből genetikai módosításokkal madarakhoz, halakhoz és más élőlényekhez hasonlatos, egyedi képességekkel rendelkező alfajokat tenyésztettek ki. A tudósok végül rájöttek, hogyan aknázhatják ki a bolygóformáló hatást, a Nuwali-effektust, de mielőtt szélesebb körben alkalmazhatták volna a terraformáló eljárást, az ember-majmok egyik alfaja, az erős és szívós bestiák (Beast-People), akiket munkásként használtak, fellázadtak, és kitört az Első Pangeai Háború (First Pangean War), amelynek következményeként a Nuwali-effektussal kezelt földterületek többsége lakhatatlanná vált.
I.e. 18.000-ben bekövetkezett a Nagy Kataklizma (Great Cataclysm), amelynek eredményeként Atlantisz a mélybe süllyedt, de a Vadföldet és Pangeát megóvták az erős sziklaágyazat. A fejlett városállam pusztulása után a Túlontúliak évezredeken át figyelték a világ fejlődését a Fortisquian hadművelet, későbbi nevén az Arcturuszi Gondviselés keretében. Atlantisz túlélői két vízalatti birodalomban találtak új otthonra, Lemúriában és Sylandiában, míg a Vadföldről elhurcolt lények mindenáron igyekeztek visszatérni szülőföldjükre. Belőlük alakult ki a mocsári emberek törzse (Swamp Men). De nemcsak ők találtak vissza Vadföldre, hanem az állat-emberek sokasága is, akik a Vadföldön új társadalmat hoztak létre. Ezt területszerzéseiket háborúk követték, amelyek közül az első az a szárnyas faj (Aerians) és a pteronok összecsapása volt. A törékeny béke zálogaként a felek megegyeztek abban, hogy ezerévenként emberáldozatot mutatnak be, és vérrel pecsételik meg a Vadföld nyugalmát. Hosszú ideig nem történt kirívó eset, míg időszámításunk előtt 3000-ben két földönkívüli lény magát istenségnek kiadva birtokba vette a Vadföldet. A szagittárok nevű földönkívüli faj tagjai megépítették a bolygópusztító gigantikus robotot, Umbut, aki megvédelmezte őket és általa behódoltatták az őslakosokat. A Vadföld ezután feledésbe merült, csak az itt élő lények tudtak róla, ők pedig sosem hagyták el. Az időszámításunk szerinti XIII. század közepéig az emberiség nem is sejtette e világ létezését, de egy száműzött varázsló, Khor valahogy itt lyukadt ki és itt rendezte be lakhelyét. A következő látogató 1380-ban egy másik varázsló, Belasco volt, majd őt egy névtelen angol követte, aki hajótörése után itt sodródott partra. Az angol a Vadföldön követőkre lelt és később mint Garokk istenség vált ismertté.
1770-ben James Cook kapitány volt az első, aki embereivel feltérképezte a sarkkör vidékét, de nem jutottak a Vadföld közelébe, csupán a határvidékét érték el. A XIX. század közepén az atlantisziak voltak azok, akik újra felfedezték ezt a vidéket, de a rejtélyes Torg és a Jégkirály (Ice King) voltak azok, akik le is telepedtek ebben a régióban. A Vadföld legendája szájról szájra terjedt az emberek körében is, de senki nem tulajdonított valós értéket ezeknek a mendemondáknak, csupán gyermekmeséknek tartották őket. Ám miután Edgar Allan Poe és Verne Gyula regényei magával ragadóan taglalták a világtól elzárt világ szépségeit, felfedezők hadai indultak útnak a Föld minden szegletéből, hogy megtalálják. Hogy Poe és Verne honnan szerzett tudomást a Vadföld létezéséről, az nem ismert előttünk, de oly részletességgel írták le az őslényektől hemzsegő buja világot, hogy talán megeshet, valamiképpen eljutottak oda.
Az első emberi expedíció, amelynek határozott célja a Vadföld kincseinek megszerzésére irányult, eljutott ugyan 1915-ben a Vadföld közelébe, és megkezdte az itt fellelhető elpusztíthatatlan antifém, más nevén a vibránium kitermelését, de a csak súrolták a valódi mennyiséget, és a nagyobb lelőhelyek feltérképezetlenek maradtak. 1940-ben felgyorsultak az események, ugyanis a náci diktátor, Adolf Hitler egységeket küldött a Vadföldre, de a brit szabadságharcos, Elton Morrow - álnevén a Kék Gyémánt (Blue Diamond) - megküzdött velük és nagy harcok árán elűzte őket. Két évvel később egy őslény, amelybe emberi agyat operáltak, megszökött a Vadföldről és összecsapott Amerika Kapitánnyal, míg ugyanekkor a nácik elérték a Vadföldet és bázist állítottak fel ott. A bázis tevékenysége teljes titokban zajlott és az is ismeretlen, hogy pár hónappal később miért költöztették át az egész létesítményt egy a Vadföldhöz közeli szigetre. A második világháború után sem szűnt meg a Vadföld felderítésére indított harc, és végül egy tudós, Mongomery Ford egy kísérleti lézerrel felvértezve utat talált a Vadföld szívébe. Őt a leírásai alapján neonáci és szövetséges csapatok is követték, akik hajókkal és repülőgépekkel vívtak nagy csatát a birtoklás jogáért. Ám végül mindannyiukat legyőzte a Vadföld, és járműveik megsemmisülése után a túlélők ott rekedtek. Más lehetőség nem lévén letelepedtek a Vadföldön és beolvadtak a helyi populációba.
20 év telt el, amikor is újabb expedíció indult el az angol nemes, Robert Plunder vezetésével a Vadföldre a vibrániumkészletek kitermelésére. Miután Plunder utat talált Vadföldre, visszatért Angliába, és sietve összeszedte minden holmiját, majd az akkor kilencéves nagyobbik fiával visszatért. A Vadföld azonban ellenük fordult, és Robert fia, Kevin árvaságra jutott, miután apját egy ember-majom törzsfőnök, Maa-Gor lemészárolta. A fiú csak kivételes életösztönének és egy társául szegődő kardfogú tigrisnek, Zabunak köszönhetően maradt életben és cseperedett férfivá. Kevin levetette korábbi személyiségét és nevét, így a Vadföldön Ka-Zar néven lett ismert, ami nagyjából azt jelenti, hogy „a Tigris testvére”. (Vagy hogy "Ne-szólj-be-neki-mert-széttép-az-a-dög-mellette." A vadföldi nyelvjárások fordítása kissé bonyolult dolog.) Ka-Zar hamar közismert lett Vadföld-szerte, és a külvilág is megismerte történetét, amikor a Vadföldre utazó X-Men segítségére volt a Magneto elleni harcban. Magneto bázist épített a Vadföldön, ahol különös kísérleteket folytatott a mocsári embereken, akikből aztán a vadföldi mutáltak (Savage Land Mutates) lettek. Ka-Zar nemcsak Magneto legyőzésében segített, de neki köszönhetően fékezték meg a renegát papnőt, Zaladane-t. A Vadföld titokzatossága azonban ezzel a múlté lett. A Hírharsona címlapon közölte le Ka-Zar és a rejtélyes világ történetét, amelyre nemcsak az egyszerű emberek, de Kraven a Vadász és a S.H.I.E.L.D. is felfigyeltek. Kraven megpróbálta megszerezni a Vadföld feletti hatalmat, de Ka-Zar és Pókember... a maguk módszereivel elérték nála, hogy letegyen ilyen irányú törekvéseiről. Később a S.H.I.E.L.D. is kapcsolatba lépett a Vadföld „uralkodójával”, Ka-Zarral, aki engedélyt adott a szervezetnek, hogy tudósaik genetikai mintát vegyenek az itt élő őslényektől. Néhány minta azonban rossz kezekbe került, és a They Who Wield Power kutatói kaparintották meg őket. Egyikük a minták felhasználásával átváltozott, és Stegron a Dinoszauruszember néven lett ismertté.
Az Egyesült Nemezetek Tanácsa Ka-Zar és a S.H.I.E.L.D. nyomására a Vadföldet különálló és független országnak nyilvánította és mindenfajta külső beavatkozást és kitermelést illegálisnak minősített. A Vadföld vezetőjének Ka-Zart ismerték el, bármifajta beutazás a Vadföldre, bányászat vagy kereskedelem kizárólag az ő engedélyezésével végezhető. Ez persze nem akadályozza meg a gonosz erőket abban, hogy időről-időre behatoljanak a Vadföldre és feldúlják azt.

Érdekességek a Vadföldről

  1. Egy másik eredetleírás szerint a Vadföldet a kree faj hozta létre, akik gépeket telepítettek az Antarktisz térségébe, majd az ott létrehozott trópusi világot hosszú ideig tanulmányozták. Azonban a gépek a Föld más területeire végzetes hatást gyakoroltak, és bekövetkezett a jégkorszak, amely során minden jégbe borult a Vadföldet kivéve. Ezután nem sokkal a kree tudósok elhagyták a Földet.
  2. Az egykori Pangea központot Magneto és Mr. Sinister fedezték fel, akik beizzították a kree gépeket és genetikai manipulációval átalakították a helyi törzsek tagjait.
  3. A DC univerzumának is megvan a maga Vadföldje, de ott Skartaris a neve és a Marvelhez képest jóval később, csak 1975-ben a 1st Issue Special nevű képregényben találkozhattak vele először az olvasók. Skartaris ugyancsak az Antarktisz jégvilágában megbúvó kis édenkert, és nevét Verne: Utazás a Föld középpontjába című regényének átkelőjéről kapta, Scartarisról. A Skartaris hőse egy amerikai pilóta, Travis Morgan, aki kényszerleszállást hajtott végre itt, elnyerte a helyi jó nő szerelmét és az őslakos törzsek barátságát. Kivéve persze azokét, akik időről-időre megpróbálják megnyuvasztani a birtokháborításért.
  4. A Vadföld feltűnik a TransFormers című képregényben is, amelynek szemben álló robot hősei elég érdekesen festenek a dzsungel közepén. A Marvel története szerint, miután évmilliókkal ezelőtt az Autobot űrhajó, a Bárka, fedélzetén az Autobotokkal és az Álcákkal lezuhant Oregon hegyvidékén, az utasok mindegyike deaktiválódott. Az űrhajó fedélzeti számítógépe azonban üzemelt még egy ideig, és szondákat küldött ki, hogy feltérképezze a bolygót. A szondák találkoztak a Vadföldön a dinoszauruszokkal, leképezték őket és a vissza juttatott információk alapján a Bárka létrehozta a Dinobotokat, akiket Vadföldre telepített. Erről bővebben a HálóZsákon megtalálható semices sorozatban olvashattok.
  5. Az Ultimate-sorozatok története szerint az újvilági Vadföldet maga Magneto hozta létre, hogy itt újraindítva az evolúciós folyamatokat, erős sereget teremtsen és legyőzze az emberiséget. Nem feltétlen ebben a sorrendben.
  6. A Vadföld legelőször 1981-ben tűnt fel rajzfilmsorozatban, méghozzá a Spider-Man a Vadász és a vad ("The Hunter and the Hunted") című részében, amelyben J. Jonah Jameson felbérelte Kravent a Vadászt, hogy elfogja az utolsó kardfogú tigrist, aki történetesen Ka-Zar házi kedvence, Zabu volt.
  7. Ka-Zar figurája rengeteget merített Tarzan és Maugli karakteréből. (Amely alatt azt értjük, hogy teljes másolatuk.) De nem Kevin Plunder volt az első Marvel-karakter, aki ezt a nevet viselte. 1936-ban a Ka-Zar: Lord of Fang and Claw című kiadványban, majd 1939-ben a Marvel Comics 1. számában jelent meg Ka-Zar a Nagyszerű (Ka-Zar the Great). A karakter civil neve David Rand volt, és Dél-Afrikában született 1918-ban. Mikor 3 éves volt, szüleivel repülőgépen Kairó felé tartottak, ám balesetet szenvedtek és lezuhantak a Kongóban. Anyja, Constance röviddel ezután halt meg a sérülésektől, apja John pedig beleőrült ebbe. A kisfiúnak nemcsak a vad dzsungellel kellett megküzdenie, hanem tébolyodott apjának is gondját viselhette. Élete fontos állomása volt, amikor megmentett egy oroszlánt a futóhomok fogságából. A nagymacska, Zar ezért társául szegődött. Mikor a gátlástalan üzletember, Paul de Kraft a Kongóban próbált gyémántbányákat találni, belefutott a Rand-családba, és megölte Johnt. A fiút Zar mentette meg, és híre ekkor jutott el a helyi törzsekhez, akik elnevezték „Ka-Zarnak”, ami az „oroszlán testvérét” jelenti. Mikor Paul de Kraft visszatért, Ka-Zar már a dzsungel védelmező hőse volt. Kraft nem kerülhette el a fiú bosszúját, Ka-Zar végzett vele. Az utolsó hírek Ka-Zarról valamikor az 1941-es év közepén érkeztek, amikor lakóhelyét is elérte a világháború. Ka-Zar több szuperhőssel is összefogott ekkor, de sorsának további alakulásáról nincs feljegyzés.
  8. A Vadföld, bár megnevezésre nem került, de a Vasember 2 című filmben is megjelent egy térkép formájában.

vasember2 

Most, hogy a vadföldi leírás végéhez értünk, remélem sok érdekes információval lettetek gazdagabbak erről a csodás vidékről és az itt élőkről. Ha olyan képregény akad a kezetekbe vagy a számítógép monitorára amelyben Vadföldről esik szó, igazi szakértőként mélyedhettek bele a kalandok olvasásába. Ha tetszett a leírás, bátran osszátok meg velünk véleményeteket a fórumban is.

Mennyire tetszett a leírás? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.62 (26 szavazat)
Mennyire volt hasznos számodra? 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 4.78 (23 szavazat)

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta