Ki van itt?

Oldalainkat 980 vendég és 0 tag böngészi

Új év, új évad a HálóZsákon, megváltozott képregényeladási elemezgetés. Amint azt tavaly év végén ígértem, rövidebb áttekintések jönnek idén, és a képek is kimaradnak. Úgyhogy nem is húzom tovább, jöjjön a tavaly év végi lista elemzése:

Az amerikai képregénypiac év végi hajrája év végi katasztrófába torkollott. Az eddigi listavezetők hatalmasakat buktak, kezdve rögtön a Blackest Nighttal, ami a 114e-s novemberi eladásait követően kerek százezren végezte, vagyis közel 30%-ot esett!
Mielőtt azonban megszólalnának a vészharangok, mindössze annyi történt, hogy az év utolsó hetében odaát nem jelent meg semmilyen új füzet, és a BN hatodik részére is mindössze egy hetük volt a vásárlóknak, hogy beszerezzék. E mellé ráadásul a DC bevetett egy rendelési kavart is a terjesztőkkel, ami elég zavarólag hatott. Így  nagy valószínűséggel vissza fog még köszönni a füzet a januári lista első 100 helyén valahol.
A fentiek érvényesek a Green Lantern v4-re is, ami a vártaknak megfelelően immár 100e alatt van. A sorozat stabil visszaesést mutat a történet kezdete óta, de még így is a DC egyik legerősebb címe a crossovernek hála.
Harmadik helyen található az első Marvel-füzet, ami természetesen a Reborn, igaz, már így is egy hónapos késéssel jött ki. A sztori magával rántotta az epilógusát is, a Who Will Wield the Shieldet, ám az már 10e-rel kevesebben, 80e-n áll csak. Szintén ennyi nyitott a Blackest Night: Flash mini első része is, ami így beelőzte a GL Corps v3-at is.
A BN: Wonder Woman Angyali szendvicsbe került, ugyanis a 70e-n indító mini körül minimális differenciával a New és a Dark Avengers címek találhatóak... ami, igen, azt jelenti, hogy a Marvel elméletileg zászlóvivő címei lassan középkategóriássá válnak. Ebből a szempontból talán nem olyan különös, hogy az összes Avengers-cím véget fog érni az idén év elején lezajló Siege után. Egyes pletykák szerint - bár ezek valószínűleg csak találgatások - ezt a franchise-t is heti sorozatként életszik újjá, mint az Amazing Spider-Mant. Bár ismétlem, ennek nincs még semmiféle tényalapja, csak annyi tudott, hogy lesz Avengers v4 #1 valamikor nem sokkal az év eleji kis-nagy esemény után.
A tizedik helyen megint egy BN-tie-in, a BN: JSA első része, aminek érdekessége, hogy még száz füzet különbség sincs közte és az év végi kavarásoknak (is) áldozatul esett JLA v4 között. Utóbbi egyébként igen különös képet mutat, mert a 38. szám hatvanezer alján mozgott, a 39. közel 90e-rel ment, míg a mostani, negyvenedik visszaesett 68e-re.

A Blackest Night összes aktuális címének ellövése után a Marvel végre átvehette a terepet a top25 második felében, amit nagyban köszönhet amúgy annak is, hogy az X-Men füzetekből szokatlanul sok jelent meg az év végére. A két Uncanny X-Men a Siege felvezetőjével és a hónap legjobb Amazing Spider-Manjével viaskodott, megelőzve a Fall of the Hulks indítófüzetét és mindkét Avengers Annualt is. Az X-ek vezércíme azonban, az Astonishing v3 továbbra is gyengélkedik, igaz, a mostani sztori végre úgy tűnik, 10 hónapon belül képes lesz lemenni. X-fronton amúgy elég nagy a stabilitás, nem úgy mint a Thornál, ami Straczynski távozása után ugyanúgy csúszik még mindig folyton, de nem csak a megjelenési dátumot illetően, hanem a helyezését is. Az egykoron százezres cím most ötvenre satnyult, és ez még nem a lejtő alja.

Ezen a ponton megjegyezném, hogy az egy hetes kimaradás miatt minden létező cím rosszabbul áll a mostani listán, mint az előzőeken, úgyhogy innentől jórészt azokat említem meg, amik ennél a kb. 5%-os változásnál nagyobb mértékben mozogtak.

Hiába érkezett el a karakter eddigi történetének egyik legérdekesebb pontja, az Invincible Iron Man az Eisner-díja ellenére is esik, méghozzá ezúttal nagyon. A dolog sok szempontból érthetetlen, és ebbe nem csak a történet remek mivolta játszik, hanem az is, hogy hamarosan jön a következő film, aminek megindult már a reklámkampánya is, mégse látszódna, hogy ennek lenne visszahatása a képregényeire. Ennek ellenére valószínűleg érdekes lesz szemmel tartani az Iron Man címet és az esetleges miniket/egyrészeseket a következő hónapokban.
Jót tett az Incredible Hulknak a Fall of the Hulks című kis esemény, mert azon nagyon kevés cím közé tartozik, amik erősíteni tudtak az előző hónaphoz képest, méghozzá egész jól. A "sima" Hulkhoz képest háromszoros a növekedése. De hogy ez így marad-e, nem tudni, ugyanis a Fall of the Hulks másik egyrészese, a Gamma, az Alpha 62e-hez képes már csak 46e-n áll.
Bár egy hónapot késett, de az ötvenedik rész után megjelent az immár visszaszámozott X-Factor 200. száma, ami egy igen áldásos +20%-os növekedést ért el a sorozatnál. Sajna így is csak 36e vevőre talált, ami biztos, hogy később megint rohamosan csökkenni fog. A Web of Spider-Man v2 meg pont az ellenkezőjét csinálja, sajna elég hamar rájöttek az olvasók, hogy ez csak a SM Family folytatása, mert megint 10%-kal ment lejjebb, és nem úgy néz ki, mint ami meg akar állni.

A két nagyról kb. ennyi érdekességet lehet elmondani decemberre. Amúgy még a végén hozzátenném, hogy érdemes megnézni a listán a 88. és a 120. hely között található címeket, amik 24e-től 17e-ig terjednek amúgy. Továbbra is elkeserítően sok remek sorozat vergődik az alacsony régiókban.

Az Image Comics mostanában megint megpróbál belehúzni, ami egyben a régi receptjeik és a régi alkotóik előbányászását jelentette. Az eredmény elég felemás, ugyanis kétségtelen, hogy a Venom... izé, bocs, Spider-Spawn... mégsem... szóval a Haunt még mindig a legjobban menő sorozatuk, ami magasan jobb eredményeket ér el, mint addig a listavezetőik, ennek viszont megvan az az aprócska hátránya, hogy a kritikusok nagy kedvenc kiadójából megint a kilencvenes évek eleji színvonalra süllyesztették a minőséget, ami hosszabb távon akkor majdnem a cég halálához vezetett. A második nagyágyújuk, Kirkman nyakába varrt értelmetlen és üres crossover is sajna ez a kategória, bár az még mindig jobban tartja az eladásait, mint az amúgy szépen eső Haunt. (És ha már Kirkman... a Walking Deadezt valahogy most se zavarta a recesszió meg a kimaradt hét és ilyenek, tökugyanannyin áll, mint eddig is.)
Amúgy hiába tör vissza az Image és készül a Spawn 200. részére, még mindig képtelenek elbitorolni a legjobb nem-Marvel/DC cím trófeáját a Dark Horse-tól, aminek a Buffyja most egy Willow-ról szóló egyrészessel képviseltette mindössze magát, de azt ugyanannyian megvették, mint a Buffyt is. Ugyanakkor Mark Waid iszonyatosan nagy kritikai visszhangot kapott és agyondicsért sorozata, az Irredeemable is egész jól felhúzta a Boom! Studiost, akik szintén az utolsó negyedévben döntöttek úgy, hogy ideje lenne nagyobb szeletet kérniük abból a  bizonyos tortából.
Bár nem szívesen vallom be, de jót tett a Disney-képregényeknek, hogy az addigi vaskosabb zsebkönyvből átváltottak az olcsóbb, de ötödannyi oldalt tartalmazó füzetekre. Amióta a Boom! átvette őket, másfélszeresére nőttek a képrgényboltos eladásaik. Bár nem csodálkoznék, ha ezek újságosoknál is ott lennének.

A kötetlista szinte tejesen behalt, a boltos eladások ezen a téren gyakorlatilag az égvilágon semmit nem mondanak. Ennek elég jó bizonyítéka, hogy a nem vicces Deadpool v4 második tpb-je simán a második helyen van, de az is, hogy a nyolcadik helyen az eladott példányszám már csak a fele az elsőének. Ami esetleg érdekes lehet, hogy megjelent pár figyelemreméltóbb kötet: a klasszikus Rocketeer teljes gyűjteményes HC-jának első kötete, az új SW Clone Wars-tpb, a következő Transmetrolpolitan-újrakiadás, a Thor: Tales from Asgard tpb-változata (bár ez majdnem annyi az áremelés miatt, mint a HC...), tagtársam, sámson doki nagy kedvencének, Supergirlnek a legutóbbi minije egy kötetben, de van itt új Deluxe Ex Machina (ami gyakorlatilag egy normális, méretnövelt hc-t takar), vagy egy nagy kedvenc, a teljes Mini Marvels-gyűjtemény potom 20 dolcsiért. De sok-sok minden más is, a linken minden szemezgethet magának nyugodtan.

A Blackest Night előretörése után a Marvel alaposan felkötötte az év végére a gatyát, mert bizony a piaci részesedés tortagrafikonjára ránézni is félelmetes: a Marvel 49%-át uralta a piacnak! Igaz, a köteteknek és a Marvel drágább füzetei visszaszorulásának következtében a bevételnek "mindössze" a 44%-át vitte el. A DC-nek nagyon megártott az utolsó hét kimaradása, 30/27%-ra esett vissza, így viszont az Image-Dark Horse-IDW hármas elvihetett több mint 10%-ot. Megemlítendő még, hogy a Boom! nagyon hajtja magát, immár lassan 2% közelében vannak, ami ahhoz képest, hogy teszem azt tavaly ilyenkor hol voltak, hatalmas fejlődés.
Összességében a december elég rossz hónap volt, három hetes vagy sem. A füzetek tavaly ilyenkorhoz képest tizenegy, a kötete pedig duplaennyi százalékot estek, aminek az összesített hatása így -14%-ra jön így ki. Ennek következtében a novemberi bővüléssel együtt sem sikerült javítani a negyedéven, az végül -6%-ra jött ki.

Top 300 képregényfüzet
Top 300 képregénykötet

A hozzászóláshoz bejelentkezés szükséges.

Atom feed | HálóZsák képregények | 2003 óta