Ki van itt?

Oldalainkat 1590 vendég és 0 tag böngészi

A korábbi cikkek ebben a témában ezen a linken érhetőek el.

A júniusi amerikai képregényes lista kissé… fura. Legalábbis az eleje. És megint a DC a ludas. Valamiért ez a kiadó nem akarja, hogy ez a rovat visszatérjen a régi szép időkhöz, amikor a Marvel hülyeségeit szapulhattam.

Kezdésként rögtön meg kell említenem a DC júniusi nagy trükkjét, ami arról szólt, hogy speciális borítókat adtak ki egy csomó füzethez, hogy ezzel mesterségesen egy hónapra megnöveljék az eladásaikat.
Nem, nem az 1994-es eladási listát nyitottam meg véletlenül. És nem, nem a 3D-s borítókról van szó. Hanem egy rakás pin-up poszterszerű valamiről.
Ám attól még igen, csak a borítókkal akartak eladni egy rakás füzetet, beltartalomtól függetlenül. Üdvözlet sötét kilencvenes évek. Mert a jelek szerint a teljes iparág összeomlása mégsem volt eléggé alapos lecke egyeseknek. Ez a manőver körülbelül annak felel meg, mint amikor valaki után ugrasz egy hídról, miután végignézted, ahogy palacsintává lapul a köveken… hátha nálad nem úgy lesz.

Persze a dolog sikeres volt egy bizonyos szinten, hiszen a listavezető Batman több mint 130e példánnyal fészkel az élen, mögötte egy 109e-s Pókemberrel. És ezzel kimerítettük a százezresek teljes listáját.
Az Original Sin enyhe meglepetéssel tartja a második füzet eladásait, szóval az event eddig sikeresnek minősíthető úgy is, hogy a negyedik szám három hellyel és ötezer füzettel lejjebb tanyázik. Ami meglepőbb, az a bizonyos két hely közötte.
Ugyanis a Superman 32. száma 89e, a Harley Quinn 7. füzete pedig 93e füzettel bérelt magának helyet a felső tízben.
Előbbit még megértem, hiszen a DC Bendise, Geoff Johns itt vette át a címet, hogy ismét visszavethesse a karaktert úgy félszáz évvel. És ebben nem más segédkezik neki, mint az idehaza nem túl kedvelt, az USA-ban viszont az egyik legnagyobbnak tartott John Romita.
A Harley Quinn esetében viszont megmagyarázhatatlan a dolog. Spéci borító vagy sem, az eladása a másfélszeresére ugrott, pedig magában a füzetben sincs semmi kirívó; csak egy egyszerű butuska kis sztori, semmi több.

A DC heti sorozatai (el sem hiszem, hogy többes számot kell használnom… és még nincs vége, de erre majd a következő cikkben térünk vissza) közül a Batman Eternal továbbra is apránként, úgy ezer füzetenként menetel lejjebb. Ha így folytatja, hosszú távon a mostani 60e környékéből kinézhet egy 40-50e körüli beállt érték, hacsak a színvonal nem esik meredeken.
A Future's End viszont ennél ölesebb létekkel menetel, júniusban újabb 10e olvasó dobta. Így már ugyanazon a szinten pang, mint a frissen indult és filmek segítsége híján továbbra is természetesen senkit sem érdeklő Hulk tizenhatodik újraindulása. Ha nem lennék feledékeny, érdekes lenne szemlélni, hogy a két felesleges cím közül melyik esik majd gyorsabban. Habár lehet, hogy a Hulknak jobb pár lenne a Wolverine v6, hisz ott is már nem tudnak mit kínjukban kitalálni ahhoz, hogy érdekesen tartsák a saját sorozataiban már elég régóta teljesen kifacsart és kiégett figurát.

Amúgy ha már a Marvel házi meccse szóba került, a Pók továbbra is toronymagasan veri a másik két nagy részleget, a Bosszú Angyalait (bár a sorozatok és a tagok száma alapján a Bosszú Vörös Hadserege akkurátusabb leírás volna – a hatékonyságukra is) és az X-Ment. Utóbbi kettő közül továbbra is a B-Men vezet, illetve a három vezérsorozat (Avengers, Uncanny X-Men és Uncanny Avengers) egymás hegyén-hátán tornyosul. A kiegészítő címek azonban… nos, talán érzékletes, hogy labdába se rúghatnak az olyan Batmanhez köthető szatellitsorozatok mellett, mint a Batgirl.
Ugyanakkor ez szinte az egész listára igaz. A két nagynak egyszerűen nincs húzócíme a Batmant és Amazing Spider-Mant leszámítva, van helyette egy nagy halom gyenge vagy közepes.

A kicsik közül az Image nagyot kaszált júniusban. A szokásos Walking Dead mellett – ami most már belegyökeredzett ebbe a 75e környéki pozíciójába – a fejőstehenük… pardon, az első számú írójuk, Kirkman indított egy új horrorsorozatot, melynek főszereplőjének fejében egy démon él, és ebből nyomozunk ki dolgokat. Ennek a dupla hosszúságú és reklámmentes első száma laza 70e-rel nyitott, szóval van némi esélye arra, hogy jókat meccseljen a harmadik helyen pihenő Sagaval a kiadó második legjobban futó sorozata címért. És hogy még mindig ne legyen vége, Gillen is belekezdett egy új modern hard fantasy per szuperhősös ongoingba The Wicked + The Divine címen, ami emberi testbe újjászülető popsztár istenekről szól, akiknek a halandó léte meglehetősen korlátozott, ezért a legszokatlanabb módokon igyekeznek megbirkózni ezzel. A sorozatot kiemeli még, hogy az Image marketingrészlege egészen ötletes kis rövideket társít melléjük.
Igen, tudom. Egy marketinges, aki a jelek szerint józan, és értelmesen végzi a szakmáját. Én sem jósolok három hónapnál hosszabb időt a számára, az a szakma sose tűrte meg a működő szürkeállományt.
A Dark Horse a szokásos kettősét (Serenity + Star Wars) küldte ringbe, jó eredménnyel, de most a két élesen rivalizáló közepes kicsi, a Boom! Studios és a Dynamite Entertainment (Dynamic Forces) is elkezdte komolyan venni a versenyüket. Előbbi a Nagy zűr Kis-Kínában adaptációjával, utóbbi pedig az új New Vampirellával jelentkezik. Valószínűsíthetően ezzel jelzik, hogy ha már megvették, akkor már kifacsarnak némi profitot a Vampirella-franchise-ból, ha a fene fenét eszik is.
(A jelek szerint nem gondoltak még bele, hogy talán nem a kiadványaik tartalmával lehet gondja az olvasóknak, hanem azzal, hogy az első szám után zéró támogatást adnak minden sorozatnak – márpedig ha a kiadványfelelős sem törődik vele, akkor a vevő miért tegye…?)

A könyvek terén ugyan a Sasszézó Sírszökevények továbbra sincsenek a fasorban sem – furamód –, ám nincs hiány zombikból, mert a szaküzletekben az Afterlife with Archie első tpb-je nyitott a Night of the Living Deadpool előtt. Harmadik helyre az Image Velvetjének első tpb-je furakodott be, és ezzel ki is merítettük az érdemleges címeket.
Könyvesboltokban erős a mangadominancia. Amit nyolc(!) Attack on Titan és három Naruto-kötet jelent. Annyira sokan voltak, hogy a Walking Deadet majdnem kiszorították az első tízből. A Marvel amúgy jó érzékkel boltba küldött egy nagy adag új nyomatot a Days of Future Pastből, a DC pedig továbbra is Snyder Batmanjére hagyatkozik inkább.

Hiába dobta be a DC a spéci borítókat, a Marvel kicsit jobban odalépett júniusban, 34/35%-ot (bevétel/példányszám) hasítottak ki a DC 30/33%-ával szemben a valamivel több mint 41 millió dollárt érő tortából.
Az Image csak példányokban ugyan, de elérte a 10%-os bűvös határt, amivel megint kilométerekkel vezet az IDW és Dark Horse előtt, akiket teljes 0,03% választ el egymástól. És úgy, hogy ugyanannyi kiadványt jelentettek meg.
A Dynamite kapálózása egyelőre sikeres volt, egytized százalékkal még a Boom! előtt vannak, de ennek az előnynek egyre rövidebb élettartamot jósolok, hacsak a vezetőség nem értékeli át a dolgokat.
Az egyszázalékos határt közben a Valiant és az Avatar is megugrotta (ne kérdezzétek, hogy utóbbi mivel…), és az Archie sem volt annyira messze – bár olyan közel sem.

Június a nyár kezdete, fut egy event, és a DC ellőtt egy egyszeri kunsztot is, tehát reális, hogy a statisztika jó képet mutat májushoz képest, ugye? Igen, az volna. Helyette háromszázalékos esést látunk, tavaly júniushoz nézve meg teljes egyharmad százaléknyi bővülést. Bevételben. Mert a példányok több mint háromszázalékos mínuszt mutatnak.
Az éves gördülő statisztika egyben az első félév teljesítményét is mutatja, ami bevételben egy nagy kövér nullát ad eredményül. És a több mint ötszázalékos példányszám( ergo olvasó)vesztés továbbra is megmaradt, szóval a stagnálást még mindig csak a folyamatos áremelkedéssel, ám az ezzel óhatatlanul velejáró elvándorlással tartják csak fent, ami általában egyenes út a lassú és keserves kimúláshoz.
Még aggasztóbb, hogy az idei második negyedév +14%-ot mutat az elsőhöz képest, de a tavalyi második negyedévhez viszonyítva a bővülés +4%-os. Ez a kettő azt mutatja, hogy a közepesen jól indult, majd egyre javuló 2013-as esztendő egy stabil, enyhén emelkedő állapotot mutatott, majd jött a DC nagy év végi hülyesége, és azóta a számok felültek egy hullámvasútra, ami a bizonytalan és nehezen kiszámítható piac egyik ismérve. És mint láthatjuk, a DC válasza erre az újabb kunsztokban, az újabb torzító tényezőkben rejlik, amik még szélsőségesebb ingadozást hozhatnak, a Marvel pedig egyáltalán nem segít ennek a rendbetételében, mert ők is sokszor vaktában lövöldöznek.
Jelenleg meglepő módon pont az Image az, ami a valamennyire igyekszik stabilizálni az állapotokat, és ebben a pénzhajhász IDW és a sokáig nevetségszámba vett Boom! Studios vannak a legnagyobb segítségére.
Ettől még nem jön el az indie-k kora a képregényekben úgy, mint most a videojátékok terén, de az biztos, hogy a két nagyból kiábrándultak mérhető része a kicsiknél landolt, és ez a kilencvenes évek tapasztalataival ellentétben igenis jót tehet a piaccal, ha ez a trend kitart még jó ideig.

Végezetül a szokásos linkek:
Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet
Kiadók piaci részesedése

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Hozzászólások  

# mozo 2014-08-05 16:14
Hmm, milyen higgadt írás. Elpilledtél a melegben? ;)
# talgaby 2014-08-05 18:13
Nem, csak igazából annyira nem volt semmi kirívó abban a hónapban. Majd a júliusi kapcsán valószínűleg füstölgök egy sort a DC harmadik hetisorozata okán. Amúgy mielőtt a DC sikeresen elkezdte megint bedönteni a piacot, egészen higgadtak voltak ezek a cikkek, legfeljebb szurkálódtam egyes marketinges hülyeségeken.
# doggfather 2014-08-06 14:44
minden hónapban meg tudok lepődni ilyen 10ezres eséseken. Képesek sztori közben abbahagyni a vásárlást? Vagy képesek csak 1-1 számot megvenni belőle? Vagy hogy jöhetnek ki ezek a számok?
# mozo 2014-08-06 18:10
Nyilván szimplán abbahagyják a vásárlást. Minek olvassanak egy nekik nem tetsző történetet, amikor van többtucatnyi hasonló, amik közül választhatnak?
# doggfather 2014-08-07 08:53
persze, nyilvánvalóan ennek kell a válasznak lenni, csak nem értem, hogy miért vesz meg valaki olyat amin rajta virít, hogy "part 3 of 5" pl.

Megveszem az első számot és nem tetszik többet nem veszek, de nem veszem meg egy történet közepét, nem?

Vagy megvettem az 5 részesnek az első 4 részét akkor már csak megveszem az 5et is.
# zajrus 2014-08-07 18:01
Bár nem tudom mennyire elterjedt szokás odakint, de a Comicvine-s hsz-ekből ítélve jópáran úgy veszik a képregényeket hogy kiválasztanak pár adott karaktert pl Fekete Özvegy vagy Supergirl és ha úgy érzik hogy a pénztárcájuk szűkös vagy épp nem tetszik nekik kaszálják a címet/címeket és vesznek helyére újakat, néha kevesebbet néha többet, de igazából az egytől végtelenig gyűjtés valahogy hiányzott ezekből a posztokból, ami itthon fura lehet, szerintem.
# doggfather 2014-08-12 13:34
nem is az egytől végtelenig volt a példám, hanem, hogy képesek egy folytatásos történetet is abbahagyni a felénél. ;)
# talgaby 2014-08-12 15:28
Mert sokszor az olyan, mintha kihagys egy részt a Barátok köztből. Bár annál mondhattam volna tízet is. Hiába van ott a lyuk, ha egyszer pillanatok alatt kiderítheted, mit hagytál ki.
Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta