Ki van itt?

Oldalainkat 912 vendég és 1 tag böngészi

  • Anorien

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

A 2013. szeptemberi cikk előzetesében ezt írtam többek között: „A DC most nagyon kivágtam nálam a biztosítékot az augusztus végi/szeptember eleji manővereivel.” Nos, találgassatok, mi történt? Igen, idén megint megcsinálták ugyanazt!
Megint kiadtak egy csomó különszámot ugyanazokkal a drága és felesleges 3D-s borítókkal, megint elvitték a piacvezetői pozíciót, és megint kiszedtek plusz pármillió dollárt az észak-amerikai piacból két hónappal a karácsonyi idény előtt.
És mi a legröhejesebb az egészben? Hogy ennek ellenére nem húzták be az első helyet a füzetes listán. Sőt, a másodikat sem.

Ez a megtiszteltetés a kissé vegyes fogadtatású Death of Wolverine című minisorozat első két részét illeti, 261e és egy híján 130e példánnyal. Amint a cím is sejteti, ez volt a minisorozat (mivel e cikk írásakor már lezárult állapotban van), amelyben a Marvel megölte az egyik legnépszerűbb figuráját Rozsomákot…
…úgy cirka fél évre. Maximum 12 hónapra. Bár kétlem, hogy addig kibírják. És igen, tényleg kinyírták, bár a módszer annyira könnyen visszacsinálható, hogy tényleg nyeretlen kétévesnek kell lennie a képregényolvasónak, ha bedől neki.
Ja, és a füzetek nem négy, hanem öt dollárba kerülnek. Miért? Mert megtehetik.

Mint ahogy a DC is megtehette, hogy négy dolcsiért adtak a 3D-s füzeteket, amik most a Future's End címen mennek, és elméletben mindennek köze van a hónapok óta futó hetisorozathoz, a Future's Endhez. Elméletben. Mert az említett sorozat továbbra is semmitől sem zavartatva süllyed tovább, annak ellenére, hogy a kiadó eléggé hathatósan igyekszik sugalmazni, hogy a jövő tavaszi-nyári nagy-nagy megaeseménye erre alapoz majd. Ki tudja, lehet, a többség arra számít, hogy annyira lesz majd fontos, mint anno a Countdown a Final Crisishoz.
Valószínűleg besegített az is, hogy akárcsak tavaly, a speciális számok most is átvették jó pár sorozat normál megjelenésének helyét. Természetesen a Batman vezet közülük, ám ami ismét meglepő, hogy a Harley Quinn a második több mint százezer példánnyal. Jobban ment, mint az Amazing Spider-Man v3.
Természetesen a Bőregér másik tizenhét sorozata is szépen szerepelt, egyedül a JLA hasonló füzete előzte meg őket. Ám mögöttük már a legtöbb cím alig vagy egyáltalán nem mutat emelkedést, vagyis a 3D-s mizéria most közel sem volt akkora siker, mint tavaly ugyanekkor.

Esetleg mostanra már feltűnhetett, hogy a Marvel eventje, az Original Sin nem nagyon került említésre, pedig ebben a hónapban jött ki a nagy fináléja (ami annyira döbbenetesen sokkoló volt, hogy teljes másfél nap kellett, mire mindenki továbblépett és elfelejtette). Érdekes módon semmit sem veszített az olvasókból, csak most hirtelen termett körülötte egy csomó füzet, amik jobban teljesítettek nála. Köztük a fentebb említett ASM v3 is. Így került az eddig dobogón található sorozat egycsapásra a hetedik pozícióba.

Rég írtam már a Marvel belháborújáról, amit amúgy időközben a jelek szerint Bendis fölényesen megnyert. A B-Men hasonlóan vezet az Avengers előtt, mint egykoron a Bendisvengers az olvasható címek előtt. Persze a kopasz ennek nem örül most annyira, köszönhetően annak, hogy az ASM önmagában laza csuklómozdulatokkal veri a teljes X-részleget – akkor is, ha beleszámítjuk a legutolsó oda tartozó minit is. Vagyis mindkét kiadónál elég látványosan egy figura visz most mindent, ami egy eléggé egészségtelen állapot, függetlenül attól, hogy mennyire népszerű és remek alakokról van szó, és hogy milyen írók dolgoznak most velük.

A kicsiknél… nos… az első 11-ből 10 hely az Image-é. Ez szerintem eléggé egyértelműen leírja a jelenlegi állapotokat. Egyedül a George Pérez által készített és a Boom! Studiosnál megjelent Sirens állt ellen nekik. Ami egyben kötelező kiadvány mindazoknak, akik hiányolták a hetvenes évek több-a-szövegbubi-mint-a-rajz-az-oldalon jellegű képregényeit.
A Dark Horse Star Wars híján egy másik sci-fi franchise felé fordult, hogy ismét megszólítsa a tömeget. (Nem, nem a Star Trekre gondolok, azt írtam, hogy „tömeget.”) Visszatértek az Alienshez, ami mellé gyorsan benyomtak egy Prometheus-címet is.
Az IDW eközben még mindig a pónikban bízik – joggal –, ám furamód hiába hiányoznak látványosan a kicsik listájának elő feléről, mégis egészen jól tartják magukat.

A szakbolti kötetes eladások terén mindössze az első két hely érdemel külön említést, és mindkettő a DC kiadványa. Az első a Death of the Family keményfedeles változata, amelynek díszdoboza tartalmaz egy gumi Joker-maszkot is. Mögötte pedig a Forever Evil HC-je is feltűnik.
Ez persze nem zavarta a zombikat, mivel a sokkal fontosabb könyvesbolti listán még mindig a Walking Dead vetekszik az Attack on Titannel, némi Fablesszel és a Secondsszel keverve. A múlt hónapban feltűnt Kill My Mother sajna erősen lejjebb csúszott, de még mindig ott van a felső húszban.

Mivel már fentebb megírtam, nem nagy meglepetés, hogy a 3D-s mizéria ismét meghozta a DC-nek a sikert és a piacvezető tisztséget: 36/40% (bevétel/példányszámok) a Marvel 32/34%-ával szemben… igaz, ehhez 151 új kiadvány kellett nekik, míg a Marvelnek „csak” 107 új megjelenése volt.
Az Image dobogós helye nem meglepetés. Mint ahogy lassan talán az sem, hogy amíg a Dark Horse-nál nem találnak ki valami újat a Star Wars helyett, hogy meglódítsák a szekerüket, addig az IDW is megelőzi őket.
Emellett ez az a hónap, amikor bekövetkezett az, amit már régóta jósolgatok: az egyre gyengébb teljesítményt mutató Dynamite-ot megelőzte a Boom! Studios. Ahhoz képest, hogy volt olyan időszak, amikor úgy tűnt, hogy a Dynamite talán sikerrel betörhet a kicsik triásza közé, ez eléggé siralmas.
Az egyszázalékos határt most csak az Eaglemoss és a Random House lépte át a fentiek mellett, habár a Viz és az Avatar is közel volt hozzá. Utóbbi amúgy egy elég jó hónapot zárt, bár nem egészen értem, hogy mitől, mert nincs semmi kiemelkedő címük jelenleg. Ami pedig még ennél is meglepőbb, az az, hogy az Avatar után egy felettébb termetes szakadék jön.

A Marvel és a DC is odavágta magát az iskolakezdésre, ez meglátszik a számokon is. Augusztushoz nézve 23/22%-ot bővült a piac, és ezt úgy, hogy mindkét hónap négyhetes volt. Ezzel a teljes bevétel rögtön ötvenmillió dollár fölé ugrott az augusztusi negyvenegyről, és ennek a plusz kilencmilliónak a tetemes részét a DC tette zsebre. Más kérdés, hogy ez az összeg úgy, ahogy van, hiányozni fog a karácsonyi eladásokból.
Érdekesebb a tavaly szeptemberihez nézett összesítés, hiszen akkor ment a 3D-s Villans Month. Ami meglepő, hogy most sikerült megismételni az akkori sikert; igaz, ehhez kellett a rozsomákos mini közel 400e füzete. Mégis, ez mindössze a bevételre igaz, mert a példányszámok egy kicsit így is csökkentek.
Az augusztusi egészen jó összesítés emiatt kicsit rosszabb képet fest szeptemberben: a gördülő statisztikán a példányok megint -1,5% alatt vannak, egyedül a bevétel mutat érezhető pluszt. Ez így még továbbra sem jó, szóval sok múlik majd azon, hogy alakul az év vége. Jelenleg a vevőbázis megtartása egy optimista előrejelzésnek mutatkozik.
Némileg javít a helyzeten, hogy a negyedéves összesítés kifejezetten pozitív mind az előzőhöz, mint a tavalyik harmadik negyedhez viszonyítva. Ha sikerül tartani ezt a pozitív trendet, ami az elmúlt egy-két hónapban alakult ki, akkor a fenti jövendölés közel sem marad az óhajok birodalmában.

Végezetül a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# PGergo9 2014-11-04 15:52
Jó cikk volt. Csak így tovább. :)
# Farek 2014-11-07 17:08
Én előző hónap:
"Akkor lehet egy kicsit örülni, amíg a DC/Marvel valami év végi pénzlehúzó akcióval jól be nem rogyasztja a fogyasztóképes keresletet?"
talgaby válasza előző hónap: "Nem fogják, legalábbis nem tudunk ilyesmiről, és azért októberben már többnyire a jövő tavaszi nagy események reklámanyaga szokott kikerülni."

Hej, mennyire igazam lett! :D
# talgaby 2014-11-07 18:24
Fene se gondolta, hogy még egyszer bedőlnek az emberek ekkora mértékben a 3D-s borítóknak. Nem igazán látszott a nagy lelkesedés irántuk.
# Farek 2014-11-07 20:29
Úgy tűnik, rövid az emberek emlékezete...
# Balakin 2014-11-09 17:01
Lehet a Dynamitenak jobban menne a szekere, ha nem felejtenék el promózni mindegyik új címüket az első szám után.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta